Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme : criminalització i repressió : mitjans i manipulació : pobles i cultures vs poder i estats
Witness: Mira'l, grava'l, canvia'l
09 feb 2007
Amb el lema 'See it. Film it. Change it', el projecte Witness intenta que els defensors dels drets humans utilitzin el vídeo per documentar abusos i crear canvi.
Redacció canalsolidari.org

Al 1992 es va engegar Witness, amb la intenció d'oferir càmeres de vídeo a activistes perquè gravessin violacions de drets humans que poguessin arribar a tot el món, mitjançant els grans mitjans de comunicació.

Com explica el periodista Hernán Zin, la idea era âexcel·lentâ? però tenia un inconvenient: âla difusió dels vídeos depenia que les grans cadenes volguessin fer-se ressò d'ellsâ?.

Ara el projecte salta a la Xarxa amb la proposta de crear âel You Tube dels drets humansâ?. Segons els organitzadors, âWitness utilitza el poder del vídeo per obrir els ulls del món cap a les violacions dels drets humansâ?. I ho fa a través del treball amb organitzacions locals de 70 països.

Witness âque en anglès significa âtestimoniâ?- es dedica a procurar càmeres de vídeo, equips d'edició i formació periodística a activistes socials. Un cop realitzats els vídeos, els difon per cadenes de televisió i a través d'Internet amb la seva pàgina web o amb nodes com el de Global Voices Online. D'altra banda, cada vídeo va acompanyat de documentació i de propostes d'acció i ciberacció perquè els internautes exigeixin responsabilitats i el respecte als drets humans.

L'efecte testimoni

La tasca que realitzen els participants ja ha contribuït a diversos canvis. Per exemple, al març del 2006, Thomas Lubanga Dyilo va ser detingut per la Cort Penal Internacional acusat de crims de guerra a l'RDCongo. Eren crims entre els quals hi havia la utilització de nens soldats i una de les proves per a la detenció va ser un vídeo de Witness.

Al Senegal, el ministre de la Dona i Afers Familiars va prometre finançament sense precedents per a les dones víctimes de mines antipersones, i un hospital regional està proporcionant pròtesis com a resultat d'un vídeo que revela els efectes devastadors d'aquestes armes.

Un corrent en auge

Witness és un bon representant d'un fenomen creixent: el periodisme ciutadà. Tal com afirma Juan Varela, "la crisi de la credibilitat de la premsa tradicional, el qüestionament de l'objectivitat i l'aparició d'eines digitals accessibles a tots converteixen el periodisme en una conversa de la qual els ciutadans més actius no volen estar-ne absents".

Un cas molt cridaner és el d'un vídeo que va captar el càmera d'una expedició a lâHimalaya que mostra com soldats xinesos disparen a un grup de refugiats tibetans. Quan el vídeo es va publicar a la Xarxa, centenars de milers d'internautes es van convertir en testimonis d'aquests trets i el testimoni va arribar a la comunitat internacional.

Inspirats per exemples com aquest han nascut alguns projectes de periodisme ciutadà a Espanya. Per exemple, La2 Notícies obre l'espai Cámara Abierta, en el qual els espectadors tenen l'oportunitat d'aprendre a realitzar un vídeo i enviar-lo. La iniciativa suggereix temàtiques com el canvi climàtic o el transport públic i ha emès ja vídeos sobre especulació urbanística, la lepra o el dia escolar per la pau.

Bottup també és un projecte de periodisme ciutadà en castellà, i encara que no està especialitzat en vídeo, també recull ja vídeo- denúncies. Els seus creadors han dotat la iniciativa d'un espai pedagògic amb una tutorial sobre edició de vídeo i una altra sobre periodisme ciudadà.

Per a més informació: http://www.canalsolidari.org/web/noticies/noticia/?id_noticia=7924
Mira també:
http://www.witness.org/

This work licensed under a
Creative Commons license
Sindicat Terrassa