Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Rigoberta Menchú anuncia la formació d'un partit polític indígena
15 feb 2007
El Winaq impulsarà la presència política dels pobles indígenes de Guatemala a partir de les pròximes eleccions de setembre. Menchú no ha aclarit si serà la candidata a la presidència.
Redacció Canalsolidari.org

La premi Nobel de la Pau 1992, Rigoberta Menchú, va presentar la formació d'un nou partit polític que impulsarà la presència política dels pobles indígenes de Guatemala per mitjà de les urnes, però encara no va ratificar si serà la candidata a la Presidència per aquesta formació en els comicis de setembre.

"Aquest és el primer dia, en el qual estem donant a conèixer l'organització política en formació Winaq, en idioma maia, i és el resultat de molts anys de participació dels nostres germans, tant maies, indígenes, com ladins", va afirmar en roda de premsa.

Menchú va aclarir que la nova organització no té una ideologia, però va rebutjar els extrems "perquè només produeixen violència, divideixen la població, creen rancors". "Els extrems són dolents no només per a Guatemala, sinó per a tot el món", va destacar, segons informa el diari local La Premsa.

D'altra banda, va assenyalar que Winaq ha de tramitar la seva inscripció en el Tribunal Suprem Electoral per poder participar en les eleccions, i va posar l'accent que aquesta formació política ha sorgit com a "resposta a l'actitud dels partits que només veuen els indígenes com electors potencials".

"Tenim 200 anys de vida republicana i els nostres pobles indígenes només han estat electors, però no triats. Aquests 200 anys hauran de canviar a partir d'ara, creiem que aquest és un bon moment", va augurar Menchú.

Segons va ressaltar, els pobles indígenes sempre han estat vistos com a "promotors de drets, però no han exercit cap dret, que és triar i ser electe", i va subratllar que el seu objectiu és "contribuir a una perspectiva de país multicultural, que ja ho és, però sobretot construir les bases de la multiculturalitat i la participació".

Encara que va reconèixer que ha mantingut reunions amb dirigents d'altres organitzacions per escoltar les seves propostes, Menchú va continuar sense confirmar la seva candidatura a les eleccions presidencials.
Mira també:
http://www.canalsolidari.org/web/noticies/noticia/?id_noticia=7943

This work licensed under a
Creative Commons license
Colera camping CNT