Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : educació i societat : laboral : pobles i cultures vs poder i estats
Secció d'Anàlisis i Estudis Economics - Centre d'Estudis Llibertaris "Francesc Sabat"
15 des 2006
Presentació de la Secció d'Anàlisi i Estudis Econòmics
(Centre d'Estudis Llibertaris “Francesc Sàbat� de Terrassa)


Què pretenem amb la Secció d'Anàlisi i Estudis Econòmics?
El Centre d'Estudis Llibertaris “Francesc Sàbat� de Terrassa (CELLFS, d'ara en endavant) és un centre, amb perspectiva d'universitat popular, que s'autogestiona i es basa en els principis anarquistes d'asamblearisme, federalisme, solidaritat, suport mutu, en definitiva de llibertat.

El CELLFS s'autogestiona amb quotes dels treballadors/es, soci@s i aquéll@s que aporten els seus ingressos solidàriament. No rep subvencions de l'Estat ni les vol. Tampoc cobrem a ningú per les activitats a què assisteix, són gratuïtes.
No cal estar afiliat al sindicat de la C.N.T. per a participar i estar en el CELLFS.

Des de la Secció d'Anàlisi i Estudis Econòmics (SAiEE, d'ara en endavant) pretenem difondre coneixements econòmics entre la classe treballadora. Coneixements com ara el funcionament del capitalisme, els seus límits i l'alternativa que vol implementar-se per mitjà de l'anarcosindicalisme. Difondre, en última instància, tot tipus de coneixements econòmics que puguen ser útils per a l@s treballadors/es.

La SAiEE no té intenció de solapar-se amb cap altra iniciativa semblant relacionada amb l'Economia Crítica encara que existeixin coincidències en algun dels aspectes que tracta. Tampoc creiem que ho anem a fer, perquè majorment venim a cobrir un buit existent amb l'economia anarquista i autogestionaria.

Com ens estructurem?
Per a aprofundir en l'estudi i preparar-nos a nivell teorico-pràctic com a economistes, en el corrent de l'economia anarquista i d'autogestió dividim la SAiEE en 4 departaments o àrees de coneixement (amb exemples de temes a tractar):

1) Teoria Econòmica anarquista i d’autogestió:
1.a) En el seu vessant analític:
- Teoria del valor i la distribució en el capitalisme actual.
- Relacions de poder, autoritat i jerarquia en l’economia capitalista: influència i efectes en la producció (empreses), la distribució, el consum i els mercats.
- Anàlisi del capitalisme com a sistema econòmic ineficient, injust i antidemocràtic.
- Estudis des d’una perspectiva de pensament econòmic anarquista d'autors precedents (Pierre J. Proudhon, Silvio Gesell, Christian Cornélissen, Abraham Guillén...).
- Estudis d'altres escoles de pensament econòmic: radicals americans, marxistes, institucionalistes, keynesians, post-keynesians...
1.b) En el seu vessant constructiu:
- Teoria del valor i la distribució en l’anarquisme i les societats autogestionades.
- La comuna agrària: una perspectiva socioeconòmica.
- Sistemes d’intercanvi basats en la lliure moneda, el bescanvi o el mutualisme.
- Sistemes de planificació social i coordinació negociada i assembleària.
- L'autogestió obrera com a model de creixement i desenvolupament econòmic: aspectes teòrics i aplicats.
2) Història Econòmica anarquista i de l'autogestió:
- Estudi de sistemes econòmics en perspectiva comparada: macrosistemes (esclavisme, feudalisme, capitalismes, socialisme i comunisme d'estat, col•lectivisme autogestionari i comunisme llibertari) i microsistemes (família, amistats i economia submergida, grups socials que apliquen models macro en grandària micro).
- Estudi d'experiències històriques basades totalment o parcialment en l'autogestió obrera. (Soviets a Rússia i Ucraïna 1917-1921, Col•lectivitzacions en la revolució social espanyola 1936-1939, Iugoslàvia autogestionaria 1950-1980, entre molts altres països.)
- Estudi del moviment cooperativista a nivell mundial.
- Estudi de les institucions econòmiques autogestionaries en perspectiva històrica i comparada: la comuna agrària, l'empresa autogestionada, agrupacions i col•lectivitzacions de ram de producció, sistemes financers, sistemes de coordinació.
3) Economia Aplicada
- Estudis detallats dels pressupostos públics per a denunciar la corrupció i veure on pararan els nostres impostos (generals, autonòmics i municipals). De pas com es financen partits polítics i sindicats grocs.
- Estudis sobre la vivenda: el seu valor real i com es determina el valor actual, anàlisi del sector de la construcció i la seua importància en l'economia (constructores, immobiliàries i els seus beneficis, grau d'enriquiment d'estos empresaris, % PIB, ocupació), anàlisi del sector financer associat, inflació real i per què no s'inclou la vivenda en el seu càlcul, perspectiva ecològica i urbanística, qüestions macroeconòmiques que poden afectar el preu (petroli i tipus d'interés), propostes per a la redistribució de la renda (ocupació, vaga d'hipoteques durant tres mesos), relació amb el finançament públic.
4) Economia de l'Empresa Autogestionaria.
- L'empresa autogestionaria: aspectes teòrics.
- Anàlisi d'experiències pràctiques actuals.
- Estudis de viabilitat de projectes econòmics.

Objectius a curt termini de la SAiEE:
1) Tindre activa i anar omplint de continguts la pagina web (www.cellfrancescsabat.org):
Penjarem articles, índexs de llibres i llibres complets relacionats amb les àrees de coneixement anteriorment citades, així com biografies i bibliografies d'autors.
Es pot descarregar una petita part del material de la futura web a:
http://files-upload.com/files/29919/00SeccindeAnalisisyEstudiosEconomico
2) Contactar amb estudiants, professors i professionals de l’economia perquè col•laboren amb els nostres objectius. D’aquesta manera també aconseguirem tenir a la web un llistat de diferents especialistes en economia que servirà per a formar una xarxa social de professionals amb interessos afins.
3) Relacionat amb aquesta tasca de difusió i formació, es van a plantejar xerrades i cicles de xerrades per a començar a debatre que se n’aniran gravant i penjant en la Web del centre.

Continguts de la pagina web de la SAiEE (www.cellfrancescsabat.org)
Volem que la pàgina web serveixi com a referent en molts aspectes:
     En quan a fotos, cartells, articles, índexs de llibres, llibres i bibliografia sobre els diferents temes.
     En quan a biografies d’economistes anarquistes, anarcosindicalistes o que han escrit sobre el tema.
     En quan a xarxa de contactes amb especialistes en els diferents temes.
     En quan a un fòrum virtual de debat.
     En quan al dossier mensual de premsa sobre temes econòmics i socials.
     En quan a enllaços a altres centres relacionats, recursos etc.

Tot això requereix, almenys en un principi, una dedicació quasi exclusiva i prioritària a l’elaboració de continguts de la web per a preparar les següents accions de la SAiEE. Significa buscar informació, escanejar, transcriure les xerrades, etc.

Objectius a mig termini de la SAiEE:
1) Grups d’estudi que s’articularan entorn de les quatre àrees de coneixement, i que aprofundiran en els temes, sent compatible que, per exemple, un grup d’estudi sobre teoria del valor i distribució de la renda que es reuneixi una vegada a la setmana per a discutir, sigui freqüentat pels que estudien les col•lectivitzacions durant la revolució social espanyola a una altra hora. La biblioteca del CELLFS està habilitada per a les reunions d'aquests grups. La biblioteca i la pàgina web seran els referents per a poder llegir i aprofundir en tots els temes que es tracten.
2) Plantegem també la creació d'una revista teòrica digital que complementant els articles periodístics que es publiquen en les seccions d’economia del periòdic CNT (www.periodicocnt.org), del periòdic Solidaritat Obrera de Catalunya (www.cnt.es/soliobrera), així com d’altres periòdics. La revista, en un principi, tindria l’objectiu de publicar periòdicament sobre els temes que interessen als integrants de la SAiEE, sent treballs inèdits o en forma de síntesi d’idees, corrents de pensament, experiències històriques... elaborats pels diferents grups d’estudi plantejats segons les àrees de coneixement.

Els objectius últims, entre altres que vagin sorgint, són els següents:
1) Difondre els coneixements anteriors tant a nivell intern com a nivell extern:
1.a) A nivell intern amb els grups d’estudi i cursos d’especialització, amb l’objectiu de preparar ponents i especialistes en les àrees de coneixement anteriors.
1.b) A nivell extern creant articles, revistes, estudis, llibres, xerrades i cursos de popularització.
2) Posar a disposició dels treballadors i del públic en general, per mitjà de la web i amb llistes de distribució de correu electrònic, les novetats, els estudis, llibres, la gravació de les xerrades, els temaris dels cursos, bibliografies diverses i tot allò que pugui ser d’interès.
3) Paral•lelament anem a:
- Treballar com a Gabinet d'Estudis Econòmics al servei de la lluita sindical de la C.N.T. (anàlisi de la situació d’empreses i mercats, estudis per a rebatre les circumstàncies en cas d’un ERE fraudulent, etc.)
- Treballar com a Gabinet d'Estudis de Viabilitat de projectes econòmics per a finançar la C.N.T. i organitzacions o col•lectius afins
- Treballar com a Gabinet de Suport en l'Estudi de Viabilitat i Gestió Econòmica de:
1) Iniciatives de Col•lectivitats Autogestionades per a treballadors vinculats a la C.N.T., en desocupació o no.
2) Empreses Recuperades pels seus treballadors per locaut i deslocalització o per fallida econòmica.
3) Coordinadores i Federacions d'Indústria de les esmentades empreses autogestionades.

Com participar en la SAiEE?
La Secció d'Anàlisi i Estudis Econòmics del CELLFS està oberta a tod@s i no és un projecte tancat. Hem considerat, no obstant això, marcar unes línies de treball i uns objectius mínims per a després anar-los modelant entre tod@s.

Per a participar en els grups d’estudi de la SAiEE és necessari tindre uns coneixements d’economia a nivell de llicenciatura o últims cursos.
També es pot participar en la SAiEE sense haver estudiat economia, però llavors és necessari fer algun curs d’introducció i també d’aprofundiment que els membres de la SAiEE recomanaran en el seu moment.

El Centre d'Estudis Llibertaris funciona per mitjà de membres i col•laboradors que participen en la programació i/o posada en pràctica dels actes i projectes del Centre.

Qualsevol persona pot col•laborar fent part o tot del següent:
     Difonent els propis treballs sobre temes relacionats amb el Centre d'Estudis Llibertaris, enviant per a citar les pròpies bibliografies i permetent la divulgació dels índexs dels seus llibres o dels llibres sencers per a facilitar el coneixement d’aquests estudis a altres persones.
     Si s'és responsable d'alguna editorial, cedint els llibres descatalogats per a la lliure difusió.
     Donant xerrades en el Centre d'Estudis Llibertaris.
     Escanejant llibres (previ permís de l'autor i l'editorial) en format pdf i fent que ocupen com a mínim possible.
     Assistint a les xerrades que es donen i participant en els debats, perquè són gratuïtes per a tot el món.
     Transcrivint les xerrades i debats.
     Fent-nos arribar fotos, cartells, documentació, llibres, bibliografia, etc. perquè poguem penjar-la en la web.
     Difonent el projecte per a intentar que es sumi cada vegada més gent, entre els companys estudiants i amics, en les facultats, els departaments i entre els professors.

Si es vol col•laborar donant xerrades i enviant documents, el millor és contactar amb nosaltres per a fer-nos arribar les dades següents:
     Nom i cognoms.
     Correu electrònic.
     Estudiant, llicenciat o doctor (per la universitat X).
     Àrea de coneixement d'interés en la SAiEE (teoria, història, aplicada o empresa).
     Temes d'interés i investigació (teoria del valor, sistemes econòmics comparats, economia laboral, gestió d'empreses, etc.).
     Relació d'articles i llibres (que es poden enviar directament en format Word o pdf, així com l'índex del llibre, o el llibre sencer).

Aquestes dades estaran penjades a la web a l’apartat “Membres/Col•laboradors� a fi de crear una xarxa d’especialistes en els diferents camps d’estudi de l’economia perquè serveixin com referent per a xerrar, organitzar cursos o el que precisin les organitzacions o col•lectius que els interessi. Pretén així mateix servir de contacte i relació entre economistes d’interessos culturals afins, per a projectes col•lectius o per a ajuda mútua quant a projectes d’investigació.

Qualsevol persona pot ser membre de ple dret si a més de col•laborar sosté econòmicament el Centre pagant la quota anual de 60 euros (5 euros/mes), per als no afiliats a la C.N.T., o bé de 24 euros (2 euros/mes), per als afiliats a la C.N.T.

D’aquesta manera es pot:
     Mantenir el Centre d'Estudis i ajudar a portar als millors ponents possibles.
     Participar en les decisions del Centre d'Estudis Llibertaris.
Participar en els grups d’estudi de les àrees de coneixement.
Enviar articles o llibres perquè siguin publicats com a Centre d'Estudis Llibertaris segons les capacitats del mateix.

De moment, fins que no estigui operativa la web del CELLFS (www.cellfrancescsabat.org) i el corresponent correu electrònic, la forma de contactar per a més informació o afiliació al CELLFS-SAiEE serà en el correu economiacnt ARROBA gmail.com o bé de la forma habitual amb el sindicat, per mitjà de :
     Adreça postal: Ctra. Moncada núm. 79 – 08221 Terrassa
     Tf/fax: 93-733-97-08
     c.e: terrassa ARROBA cnt.es (www.cnt.es/terrassa)


Una abraçada i a la revolució per la cultura!
Mira també:
http://www.cnt.es/terrassa
http://www.centrefedericamontseny.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat