Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
AJAU-Cajei <>
30 abr 2008
El proper dissabte 3 de Maig, des de l'Assemblea de Joves de l'Alt Urgell - CAJEI es monta una caminada en defensa del territori, focalitzada especialment en denunciar el projecte de reobertura de l'aeroport d'Andorra.
ed2e6f_caminada.jpg
Des de lâAssemblea de Joves de lâAlt Urgell â CAJEI (AJAU-Cajei) hem organitzat una caminada el proper dissabte 3 de Maig. Amb aquesta marxa volem conscienciar sobre la importància de lâentorn en el qual vivim, la bellesa i gran valor dâaquest, així com de la necessitat i obligació de defensar-lo.LâAlt Urgell és un paratge dâuna gran riquesa natural i cultural, que es veu amenaçada per un sistema que fa passar els interessos econòmics per davant dels socials. Aquest fet és el que ara empeny als polítics cap a la construcció dâun aeroport innecessari i destructiu, que perjudicarà greument la comarca, i especialment els pobles més propers. Volem que aquesta marxa es converteixi també en un punt de protesta contra la destrucció que provocarà lâaeroport.La Caminada lâorganitzem conjuntament amb la Coordinadora dâAssemblees de Joves de lâEsquerra Independentista (CAJEI), de la qual formem part. Volem portar així a casa nostra les diferents problemàtiques sobre lâespeculació i la destrucció que es donen arreu dels Països Catalans, sobre les quals de ben segur en podrem extreure lliçons i exemples de lluita. Així mateix creiem que aquesta és la manera que la resta de catalans i catalanes es facin seu el nostre problema.Així mateix volem lligar la protesta en defensa del territori amb la cultura popular, ja que pensem que van estretament lligats; així durant la marxa hi haurà jocs populars i diferents actuacions de músics locals.Programa de la caminada:- 9 h - a lâEstació dâautobusos:

- Inscripcions per a la Caminada

- Repartida de díptics informatius.

- Comença la caminada cap a Vilanova de Banat.

(A mig recorregut hi haurà una paradeta amb avituallament)- 13 h â Arribada a Vilanova de Banat.- 13:30 h â Acte polític, amb intervencions de :

- Portaveu nacional de la Coordinadora dâAssemblees de Joves de lâEsquerra Independentista (CAJEI)

- Portaveu local de lâAssemblea de Joves de lâAlt Urgell.

- Membre de lâAssociació en Defensa de lâAlt Urgell.- 14 h â Dinar- 15 h â Actuacions musicals i jocs populars.- 17 h â Tornada.
MANIFEST AJAU-CAJEI:
Aturem la destrucció, defensem el territori!

Des de fa uns anys lâestructura socioeconòmica de lâAlt Urgell està vivint un procés de transformació per tal dâadaptar-se al nou context nacional i global.

Aquest procés es caracteritza, en primer lloc, per una absoluta manca de debat sobre el model socioeconòmic, cultural i social que cal per la comarca.

El segon tret característic és lâhabitual falta de transparència dels polítics.

Aquests dos factors obren el camí a interessos foranis, que amb la complicitat de polítics i lâajut dâinversors locals, busquen enriquir-se especulant amb la nostra terra.

El projecte de lâAeroport comportarà principalment tres grans greuges:

1.- La creació dâuna âmuntanya artificialâ?, necessària per a poder allargar la pista de lâaeroport. Aquesta en realitat serà un abocador de runa andorrana.

2.- Aquesta âmuntanya artificialâ? arribarà fins al poble dâAdrall, destrossant el seu entorn i la seva bellesa.

3.- La muntanya artificial comportarà la inutilització de diferents terrenys on actualment treballen pagesos i ramaders.


Dâaltra banda, la posada en marxa de lâaeroport significarà el pas habitual dâavions pel cel alt urgellenc amb la conseqüent contaminació acústica i atmosfèrica que això comporta.

En aquest sentit és imprescindible remarcar que la ramaderia lletera, molt important al nostre territori, es veurà greument afectada per lâestrés acústic. Aquest provocarà una baixada de la productivitat lletera que condemnarà als ramaders, especialment als més propers a la pista.

També és necessari remarcar que el transport aeri és el més contaminant, pel que aquest projecte és una mofa al canvi climàtic.

Creiem que lâaeroport és fruit dels interessos de sectors econòmics andorrans, que amb aquest projecte disposaran dâun punt dâarribada directa de turistes i clients. En molts casos un autocar els recollirà i els portarà directament a lâhotel a Andorra, sense que aquest turisme ni tan sols repercuteixi en el comerç local.

Arran dâaquest anàlisi, des de lâAssemblea de Joves de lâAlt Urgell considerem que el projecte dâaeroport és una falta de respecte cap als alt urgellencs, tenint en compte la marginació històrica de la nostra comarca pel que fa a les comunicacions; cal recordar que aquí no sols no arriba el tren sinó que a més a més els preus dels autocars són abusius i difícilment assumibles per bona part de la població.

Davant de tot això des de lâAssemblea de Joves apostem per a que sâobri un debat sobre quin model socioeconòmic volem. Entenem que és un tema que ens afecta a tots i que per tant, no podem continuar deixant més temps en mans dâinversors i especuladors.

Volem reafirmar el nostre compromís dâavançar cap a un model que integri la natura i cultura locals, un model que es defineixi a partir dels interessos dels alt urgellencs i no de reduïts (però poderosos) interessos econòmics.

Per tant des de lâAssemblea de Joves de lâAlt Urgell ens oposem al projecte de lâaeroport i lluitarem amb totes les nostres forces perquè el nostre futur no quedi hipotecat per aquesta infraestructura tan innecessària com destructiva. Així mateix volem manifestar la nostra solidaritat amb tots els afectats així com el nostre compromís a participar i treballar colze a colze amb ells per aturar el projecte.

Per acabar volem fer una crida al conjunt dâalt urgellencs a mobilitzar-se i participar en les diferents activitats, reunions, etc.

Aturem la destrucció, defensem el territori!

Assemblea de Joves de lâAlt Urgell â CAJEI 23 dâAbril de 2008

This work is in the public domain

Comentaris

Re: AJAU-Cajei <>
01 mai 2008
Molt bé per la CAJEI, ja era hora que algú emprengués la iniciativa per fer caminades per conèixer el nostre territori, és essencial, imprescindible.
Re: AJAU-Cajei <>
01 mai 2008
per que vols el territori?per fer el mateix q els espanyols però en català?
Re: AJAU-Cajei <>
01 mai 2008
per que vols el territori?per fer el mateix q els espanyols però en català?
Sindicat