Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia : educació i societat
Et proposem un Nadal més ecològic i solidari
17 des 2007
Ecologistes en Acció recorda les negatives conseqüències ambientals i socials provocades per un model de consum que es basa en el balafiament de recursos i la creixent producció de residus, i demana una aposta decidida per alternatives sostenibles a lâhora de celebrar aquestes festes.

Durant tot lâany, i especialment durant dates senyalades com les festes de Nadal, els ciutadans i ciutadanes es llancen al carrer a comprar, atenent els repetitius missatges dâunes campanyes publicitàries que comencen amb més dâun mes dâantelació de lâinici de les festes.

Aquest consumisme poc trellat promou un model insostenible ambientalment i social. Ambientalment perquè si el model de consum dels països del nord sâestenguera per tot el món, serien necessaris tres planetes (amb les seues matèries primeres, fonts energètiques, etc.) per atendre la demanda. I socialment, perquè solament un 12% de la gent que hi viu a Nord-amèrica i Europa occidental és responsable del 60% dâaquest consum, mentre que els que hi viuen al sud-est asiàtic o a lâÃfrica subsahariana representen solament un 3,2% (âInforme sobre lâestat del mónâ? Institut Worldwatch, 2004).

Per això mateix, Ecologistes en Acció vol proposar una sèrie dâalternatives per a celebrar aquestes festes dâuna forma més sostenible, sense oblidar que el principal missatge que lâassociació ecologista vol posar de manifest és que és imprescindible una reducció en el consum si es vol posar fre al deteriorament ambiental i social.
Abans de comprar un regal, reflexiona...


El primer que cal fer abans de comprar alguna cosa és reflexionar si realment fa falta.
Una vegada ens hem decidit a adquirir el producte, és molt important intentar esbrinar com ha estat fabricat, si en el seu procés de producció sâha perjudicat al medi ambient o a cap ésser humà.
També sâha de pensar com repercuteix la seua utilització en el medi ambient.
Cal tenir en compte que sempre serà més sostenible comprar allò que haja estat produït el més localment possible.Estalvi energètic


Ja ningú dubta que lâús energètic està produint greus problemes ambientals. Es pot estalviar energia posant en pràctica els següents consells:

Reduir al màxim la utilització del cotxe i emprar el transport colâ¢lectiu (el cotxe es fa servir, en la majoria dels casos, per a trajectes que es podrien realitzar a peu en menys de tres quarts dâhora).
Reduir la compra de productes superflus i innecessaris, ja que per a la seua fabricació cal energia.
Connectar els aparells a la xarxa, en comptes dâusar piles.
Desconnectar els aparells elèctrics quan no estiguen funcionant.
Fer servir electrodomèstics eficients i prescindir dâaquells que siguen innecessaris (per obrir una llanda o raspallar-se les dents No calen aparrells elèctrics!)
La temperatura de la vivenda sâha de mantenir dâacord amb lâèpoca de lâany (no és necessari portar un jersei a lâestiu i màniga curta a lâhivern).
Utilitzar bombetes de baix consum.
Consumir productes locals és un altra manera dâestalviar energia, la que es necessita per al seu trasllat.


Disminució de residus

Els embalatges i envasos són un problema seriós per al medi ambient. Un 40% del fem domèstic són residus orgànics, de la resta, un 80% està constituïda per envasos. Aquest percentatge creix i es dispara per Nadal.

Per a fabricar aquestos envasos es destrueixen recursos naturals, es contamina lâaigua i lâatmosfera. Tant en la seua fabricació com en el seu reciclatge es consumeixen grans quantitats dâenergia i quan es converteixen en residus tenen un notable impacte ambiental, tant si es dipositen en abocadors com, sobretot, si sâincineren.

Mentre que la resta de lâany cada persona genera un quilo i mig de fem al dia (fa trenta anys no sâarribava ni a mig quilo), en aquestes dates són dos quilos; i la meitat són envasos i embalatges.Es pot reduir la quantitat de residus generats posant en pràctica els següents consells:

Cada colp que compreu alguna cosa és important que penseu quants residus genera allò que consumim.
Eviteu productes dâusar i tirar
Rebutgeu les bosses de plàstic que donen els comerços i porteu bosses de tela, cistella o el clàssic carret de la compra.
Feu un exercici dâimaginació, moltes de les coses que es tiren al fem es poden reparar, reutilitzar o reciclar.
Eviteu les llandes, i rebutgeu els aliments amb molts envasos. Les carmayoles o els pots de vidre són una alternativa molt més saludable i ecològica per a guardar els aliments que tapant-los amb plàstic o alumini.
Compreu el contingut, no lâenvàs. Moltes vegades es paga més pels envasos que directament tirem al fem que pel contingut.
Escolliu productes amb envasos retornables o reutilitzables.
Eviteu emprar productes de neteja que sâhan utilitzat tradicionalment, com el lleixiu o lâamoníac, que a banda de produir residus tòxics són perjudicials per a la salut. El sabó, el vinagre o la llima són alternatives més ecològiques i igual dâeficaces per a netejar.
En rebre regals, no tireu els papers, es poden fer servir en altres ocasions.
Per Nadal hom rep moltes targetes de felicitació, en comptes de tirar-les es poden reutilitzar.
Reciclar un regal que ja es tinga a casa.Estalvi dâaigua


Lâaigua neta és un recurs cada vegada més escàs i, malgrat que és essencial per a la vida, es malbarata, balafia i es contamina a un ritme que fa vertigen. A continuació us proposem una sèrie de consells per estalviar aigua:

Colâ¢loqueu dispositius dâestalvi dâaigua en les aixetes.
Fiqueu ampolles dins les cisternes, de tal manera que quan tireu de la cadena el volum dâaigua desallotjat siga menor.
Disminuïu el consum el màxim possible (dutxeu-vos en comptes de prendre un bany, tanqueu lâaixeta quan no calga, arreplegueu lâaigua gelada que ix de la dutxa fins que es torna calenta...)
No practiqueu esports que contribuïsquen al balafiament dâaigua, com ara el golf.
Alimentació més ecològica i saludable


Quan cada any sâincrementa el nombre de persones desnodrides en quatre milions (segons la FAO), en aquestes dates es tira fins 40% dels aliments produïts, a causa dels descarts per exigèncie estètiques del mercat, les errades en la distribució de volums tan grans, etc. Per això mateix és important tenir en compte els següents consells:

Preparar el menjar que vaja a consumir-se, i guardar el sobrant per a altra ocasió.
Recuperar la cuina tradicional i tenir cura de lâalimentació evitant el menjar-brossa o els menjars precuinats, que implica un major embalatge i consum dâenergia.
Consumir productes fescos i de temporada o menys elaborats. Resulten més ecològics, més saborosos i més saludables.
Consumir productes que sâhagen produït el més localment possible.
No consumir alguns aliments intrínsecament lligats al Nadal, com el llagostí, perquè estan sent criats en moltes ocasions en zones tropicals humides prop de la costa, on produeixen greus danys per a lâeconomia local i per a la biodiversitat.
Uns regals nadalencs diferents


Per Nadal, els missatges publicitaris van amerats de sentiments entranyables en defensa dels valors familiars i dâelogi de la solidarita.

Malgrat això, la canalització de tots aquestos sentiments va sempre encaminada a la consecució dâun objectiu clar: incrementar les vendes sota un assumit balafiament de Nadal, sense tenir en compte les seues repercusions socials i ambientals.

Per això proposem que en comptes de dedicar temps a estar en interminables cues als centres comercials, es dedique eixe temps a pensar en regals diferents. Cal ser crític amb la publicitat, no cregam cegament els somnis que ens ven.

Fer la vista enrere per vore que, no fa tant de temps, érem feliços celebrant el Nadal dâuna altra manera, pot ajudar a vore que hi ha models diferents al consem sense fre.Pel que fa als joguets


El bombardeig publicitari que comença més dâun mes abans que arribe Nadal, no oblida els més menuts de la casa, i crea per a ells un fum dâanuncis de joguets. Segons lâAssociació Espanyola de Fabricants de Joguets (AEFJ), en aquestes dates es compra el 75% de joguets que es venen cada any.

Molts pares i mares, sotmesos a la pressió dels seus fills i filles, acaben per convéncer-se que, per demostrar el que els volen, els han de comprar més regals, i acaben sotmetent-se a la dictadura de la publicitat oblidant alternatives de consum més justes social i ambientalment. Ací en demostrem algunes:

Busqueu joguets dâartesania local
No compreu joguets amb sobreembalatge.
Assegureu-vos que són joguets no sexistes ni bèlâ¢lics.
Busqueu aquells joguets que estimulen la creativitat.
No compreu joguets amb piles.
Assegureu-vos que són adequats per a cada tipus dâedat.
Mireu que siguen de materials naturals i biodegradables.
Comproveu que estigueu pagant el producte, no la seua publicitat.
A més, el més important és que és possible jugar sense joguets.
Arbres de Nadal i altres ornaments

Els avets i altres pinàcies sâhan convertit en un objecte de consum dâusar i tirar, que va de la muntanya o el viver a lâabocador després de passar el Nadal en una casa. Crida lâatenció el fet que hi haja vivers dedicats exclusivament a la producció dâarbres que van al fem (al voltant de 2.000.000 a lâany), en un país erosionat i amb greus riscos de desertificació.

Altres ornaments per Nadal suposen també enormes impactes. La utilització ornamental del gr´vol en Nadal ha conduït aquesta espècie a estar en greu perill de desaparició, amb els greus danys que açò suposaria per a lâecosistema on es desenvolupa. Açò mateix ocorre amb les molses, que sâempren com a ornamentació als betlems. Per últim la febra consumista ha arribat a dâaltres espècies vegetals, com ara el rusc o el vesc, espècies que estan sent recolectades de forma insostenible.

On comprar?

De vegades pensem que els únics llocs on es pot comprar són les grans superfícies, tanmateix, aquest model és molt costós ambiental i socialment.

Per això proposem un sèrie dâalternatives

Compreu en botigues de barri i als mercats tradicionals.
Compreu productes dâagricultura ecològica. Aquestos productes, a més de ser més sans, són ambientalment sostenibles, ja que en la seua producció no es fan servir pesticides ni fertilitzants artificials.
Compreu en botigues de comerç just. Ací es poden obtenir productes amb garantia que han estat produïts de manera ecològica i que sâha pagat un sou digne als productors.
Formeu part de cooperatives de consumidors. En aquestes botigues, els consumidors es posen en contacte directe amb els productors, eliminant així els intermediaris. Tot el que es consumeix és dâagricultura ecològica.
Participeu en cooperatives de barata.
Ecologistes en Acció vol fer una crida per recuperar la creativitat a lâhora de celebrar aquestes dates, una creativitat que ens ajude, en definitiva, a no passar el Nadal perseguint els somnis inabastables que ens proposen els anuncis, sinó que ens mostre un camí més encertat dâaconseguir els nostres desitjos, i que tinga com a punt de sortida una forma de celebració més justa social i ambientalment.

This work is in the public domain

Comentaris

vendedor vete a cagar
17 des 2007
compreu compreu... mentre no compreu on ells diguin... COMPREU COMPREU
Re: Et proposem un Nadal més ecològic i solidari
18 des 2007
la navidad como fiesta cristiana es una falsedad y hacerla verdadera solo la convierte en una mierda. ni cristo ni virgen ni nochebuena ni consumismo ni ecologismo sostenible .
Sindicat