Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: amèrica llatina
Presentació llibre no pasar, editat per impremta recuperada argentina
10 jul 2007
Es presenta el llibre de fotografies de fàbriques recuperades argentines "No pasar", editat per Chilavert Editora, l’editorial de la impremta recuperada Chilavert Artes Gráficas.
Comptarem amb la presència d'Andrés Lofiego, autor de les fotografies, i d'Ernesto González, membre de la cooperativa.
En l’acte, es debatrà sobre la recuperació d'espais, entre d'altres.
10_cartell.pdf
cartell.pdf (1,7 MiB)
cartell_Chilavert.pdf
cartell_Chilavert.pdf (855,78 KiB)
Visita a Barcelona de membres del moviment de fàbriques recuperades d'Argentina

Entre els dies 9 i 13 de juliol seran a Barcelona Ernesto González, treballador de la Cooperativa Chilavert Artes Gráficas, impremta recuperada i gestionada pels seus treballadors a Buenos Aires, i Andrés Lofiego, autor de les fotografies del llibre No pasar, sobre la història de cinc fàbriques recuperades d’Argentina i editat per la Cooperativa Chilavert.

Durant aquests dies oferiran diverses xerrades, que giraran entorn dels tres temes que marquen el dia a dia de la Cooperativa Chilavert: recuperació d’espais, autogestió del treball i independència editorial. En les xerrades es compararan les situacions argentines i catalanes (veure cartell adjunt). A Catalunya, la recuperació d’espais fa anys que constitueix una de les reivindicacions més esteses des dels moviments socials i d’altra banda, també funcionen diverses editorials que treballen des d’una vessant independent. Però, l’autogestió de fàbriques abandonades és una solució davant del greu problema del tancament d’empreses?

El moviment argentí de fàbriques recuperades és un moviment ampli que compta amb més de 150 fàbriques a tot el país. La primera fàbrica recuperada va començar a funcionar el 8 de gener de 2001, a Sarandí, a la província de Buenos Aires. Després de la crisi econòmica provocada pels dirigents del país es va aguditzar a finals d’aquell any, arran del "corralito", molts més treballadors van seguir l’exemple de Sarandí.

El moviment es basa en la recuperació i la gestió col•lectiva dels mitjans de producció després de l’abandó de la fàbrica pels seus antics gestors. Això comporta problemes amb les forces policials i amb la justícia. Legalment, s’han aconseguit en molt casos expropiacions de fàbriques i es lluita per una llei d’aplicació estatal d’expropiació de fàbriques abandonades i cessió dels mitjans als treballadors.

El llibre de fotografies d’Andrés Lofiego, està estructurat en les cinc fases del procés de recuperació de la fàbrica: la ocupació, la resistència, la posada en funcionament de la fàbrica, la redefinició del procés organitzatiu i la solidaritat externa. Les fotografies, en blanc i negre, destaquen per la seva proximitat, exhaustivitat i compromís amb els treballadors. El pròleg l’escriu l’historiador, periodista, escriptor i guionista compromès Osvaldo Bayer, autor, entre d’altres, de La Patagonia rebelde.

Agenda d'activitats:
Recuperació d'espais
dimarts 10 juliol 19h a l'Ateneu Popular de l'Eixample
passatge Conradí 3 (entre rosselló i sicília)

Autogestió de fàbriques, participaran membres de la fàbrica Numax autogestionada a Barcelona a finals dels 70, (fet reflectit en el documental Numax presenta, de Joaquim Jordà).
dimecres 11 juliol 19h al Servei Civil Internacional
c/Carme 95

Presentació del llibre No pasar editat per la impremta recuperada argentina Chilavert Artes Gráficas
dijous 12 de juliol a les 20h l’Ateneu Llibertari del Berguedà
c/ Pinsania, 7
Berga (Berguedà)


Editorials independents, amb la participació de l'editorial Icària
divendres 13 juliol 19h a la llibreria La Rosa de Foc.
c/Joaquim Costa 34

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat