Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Dossier: Dos anys d'Assemblea Llibertària de la UB
01 oct 2008
Assemblea Llibertària de la UB
2 anys de conspiració a la facultat... i comença el tercer!
www.fel-web.org/ubraval

Introducció

LâAssemblea Llibertària de la UB neix a principis del curs 2006/2007 a partir de la unió de diversos/es estudiants dâideologia antiautoritària que es reuneixen informalment els primers cops a les parades de distribuïdores alternatives que tenen lloc al porxo de la Facultat del Raval cada dos dimarts.

Aquestes trobades de distribuïdores alternatives sâhan mantingut des dâaleshores cada cop amb un nombre major de distribuïdores de llibres sobre temàtica diversa: anarquisme, història, feminisme, ecologia, naturisme, okupació, etc. Tot i els impediments que en un principi intentà posar lâadministració de la facultat, el projecte va tirar endavant. Enguany també podràs trobar-nos alguns matins al mateix porxo de la Facultat.

Principis

El primer comunicat que feu lâassemblea llibertària deia: Per nosaltres, participar en una assemblea llibertària a la Universitat significa actuar en conjunt, de forma horitzontal i no autoritària. Amb aquesta introducció podríem resumir els punts de partida del projecte dâassemblea. LâAssemblea Llibertària, com el seu nom indica, es defineix des del principi com a grup anarquista, que té com a objectiu traslladar les lluites de fora de la facultat a dins, i les lluites estudiantils a fora. També funciona com a lloc de reunió dâindividualitats amb ganes de proposar coses per intentar portar-les a terme entre tots i totes.

Activitats

Des dâun primer moment lâAssemblea comença a organitzar coses. Han sigut molts els projectes, xerrades, exposicions, passis de vídeo, programes de ràdio, etc. en aquests dos anys. Tampoc no han sigut poc els problemes que ens ha posat en tot moment la direcció de la Facultat dâHistòria, amb la degana com a símbol i principal responsable de la mateixa. Però al cap i a la fi sempre ens anàvem sortint amb els nostres projectes gràcies al treball que portem, sempre des de baix i des de fora del sistema legal associatiu que proposa la UB.

Després dâalguna activitat com les parades alternatives, alguna xerrada sobre conflictes laborals a lâarqueologia, i alguna venda dâentrepans, lâAssemblea fa al Març del 2007 les I Jornades Llibertàries de la UB; una setmana sencera amb activitats, projeccions i debats de matí i tarda, amb un gran nombre dâassistència i que donaren a conèixer lâAssemblea a la Facultat.

Un altre cicle de xerrades important fou el que es dugué a terme per diferents individualitats anarquistes amb el suport de lâAssemblea al febrer de 2008, amb el nom de Resistència i Agitació: els grups autònoms ibèrics. Aquest cicle de xerrades també fou molt ben acollit i tinguérem la sort de comptar amb gent que havia viscut els fets durant els 70 i els 80.


Protestes

Un altre fet important a la vida universitària durant aquests dos anys, han sigut les protestes que una part de lâalumnat protagonitzà contra diferents partits polítics. Aquesta Facultat, pel fet dâestar en el centre de Barcelona i ser nova, estava atraient constantment els actes dâalguns polítics, tot coincidint amb diferents casos repressius a Catalunya (Núria Pórtules, presos 4F,...).

Al setembre, en la inauguració de la facultat, un grup dâestudiants rep a lâalcalde Jordi Hereu (PSC) amb pancartes i crits, degut a la implicació de lâAjuntament en el cas del 4F. El 18 dâAbril, un altre grup dâestudiants impedeix el Joan Saura (ICV) clausurar un acte dâun cicle de debat sobre la situació a Euskal Herria, en protesta per la repressió exercida pel seu partit, en especial amb el tema de la Núria Portules. Aquella mateixa tarda, estava previst que vingués Imma Mallol per començar un cicle de xerrades de diferents partits polítics davant les eleccions i promogut pel Consell de la Joventut. Finalment, davant la concentració que havia al porxo de la facultat, no es va presentar i el cicle de xerrades dels partits polítics sâhagué de suspendre, ja que la campanya âFora polítics de la Universitatâ? havia triomfat. Al dia següent, apareixerien pintades a alguns llocs de la facultat amb el lema âEstudiants 2 â Polítics Oâ?.
LâAssemblea Llibertària estigué participant als esdeveniments de protesta juntament amb altres grups dâestudiants (SEPC, Ass. Facultat, etc).

Un altre problema que tenia aquesta facultat era que amb diferents prerrogatives sense fonament, el pati centra romania tancat. El 14 de Maig, un grup dâestudiants anarquistes i independentistes, amb el suport de tota la facultat ocupa el pati i organitza una jornada festiva i combativa alhora. Des dâaquell dia el pati continua obert.

La COPELL

La Cooperativa dâEstudiants Llibertàries és un projecte que sorgeix al si de lâAssemblea Llibertària a partir de una doble necessitat. Dâuna banda els preus al bar de la Facultat eren massa cars com per poder dinar-hi sovint i es volia fer una crítica a la introducció dâempreses privades gestionades no per estudiants o treballadores, sinó per executius aliens a la Universitat. De lâaltra, la necessitat de una alternativa alimentària vegana (és a dir, totalment vegetariana) que les persones que havien optat per aquesta via no podien trobar ni a la Facultat ni a gairebé cap lloc del Raval.

Cap a finals dâabril de 2007 el projecte ja sâhavia constituït com a cooperativa oberta a la que podien entrar a participar totes les estudiants que volguessin sempre i quan respectessin els principis bàsics de la mateixa. A finals del curs 2007-2008, la Cooperativa ja donava servei de menjadors a preu popular (3â5⬠dos plats amb beguda i postre) quatre dies per setmana (dll-dm-dj-dv).

Aquest nou curs continuarem amb la Cooperativa segons les forces amb que comptem, és possible que continuïn els menjadors diariament.

Trobada dâEstudiants Antiautoritaris/ies

Un altre projecte amb el que es comprometé lâAssemblea durant el passat curs 2007-2008 fou la I Trobada dâEstudiants Antiautoritaris/ies, on participaren també companyes de la UAB.

Amb un any dâexperiència com a assemblea, en un moment que el moviment llibertari semblava recuperar-se a les universitats, sorgí la idea de reunir diferents assemblees i projectes antiautoritaris dâarreu lâEstat (ja que és el marc legal on ens movem), per compartir experiències, conèixer-nos i crear un lligam solidari entre nosaltres.

La trobada es desenvolupà finalment al CSOA La Fábrica de Villalba (Castella) durant lâAbril de 2008, i agrupà unes 50-60 persones representants de diferents colâ¢lectius. Hagueren tallers i xerrades de diferents tipus: experiències dâescoles llibertaries, lluita contra bolonya, etc. Lâambient fou dâuna impressionant alegria i ganes de fer coses. Aquesta inesperada afinitat entre les persones que assistiren motivà als/les assistents a constituir una organització comuna per coordinar i sumar esforços en diferents campanyes.

La FEL

Aquesta idea dels diferents grups i individualitats que es reuniren a Madrid es transformà en el que avui coneixem com la Federació dâEstudiants Llibertàries, organització coordinadora dâaquests grups i que pretén arribar molt més enllà de les universitats i instituts, tot configurant una xarxa destinada a la difusió de les idees anarquistes, en especial aquelles relatives a lâaprenentatge.

La Federació ha anat creixent i configurant-se amb diferents grups dâarreu (Euskal Herria, Castella, León, Andalusia...) A Catalunya comptem ja amb grups a la UB, UPC i UAB, així com algunes individualitats a instituts i centres de FP.

La segona trobada de la FEL es celebrarà a lâoctubre de 2008 i servirà per donar cos i forma a les inquietuds que han anat sorgint en aquest mesos. LâAssemblea Llibertària, com a grup adherit a la FEL, estarà present per donar la seva visió i ajudar a la coordinació de les diferents campanyes que es volen portar a terme

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Dossier: Dos anys d'Assemblea Llibertària de la UB
01 oct 2008
hola secció
Sindicat