Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: ecologia
Molt mala notícia (hem crescut un 3'9 %)
01 mar 2007
(Carta publicada en el diari «El Punt» el dia 1 de març de 2007)

Diuen que «l’economia espanyola va créixer un 3’9 % el 2006, la xifra més alta en sis anys». Això, anys enrere, bastants anys, hauria estat una molt bona notícia. Ara no. Hem crescut molt, en el nostre entorn. Hem aconseguit un grau de benestar, molt mal repartit, això sí, però en el seu conjunt bastant acceptable, i en alguns casos desmesurat. Ara, la continuïtat del creixement ja equival, sovint, a malbaratament de recursos i, sobretot, a despesa excessiva d’energia procedent de combustibles fòssils, que pertorba l’atmosfera i l’estabilitat climàtica del planeta. Com que en gran part del món encara sí que han de créixer econòmicament, perquè estan encara en una situació de necessitat generalitzada, en els països desenvolupats s’hauria de parar el creixement i més aviat iniciar un procés de «decreixement» o lenta disminució, atès que en el conjunt del món hem arribat a un sostre. Sobretot disminuir el consum d’energia, de carn, de fusta i de paper.

En aquestes condicions, créixer un 3’9 % anualment és ja una mala notícia, perquè es tracta d’una irresponsabilitat. És no complir els deures que ens correspondrien com a país desenvolupat. Ens toca, a les persones que vulguem ser responsables, denunciar, personalment i col•lectivament, aquesta taxa de creixement com un atemptat ecològico-social.

Antoni Ferret. Barcelona

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Molt mala notícia (hem crescut un 3'9 %)
01 mar 2007
ben dit Antoni
veig que coneixes be les teories de Georgescu-Roegen!! estic molt d'acord i només vull afegir que es tracta de dissociar creixement econòmic i desevolupament social, i que el decreixement (en termes absoluts) ha de ser selectiu només per al consum innecessari i que encara hem de creixer en salut, educació i altres drets humans.. substituint la mania del "més i millor" per la joia de viure

més info a www.decreixement.net !
Re: Molt mala notícia (hem crescut un 3'9 %)
02 mar 2007
El problema segueix sent k el capitalisme es molt poc democràtic. Si 1000 persones voluntàriament comencen a utilitzar la bici per comptes d'un automòbil però un ric fastigòs es compra jet la balança no s'equiliba pas.
Sindicat