Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: especulació i okupació
Els okupes (Héctor Lòpez Bofill)
18 des 2006
Haig d'admetre que m'ha sorprès la censura gairebé unànime contra els okupes que ha planat pels articles i intervencions dels opinadors d'aquest país arran dels fets del Can Ricart.
derogació del delicte d'ocupació?

Els okupes

Haig d'admetre que m'ha sorprès la censura gairebé unànime contra els okupes que ha planat pels articles i intervencions dels opinadors d'aquest país arran dels fets del Can Ricart. Potser ens governa una Entesa d'Esquerres però es pot afirmar que aquest flux indefinit que constitueix l'opinió pública encapçalada per una amalgama d'intel·lectuals, periodistes i garlaires diversos està experimentant un viratge implacable cap a la dreta. I si no ho veuen clar, només cal que comparin l'actitud majoritària dels mitjans en relació a Can Ricart amb el debat que suscità la brutal desocupació del cinema Princesa ara fa deu anys.

No parlo sols del judici de valor sobre el fenomen de l'ocupació (com dic, en l'actualitat, de rebuig sense pal·liatius), sinó també de la qualitat de la discussió. Enguany han prevalgut les aproximacions simples, la desacreditació contundent del col·lectiu okupa, les reaccions frívoles de manera que, en comptes d'entrar en l'anàlisi sociològica de fons i en les implicacions filosòfiques, jurídiques i econòmiques del procés, alguns s'han estimat més ridiculitzar les suposades virtuts artístiques dels ocupants o assenyalar el noi de casa bona que es proposava conviure a la comuna traslladant amb un taxi les seves pertinences. És que potser caldria que els desallotjats s'haguessin atrinxerat i haguessin resistit de forma aferrissada als antiavalots com va passar al cinema Princesa perquè ens els prenguéssim seriosament? És que només la violència ens incita a la reflexió sobre els dèficits de la nostra societat?

En aquesta ocasió (i a diferència dels conflictes dels anys noranta) no recordo, per exemple, ningú que hagi qüestionat la criminalització de l'ocupació. És a dir, el fet que habitar en un espai de titularitat pública o privada que no constitueix domicili ni habitual ni ocasional, i que generalment es troba abandonat i en condicions precàries, mereixi una sanció penal. Una cosa és que l'ocupació sigui censurada pel sistema jurídic i l'altra, com succeeix, que s'hi apliqui tot l'aparell repressor per castigar amb la màxima contundència aquestes conductes (article 245 del vigent Codi Penal). De debò cal aquesta reacció desproporcionada de l'estructura policial i judicial respecte a espais que no són domicili de ningú, en un context de greus dificultats d'accés a l'habitatge, i en el que es produeixen perjudicis greus en determinats principis i drets constitucionals? No acabo d'entendre per què es promou de manera tan aclaparadora la limitació d'alguns d'aquests drets (intimitat, lliure desenvolupament de la personalitat, dignitat...) quan a l'altre platet de la balança hi ha el dret de propietat (insisteixo, propietat que no és domicili, propietat infrautilitzada), que, segons l'article 33.2 de la Constitució vigent, hauria d'estar delimitat per la seva "funció social".

No cal ser gaire astut per copsar que el zel que demostren les autoritats en la repressió del moviment okupa, i l'eficàcia amb què des dels mitjans es deslegitima la seva protesta, té a veure amb el perill que els seus plantejaments tenen per l'estructura profunda del sistema. No cal aprofundir gaire en la psicologia humana per entendre que rere les opinions sagnants contra la rebel·lió naïf dels ocupes hi ha el malestar de la majoria atrapada per la forca de la quota hipotecària o del lloguer astronòmic, la qual, en la seva acceptació resignada de les regles del joc, ha permès l'especulació irracional, la dilapidació dels recursos i la desigualtat galopant. Almenys el moviment okupa és una bufetada simbòlica contra els pisos de 50 metres quadrats pagats a més de mil euros mensuals, contra els barris fantasma de moltes localitats de la costa catalana que ja són terceres o quartes residències habitades només deu dies a l'any i, en general, contra la màquina d'una estructura productiva i de consum que cada cop llença més gent a l'exclusió social.

Em sap greu, d'altra banda, que aquells compromesos amb una línia de defensa del moviment okupa haguem de carregar amb l'objecció de reconèixer que els nostres nivells de benestar personal no ens haurien de permetre cap altra cosa que exalçar les virtuts del model. Però que en la nostra vida privada no tinguem el suficient coratge per assajar altres àmbits del possible i ens dediquem a pagar religiosament la nostra quota hipotecària no ens pot inhibir, i torno al principi, de pensar sense embuts sobre les impugnacions ideològiques que plantegen els okupes. Dedueixo que a una contradicció similar s'hi enfronta ara mateix l'actual govern d'entesa i, en particular, una força com Iniciativa per Catalunya, amb el seu líder, procedent d'una determinada tradició política, ara amb el difícil encàrrec d'assumir la conselleria d'Interior. Tampoc no cal ser cap gran analista per copsar que el revifament de la polèmica okupa en els termes extremadament conservadors en què s'ha produït té com a objectiu final alguns elements de l'Entesa i el que representen. Només espero d'aquella sensibilitat política que, tot havent estat crítica amb el sistema, ha decidit entrar en el circ, que com a mínim mantinguin la seva capacitat d'escoltar. Si de moment hi ha una determinada llei cal complir-la, però això no vol dir que es renunciï a la seva reforma. Quan es tornarà a proposar des d'ICV per part dels seus representants al Congrés la derogació del delicte d'ocupació? En aquest sentit, les notícies que arriben sobre la llei de l'habitatge tenen, almenys, el do de la coherència.

Hèctor López Bofill

Professor de dret constitucional

Diari Avui, 18/12/06

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Els okupes (Héctor Lòpez Bofill)
18 des 2006
Molt bé.
Re: Els okupes (Héctor Lòpez Bofill)
18 des 2006
okupes a Catalunya = anarkisme i independentisme radikal!!!

i ke???
Re: Els okupes (Héctor Lòpez Bofill)
18 des 2006
No se quina es la polemica que es vol crear.
No deu ser tan dificil de entendre, hi han edificis que estan vuits, un grup de gent entra i fa la seva vida o el que vugui.
Si el propietari del inmoble no diu res, aquestes persones es quedan, si el propietari el reclama com a seu, aquestes persones s'han d'anar a un altre lloc.
Re: Els okupes (Héctor Lòpez Bofill)
18 des 2006
No, doncs hi ha hagut desallotjaments on el propietari ha dit la seva i la casa continua tapiada durant anys després del seu desallotjament. Al meupoble en tenim cases tapiades que fa vuit anys vans er desallotjades i encara continuen igual.

Si un propietari no dona ús a la casa i deixa que es podreixi per especular després de ser okupada pot dir missa.
Re: Els okupes (Héctor Lòpez Bofill)
18 des 2006
jo no entenc l'okupacio per restaurar edificis ni fer-los útils.jo crec k l'okupacio es una eina de la lluita anticapitalista que te com a objectiu acabar amb la propietat privada. i no em sembla be fer cas del que vol el propietari o no.
Re: Els okupes (Héctor Lòpez Bofill)
18 des 2006
la resposta a la pregunta final es: mai, per que els de IC, ara son govern, i com tal nomes pensaran en tornar a governar a qualsevol preu, adeu als canvis socials
Re: Els okupes (Héctor Lòpez Bofill)
18 des 2006
Em sembla que alguns dels que escriuen aquí debaten poc sobre ocupació a la feina amb els companys de feina o amb els companys d'estudis. O això, o només es relacionen amb gent "del rotllo".
Perquè la veritat és que el que diu en Bofill ve força al cas en el que respecta al que la gent en general pensa sobre la ocupació. No dic que no hi hagi gent que hi estigui a favor (n'hi ha, i força) però la veritat és que la majoria hi està en contra. Per tant aquest article no és una perogrullada, sinó que està bastant ben argumentat. I això, malgrat la fe (ingènua) en determinades opcions socialdemòcrates, que, arribat al cas, es posicionaran en contra de l'ocupació. Òbviament.
Re: Els okupes (Héctor Lòpez Bofill)
19 des 2006
i ami que que la majoria estigui en contra de l'ocupació...

perque evidentment (i aqui esta la trampa) aquesta "majoria" son ciutadans censats, votants, i no pas majoria de població total (o potser si, mes igual). Vull dir que molts d'aquests tenen tambe segones residencies, hipotecques, petits comerços i tal... evidentment defensen els seus interesos en les conversacions que tenen.

NO es comparable (no dic quje sigui millor, no) l'opinio d'un fill de veí que té una tenda cualsevol (i qui sap si un parell de pisets llogats o buits) que SEMPRE defensará la legalitat social-liberal que está al govern enfront de les polítiques de confrontació/denuncia/autogestió que porten a terme les cases okupades i el seu entorn.

M'explico? Aquest veí defensa els seus interessos, els okupes no defensen un interes ecocómic (com fa el veí, deixant la politica per als polítics) sino que defensen interessos polítics d'emancipació social i liquidació política de la lluita de clases...

I tornem-hi: m'importa una merda que una suposada majoria de ciutadans estigui en contra de l'okupació... perque això no funciona com si fos la tele (audiencies) o com si fos un puto parlament. Aixó es la lluita política dels desposeits (amb inclinacions mes o menys socialitzants) contra els acaparadors/poseidors (amb inclinacions mes o menys individualitzants).

Aixó no es cap joc.

NO es tracta de generar simpatia (proselitisme buit) sino de reforçar la lluita anticapitalista.
L'acció crítica de l'okupació talla la societat en dos sectors clarament enfrentats (això que el trispartit no pot tolerar): tot aquell proletari que esdevingui especulador a través de l'acaparament de vivendes, per molt que s'ampari en els drets individuals de merda i que digui que está estalviant per al futur, es algu que mai sera considerat un company desitjable... esdevindrá un servidor fidel dels qui si s'enriqueixen amb el negoci i acusant als okupes de ser el que ell es entrara a formar part de la clase al servei de l'enemic.

Ja n'hi ha prou de papanatismes i fluixeres, no volem favors ni volem solucions per al "nostre" problema. El problema es molt un altre.

no us fareu rics sense que ningú en denuncii la injusticia, la prepotencia i l'abus arbitrari.

MAI TINDREU PAU PERQUE NOMËS ENS DONEU A CONEIXER LA GUERRA...

A tots aquells que busquen un reconeixement en el trispartit, o bé, en la societat esquerranosa:
us esteu equivocant, aquells que us faran costat son els qui abans que voasltres ja estaven convençuts, o be aquells a qui s'ha desposeit del tot i han quedat nus i al ras en aquest mon de merda.
Re: Els okupes (Héctor Lòpez Bofill)
19 des 2006
okupes vs govern i empresa

despenalització?

legalització?

negociacio?


I UNA MERDA

MAI ENTRAREM AL SEU JOC

NO ENS FARAN CREURE.... MAI!!!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more