Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
[Vilafranca] Un diputat del Moviment al Socialisme d’Evo Morales visitarà Vilafranca el mes de setembre
17 ago 2006
Salvador Navarro, membre de la CUP i Endavant, va ser convidat a conèixer el “procés revolucionari?.
salva.jpg
Salvador Navarro acaba d’arribar de Bolívia després de passar-hi prop de tres setmanes, coneixent i participant del procés revolucionari que impulsa el Moviment al Socialisme (MAS) que lidera el president electe Evo Morales. El jove vilafranquí, vinculat a la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) i a Endavant, ha visitat el país acompanyat d’un altre jove, veí del Baix Llobregat, ambdós com a delegació d’Endavant i convidats pel MAS.

I ara, serà el diputat del MAS, David Herreda, vicepresident de la Comissió de Política Internacional del Parlament de Bolívia, el que visitarà Vilafranca durant el mes de setembre, convidat per l’organització Endavant. Navarro va conèixer Herrada en una de les repetides visites que va fer al Parlament de Bolívia, on el MAS disposa de majoria, entre el 8 i el 31 de juliol que és el període en que ha tingut ocasió de conèixer el procés de transformació del país andí que està duent a terme el partit del president Morales. Navarro s’ha mostrat “sorprès per tot el que he pogut conèixer: ha estat una experiència realment interessant amb una visita de 3 dies al Parlament bolivià en què va poder entrevistar-se amb diversos diputats, entre ells Feliciano Begamontes: “un diputat molt emblemàtic que va ser el nostre principal contacte i que coneixia molt bé Euskal Herria?. Navarro va tenir ocasió de participar en les comissions parlamentàries d’afers indígenes, contra el tràfic d’estupefaents. Un dels aspectes més interessants són “els eixos de transformació del país que impulsa el MAS: la reforma agrària, l’assemblea constituent i la nacionalització dels hidrocarburs?.

Navarro ha destacat “l’entusiasme amb que la població viu tot el procés revolucionari?

Per a Navarro el més significatiu per als catalans “és que no es tracta només d’un procés de transformació social i polític. També és un procés d’emancipació nacional. El MAS treballa per recuperar la dignitat dels pobles indígenes, de fet la majoria de diputats del MAS són indígenes, i per acabar amb la situació de domini dels criolls (descendents dels blancs europeus) sobre la majoria indígena que suma el 80% dels habitants del país però que viu en condicions d’extrema misèria?. Navarro considera molt rellevant “observar com una minoria d’origen espanyol, tot i la independència de Bolívia, ha seguit imposant la cultura dominant de llengua castellana, i han seguit condemnant a l’ostracisme i a la marginalitat els pobles i cultures autòctones?. Per això,

Hi ha il·lusió que les coses poden canviar de debò?. A Bolívia conviuen més de 60 ètnies indígenes “que ells autoanomenen originàries?. Les més representatives són les ètnies aymara, quetxua i guaraní: “la resta són minoritàries i bona part segueixen vivint a la selva, aliens a la cultura occidental?.
Mira també:
http://www.el3devuit.com
http://www.endavant.org

This work is in the public domain
Sindicat Terrassa