Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
|
Anàlisi :: altres temes |
El CSIC i la seva actual vinculació amb el franquisme i l'Opus Dei
|
|
per LQSomos. Cristina Calandre |
09 gen 2010
|
El Consell Superior d'Investigacions Científiques, segons diuen la major institució científica espanyola, renega del seu passat vinculat a l'Opus Dei, i al franquisme. |
|
A través del seu director de Publicacions, em pressionen perquè rectifiqui el que sobre aquesta Institució dic en un article de desembre del 2009 amb el títol "El CSIC segueix sense reconèixer per al 2010 als científics de la JAE" publicat a les WEB LQSomos , Temps d'Història i Federació de Fòrums per la Memòria. En aquest article el que bàsicament demanava era una rectificació de la nova pàgina WEB del CSIC referent a la història de la Junta per a Ampliació d'Estudis "JAE-CSIC 2010" ja que se segueix mantenint que aquesta JAE va ser dissolta per un decret il.legal franquista de maig del 1938, quan en realitat la JAE va seguir funcionant fins al final de la guerra d'Espanya ia Madrid va ser el meu avi el Dr Luis Calandre Ibáñez l'encarregat de coordinar-les. Diu també que tots els centres van ser tancats, quan molts d'ells van seguir funcionant com ho demostren els centenars de documents que existeixen sobre el tema a l'Arxiu de la JAE a la Residència d'Estudiants.
El CSIC en comptes de comunicar que faria la rectificació, em diu que estaria està condicionada al seu torn a que jo rectifiqués meu comentari referent a que l'Opus Dei controla el CSIC. Segons el director de Publicacions (em diu, antic lluitador antifranquista) "Em sembla un insult dir que aquesta institució està controlada per l'Opus Dei, una cosa que saps que és manifestament fals ..."
Però jo sempre que faig una acusació em document bé per protegir l'esquena de possibles reprimendes o xantatges com és aquest el cas. I això ho vaig a documentar succintament a continuació:
Actualment al Campus del CSIC; carrer de Serrano 117 aquesta l'escultura de José María Albareda, el qual va ser secretari general del CSIC en els primers anys franquistes del CSIC i artífex de la política científica i ideològica d'aquesta institució.
Membre de l'Opus Dei des de 1937, ordenat sacerdot el 1959.Fue amic íntim de José Ibáñez Martín, ministre d'Educació, i president del CSIC, ja que tots dos van estar refugiats a l'Ambaixada de Xile durant la Guerra Civil.
Va ser Albareda pensionat per la JAE durant 29 mesos en els anys 1928-30 a Bonn (Institut fur Chemie der Land), Zurich i Konisgsberg (Pflanzenbau-Institut) Però en comptes d'estar agraït a aquesta Institució l'odiava, com podem veure quan escriu :
"... Ja és coneguda la tendència antinacional que va dominar l'actuació de la JAE que va saber reunir, al liberalisme corrosiu de la doctrina, l'estretor excloent de les persones. No va voler vitalitzar la gloriosa tradició ecumènica de la Ciència espanyola, sinó substituir-la per un tèrbol allau en què, al científic, es lligava la infiltració irreligiosa, el to extranjerizante i la mesquinesa partidista ... La Junta, lluny de suscitar i protegir una fecunda varietat orientacions i treballs científics, va retallar la seva actuació exactament a la mesura de determinades persones, especialitzades en utilitzar la cultura com a vehicle i coberta del sectarisme polític ... "
Aquest important personatge de l'Opus-Dei, a través de l'escultura de Figueres està present des de 1968 al Campus del CSIC, darrere de la Seu Central.
Un altre dels símbols franquistes presents al Campus del CSIC és el nom que té l'emblemàtic Institut de Física-Química, antic institut Rockefeller, és el de "Rocasolano". Aquest químic de la Universitat de Saragossa va ser nomenat vicepresident del CSIC en crear-se aquest. El seu odi a la Institució Lliure d'ensenyament ia la JAE va quedar patent en un pamflet que va escriure titulat "La tàctica de la Institució" publicat en el llibre "Una poderosa força secreta", La Institución Libre de Enseñanza "(1940) En el podem llegir paràgrafs com els següents:
"... La Institució insistint en la seva tàctica subtil i perillosa, va completar els seus serveis amb persones socialment honorables, que manifestaven públicament conviccions i pràctiques profundament cristianes, col • laboren en les seves organitzacions filials i s'aprofiten sense escrúpols de emoluments, càrrecs i representacions en congressos científics, relacions culturals, etc. Que la ILE distribuïa generosament però a compte de l'Estat. En aquest aspecte la tàctica és enginyosa, mentrestant s'anava allunyant dels centres d'ensenyament oficial la idea de Déu. Actualment la tàctica de la ILE perillosa sempre per a Espanya, consisteix a facilitar que els seus servidors, es filtrin a través de les nostres glorioses milícies, alguns d'ells ja ostentaven amb externa satisfacció la boina vermella i les fletxes i el jou, demostren amb això extraordinàries aptituds d'adaptació al medi. Però no s'ha d'oblidar que són els mateixos que fa 3 anys es ofenien si algú els titllava de tradicionalistes o de feixistes. ... Aquestes personajillos si semblen un penediment sincer se'ls pot perdonar el mal que van fer a Espanya, però a condició que es retirin a casa a tenir cura de la seva família i de la seva hacinda, a exercir com a millor puguin seva professió ... Però s'ha de evitar a tota costa que escalen llocs en el nou Estat "
I aquest personatge feixista és el que dóna nom a l'Institut de Física-Química que van dirigir abans de la Guerra dels grans científics de la JAE, Blas Cabrera per a la física i Enrique Moles per a la Química.
Una altra exaltació del franquisme al Campus central del CSIC a Madrid, la trobem en el frontispici de l'edifici central del CSIC a on apareixen escrits lloant a Franco, tot i que en l'article 15 de la coneguda com a Llei de la memòria històrica aprovada el Desembre del 2007 (fa dos anys) es diu ... "Les administracions públiques prendran les mesures oportunes per a la retirada dels escuts, plaques, insígnies, i altres mencions commemoratives de l'exaltació de la revolta militar, la GC i la repressió franquista"
Finalment recordar que l'octubre de 2008 la Fundació Ramón Areces (que pertany a la Fundació General del CSIC com a vocal) va organitzar un simposi per commemorar els 50 anys de la creació del CIB (CSIC). Entre les conferències una a homenatge a J. M. Albareda "La Creació d'un centre de Biologia Modern: El suport de les grans figures de J. M. Albareda, G. Marañón i J. G. Orcoyen. Contribució de Avelino Pérez "donada per Julio R. Villanueva, membre del Consell científic de la Fundació Ramón Areces. I una altra en homenatge al Dr José Luis Rodríguez Candela, que també va ser d'Opus Dei. Aquesta última va ser canviada ja que jo vaig protestar a la Fundació Areces argumentant que aquest Doctor (un dels primers becaris de l'Institut Cajal franquista) havia estat l'encarregat de depurar com a jutge instructor del Col.legi de Metges de Madrid, al meu avi el Dr Calandre, no permetent exercir la medicina durant 5 anys. Per això vaig haver de treure la meva artilleria pesada, això és una emotiva carta de condol del Sr Areces al meu pare, amb motiu de la mort del meu avi el 1961.
Entenc, doncs, que el franquisme i l'Opus Dei segueixen presents en l'actual CSIC.
En canvi el Refugi antiaeri que tenen sota del Campus i la Residència d'Estudiants, construït per la República el 1937 per a l'Hospital de Carrabiners que es va situar en aquest lloc durant la guerra espanyola per curar de la malària als milicians i que va ser dirigit per el meu avi el Dr Calandre, que a més va ser l'últim delegat de la JAE a Madrid, no només l'han ocultat des de 1939, sinó que ha estat en part destruït amb obres il.legals entre el 1990 i el 2001, tot i tenir protecció com a Bé d'Interès Cultural la majoria dels edificis que es troben a la superfície. Responsables de tanta aberració patrimonial és l'Estat Espanyol que haurà de respondre davant les instàncies internacionals, per haver destruït intencionadament el patrimoni que és d'Espanya, d'Europa i de la Humanitat.
Diuen els actuals dirigents del CSIC que ells no tenen res a veure amb el CSIC de 1939, excepte el nom, però la realitat mostra que a més gaudeixen del substanciós patrimoni que aquesta institució es va adjudicar mitjançant un Decret il legal franquista del 19 de maig de 1938, per tant nul, ia més pretenen que ens creguem que no tenen res a veure amb l'Opus Dei, ni el franquisme, quan tot l'exposat anteriorment en aquest article ens mostra el contrari. Dir el contrari si que és un insult a la democràcia i manifestament fals, perquè no té rigor científic.
Per tot això, els he contestat que rectificaré meu article quan vegi que ells ho fan amb tots aquests símbols, i que la WEB actual han de modificar-la, no pressionin a mi, sinó pel seu propi prestigi internacional, més ara que té Espanya la presidència de la Unió Europea. |
Mira també:
http://www.loquesomos.org/joom/ http://www.salvarlaile.com/ |
This work is in the public domain |
Re: El CSIC i la seva actual vinculació amb el franquisme i l'Opus Dei
|
per un |
09 gen 2010
|
Aupa Cristina!! |
Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more