Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Aliments per cremar?
29 abr 2007
(Carta publicada en el diari «Avui» el dia 22 d’abril i en el diari «El Punt» el dia 29 d’abril de 2007)

Algunes testes dirigents, sobretot als EUA, han començat a optar per la producció de biocombustibles com a substitutius del petroli, davant la propera crisi energètica que comportarà l’escassesa i l’encariment d’aquest combustible. És el cas, sobretot, de la producció de blat de moro per extreure’n etanol. Però també el biodièsel derivat de la soja o altres olis vegetals.

Cal dir, d’entrada, que els biocombustibles no són «la» solució del problema energètic, sinó «una» solució parcial, al costat de l’energia solar i l’eòlica i de l’estalvi d’una part de l’energia actualment consumida. En segon lloc, aquesta pràctica pot representar una revitalització de l’agricultura com a sector econòmic i la creació de llocs de treball. Això si s’hi dediquen les terres que han quedat abandonades pel progrés agrícola.

Però sobretot cal llançar un crit d’alerta sobre les males conseqüències que pot tenir, segons en quin grau s’apliqui, aquesta «solució». El sol fet de dedicar aliments a l’ús energètic pot augmentar el preu dels aliments (dels que es destinen a cremar i, de rebot, dels altres). I la destinació de més terres agrícoles al conreu d’aliments per cremar pot ocasionar una escassesa dels aliments per menjar. Això pot empitjorar l’actual problema de la mala alimentació mundial.

És una qüestió que demanaria una planificació mundial dels usos de les terres. Però no hi ha cap organisme adequat per programar-la. Davant el greu perill que la circulació de cotxes es tradueixi directament en fam massiva, és més que mai oportú reivindicar la «sobirania alimentària» com un dels principis mundials fonamentals.

Antoni Ferret. Barcelona

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Aliments per cremar?
29 abr 2007
Els biodièsels no són cap solució sinó un parxe més, actualment les solucions factibles ecològica i tecnològicament són l'energia de l'hidrogen (tot i que econòmicament tindria molta tela aplicar-la) i directament els cotxes elèctrics, que ja són una realitat, no estic parlant de híbrids, parlo de cotxes 100% elèctrics, capasos de arribar als 100Km/h en 4 segons i amb velocitats màximes de 130 Km/h. Aquesta ultima solució serà implantable en cinc anys i els consumidors mitjans (nosaltres) podrem adquirir-lo per un preu més o menys assumible. L'únic inconvenient d'aquests cotxes és que carregar les bateries costa unes 3 hores (fa 400 Km sense recarregar-les), de manera que de moment només és apte per anar per ciutat. Els biodièsels no són més que l'intent de salvar el negoci del petroli a lo "cutre" i pot comportar seriosos problemes d'aliments per a la població mundial.
Re: Aliments per cremar?
30 abr 2007
La solució els cotxes d'hidrògen? estàs dient la solució a continuar mantenint l'inostenible creixement, el Sistema. Jo no vull cotxes!!
Re: Aliments per cremar?
30 abr 2007
No et congonguis company/a, l'hidrogen és un component que es produiex de la separació de l'aigua (H20, hidrogen i aigua), no contamina ja que genera vapor d'aigua, 0 contaminant. El problema és que dubto molt que arribi fins que les multinacionals o vulguin, però l'exit de cotxes amb motors hibrids com l'honda Prius al mercat americà sembla que ha demostrat als empresaris que s'ha d'apostar per models més ecològics per mantenir el negoci (per ells) i el planeta per la resta.
Sindicat