Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: antifeixisme : amèrica llatina : pobles i cultures vs poder i estats : dones
Reus: Repressió política i tortura sexual contra les dones a Mèxic: el cas d'Atenco
20 nov 2008
Dimarts 25 novembre, Reus: 20 h., Centre de Lectura (c/Major 15), Sala Hortensi Güell, organitzada per la CGT, Reus Societat Civil i el Centre Llatinoamericà.
arton24384-494f4.jpg
AtencoCartell.jpg
Itàlia Méndez, jove mexicana adherent a la Sisena Declaració de la Selva Lacandona, impartirà una sèrie de xerrades-debats sobre la tortura sexual contra les dones detingudes en els operatius policials de San Salvador Atenco al maig del 2006, a Mèxic, i sobre la situació de repressió contra els moviments socials i les lluites populars que es viu en aquell pais.

Itàlia Méndez ens explicarà la situació en la qual actualment viuen aquestes dones i les mesures socials i judicials que s’han adoptat.

Itàlia Méndez pertany a un grup de dones que creuen necessari difondre el tema de la Repressió Política i la Tortura Sexual de la qual són supervivents, doncs al maig de 2006 van ser arrestades després d’un operatiu de gran magnitud, ple de violència i excessos a San Salvador Atenco, i recloses en el penal de Santiaguito a Toluca, Estat de Mèxic. Han obert diversos fronts en contra de la impunitat que impera a Mèxic, intentant difondre l’ocorregut, però vist des d’un paper actiu i no com víctimes.

Des de maig de 2006, van iniciar un treball de denúncia “social� per a compartir a través de xerrades, fòrums de denúncia, conferències, etc, el que van viure i com van afrontar la violència de l’Estat, explicant també com s’han generat els llaços de solidaritat i la forma de vèncer la por per a transformar-la en resistència. També han realitzat una “denúncia jurídica�, denunciant a l’Estat en les seves pròpies institucions, evidenciant l’escandalosa impunitat que existeix a Mèxic, ja que les denúncies segueixen sense avançar. En l’actualitat es troben a l’espera, després de recórrer a la Comissió Interamericana de Drets Humans.

La xerrada s'emmarca en una gira que es desenvolupa entre el 5 de novembre i el 4 de desembre, coordinada per la Secretaria de Relacions Internacionals de la CGT, forma part de la campanya contra la repressió a Mèxic que porten a terme la CGT i altres col·lectius, i la portarà a realitzar xerrades a Madrid, València, Bilbao, Pamplona, Burgos, Valladolid, Zaragoza, Badía del Vallés (Sabadell), Barcelona, Terrassa, Girona, Lleida, Reus, Sevilla, Màlaga, Granada, Úbeda, Alacant i Múrcia.

En el següent enllaç us podeu descarregar el Materiales Internacionales nº 9 dedicat a Atenco, inclòs dins el Rojo y Negro de novembre, on hi trobareu informació àmplia sobre el tema:
(descargar a "Mira també")

http://www.cgtchiapas.org/spip.php?article2756

Mèxic: guerra moderna contra la protesta social avalada per la Unió Europea

L'estratègia de guerra de baixa intensitat de l'Estat mexicà es basa en: detencions arbitràries, desaparicions forçades, registres, amenaces, humiliacions, tortura i tortura sexual a dones i homes,... Així pretenen aillar els moviments socials, intimidar, escarmentar, sotmetre les explosions de descontent social i impedir que creixin i es cohesionin les lluites.

S'evidencien els quatre braços de la guerra moderna: militarització i activació de grups paramilitars, ruptura del teixit socioeconòmic i programes assistencials selectius, manipulació de la informació i persecució de líders i, finalment, control dels sistemes electoral i judicial. Mentrestant la UE declara Mèxic com a soci estratègic i amplia l'acord global que ja va signar durant l'escalada paramilitar de 1997, abans de la masacre d'Acteal.

Atenco, metàfora del crim d'Estat

Operatius com el d'Atenco són obligadament planificats i coordinats amb el sector judicial, mèdic, penitenciari i mediàtic. Són decisions d'Estat. Atenco vol dir dos homicidis, desenes de violacions sexuals, centenars de persones detingudes, milers de policies entrant casa per casa sense ordre judicial. Atenco significa deu presos condemnats a 30 anys i tres més amb penes que mai no podran complir. L'operatiu va durar unes hores, el terror i la lluita perduren dos anys i mig després.
Mira també:
http://www.cgt.org.es/IMG/pdf/Material_Internacional_no_9_para_enviar.pdf

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more