Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació : pobles i cultures vs poder i estats
Documental Retorn a Terra Lliure
16 gen 2008
El documental, sobre l' organització Terra Lliure, es projectarà en un acte obert al públic. El treball té l' exclusivitat d' entrevistar per primera vegada Quim Pelegrí, que va estar present en dues de les primeres accions del grup, on dos militants van morir al seu costat.
Aquest dijous 17 de gener, a les 19.30h, l' aula 201 de la Facultat de Comunicació Blanquerna acollirà l' estrena del documental ¨Retorn a la terra lliure¨ . Un treball realitzat per Marc Balfagón, Jordi Sanglas, Marc Parramon i el professor Oriol Gispert. L' acte és obert al públic.

Facultat de Comumiació Blaquerna ( Universitat Ramon Llull )
adreça: C/Valldonzella 23, Barcelona




La idea d' aquest projecte es va gestar ara fa sis anys. En el Seminari de Documental de la Facultat Blanquerna , Gispert va conèixer Balfagón, Sanglas i Parramón, en aquell moment alumnes en el darrer curs de carrera. Van convenir que la història de Terra Lliure mereixia una mirada acurada. Amb el temps, els ja exalumnes van fer recerca i van acabar entrevistant i coneixent a fons els protagonistes d' aquella organització armada. Durant els anys següents, molt lentament, el projecte es va anar concretant. Finalment, després d' un llarg i complex camí, tres productores (La Lupa Produccions, Mallerich Films Paco Poch i La Quimera Audiovisual ) es van associar per concretar-ne la producció .


Televisió de Catalunya l' ha coproduït i en té pendent d' emissió una versió de 55 minuts. Aquest documental va coincidir en el temps amb una altra peça titulada Terra Lliure, punt final , que TVC va emetre fa uns mesos i que va provocar una allau de crítiques, d' articles de premsa i fins i tot una declaració del Consell de l' Audiovisual de Catalunya. Una de les conseqüències d' aquest fet, segons expliquen els seus autors, és que Retorn a la terra lliure ha vist ajornada la seva estrena a la Televisió de Catalunya.


Ara els autors n' han fet una versió més llarga, de 79 minuts i que personalment els agrada més perquè, a diferència del que passa en la de 55 minuts, els protagonistes parlen d' ara i del futur, no només del passat .




L' any 1979, en la crisi política de la transició, l' organització armada Terra Lliure va començar les seves accions. Dos anys més tard va fer la seva presentació oficial a través d' uns fulls volants durant un acte en defensa de la llengua i la cultura catalana al Camp Nou. Era el 1981. Des d' aquell moment i fins la seva dissolució definitiva l' any 1995, Terra Lliure va realitzar més de dos-cents atemptats.



Els autors d' aquest documental van néixer quan aquesta organització armada va començar a actuar. Quan es va dissoldre tenien quinze anys. Ara han volgut conèixer qui eren aquells joves que van decidir canviar la història del país mitjançant les armes . Han parlat en profunditat amb cinc dels fundadors, ideòlegs i militants actius d' aquella organització: Carles Sastre, Josep Serra " Cala" , Carles Benítez, Quim Pelegrí i Carles Castellanos. El documental té l' exclusivitat d' entrevistar per primera vegada Quim Pelegrí, que va estar present en dues de les primeres accions en les que dos militants van morir al seu costat .


Els autors han volgut saber què pensaven els protagonistes llavors i què pensen ara . Joves d' ahir preguntats per joves d' avui. Dues generacions buscant respostes. I les troben .

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Documental Retorn a Terra Lliure
21 gen 2008
Acabo d llegir aquest post, quina manera tinc per poder veure o poder aconseguir una còpia del documental en questió?

Gràcies!!
Re: Documental Retorn a Terra Lliure
21 gen 2008
Ei Marc's i conmpany, us faria fer un passi del documental a Capellades? Contactteu amb mi a través del "castels" i en parlem. Felicitats per la feina feta, molts records i SALUT
Sindicato Sindicat