Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal
Fòrum Social Europeu: pròxima parada Atenes
02 mai 2006
El 4º Fòrum Social Europeu (FSE) arriba a Atenes marcat per les mobilitzacions estudiantils i sindicals a França contra la CPE i orientant el debat i l'acció en la lluita contra les retallades socials i les privatitzacions a Europa. El lema âUna altra Europa és possibleâ? i sobretot el com construir-la és una prioritat en aquest FSE, especialment, després, del ânoâ? francès i holandès al Tractat de Constitució Europea.

Atenes acull la quarta edició del FSE del 4 al 7 de maig amb la voluntat de donar un salt qualitatiu a l'esdeveniment, marcant diferències, i prioritzant els seminaris, els debats i la construcció de xarxes enfront de les grans conferències i els ponents âestrellaâ?. Una de les principals novetats del 4º FSE és la supressió de les grans conferències, per a evitar així els eterns debats en les reunions preparatòries sobre el nombre de ponents i quotes per país, i donar el màxim protagonisme als seminaris convocats des de les xarxes temàtiques i organitzacions. En total es preveu la celebració de 400 seminaris i tallers, que han significat una tasca faraònica d'aglutinar propostes provinentes de tota Europa en 17 eixos temàtics: agricultura, democràcia, discriminació, drets socials, economia, educació-mitjans-cultura, medi ambient, dones, guerra, immigració, mundialització, pobresa, repressió, estratègies, treball, Unió Europea, urbanisme.

A Atenes, el FSE tindrà lloc en un únic espai, en les instal·lacions al costat de l'antic aeroport de l'oest, on es portaran a terme seminaris, activitats culturals, concerts... i comptarà, també, amb allotjament gratuït i serveis d'alimentació i catering a càrrec de xarxes d'economia solidària. El programa inclou seminaris i tallers el dijous, 4, divendres, 5, i dissabte, 6, al matí; manifestació contra el neoliberalismo, la guerra i el racisme, el dissabte a la tarda; i assemblea de moviments socials, el diumenge, 7, al matí.

Algunes de les xarxes que comptaran amb més protagonisme seran les d'estudiantes, les de dones, dâecologistes, contra la guerra i de suport a la lluita del poble palestí, entre dâaltres. El dissabte al matí tindrà lloc l'Assemblea de Dones amb l'objectiu d'aglutinar les propostes i accions aprovades en el marc dels seminaris i tallers feministes; donar la màxima visibilitat a la participació de les dones; i facilitar la connexió i l'intercanvi entre les xarxes i els grups participants. L'Assemblea de Moviments Socials, el diumenge al matí, centrarà els debats i les aportacions en la vessant més política destacant algunes campanyes unitàries que permetin, en els pròxims mesos, concentrar esforços en una mateixa estratègia d'acció i mobilització.

Una altra de les principals novetats de l'esdeveniment serà la divisió del macro-espai-fòrum en àrees temàtiques i la implantació del âterritori socialâ?, ambdues experiències realitzades en les dues últimes edicions del Fòrum Social Mundial però encara inèdites al FSE. En aquesta ocasió, el FSE comptarà amb vuit àrees temàtiques: fòrum social urbà, dones, Amèrica Llatina, el món en resistències, entre dâaltres, que integraran tota una sèrie d'activitats definides sota aquests temes facilitant la trobada i la interacció entre grups i xarxes.

L'experiència del âterritori socialâ? té com objectiu adequar les pràctiques organitzatives del FSE als valors que es defensen: sostenibilitat, alimentació local i biològica, boycot a les multinacionals, ús del programari lliure, etc, amb l'objectiu de prefigurar aquest âaltre món possibleâ?. La introducció del ALIS, un nou sistema tècnic per a la interpretació en la banda FM i l'enregistrament de dades, ideat des dels moviments socials, serà una altra de les principals novetats que permetrà un estalvi econòmic important comparat amb els sistemes tècnics tradicionals d'interpretació i un avanç en la autogestión del moviment.

A nivell temàtic, les resistències al neoliberalisme, la defensa dels drets socials i dels treballadors, la lluita contra la precarietat i la situació d'Europa després del ânoâ? en el referèndum francès i holandès al Tractat de Constitució Europea seran temes de discussió centrals per a gran part de l'esquerra reunida a Atenes. Una de les iniciatives en les quals s'està treballant és en l'elaboració d'una âCarta de Principis per una altra Europaâ? que es definirà a partir de les conclusions de diferents seminaris i en la que sâha estat treballant des de la victòria del ânoâ? francès i holandès.

La situació política a Amèrica Llatina serà una altra de les qüestions clau, ja que quatre dies després de la clausura del FSE tindrà lloc a Viena (Suïssa) la cimera oficial dels caps d'estat d'Amèrica Llatina i Europa i varis dels assistents a la contracimera participaran primer al fòrum d'Atenes. De fet, els organitzadors d'ambdós esdeveniments han treballat conjuntament per a coordinar esforços i al final del FSE s'habilitaran autocars per a viatjar d'Atenes a Viena i facilitar la participació en les mobilitzacions a Suïssa.

Un total de 133 col·lectius grecs configuren el Comitè Organitzador âPan Helenicâ?, entre els quals destaquen el Fòrum Social Grec, partits polítics d'esquerres, grups feministes, col·lectius de gais, lesbianes i transexuales, ONG's, entre dâaltres. Els grans sindicats tenen una participació supraestructural i són els principals finançadors de l'esdeveniment. Els organitzadors calculen que un total de 50 mil persones assistiran al fòrum, 10 mil de les quals de fora de Grècia. En concret, es preveu la participació de 4 mil assistents dels Balcans, 1.500 turcs, 200 russos i un nombre considerable de representants d'organitzacions italianes i franceses.

L'última edició del FSE va tenir lloc a Londres, l'octubre del 2004, amb l'assistència d'unes 25 mil persones i amb un fort accent antiguerra. Anteriorment París i Florència havien acollit les anteriors edicions del fòrum continental amb la participació d'unes 50 mil persones respectivament.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Fòrum Social Europeu: pròxima parada Atenes
03 mai 2006
FSE, S.A. filial deslocalizada de la multinacional FSM, S.A. Diplomatique
Sindicat