Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: laboral
Dades de l'atur, dades enganyoses
03 oct 2006
Aquest dimarts el Ministeri de Treball ha fet públiques les dades de lâatur del mes de setembre. De la mateixa manera que pocs dies enrere, quan es van presentar els pressupostos per a lâany 2007, el triomfalisme i les bones cares han estat la tònica dominant entre la classe política. Mentre, la majoria de mitjans de comunicació no han dubtat a reproduir acríticament la consigna que âlâatur ha baixatâ?.

Certament, les dades així ho reflecteixen, però cal fer-ne una lectura més enllà dels números. Així, veiem que la feina que es crea segueix sent de poca qualitat. Hi a ânousâ? contractes, sí, però aquests van associats sempre a la precarització del treball, la qual cosa genera uns elevats índexs de sinistralitat laboral. I aquí les dades són les que són: els accidents laborals provoquen un degoteig constant de víctimes dia sí i dia també. I és a aquesta realitat amb la què hem de relacionar els contractes de feina.

A més, el fet que els números indiquin un augment dels contractes no vol dir que es tracti de nova feina generada, sinó que respon, en la majoria dels casos, al que es coneix com a âcontractació fraudulentaâ?. I és que és habitual que moltes empreses, per tal dâestalviar-se les vacances dels seus treballadors, els acomiadin i els tornin a contractar al mes de setembre. I això succeeix especialment en el sector serveis (comerç, hoteleria, telemàrqueting...) que, precisament, és on més sâha âreduïtâ? lâatur.

Finalment, no es pot amagar tampoc que són els i les joves i les dones els qui segueixen patint les conseqüències dâun atur crònic. Seâns diu que a Catalunya sâhan contractat més de 9.000 persones aquest darrer mes, però hem de recordar que nâhi ha 250.000 registrades a lâatur. I dâaquest quart de milió, 147.000 són dones.

En definitiva, i una vegada més, ens donen gat per llebre i ens presenten uns números amb una sola lectura. Des de la Intersindical-CSC, però, no ens ho empassem i continuem exigint unes polítiques dâocupació reals, una lluita ferma en contra de la sinistralitat laboral (cosa que no sembla preocupar el govern espanyol, que ja sâha apressat a estalviar als empresaris els costos dâassegurances) i unes polítiques actives en favor dels sectors més desfavorits.

Barcelona, 2 dâoctubre de 2006

This work is in the public domain
Sindicat