Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Acció a la inauguració d'una exposició sobre habitatge assequible
02 mar 2007
Avui al matí s'ha fet una acció quan l'alcalde de Barcelona Jordi Hereu inaugurava una exposició sobre habitatge assequible. Dues persones s'han assegut davant seu mentre feia la conferència. Duien dos cartells denunciant que l'ajuntament és responsable de la crisi actual de l'habitatge i convocant a la manifestació pel dret a l'habitatge del proper dia 24 de març a les 17h a Plaça Catalunya.
V DE VIVIENDA A JORDI HEREU: LA POBLACIÃ RECLAMA EL DRET A LâHABITATGE I NO BONIQUES IMATGES

Quan sâapropen les eleccions proliferen els actes i les promeses sobre aquells temes que més preocupen a la ciutadania. Avui sâinaugura la mostra âHabitatge assequible a Barcelonaâ? on segons lâAjuntament es posa de relleu el seu lâesforç en matèria dâhabitatge. La gent que patim a les nostres carns dia a dia la impossibilitat dâaccedir a un habitatge digne, que no podem somiar en un habitatge a preu de mercat ni som de la minoria agraciada per un dels pisos suposadament âassequiblesâ? ens fem moltes preguntes davant actes com el dâavui:

Segons dades dâinformes de la oposició al Pla dâacció Municipal 1996-1999 lâAjuntament de Barcelona prometia 5.000 pisos de lloguer i 16.625 de compra. Dels quals es van construir 460 i 2942 respectivament. El del període 2000-2003 en preveia 2000 de lloguer i 6000 de compra, dels quals es van construir 60 i 4.124. El que coneixem és lâincompliment sistemàtic de les promeses en matèria dâhabitatge. Perquè hauríem de creure el que avui ens explica el senyor Hereu?

En Xavier Cases va dir no fa un parell dâanys que un 25% de la població (401.400 persones) necessita un habitatge assequible. Aquí es parla de 10.000 habitatges impulsats (i no fets) en un període de quatre anys. Creuen vostès de veritat que això és una bona notícia? Què li semblaria si el titular en comptes de "lâAjuntament impulsa 10.000 habitatges assequiblesâ? fos, âlâAjuntament no fa res per les 391.400 persones que necessiten urgentment un habitatge assequibleâ??

Fa uns dies sâanunciava la posada en funcionament del Consell per lâHabitatge Social, on només hi tenen cabuda òrgans dependents de lâadministració i els partits, les grans empreses i professionals de la construcció i entitats socials que en la majoria de casos es financen amb subvencions de lâAdministració. Perquè no es convida a plataformes veïnals contra plans urbanístics o a la gent que porta mesos manifestant-se contra lâincompliment del dret a lâhabitatge? Què vol dir participar en aquesta ciutat?

A lâexposició hi trobem a faltar informació important, una mica més dâesperit crític i una mica menys de cinisme:
⢠Perquè no ens diu quants dels pisos socials són per veïns afectats per plans urbanístics a qui seâls ha tirat a terra la casa?
⢠I perquè no sâhi recorda que el dret a lâhabitatge es concedeix per sorteig? En lâúltim sorteig fet a Barcelona, amb secretisme i errors de funcionament greus, la majoria dels pisos es sortejaven per segona vegada. Els anteriors agraciats havien estat desestimats per incompliment de requisits. La ineficàcia dels procediments existents permet que lâAjuntament es faci la foto adjudicant els mateixos pisos repetidament.
⢠Perquè no sâexplica com es permet que entitats financeres i empreses constructores obtinguin beneficis vergonyosos amb habitatges protegits que haurien de ser de titularitat pública indefinida i que, a la llarga, acaben sotmesos a les lleis del lliure mercat i a lâespeculació? Perquè es fa la vista grossa quan es revenen a immobiliàries a preu de protecció més una quantiosa suma en diner negre, fet que, a més, els permet blanquejar diners obtinguts en altres operacions?
⢠Tampoc ens mostren que a Barcelona hi ha entre 70.000 i 100.000 pisos buits o abandonats. Potser perquè llavors seria massa clar que la solució no passa per construir més? Diuen que ara faran alguna cosa, però perquè hem arribat a aquesta situació?
⢠Finalment, ens agradaria saber quant del pressupost municipal prové de la construcció. Quina part de responsabilitat té lâAjuntament en que haguem arribat a lâactual crisi entorn a lâaccés a lâhabitatge a Barcelona? Quin grau dâindependència real té lâAdministració dels interessos econòmics?

Totes aquestes dades no ens ho deixen fàcil per creureâl, senyor Hereu. No nâhi ha prou amb boniques paraules, amb exposicions i fotografies pagades amb diners públics a un parell de mesos de les eleccions.

A V de Vivienda pensem que lâAjuntament de Barcelona i la resta dâadministracions tenen bona part de la responsabilitat en la situació actual de vulneració del dret a lâhabitatge. Si sâha legislat i actuat per afavorir la propietat privada i lâespeculació, com cada vegada es fa més evident, també es pot fer en sentit contrari i de forma urgent si hi ha voluntat política real.

Finalment, estem convençuts que per a que hi hagi aquesta voluntat política cal una mobilització ciutadana contundent. Els drets socials són conquestes i no regals ni loteries. Per això convidem a tothom a participar a la Manifestació pel Dret a lâHabitatge del proper 24 de Març. Ens veiem a les 17h a Plaça Catalunya.
Mira també:
http://vdevivienda.megaslibres.com
http://bcn.vdevivienda.net/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Acció a la inauguració d'una exposició sobre habitatge assequible
03 mar 2007
CANYA ALS E$PECULADORS DEL TRIPARTIT.
Sindicat