Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Abrir las jaulas y acabar con la experimentación animal. Nuestros motivos.
30 gen 2008
Tenim diverses raons per oposar-nos a l’experimentació animal. La primera és que defensem que els animals no humans no són recursos que poguem utilizar, manipular i destruir a la nostra voluntat.
monkey04.jpg
Tenim diverses raons per oposar-nos a lâexperimentació animal. La primera és que defensem que els animals no humans no són recursos que poguem utilizar, manipular i destruir a la nostra voluntat. Són individus amb interessos pròpis, amb capacitat de ser lliures i viure les seves vides de forma autónoma. Per tant, criar-los i mantener-los en gàbies per després torturar-los i assassinar-los pel motiu que sigui és simplement un acte dâopressió que no estem disposades a tolerar.

En segon lloc lâexperimentació animal és perillosa, en tant que els resultats derivats de proves realitzades en una espècie no són sempre aplicables a una altra. Una substància pot no ser tòxica per un gos i en canvi ser mortal per un humà. I al contrari. Aquest desajustament ha tingut conseqüències desastroses en la vida de moltes persones. Com a exemples recents tenim el cas de tres medicaments de Novartis que han hagut de ser retirats del mercat pels seus efectes perjudicials:

- Lâanti-inflamatori Prexige era propens a causar danys irreparables en el fetge dels pacients, i en el momento que es va descubrir la seva toxicitat ja havia estat consumit per 60.000 persones.

- El fàrmac Zelnorm ha estat identificat com el causant de diverses falladles cardíaques que van tenir lloc el març del 2007

- El medicament Exjade va provocar a principis de dâany passat als EEUU vàries morts per efectes secundaris en el ronyó.

I aquests són tant sols els casos greus que coneixem, tenint en compte que de vegades és necessari que passi més temps perque els efectes dâuna substància tòxica es deixin veure en el organismo les perspectives no són bones.

Deixant de banda el fet de que per nosaltres lâexperimentació animal (sigui útil o no) és èticament inaceptable, la seva propia essència fa que ens qüestionem les implicacions del venerat âprogrés científic!. Aquesta idea de progrés, fortament lligada al desenvolupament imparable de la tecnología, justifica que sâexplotin salvatgement animals, que es restringeixin cada cop més les cotes de llibertat que tenim els humans o que sâenverini i destrueixi la Terra de mil maneres diferents. Els meravellosos beneficis dâaquest avanç científic i tecnològic ja no ho són tant quan ens adonem que lluny de complir-se les promeses utòpiques formulades en èpoques anteriors pels defensors del âprogrésâ?, el món cada cop és més semblant a lâescenari descrit per la més pessimista de les pel·lícules de ciència ficció. Els descobriments en la cura de malalties es veuen sobrepassats per lâaparició de noves patologies i el creixement de moltes que ja existeixen, en conseqüència directa de les condicions de vida nocives que seâns han anat imposant. El planeta sâendinsa en una profunda crisi ecològica, les tensions socials augmenten per la violència dels sistemes econòmics i polítics i els espais naturals van desapareixent devorats per noves urbanitzacions, trens dâalta velocitat, preses, centrals energètiques i dâaltres. Davant aquest panorama, cada vegada resulta més difícil mantenir la fe en el progrés, la ciència, i lâeconomia que ens han estat governant fins ara. Ãs aquesta mateixa fe la que ens impedeix pensar sobre les atrocitats que sâestan portant a terme als laboratoris dâexperimentació animal. Pot ser va sent hora dâabandonar-la.

Recordem que a principis de febrer tindran lloc unes jornades de lluita contra lâexperimentació animal. El programa provisional és aquest:

ACCIONS DESCENTRALITZADES A NIVELL ESTATAL, DEL 1 AL 9 DE FEBRER. CONTRA EMPRESES I ENTITATS RELACIONADES AMB LâEXPERIMENTACIÃ ANIMAL, A PODER SER HLS I NOVARTIS.

CONCENTRACIÃ DAVANT NOVARTIS, DISSABTE 9 DE FEBRER A LES 12:00 DEL MATÃ? A LA PLAÃA MONUMENTAL, BARCELONA (<M> L2 MONUMENTAL)

Campanya pel tancament dâHLS (contrahls ARROBA gmail.com)
Info actualitzada a heura.wordpress.com

[Castellano]

Tenemos varias razones para oponernos a la experimentación animal. La primera de ellas es que defendemos que los animales no humanos no son recursos que podamos usar, manipular y destruir a nuestro antojo. Son individuos con intereses propios, con capacidad de ser libres y vivir sus vidas de forma autónoma. Por lo tanto, criarlos y mantenerlos en jaulas para luego torturarles y asesinarles por el motivo que sea es simplemente un acto de opresión que no estamos dispuestos a tolerar.

En segundo lugar la experimentación animal es peligrosa, en tanto que los resultados derivados de pruebas realizadas en una especie no son siempre aplicables a otra. Una sustancia puede no ser tóxica para un perro y en cambio ser mortal para un humano. Y viceversa. Este desajuste ha tenido consecuencias desastrosas en la vida de muchas personas. Como ejemplos recientes tenemos los casos de tres medicamentos de Novartis que han tenido que ser retirados del mercado por sus efectos perjudiciales:

- El anti-inflamatorio Prexige era propenso a causar daños irreparables en el hígado en los pacientes y para cuando se descubrió su toxicidad ya había sido consumido por unas 60.000 personas.

- El fármaco Zelnorm ha sido identificado como el causante de varios fallos cardíacos sucedidos en marzo del 2007.

- El producto Exjade provocó a principios de ese mismo año en EEUU varias muertes por efectos secundarios en el riñón.

Y estos son solo los casos graves que ya conocemos, teniendo en cuenta que a veces es necesario que pase más tiempo para que los efectos de una sustancia tóxica se dejen ver en el organismo las perspectivas no son buenas.

Dejando de lado el hecho de que para nosotros la experimentación animal ( sea útil o no) es éticamente inaceptable, su propia naturaleza hace que nos cuestionemos las implicaciones del venerado âprogreso científicoâ?. Esta idea de progreso, que está fuertemente ligada al desarrollo imparable de la tecnología, justifica que se exploten salvajemente animales, que se restrinjan cada vez más las cotas de libertad que tenemos los humanos o que se envenene y destruya la Tierra de mil modos distintos. Los maravillosos beneficios de este avance científico y tecnológico ya no lo son tanto cuando nos damos cuenta de que lejos de cumplirse las promesas utópicas formuladas en épocas anteriores por los defensores del âprogresoâ?, el mundo cada vez es más parecido al escenario descrito por la más pesimista de las películas de ciencia ficción. Los descubrimientos en la cura de enfermedades se ven sobrepasados por la aparición de nuevas patologías y el auge de muchas que ya existen, en consecuencia directa de las condiciones de vida nocivas que se nos han ido imponiendo. El planeta se sume en una profunda crisis ecológica, las tensiones sociales aumentan por la violencia de los sistemas económicos y políticos y los espacios naturales van desapareciendo devorados por nuevas urbanizaciones, trenes de alta velocidad, presas, centrales energéticas y demás. Ante este panorama, cada vez resulta más difícil mantener la fe en el progreso, la ciencia, y la economía que nos han estado gobernando hasta ahora. Es esa misma fe la que nos impide pensar acerca de las atrocidades que se están llevando a cabo en los laboratorios de experimentación animal. Puede que vaya siendo hora de abandonarla.

Recordamos que a principios de febrero se van a celebrar unas jornadas de lucha contra la experimentación animal. Este es el programa provisional:

JORNADA DE ACCIONES DESCENTRALIZADAS A NIVEL ESTATAL, DEL 1 AL 9 DE FEBRERO. CONTRA EMPRESAS Y ENTIDADES RELACIONADAS CON LA EXPERIMENTACIÃN ANIMAL, A PODER SER HLS Y NOVARTIS.

CONCENTRACIÃN FRENTE A NOVARTIS, 9 DE FEBRERO A LAS 12:00 EN PLAZA MONUMENTAL, BARCELONA (<M> MONUMENTAL LINEA 2)

En pocos días haremos público el programa de actividades defintivo para el fin de semana del 9 de febrero. Pedimos a los y las interesadas que permanezcan atentas a las convocatorias.

Campaña por el cierre de HLS (contrahls ARROBA gmail.com)
Info actualizada en heura.wordpress.com

This work is in the public domain
Sindicat