Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: immigració
Manifest pel Dret a Vot de les persones immigrades
27 oct 2006
Ciutadans i ciutadanes com tu!

Volem el dret al vot per les persones immigrades

A Catalunya des de fa uns anys estem vivint un canvi en la composició demogràfica de la societat atesa la consolidació del fet migratori. Com a altres països de la Unió Europea ens trobem amb moltes persones immigrades que han establert la seva residència amb caràcter permanent a Catalunya i aquestes avui representen un 9,5% de la població. El proper 1 de novembre, com en d’altres ocasions, davant la crida a les urnes de la població, una part important de persones quedarà exclosa de les decisions i activitat política, per l’únic fet de no ser nacionals.
El fet que part de la població catalana no disposi de drets polítics té conseqüències negatives no només als afectats directament, sinó al conjunt de la societat, ja que fa que els valors democràtics deixin de ser universals.

Ens trobem davant una qüestió de salut democràtica, on la paraula clau és la ciutadania i les polítiques que la desenvolupen. Aquestes polítiques han de garantir la igualtat de drets, la igualtat d’oportunitats de tracte i de condicions i la lluita contra la discriminació. És evident que la ciutadania no és només el reconeixement del dret al vot, però no té sentit parlar de ciutadania sense aquest dret.

Hem d’ampliar i millorar la democràcia en base a la realitat en què vivim. Cal prendre consciència que el concepte de ciutadà no és inamovible sinó que en diferents moments de la història, o actualment en determinants països, pren formes diferents. És a dir, que no és únicament un dret assumible en funció de la nacionalitat sinó que el criteri de la residència és vàlid, just i realista a l’hora de reconèixer, en igualtat de drets, una persona que aporta i participa en una societat. Recordem que a la nostra societat, fins fa poc temps, hi havia criteris més restringents en l’accés al dret a vot, com per exemple a les dones o a les persones sense propietats. Es tracta en definitiva d’ estendre i garantir un dret recollit a l’article 21 de la Declació Universal dels drets Humans.

Cal replantejar i reformular el concepte de ciutadania per tal de vincular-lo a la residència i no a la nacionalitat. D’aquesta manera aquest concepte avançarà en el reconeixement, en tots aquells que viuen i treballen a Catalunya, dels valors que aquest aplega, treballant en la construcció d’un futur basada en la justicia i la cohesió social. Hem d’ evitar les discriminacions, frustracions i processos de fractura social generats pel no reconeixement com a ciutadans de les persones que viuen, treballen, tenen els mateixos deures i paguen impostos en un determinat municipi com la resta dels seus veïns.

Es tracta d'una conquesta democràtica decisiva i d'un alt contingut simbòlic: no es pot parlar de democràcia universal ni d'autèntica integració si es denega el dret de vot a una part de la població. Manca el coratge i la voluntat política per passar de les paraules als fets i deixar de banda les pors i els prejudicis que envolten aquest debat i intenten justificar aquesta restricció de drets.

Per aquests motius el teixit associatiu català volem avançar en aquesta reivindicació i per això demanem:

- La reformulació del concepte de ciutadania vinculant-lo a la residència per tal d’ampliar el reconeixement com a ciutadans d’aquells que viuen i treballen a Catalunya independentment del seu origen.
- Als partits polítics que tinguin representació al Parlament en la propera legislatura, que treballin amb el màxim consens possible per avançar en aquesta línia per tal de que el Ple del Parlament de Catalunya voti una resolució en aquest sentit. Resolució que demani la reforma de l’article 13.2 de la Constitució, per tal de reconèixer el dret al sufragi a totes les persones residents estrangeres majors de 18 anys. Eliminant el requisit de tenir nacionalitat espanyola o ser ciutadà comunitari per poder gaudir del dret al vot en les votacions a nivell municipal, autonòmic, estatal o europeu.

- Als partits polítics catalans que facin pressió a nivell de Govern de l’Estat espanyol, i que aportin elements a la Comissió del Congrés dels Diputats perquè es reformi la Constitució en el camí indicat.

Barcelona, 26 d’octubre de 2006

Adhesions:

1. Acció Escolta
2. AMIC, UGT
3. Assemblea per la Regularització sense Condicions
4. Associació de Dones Amazigues
5. Associació de Treballadors Pakistanesos
6. Asociación de Uruguayos de Catalunya, AUC
7. ASOPXI
8. Associació Sociocultural IBN-Batuta
9. Bona Voluntat en Acció
10. Casal Argentí a Barcelona
11. Casal d’Amistat i cultura argentí-català de Girona
12. Casals i Grups de Joves de Catalunya
13. CC.OO.
14. Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat
15. Confederació General del Treball de Catalunya (CGT)
16. Consell de la Joventut de Barcelona
17. Consell Nacional de la Joventut de Catalunya
18. Coordinadora de Entidades de Inmigrantes en Catalunya, CEICAT
19. Coordinadora d’ONG’s solidàries de les comarques gironines
20. Cornellà sense Fronteres
21. De bat a bat
22. Dones Juristes
23. Entrepobles
24. Escola Lliure el Sol
25. ESPLAC
26. Etane
27. Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, FAVB
28. Federació d’ONG’s pels drets humans
29. Federació Panafricanista de l’Estat espanyol, delegació de Catalunya
30. Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia
31. Fundació L’Alternativa
32. Fundació Món-3
33. Fundació Nous Horitzons
34. Fundació Pere Ardiaca
35. Institut de Drets Humans de Catalunya, IDHC
36. Llum de Nord
37. Moviment Laïc i Progressista
38. Nuevos Colectivos
39. Observatori DESC
40. OSPDH, Universitat de Barcelona
41. PSUC-Viu
42. Revolta Global
43. Sindicat de Periodistes de Catalunya
44. SOS Racisme-Catalunya
45. USOC
46. Xarxa 9barris Acull

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Manifest pel Dret a Vot de les persones immigrades
27 oct 2006
Només unes preguntes:

- Ja s'ha presentat el Manifest als grups polítics? Com ha estat acollit?

- Quan dieu "La reformulació del concepte de ciutadania vinculant-lo a la residència per tal d’ampliar el reconeixement com a ciutadans d’aquells que viuen i treballen a Catalunya independentment del seu origen", significa que han de complir les dues condicions, és a dir, "Viure" i "treballar" a Cataluna? Perquè si és així, com es faria la tria entre els estrangers que compleixen aquestes dues condicions i els que no? Haurien de presentar la nómina o la vida laboral per demostrar que estan cotitzant i, que, per tant, tenen dret a votar? No és també una mena de discriminació?

Vaja, només vull preguntar per saber com heu tractat aquests temes internament, abans de fer el Manifest, que, d'entrada, em sembla super-encertat...Es més, estic contenta que una idea d'aquest tipus estigui apoiada per tants col·lectius...D'aquí que us pregunti si la vostra idea ha estat, finalment, ben acollida.

Moltes gràcies a qui em pugui respondre.

Salut,

ESTHER
Re: Manifest pel Dret a Vot de les persones immigrades
03 nov 2006
aquest manifest es una puta merda. Es que a casa vostra decideixen els de fora? Obriu els ulls cony!

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more