Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Destituit el coordinador de l'ABS Raval Sud
25 oct 2007
concentracio 22 oct.jpg
morato.jpg
El director de la nostra àrea bàsica de salut al Raval Sud, ens ha comunicat que ha estat cessat per la gerència de lâICS.
El fet ha succeït arran dâuna carta, escrita per ell mateix, dirigida als coordinadors de les ABS de Catalunya, que manté un to crític respecte a la línia de treball que es vol promoure des dâaltes instàncies de lâadministració.

Voldríem expressar que molts de nosaltres percebem com a problema moltes de les coses que el Dr. Morató subratlla a la seva carta: nova burocràcia informàtica, assumpció dâàrees que fins ara duien els especialistes o de noves tasques amb personal limitat, promoció dâun sistema de control de dades, i de consecució dâobjectius, al més pur estil âempresa privadaâ? que a vegades canvia la filosofia de lâacte mèdic (acaba sent un mer intercanvi de dades que dificulta poder arribar a lâarrel de molts problemes de les persones).
Aquestes últimes setmanes també sâhavia parlat molt sobre un tema que afecta als professionals de la medicina: el comunicat per part de gerència de lâICS als metges/esses, que els ambulatoris haurien de donar atenció al públic una hora més. Volem remarcar que els metges i metgesses del Raval Sud no ens hem oposat en cap moment a treballar durant una hora més i que el tema de lâhorari no va ser en cap moment la principal reflexió de la carta del Dr. Morató. A la carta es donen opinions sobre múltiples aspectes que pensem que es podrien millorar de la sanitat pública, repetim, no només de lâhorari.
Hem de dir que la carta anava dirigida a altres directors dâàrees bàsiques (CAPs), per generar opinió amb un llenguatge directe i tal com raja (sempre ha estat característic del tarannà del Dr. Morató). Pensem que la mesura adoptada no fa sinó retraureâns a altres temps, en què la âdiscrepànciaâ? estava tipificada en el codi penal.
El més important, al nostre entendre, no hauria de ser que les seves paraules hagin pogut ofendre, sinó que les idees expressades a la seva carta, fossin la base per un debat que pugués canviar la situació de la sanitat actual a Catalunya.

Això sí, la seva destitució trenca de forma radical la dinàmica del nostre centre. Només els que hi treballem sabem què significa això.

Les reaccions al voltant dâaquest tema no sâhan fet esperar: recollida de firmes per part dels pacients, concentracions davant de lâICS, amb assistència de personal de tots els centres dâatenció primària, cartes al director en diferents diaris...
Us fem arribar un recull de notícies referents al tema que ens ocupa:

Carta del Dr Morato després del Cessament

CARTA A TOTS ELS COORDINADORS D'ABS i a qui pugui interessar:
Benvolguts amics:

Avui dilluns 22 dâoctubre a las 8,10 hores del matí he rebut el meu cessament com a director dâequip de forma verbal, i per escrit, pel Gerent de lâICS Sr. Jose Maria.

El motiu dâaquest cessament, és no poder permetre que un director dâequip critiqui lâempresa i que jo em defineixi com a coordinador enlloc de director (dient no tenir res a veure amb la carta dirigida als coordinadors, encara que no li agrada el to ni tampoc el contingut).

Sempre mâhe definit com a coordinador perquè vaig ser escollit per lâequip fa 16 anys i cada any puntualment poso el meu càrrec a la seva disposició, intento gestionar el grup des del consens i sé que una mirada o un somriure fan més que un escrit o una ordre.

A les 9 h, ni un minut més ni un minut menys, un cop cesat mâha vingut al cap una anècdota que coneix prou bé el meu amic Josep Casajoana (que no ha tingut res a veure amb el meu cessament), que explica la història: El torero âMario Cabréâ? després dâhaver estat tota una nit amb la âAva Gardnerâ? va sortir disparat de lâhabitació, i quan aquesta li va preguntar on anava, ell va contestar: âDoncs a explicar-hoâ?!!!
Així, amb aquesta idea he anat a veure els meus companys del Raval Sud per explicar-los lo sorprenent que em semblava que el gerent dâun govern anomenat dâesquerres i socialista, fos el primer a cessar un director-coordinador dâequip(segons conceptes) per una carta enviada als seus companys.

Personalment penso que lâempresa som tots i mâagradaria que des de la gerència seâns escoltes, doncs no entenen bé els diferents problemes que seâls planteja, ni són conscients del que representa lâatenció primària ni del maltractament a la que és sotmesa.
No voldria que el meu cessament fos utilitzatper ningu,, tinc tot el respecte per diferents tipus dâorganitzacions ( sindicats, associacions, colâ¢legis, societats, fundacions etc.),encara que la majoria de vegades no comparteixi les seves idees. Tans sols desitjo desitjo que es resolguin els problemes de la primària a poder ser amb un diàleg no piramidal i sense aquesta oferta sanitària de grandilocuencia i fantasia.

A més a més a dia dâavui, tampoc sé si mâinteressa formar part dâun grup de directius i gestors en el que dissentir estigui penalitzat, jo vull seguir pensant que sóc mínimament lliure per defensar el que crec que és just, sempre des del treball, la humanitat i la cura pel malalt (anomenat fatídicament client), perquè de fet tant el Sr Jose Maria com jo mateix no som res més que vulgars engranatges dins aquesta roda de la sanitat, i avui estic cessat jo, com demà ho pot estar ell .

Dr. Jaume Morató Griera
Ex-Coordinador ABS Raval Sud


Nota de premsa dels treballadors i treballadores de lâEAP Raval Sud:

Cessat per opinar

A data dâavui ha estat cessat Jaume Morató, el Director de lâEquip dâAtenció Primària Raval Sud de Barcelona per part de la Gerència de lâInstitut Català de la Salut (ICS), per haver expressat per escrit la seva opinió sobre els problemes laborals i assistencials que està patint lâAtenció Primària a Catalunya. Es tracta dâuna persona amb unes qualitats humanes i professionals extraordinàries, amb una enorme i reconeguda capacitat de lideratge demostrada al llarg dels últims setze anys i amb un compromís exemplar amb el malalt i amb la seva empresa (ICS).

Aquest Equip, format per més de 80 professionals, que atén a la població del barri del Raval de Barcelona, subscriu cadascuna de les opinions expressades pel seu Director, i vol mostrar la seva indignació absoluta per aquesta decisió.
Rectificar és de savis (dimarts 23 dâoctubre):

Els treballadors i treballadores del Centre d'Atenció Primaria Raval Sud de Barcelona no ens donem per vençuts i hem convocat concentracions el 23 i 24 d'octubre davant del Centre Corporatiu ICS (Gran Via de les Corts Catalanes 585).
En el cas de que no es revoqui aquesta decisió mantindrem les convocatories davant el Centre Corporatiu ICS tots els dimarts a les 13:30 (Gran Via de les Corts Catalanes 585), per tal de continuar manifestant el nostre rebuig.

Els treballadors i treballadores del Centre d'Atenció Primària Raval Sud
Mira també:
http://blog.ravalsud.es

This work is in the public domain

Comentaris

Readmès el coordinador de l'ABS Raval Sud
29 oct 2007
Carta d’agraïment
A data d’avui hem de celebrar des de l’Equip d’Atenció Primària Raval Sud que ha estat readmès el nostre coordinador. Tot l’equip de professionals del centre i especialment en Jaume Morató volem agrair tot el suport i ajuda que hem rebut per part de professionals sanitaris i no sanitaris d’altres centres, mitjans de comunicació, pacients, familiars i amics en aquesta darrera setmana. Sense vosaltres no hagués estat possible el seu retorn. Gràcies de tot cor.
Readmès el coordinador de l'ABS Raval Sud
29 oct 2007
L’Equip d’Atenció Primària Raval Sud comunica que degut a la readmissió de’n Jaume Morató com a coordinador, queden desconvocades les concentracions anunciades pels dimarts a les 13’30 hores davant de l’ICS.
Sindicato Sindicat