Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Comentari :: altres temes
L'intent de recuperació de l'Eduardo Moreno Bergaretxe ("Pertur") per part dels constitucionalistes
03 ago 2006
Fa onze dies es van complir 30 anys de la desaparició, prop de la frontera hispano-francesa, de l'Eduardo Moreno Bergaretxe, àlies "Pertur". En el seu moment, va ser una de les "bèsties negres" del frankisme, tanmateix, donades les misterioses circumstàncies de la seva desaparició (ke permeten qualsevol teoria, inclosa de la ke va desaparéixer a mans dels "bereziak", ke no vull valorar) i el seu caràcter de persona intel·ligent, honrada i valenta fan ke un sector del constitucionalisme, format per antics companys seus de la militància etarra i proetarra ke s'han reciclat en el PSOE, intenti recuperar la seva figura per la causa constitucionalista.
Això, de primeres, pot semblar impossible, donat ke el Pertur era un revolucuionari basc, d'eskerres i anticapitalista ke va combatre amb les armes a la mà.
Però, hi ha un punt de la seva biografia ke els constitucionalistes creuen ke poden aprofitar per la seva causa i convertir-lo en "San-Eduardo-de-la-democracia-podrida". Es tracta de la "ponència Otsagabia", de la qual Eduardo va ser un dels autors.
Akest text, contra el ke els constitucionalistes diuen avui dia, no proposava la desaparició d'E.T.A.-(p-m), ni la likidació de la lluita armada, només el seu sometiment a les directrius polítikes ke (segons akests autors) havia d'establir el partit polític del seu moviment (ke era E.I.A., havia desaparegut perkè es va dissoldre en E.E. i, akesta, en el PSE).
Amb akest comentari no vull defensar les posiciones del autors d'"Otsgabia" ni la teoria ke Pertur va ser "desaparegut" pel B.V.E.
Potser van ser els parapolicials ki el van desaparéixer o potser (com diuen alguns) van ser els seus propis companys; o potser fins i tot encara és viu en algun lloc d'akest estrany món (el seu cadàver, com el de "Naparra", no va aparéixer mai), però, en qualsevol cas, s'ha de deixar clar ke Pertur no volia la desaparició de la lluita armada a l'Euskal Herria de la transició perkè ell era un activista de l'eskerra revolucionària i anticapitalista.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'intent de recuperació de l'Eduardo Moreno Bergaretxe ("Pertur") per part dels constitucionalistes
03 ago 2006
¿Algú sap si s'ha publicat mai el texte íntegre de la "ponència Otsagabia" en cap llibre o si hi ha intenció de fer-ho?
Re: L'intent de recuperació de l'Eduardo Moreno Bergaretxe ("Pertur") per part dels constitucionalistes
03 ago 2006
Potser ho podries preguntar a indymedia euskal herria, ke per aço es basc. Aci estem als Paisos Catalans i no a hernani, enrecorda't
Re: L'intent de recuperació de l'Eduardo Moreno Bergaretxe ("Pertur") per part dels constitucionalistes
04 ago 2006
Si quieres saber donde está Pertur, pregúntale a Apala y Artapalo... Igual Pakito también lo sabe.
Re: a "catalanitis"
06 ago 2006
Ací estem a Barcelona (no sé ben bé kè se suposa ke són akests "Països Catalans" dels quals parles), però tinc tot el dret del món a comentar els temes ke vulgui i a demanar informació... una altra cosa és ke en trobi.
Sindicat