Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: globalització neoliberal : immigració : guerra
Contra la OTAN, el G8, el G20, el Frontex i el programa d'Estocolm! Demolim les arquitectures de la seguretat!
11 mai 2009
Des de la fi del darrer mil.lenni s'opera a l´interior de la Unió Europea una refundició de l´arquitectura de seguretat que els atacs de l'11 de setembre de 2001 als Estats Units encara han accelerat. Les manifestacions visibles en són per exemple la imbricació de la seguretat interior i de la seguretat exterior, un reagrupament de les administracions encarregades de la vigilància territorial i dels serveis d'intel.ligència, així com una facilitació de l'intercanvi de dades. Sobre l'aspecte tècnic, ens confrontem a les noves càmeres de vigilància digitals, a la biometria, als avions teledirigits, als programes de recerca intel.ligent de bases de dades, a les noves xarxes dotades de recepcions més àmplies, encarregades d´administrar aquest enorme flux de dades digitals. Noves institucions i administracions han estat creades, com "l´Oficina Europea de Policia" Europol, el col.legi europeu de policia CEPOL, "l'Agència de Protecció de les Fronteres exteriors" Frontex o la "Comissió per una Cooperació operativa" de totes les institucions policials de la UE amb el seu lloc central per als serveis secrets. Per iniciativa de l'antic ministre francès de la Defensa (i actual ministre de l'Interior), Michèle Alliot-Marie, s´ha establert la "Força Europea de Gendarmeria" (EGF). La EGF ha de garantir "l´ordre públic" dins les regions en crisi, intervenir en cas de disturbis o d'insurreccions, omplir les missions d'intel.ligència i protegir la propietat.


Semblaria que la indústria de la seguretat fos una dels pocs dominis que a la vegada aprofita poderosament la crisi que travessa actualment el capitalisme i els conflictes que en resulten.


Les policies europees se preparen per als moviments de protesta i de resistència contra els efectes de la crisi econòmica. El mateix President del Fons Monetari Internacional (FMI) admet que en el futur cal esperar-se més situacions insurreccionals.


Les institucions de "les nacions que poseeixen el lideratge econòmic" estan obligades a reorganitzar-se. Les "cimeres" previstes aquest any (OTAN, G8, G20) són de la més alta importància per aquest nou ordre. Dins de la Unió Europea, s´assisteix a canvis en matèries de política de seguretat, dels quals gairebé no es poden avaluar les repercussions.


Cada cinc anys, els ministres europeus de l'Interior i de la Justícia, defineixen les noves directrius d´una política interior comuna. El "Programa de Tampere", decidit el 1999 sota la Presidència finlandesa de la UE, tenia per contingut principal "una regulació dels fluxos migratoris". S´havia decidit, al costat de la reevaluació de les autoritats policials d´Europol, la posada en marxa d'un "grup de treball dels caps de les policies europees".


A 2004, amb el "Programa de La Haia", estava programat la creació d'un "espai de llibertat, de seguretat i de dret". Una vegada més, va decidir-se accentuar els controls previstos dins el quadre de la política migratòria, amb la creació de "l'Agència de Protecció de les Fronteres exteriors" Frontex i la intercepció dels refugiats des de llurs països d'origen. El "Programa de La Haia" emplaçà "l´anti-terrorisme" al centre de les preocupacions. A nivell de l'intercanvi d'informacions i de la cooperació, fotut en marxa d´ara en endavant el "principi de disponibilitat".


Les directrius del 2004 ja han estat ja posades en pràctica a molts Estats-membres de la UE: la uniformització de la legislació "sobre el terrorisme", salvaguarda de dades a títol preventiu, regestionament dels bancs de dades existents en vista d´un accés de les autoritats de tots els països-membres, cooperació policial trans-fronterera, com per exemple durant esdeveniments esportius o manifestacions polítiques de massa, "gestió de fronteres", enregistrament de les empremtes digitals a la presentació de qualsevol sol.licitud de visat per a la UE, presència dels identificadors biomètrics dins els papers d'identitat a partir de 2009, reforçament de la recerca en matèria de seguretat, cooperació en matèria de condemnació judicial, presència de la policia a l'estranger, etc.


El "Programa de La Haia" toca el seu termini, un nou programa ha de ser decidit a la tardor de 2009 sota la Presidència sueca. Sota la Presidència alemanya de la UE en 2007, el ministre alemany de l'Interior Wolfgang Schäuble, assistit del comissari europeu de l'època a l'àmbit d´afers interiors (« Justice and Home Affairs »), Franco Frattini, és creat el Grup Futur. El "Grup Futur" es defineix de la següent manera: es tracta d'una "comissió informal" dels ministres europeus de l'Interior que treballa a les grans línies de la política interior europea. Per a l´adopció del nou "Programa d'Estocolm", el Grup Futur ha presentat una llista de desitjos per a "la cooperació policial, la lluita contra el terrorisme, la gestió de les missions a països-tercers, la immigració i el dret d´asil, la gestió de fronteres, la protecció de les poblacions civils, les noves tecnologies i xarxes d'informació". Les prioritats són les següents: " preservar el model europeu", "assumir la relació d´interdependència que existeix entre la seguretat interior i la seguretat exterior" però també garantir "el millor possible la circulació de dades dins de les xarxes europees".

Les mesures que hauran de ser presses a Suècia seran perceptibles als Estats-membre dins d´alguns anys només després del moment de llur ratificació. Profundes modificacions que són en joc: la reorganització i la uniformització dels bancs de dades de les policies, la posada en marxa d'un registre central de població i "la investigació en línia per sobre les fronteres", el recreixement i la millora del control d´ Internet i de la vigilància per satèl.lits, "un anàlisi de riscos" a través del biaix dels programaris, la posada en marxa d'e-fronteres i e-justícia, fletament d´avions i de vols comuns per a les expulsions d´immigrants, la instal.lació de nous campaments de refugiats a països-tercers, l'ús de l'exèrcit per lluitar contra la immigració, augment de les intervencions policials fora de la UE, el reforçament de la "Força de Gendarmeria Europea", l'augment de la cooperació entre els serveis d'intel.ligència interiors i exteriors, etc.


És també a dins de l'OTAN on la política interior europea es veurà conferida d´un rol central. S´assisteix d´una part al llençament més i més freqüent de missions de policia a països-tercers, o aquestes darreres on s´efectuen tasques normalment assignades a les forces armades (repressió dels aixecaments i entrenament de la policia local). D'altra part, els estrategues de l'OTAN amb molt de gust tornen la pilota als Ministres de l´Interior europeus posant l´accent a sobre de la importància de la "seguretat interior" europea, sense la qual no hi hauria pas "defensa poderosa possible" per a "fer front a les amenaces de l'exterior". La OTAN es veu a si mateixa com a garant de la seguretat de les infraestructures sensibles (com l'energia, el transport, la comunicació) dels Estats-membre.


La memòria de l´estratègia titulada "Envers una Gran Estratègia per al Món Incert", escrita per cinc ex generals involucrats en la indústria d'armament, demana l'enfortiment de la cooperació dels civils i militars. Els elements civils són per exemple la policia, els serveis d'intel.ligència, la recerca, els instituts universitaris de tecnologia, la seguretat civil (l´SRC a França) i també la indústria de la seguretat civil. La OTAN vol amplificar el recurs a la "tropa de gendarmeria europea". Amb la cooperació dels civils i militars, s´assisteix a una militarització més marcada dels conflictes socials, alimentada pel subministrament d'armes a les forces polítiques internes i per noves lleis antiterroristes.


L'antic comissari europeu de Justícia i Afers Interiors, Franco Frattini, s'ha juntat al govern de Berlusconi després de les eleccions que el 2008 van tenir lloc a Itàlia. En tant que nou ministre d´afers estrangers és el responsable de l'organització del G8 que se celebrarà a Itàlia al juliol. Per Frattini, la seguretat és l'eix central de les noves estructures del G8: "Europa pot, en lloc de només consumir la seguretat, produir la seguretat. Però per a fer això, la UE i la OTAN s´han d'integrar, en lloc d´amagar-se l´una de l´altra. Aprofitem-nos d´aquesta reflexió dins el quadre del G8". De fet feia temps que dins el G8 els problemes mundials, tals com la política climàtica, la immigració i l'agricultura, eren discutits i tractats com a riscos polítics des d´un punt de vista de seguretat. El maig de 2008 Itàlia va aprovar un paquet de mesures de seguretat amb un important reforç dels controls per als immigrants. Després que la UE va donar a Líbia l'ajuda financera per lluitar contra els refugiats, Itàlia ha signat un nou acord de cooperació. El consorci d'armament Finmeccanica i el Ministeri de l'Interior s´han juntat per a què la immigració sigui, doncs, reduida a zero. A principis de 2009, Frattini va visitar Angola, Serra Lleona, Senegal i Nigèria per negociar un acord de retorn dels immigrants, per a construir en aquests països camps de refugiats i per a introduir passaports infalsificables. En contrapartida, concedia una audiència a aquests països a la Cimera del G8 per a "promoure el diàleg entre països productors de petroli i països consumidors de petroli."


A conseqüència de l´esfondrament del capitalisme globalitzat s'esperen més i mes insurreccions per tot el món. Amb els disturbis a Grècia, Suècia, Lituània, Letònia, Bulgària, França, Guadalupe i Lampedusa, la UE ha esdevingut un punt de cristal.lització de violentes contradiccions i enfrontaments armats.


Les mesures votades els darrers anys a les moltes directives, acords i tractats bilaterals per un "espai europeu de llibertat, seguretat i dret" estan dirigides des de fa temps contra la resistència anticapitalista; fan pesar sobre les iniciatives dels moviments radicals l´amenaça d´investigacions i processos antiterroristes. Grups d´investigació conjunta sondejant les xarxes internacionals amb el suport d'Europol. Manuals i bancs de dades sobre els provocants de problemes haurien d'ajudar a mantenir sota control la protesta contra els principals esdeveniments internacionals.


La resistència en contra d'una vigilància i un control desmesurat, la lluita contra la repressió dels aldarulls que es troba encara massa circunscrita a un terreny nacional. És per això que fan una crida, diversos moviments a través de fronteres, a la creació d'un moviment transnacional per a lluitar contra les arquitectures de seguretat, ja siguin construides per la OTAN , el G8 o la Unió Europea. ESTIU DE RESISTÈNCIA 2009, li diuen, CONTRA LA POLÍTICA DE LA SEGURETAT GLOBALITZADA!.


COL.LAPSA LES ESTTRUCTURES DE LA SEGURETAT!

* http://stockholm.noblogs.org
* http://euro-police.noblogs.org


CRIDA A L´ESTIU DE RESISTÈNCIA 2009

# juliol dia 8 a 10 (ItÀLIA) : CIMERA G8

# agost dia 25 a 31 (GrÈCIA) : CAMPAMENT ANTI FRONTERA A LESBOS


MONITOREJA LA POLICIA EUROPEA

http://euro-police.noblogs.org/category/english


I A LA TARDOR...

# novembre o deseembre (SuÈCIA) : ENCONTRE DELS MINIOTRES EUROPEUS DE L´INTERIOR I D´AFERS ESTRANGERS...

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more