Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: altres temes
Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
08 gen 2009
Per Jordi Villena, membre de la CUP de Terrassa
El proper 11 de gener, la Candidatura d’Unitat Popular celebra una Assemblea Nacional Extraordinària que hauria de debatre i acordar els aspectes primordials cara al desplegament d’aquest projecte polític. I parlo d’hauria de debatre i no pas debatrà perquè, al meu entendre, es parteix d’un error metodològic en l’estructuració de tot el procés que ha impedit realment el debat, la confrontació pública de propostes i la possibilitat de consensuar, si més no, parts importants de la ponència final.

En aquest sentit, abans de comentar les ponències que finalment arribaran a l’AN, em sembla molt interessant comentar la que no arribarà, o més ben dit, que arribarà refosa dins d’una altra ponència: la ponència original de la CUP de Vilafranca del Penedès.

Aquesta ponència, tot i les seves reticències pel que fa als paràmetres organitzatius d’abast nacional, establia en el gruix de les seves anàlisis i propostes d’actuació una línia política totalment coherent amb el que és un procés de construcció d’unitat popular: reforçament de l’aliança amb les lluites populars, maduració del programa de ruptura, articulació d’eines com l’Assemblea de regidors dels PPCC, treball dins plataformes més enllà de l’estricta EI, creació d’un espai polític propi a nivell nacional, possibilitat i necessitat a mitjà termini d’eixamplar la lluita institucional més enllà dels ajuntaments...

En resum, una ponència perfectament compatible i complementària amb la presentada per les assemblees de Badalona, Cerdanyola-Ripollet i Sabadell, diferenciada tan sols per matisos, en la major part dels casos derivats més de la tradició política i de les diferents fonts ideològiques i de formació (més marcadament marxistes i gramschianes en el segon cas) que no pas de divergències essencials sobre el full de ruta a aplicar.

Paradoxalment, però, aquesta ponència (Vilafranca) ha acabat refosa amb la presentada per les assemblees de Sallent, Valls i Vilanova, que ja des de les primeres planes deixava clar que partia d’uns plantejaments ideològics més propers al radicalisme social d’arrel idealista (i de base petit-burgesa) i al liberalisme d’aparença llibertària que no pas al comunisme, a l’anàlisi materialista de la realitat i al paper central de la classe treballadora en el procés revolucionari.

Aquesta ponència ve a proposar un model organitzatiu cantonalista, més pensat per a la pròpia supervivència de diferents experiències a nivell local, que no pas per al desplegament d’una línia de masses capaç d’incorporar el gruix del poble català a la lluita pels drets nacionals i socials. Un model que, lluny d’afavorir el debat col•lectiu de la línia política i el seu contrast amb la realitat social i política de la nostra nació, tendeix a recloure cada CUP local en el guetto de l’autoconsum i l’autisme respecte al combat polític global per a l’alliberament del nostre poble.

Per un altre costat, la ponència de Sant Celoni-Lleida-Manresa, que tot i certes mancances conceptuals (i no sé si degudes a la dèria de renovació del llenguatge que sembla afectar a part de l’EI, o a l’origen de classe d’algun redactor o a la seva formació política), apunta també a grans trets, com ho fa la de Badalona-Cerdanyola/Ripollet-Sabadell a la construcció d’un referent de masses i d’una eina d’intervenció política per al conjunt del poble català en lluita.

La primera de les mancances que caldria comentar és l’exaltació i mitificació del terme consens que en darrer terme no és sinó la negació de la dialèctica que, recordem-ho, fou l’arma per a la rendició de les forces populars al reformisme transfranquista. La segona ha estat la caiguda (en el procés de refosa) de la classe treballadora del redactat. No entendre i assumir el contingut de classe de la lluita per la independència suposa retrocedir més de 40 anys en la història del nostre moviment. Deixar-se arrossegar per les modes estètico-lingüístiques és fer un flac favor a la maduració ideològica del moviment i a la formació de properes generacions de militants.

Finalment, quant a la ponència presentada per Berga, em sembla que si bé és cert que aposta per anar en la línia d’articular un projecte polític d’abast nacional té, al meu entendre, dos errors fonamentals: definir la CUP com a organització de masses de l’EI (no de la Unitat Popular) i una sorprenent deriva dirigista i contrària a qualsevol procés dialèctic i d’interacció social quan proposa un model supeditat a una Direcció Política escollida en una mena de congrés bianual no de la CUP, sinó de les organitzacions de l’EI.

En resum, entenc que una refosa de bona part dels conceptes continguts en les ponències originals de Vilafranca, Badalona/Cerdanyola/Sabadell i Sant Celoni/Manresa/Lleida hagués pogut superar moltes de les mancances que cada una d’elles presenta per separat i definir un full de ruta que, a més de ser compartit per la immensa majoria de la CUP, hauria permès el desplegament d’aquest projecte polític en condicions òptimes.

Amb una d’aquestes ponències esvaïda en la proposta cantonalista i les altres dues sense una refosa que les hagués pogut enriquir, la meva aposta és que, com a mínim, la ponència que surti guanyadora sigui una de les que superen de manera definitiva el localisme i fixen un horitzó de desplegament d’una alternativa política de masses i de combat per al conjunt del poble català.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
08 gen 2009
http://www.llibertat.cat/content/view/4460/1/
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
08 gen 2009
Si, si. Que creieu que fora de l'EI hi ha molta gent que us escolta? Deixeu-vos de romanços i presenteu d'una vegada un projecte per les proximes eleccions a la Generalitat.Projecte Nacional, ja!
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
08 gen 2009
això ho discutiu on toqui, no embruteu indymedia
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
08 gen 2009
El debat està bé. Estan bé els arguments argumentats...


però que això no comenci a ser una olla de grills de gent que diun bajanades
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
08 gen 2009
M'ho miro des de fora...

Però una pregunta: si a aquest no li agrada cap ponència i a totes els ho troba mancances, perquè no n'ha fet una ell (o s'ha de fer com a CUP local)?
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
08 gen 2009
Jo estic d'acord que el debat està bé. A veure si es mantenen els arguments i no comencem amb l'olla de grills...

Una lectura interessant sobre les CUP de fora de les CUP...

http://raimundoviejovinhas.blogspot.com/2008/12/cat-la-cup-o-les-cup.htm
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
08 gen 2009
Raimundo cobra de qui?

quines tonteries, siusplau, però què té a dir aquest home si no forma part del moviment...

Això són ganes d'introduir debats estèrils al si de l'Esquerra Independentista perquè no faci res de profit en endvant

Ell amb les seves aventures espanyoles "anticapitalistes"...
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
09 gen 2009
Estimat Jordi Villena,

La renovació del llenguatge és també renovació conceptual i de pensament fruit de canvis socials importants.

No entendre que algunes dinàmiques i processos socials han canviat és molt greu. Sense entendre la realitat i saber-la interpretar no es pot actuar correctament. I, tot i que la realitat substantiva no ho ha fet (segueix haven-t'hi explotats i explotadors), molts aspectes secundaris però importants sí que han canviat: el tipus de relacions familiars, l'individualització extrema, envelliment de la població, la manca d'arrelament a la "comunitat", alguns aspectes importants del mercat de treball, etc. Tot això influeix decisivament en l'estructura social i, per tant, en les formes que ha de prendre de lluita. Per a alguns però, sembla que res no hagi canviat, que el temps no hagi passat. I entendre els canvis en l'estructura social no vol ser "petit-burgès" o proposar un projecte "cantonalista". Potser si el que cal és fomentar el debat també cal eliminar desqualificacions gratuïtes i etiquetatges per a l'encasellament ràpid.

De petit-burgesos amic, n'hi ha a l'MDT...i a Endavant, a la CUP de Vilanova, a la Intersindical, a Badia del Vallès i fins i tot a Sant Cosme. Totes les ponències tenen redactors que vénen de la petita-burgesia i d'altres de la classe treballadora. Ja està bé de desqualificar algú altre donant a entendre que "els teus" són els autèntics. O hem de fer un anàlisi extens del tema?

El consens va contra la dialèctica? Ah! vaja, i jo com em pensava saber de què anava això del materialisme dialèctic. Vols dir que si no hi ha expulsions i escissions ja no podem ser marxistes? Ara resulta que si no entres en les merdes de batalletes ridícules i partidistes, sense cap fonament substantiu, no pots ser marxista.

Jo tampoc estic d'acord amb la visió extremadament localista de la ponència de Vilanova, Valls, etc però per debatre amb ells cal no anar etiquetant-los de "cantonalistes" (se sobreentén el deix pejoratiu del qualificatiu).

Tu, que deus ser un treballador de pedra picada, recicla't, llegeix coses noves i sigues crític amb elles, però sobretot accepta que les noves realitats ens obliguen a pensar quina és la millor manera de fer les coses ara. Perquè tal i com es feien abans, està clar que no ens funcionen (suposo que la realitat em dóna la raó). I pensar i donar voltes sobre aquesta manera millor de lluitar no vol dir ser reformista o fill de la petita-burgesia (a veure quan us traieu aquest deix sectari que teniu). De fet, els partits, com més marxistes-lenninistes i classicots són, més farcits semblen estar de petit-burgesos. Potser el pensament petit-burgès del segle XXI és actuar com si res hagués canviat per fer impossible que res canvii ara.
Re: Breu comentari al comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
09 gen 2009
Puaj!
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
09 gen 2009
El MDT esta cremat, no intenteu resucitarlo embrutant el projecte de les CUP, si us plau.
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
09 gen 2009
amb tots els respectes per l'amic Villena, crec que ell i en general la CUP de Terrassa té molt poc a dir i a ensenyar-nos.

La de Terrassa és una de les CUPs menys votades (poc més de 800 vots), menys de l'1% (superada ampliament per bàsures com Ciutadans (4.000 vots), Partit Humanista, etc, etc. Encara més greu que això la CUP Terrassa és un perfecte desconeguda dels moviments socials terrassencs, quan no objecte de rialles.
Crec que l'amic Villena i la CUP de Terrassa farien millor en pensar un canvi real en el seu projecte local i no anar donant lliçons a d'altres CUPs, amb molta més presència real, no només electoral, sino de reconeixement de tots els moviments, simpatitzin o no amb la EI (que és del que es tracta)
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
09 gen 2009
La CUP de Terrassa ja fa molt dies que no funciona, són petits burguesos que viuen de ser funcionaris públics i de ser mestres a escoletes concertades. Així es fa la revolució social que necessita el nostre país? Amb vosaltres segurament no!
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
09 gen 2009
molt d'acord amb el post inicial, i esperem que el diumenge es pugui fer algo.
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
09 gen 2009
si, us podeu dissoldre i anar tirant cap a ERC o CiU. Val més ara que d'aquí uns anyets, no?
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
09 gen 2009
Un en to cas em sembla que aquest tipus de debats interns s'han de mantenir en forums interns. Aquests que volen fabricar un partit polític aprofitant les CUP són uns pesats. Com que no poden guanyar en assemblea presionen des dels mitjans, això en qualsevol organització seriosa deuria ser motiu d'expulsió.
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
09 gen 2009
Ergo, no seran expulsats.
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
09 gen 2009
Els de l'MDT i els que mantenen postures envellides i conservadores com les exposa el tal Jordi Villena acostumen a ser funcionaris i homes. O a cobrar de la política i les institucions. No és res dolent, constato una característica comuna.
I dic una altra cosa, aquesta sí dolenta: no us ha funcionat mai!!!! No ensorreu les CUP altra vegada!!!! És igual si les CUP no són el partit de masses per enquadrar les classes treballadores catalanes bla, bla, bla... No passa res si no és perfecte en la teorio capquadrada vostra. Potser així almenys arribaran a tenir gent i principis!
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
09 gen 2009
No cal expulsar a ningú, peò alguns provenien d'ERC, altres van deixar morir a Maulets a Terrassa, altres tenen dubtosos amics al món del fútbol, i encara van donar lliçons magistrals al racó català. Menys xerrar i més treballar.
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
09 gen 2009
Incapaços de reflexiona en termes polítics...
(excepte la plausiva intervenció del Manel)

com alguna gent no sap articular respostes, arguments, reflexions, es dedica a difamar i escampar falsedats en quatre frases plenes de faltes i plenes de mentides...

Ja us ho trobareu

Jo estic molt d'acord amb l'escrit, amb la idea, però segurament aquest no és el lloc on publicar-lo: molta gent que el "llegeix" i la facilitat de l'anonimat quintacolumnista desvirtuen l'esforç d'exposar aquestes idees en públic

Ah, i aquest Jordi és una de les persones més reconegudes i estimades a Terrassa als moviments socials i al seu teixit local (res més)
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
09 gen 2009
Visca el MDT!
Encara que a alguns els-hi doni urticaria, l'EI d'avui en dia no seria el que es sense la trajectoria del MDT.
Salut
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
09 gen 2009
Aquest missatge darrer (i algun altre d'anterior) sembla escrit per alguna persona amb ganes d'atiar un conflicte inexistent: algú aliè a la sigla que utilitzen per tal de crear mala maror... (Ho i fidel se us veu el llautó)

Ressentits i rabiosos, l'Esquerra Independentista avança mal que us pesi
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
10 gen 2009
no hi cap mentida, a qui voleu enganyar, MDT? no gràcies, que montin un partit i ens deixin en pau
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
11 gen 2009
El MDT sobra aquí.
Re: Breu comentari sobre les ponències presentades a l’AN Extraordinària de la CUP
11 gen 2009
MDT = PSOE

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more