Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
[URGENT] Concentració de rebuig per l'eliminació del Batx. Nocturn.
29 abr 2008
Cada dia recorro una hora entre tren i metro per anar a estudiar. Cada dia aprofito per repassar les matèries que més em costen. Però ahir quelcom es va estroncar. El tren de l'ensenyament es va aturar.

Llegeixo al diari (que em reparteix una treballadora precària) que el curs 2009-2010 es suprimirà el Batxillerat Nocturn, el que estic cursant, i li atribueixen el seu desfalc i gran gast econòmic. Em pregunto quan deu gastar al dia el Conseller entre avions, trens i cotxes oficials, o bé quan costa un malgast en males inversions a l'ensenyament...

Però la notícia no té preu. Són quatre frases de cinc paraules cadascuna, que si no fos per la seva formalitat poètica les confondria amb un acudit. El seu contingut és clar, ara, els resultats ja no ho són tant.

Són 4914 alumnes que cursen a 46 centres públics de Catalunya el Batxillerat Nocturn; alumnes que en la seva majoria són alhora treballadors i treballadores a mitja jornada laboral, mares amb criatures i persones que els ha sigut impossible seguir el ritme del batxillerat diürn. Persones que volen seguir amb els seus estudis tot i no disposar de temps per estudiar, tot i tenir serioses dificultats per fer-ho, tot i tenir vint-i-cinc anys, una família i fills…

Perquè el Batxillerat Nocturn és imprescindible per aquesta gent que no pot seguir uns estudis de diürn. No és sorprenent que una persona que ha abandonat els estudis ara els vulgui re emprendre? No és la feina del Departament d'Ensenyament treballar en projectes que fomentin l'ensenyança pública?

Sí, ens diran que l'alternativa és l'IOC. L'ensenyament virtual. Podem comprar al mercat de forma virtual, podem veure teatre de forma virtual, podem veure l'àvia a través de la web-cam… i clar, se suposa que també podrem estudiar de forma virtual. Doncs no. L'ésser humà és un ésser social. Necessitem tan anar al mercat, com anar a visitar l'àvia com veure la cara de la persona que ens està formant pel nostre futur.

Tanmateix, no tothom disposa dels coneixements informàtics, ni d'ordinador ni d'internet per dependre'n .

D'altra banda, és curiós el joc a què juga el senyor Conseller d'Educació. Ara fa poc ens sortia amb la LEC, la llosa que hauran de carregar els més menuts. Si aquests superen l'ESO, la porta del Batxillerat nocturn ja estarà tancada. I si amb molta sort superen el Batxillerat i volen cursar a la Universitat, es menjaran el Pla de Bolonya. He arribat a creure que no volien estudiants. Potser el que volen és que siguem una colla d'imbècils que no els qüestionem la seva mala gestió i poca vergonya. Doncs no Maragall, nosaltres no oblidem.

També diuen que hi ha absentisme, o bé que l'índex de superació del batxillerat és del 40%. Doncs amb la supressió del batxillerat nocturn serà difícil parlar de xifres, perquè s'hauran tret de sobre els i les estudiants. Quina forma més maquiavèl·lica i cruel de començar el camí cap a l'extermini de l'ensenyament públic.

Nosaltres necessitem el contacte humà, necessitem la professora que ens explica deu cops un concepte fins que no l'entenem, necessitem el conserge que ens obre la porta quan tornem cansats de l'oficina on treballem, necessitem aquest tracte adult i familiar, així com necessitem i volem estudiar. Sense estudis potser ens contracten al Mc Donald's, on els anglesos ja poden cursar el Batxillerat. I així, no només serem els i les estudiants més precaris d'Europa sinó que també tindrem l'oportunitat de ser els i les treballadores amb més poca formació i amb menys possibilitats d'ocupar un lloc de treball digne.

Senyor Conseller, l'IOC no és la solució. El seu model d'ensenyament és un fracàs. Però nosaltres no ho som pas. I no volem trencar els plats trencats. El Batxillerat Nocturn funciona, vostè i els seus jocs no. És indignant que ni es consulti a les direccions dels centres ni als sindicats, una decisió històrica presa de forma unilateral i que a sobre es comuniqui – i mitjançant la premsa, no de forma personal!- dues setmanes abans de començar les preinscripcions. Vostè no té dignitat, senyor Conseller.

Potser per vostè aquest és el primer pas cap a la privatització de l'ensenyament, potser el seu model es carregarà tots els esforços de les últimes dècades, potser les seves maniobres portaran a milers d'estudiants a la impossibilitat d'estudiar ja sigui per raons econòmiques o laborals. Però del que pot estar segur és que nosaltres no ens quedarem de braços plegats. Avui és el Nocturn, i demà què serà?

Una estudiant del Batxillerat Nocturn.És per això que els i les estudiants de nocturn ens hem organitzat de forma urgent i convoquem a tota la comunitat educativa dimecres 30 d'Abril a les 18h a Plaça Sant Jaume. Fem soroll i demostrem que no volem imposicions educatives!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [URGENT] Concentració de rebuig per l'eliminació del Batx. Nocturn.
29 abr 2008
Amén. Ahí estaré como ex alumno de nocturno.
Re: [URGENT] Concentració de rebuig per l'eliminació del Batx. Nocturn.
29 abr 2008
felicitats pel text!

força!
Re: [URGENT] Concentració de rebuig per l'eliminació del Batx. Nocturn.
29 abr 2008
Es clar que si, dimecres tothom a sant jaume

Visca la lluita unitaria
Re: [URGENT] Concentració de rebuig per l'eliminació del Batx. Nocturn.
29 abr 2008
Sóc profe de Secundària i teniu tot el meu suport. Allí hi seré amb vosaltres.

Ernest Maragall -i tots els qui el donen suport- és un IMPRESENTABLE. El molt pocavergonya parla constantment de millorar l'educació, d'obrir els instituts tot el dia a pares i alumnes, i ara proposa suprimir el batxillerat nocturn...

És un ideòleg del classisme i la jerarquització (en la Nova Llei, per exemple, proposa jerarquitzar el professorat en no sé quants estaments o suprimir els cobraments d'antiguitat per als interins). I està disposat a enviar a la merda al sistema d'educació públic. D'aquí a uns anys a Catalunya passarà com a Gran Bretanya o als Estats Units, que ningú no voldrà ser professor dels instituts públics de secundària.

Per una educació pública, de qualitat, laica i democràtica!!!
Re: [URGENT] Concentració de rebuig per l'eliminació del Batx. Nocturn.
29 abr 2008
DEGUT A LA URGÈNCIA, LA CONVOCATÒRIA NO HA SECUNDAT A TOTS ELS NUCLIS DEL NOCTURN. ÉS PER AIXÒ QUE HEM PRES UNA DECISIÓ URGENT: LA CONCENTRACIÓ QUEDA DESCONVOCADA I APLAÇADA PEL DIMARTS 6 DE MAIG A LES 19H A LA PLAÇA SANT JAUME DE BARCELONA.

PERDONEU LES MOLÈSTIES I ENDAVANT AMB LA LLUITA!
Re: [URGENT] Concentració de rebuig per l'eliminació del Batx. Nocturn.
29 abr 2008
A l'alternativa al Nocturn, a l'Institut Obert de Catalunya, només entre un 10 i un 20% de l'alumnat considera factible presentar-se als exàmens. La Generalitat ha augmentat màgicament aquesta xifra al 60%.
Re: [URGENT] Concentració de rebuig per l'eliminació del Batx. Nocturn.
29 abr 2008
No faig el batxillerat nocturn, pero en tot cas ens veurem el 6 de maig a la mani, és UNA VERGONYA com aquests burocrates són capaços de parlar de l'educació en concepte de perdues i beneficis.Ànims! i ens veiem el 6 i el 10 a la mani pel Franki.
Per cert, estaria bé que fessiu un cartell, ja que va millor per difondre la convocatoria.
Re: [URGENT] Concentració de rebuig per l'eliminació del Batx. Nocturn.
29 abr 2008
Como exalumno de nocturno no faltaré a la mani. Que me expliquen cómo van a enseñar las mates a distancia JA!.
Teneis todo mi apoyo
Re: [URGENT] Concentració de rebuig per l'eliminació del Batx. Nocturn.
30 abr 2008
Per variar, podrien posar algun cop com a Conseller d'Educació algú que hagi estat una bona temporada fent classes als instituts, i no un economista que vol fer una reconversió econòmica de tot el sector, perquè surtin beneficiats els de sempre, entre ells l'ensenyament religiós i privat...
Sindicat