Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : pobles i cultures vs poder i estats
S´apropa l´aniversari de la Declaració Universal dels Drets dels Pobles
02 mai 2006
DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS DELS POBLES

Preàmbul

Estem vivint un temps de grans esperances, però també de grans inquietuds, un temps de conflictes i de contradiccions, un temps en què les lluites d'allliberament han aixecat els pobles del món contra les estructures nacionals i internacionals de l'imperialisme, i han aconseguit enderrocar els sistemes colonials, un temps de lluites i victòries, en el qual les nacions es proposen nous ideals de justícia, un temps en el qual les resolucions de l'Assamblea General de les Nacions Unides, de la Declaració Universal dels Drets de l'Humans a la Carta de Drets i Deures Econòmics dels Estats, han espressat la recerca d'un nou ordre polític i econòmic internacional.

Però és també un temps de frustracions i desastres en el qual apareixen noves formes d'imperalisme per oprimir i explotar els pobles.


L'imperialisme, amb els seus procediments pèrfids i brutals i amb la col·laboració de governs sovint instal·lats per ell mateix, continua dominant una part del món: per la intervenció directa o indirecta a través de les empreses multinacionals, utilitzant polítics locals corruptes, per l'ajuda a règims militars fundats sobre la repressió policial, la tortura i l'extermini físic dels qui se'ls oposen, pel conjunt de pràctiques a les quals es dóna el nom de neo-colonialisme, l'imperalisme estén el seu domini sobre nombrosos pobles.


Conscients d'interpretar les aspiracions de la nostra època, ens hem reunit a l'Alger per proclamar que tots els pobles del món tenen el mateix dret a la llibertat, al dret d'alliberar-se de tota ingerència estrangera i de donar-se el govern que es vulgui escollir, el dret -si estan esclavitzats- de lluitar pel seu alliberament, el dret de beneficiar-se en la seva lluita, de l'ajuda d'altres pobles.


Convençuts que el respecte efectiu dels drets humans implica el respecte dels drets dels pobles, hem adoptat la DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS DELS POBLES.

Que tots aquells que al llarg i ample del món menen el gran combat a vegades amb armes a la mà per l'alliberament de tots els pobles, trobin en aquesta declaració una assegurança de la legitimitat de la seva lluita.





SECCIÓ I Dret a l'existència

ARTICLE 1: Tots els pobles tenen dret a l'existència.

ARTICLE 2: Tots els pobles tenen dret al respecte de la seva identitat i cultura.

ARTICLE 3: Tots els pobles tenen dret a conservar la possessió pacífica del seu territori i de tornar-hi en cas d'expulsió.

ARTICLE 4: Ningú, a causa de la seva identitat nacional o cultural, no pot ser objecte de massacre, tortura, persecució, deportació, expulsió, ni pot estar sotmès a unes condicions de vida tals que comprometin la identitat o integritat del poble al qual pertany.





SECCIÓ II Drets a l'autodeterminació política

ARTICLE 5: Tots els pobles tenen el dret imprescindible i inalienable a l'autodeterminació. Ells han de determinar el seu estatut polític lliurement i sense cap mena d'ingerència estrangera.

ARTICLE 6: Tots els pobles tenen el dret d'alliberar-se de tota mena de dominació colonial o estrangera directa o indirecta i de tots els règims racistes.

ARTICLE 7: Tots els pobles tenen el dret a un règim democràtic representant el conjunt de ciutadans sense distinció de raça, de sexe, de creences o de color, i capaç d'assegurar el respecte efectiu dels drets humans de les llibertats fonamentals per a tots.





SECCIÓ III Drets econòmics dels pobles

ARTICLE 8: Tots els pobles tenen un dret exclusiu sobre les seves riqueses i recursos naturals. Tenen el dret de recuperar-les si han estat espoliats, i de la mateixa manera tenen el dret de recobrar les indemnitzacions pagades injustament.

ARTICLE 9: El progrès científic i tècnic forma part del patrimoni comú de la humanitat; per tant, tots els pobles tenen dret a participar-ne.

ARTICLE 10: Tots els pobles tenen dret que se'ls pagui el seu treball amb justícia i que els intercanvis internacionals es facin en condicions iguals i equitatives.

ARTICLE 11: Tots els pobles tenen dret a donar-se el sistema econòmic i social ..... que els plagui i de seguir el seu camí propi vers el desenvolupament econòmic amb tota llibertat i sense ingerències exteriors.

ARTICLE 12: Els drets econòmics abans esmentats s'han d'exercir amb esperit de solidaritat entre els pobles del món tot i tenint en compte els seus interessos respectius





SECCIÓ IV Dret a la cultura

ARTICLE 13: Tots els pobles tenen dret a parlar la seva llengua, a preservar i desenvolupar la seva pròpia cultura, contribuint així a l'enriquiment de la cultura de la humanitat.

ARTICLE 14: Tots els pobles tenen dret a les seves riqueses artístiques, històriques i culturals. ARTICLE 15: Tots els pobles tenen dret a no deixar-se imposar una cultura que els sigui estranya.





SECCIÓ V Dret a l'espai exterior i als recursos comuns

ARTICLE 16: Tots els pobles tenen dret a la conservació, protecció i millorament del seu entorn.

ARTICLE 17: Tots els pobles tenen dret a utilitzar els patrimonis comuns de la humanitat, com l'alta mar, el fons del mar, l'espai extra-atmosfèric.

ARTICLE 18: En l'exercici dels drets esmentats, tots els pobles han de tenir en compte la necessitat de coordinar les exigències del seu desplegament econòmic i els de la solidaritat entre tots els pobles del món.





SECCIÓ VI Drets de les minories

ARTICLE 19: Quan un poble constitueix una minoria dintre un Estat, té dret que se li respecti la seva identitat, les seves tradicions , la seva llengua i el seu patrimoni cultural.

ARTICLE 20: Els membres de la minoria, sense cap discriminació, han de gaudir dels mateixos drets que els altres súbdits de l'Estat i participar igual que ells en la vida pública.

ARTICLE 21: L'exercici d'aquests drets s'ha de fer en el respecte dels interessos legítims de la comunitat en conjunt, i no s'autoritzarà un atemptat a la integritat territorial i a la unitat política de l'Estat, quan aquest es comporti conforme a tots els principis enunciats a la present declaració.





SECCIÓ VII Garanties i sancions

ARTICLE 22: Tot mancament a les disposicions de la present declaració constitueix una transgressió d'obligació envers la comunitat internacional sencera.

ARTICLE 23: Tot perjudici que resulti d'un mancament a la present declaració ha de ser íntegrament reparat per aquell que en sigui la causa.

ARTICLE 24: Tot enriquiment obtingut en detriment d'un poble per la violació de les disposicions de la present declaració obliga a la restitució dels guanys així obtinguts. Igualment s'esdevé amb els guanys excessius obtinguts per les inversions d'origen estranger.

ARTICLE 25: Tots els tractats, acords o contractes desiguals, passats de moda, basats en el menyspreu dels drets fonamentals dels pobles no tenen cap efecte.

ARTICLE 26: Les càrregues financeres exteriors que han esdevingut excessives o insuportables pels pobles, deixen de tenir efectes exigibles.

ARTICLE 27: Els atemptats més greus als drets fonamentals dels pobles, principalment al dret a l'existència, són crims internacionals, que comporten la responsabilitat penal individual dels seus autors.

ARTICLE 28: Tots els pobles que veuen menystinguts els seus drets fonamentals tenen el deure de fer-los valer principalment per la lluita política, sindical i fins i tot, en darrera instància, pel recurs de la força.

ARTICLE 29: Els moviments d'alliberament han de tenir accés a les organitzacions internacionals i els seus combatents tenen dret a la protecció del dret humanitari de la guerra.

ARTICLE 30: El restabliment dels drets fonamentals d'un poble quan aquests drets són greument conculcats, és un deure que s'imposa a tots els membres de la comunitat internacional.


Argel, 4 de juliol de 1976

This work is in the public domain

Comentaris

Re: S´apropa l´aniversari de la Declaració Universal dels Drets dels Pobles
02 mai 2006
I veiam, Com s'expresen els pobles ? Qui interpreta el que "diu" "vol" i "sent" el poble ?

Com se sap si quelcom pertany a un poble o a un altre poble ?

Podem renunciar a pertànyer a cap poble ?

Quan vivim fòra de la pàtria de neixença, a quin poble pertanyem ?

Els drets dels pobles i dels Estats, es a dir, dels pobles poderosos, estan per sobre dels drets de les persones ?

Què pasa quan un poble es converteix en Estat?

Etc, etc, etc...
Re: S´apropa l´aniversari de la Declaració Universal dels Drets dels Pobles
02 mai 2006
Igual que Txetxènia, la qüestió kurda passa del tot desapercabut davant de l'opinió pública. És un conflicte poc visible però que té greus conseqüències sobre un col·lectiu concret: el poble kurd.

[[[
I veiam, Com s'expresen els pobles ? Qui interpreta el que "diu" "vol" i "sent" el poble ?
Com se sap si quelcom pertany a un poble o a un altre poble ?
Podem renunciar a pertànyer a cap poble ?
Quan vivim fòra de la pàtria de neixença, a quin poble pertanyem ?
Els drets dels pobles i dels Estats, es a dir, dels pobles poderosos, estan per sobre dels drets de les persones ?
Què pasa quan un poble es converteix en Estat?
etc etc etc ,,,
]]]



Entre diversos estats, Turquia, Iraq o Síria, trobem el Kurdistàn. Una zona que, per les seva demanda de sobirania i independència, ha estat reprimida durament. Seguidament, hi ha un listat per tal d'obtenir més informació i conèixer una mica millor la seva situació d'aquesta minoria nacional oblidada.



Kurdistan

- Aquesta pàgina web de l'Observatori Solidaritat de la UB, trobareu informació variada sobre la situació del Kurdistan, desde un repàs històric, actors que hi intervenen, cronologia, recursos, un mapa geogràfic i altres recursos i links de la xarxa per poder accedir a més inforamciórelacionada amb aquest tema http://www.ub.es/solidaritat/observatori/dossiers/kurdistan/kurdistan.ht

- Pàgines del portal Wikipèdia, enciclopèdia lliure virtual. La informació correspon a la descripció bàsica del territori del Kurdistan, juntament amb un retall sobre història recent. També hi podreu cercar tota mena d'informació relacionada http://ca.wikipedia.org/wiki/Kurdistan

- Pàgina del portal d'informació de Vilaweb amb informació variada sobre el Kurdistan: els partits polítics, la bandera, la llengua i els dialectes, etc., a través de diversos links http://www.vilaweb.com/www/especials/especial?id=677265

- Informació general de l'Observatori Barcelona 2004 del CIDOB sobre la situació al Kurdistan tot fent un repàs històric. La informació ha s'ha extret del dossier temàtic sobre el poble kurd, anomenat Kurdistan, un jòquer d'interessos. Claus per entendre el conflicte http://observatorio.barcelona2004.org/observatorio/dossierCompleto_c.htm

- Pàgina web amb l'article Els Kurds i els Kurdistans de Antero Leitzinger, on es fa un repàs geogràfic, cultural, polític, religiós… de les zones que compren la zona del Kurdistan. La web pertany a l'entitat Associació Catalana d'Estudis Islàmics http://www.geocities.com/ongams/kurds.html


POLÃ?TICA

- Pàgina sobre la 17ª. Conferència sobre la Independència del poble Kurd que es celebra el novembre del 2005 a Nashville, Tenesse (EUA) (anglès). http://www.kncna.org/docs/main.asp

- Pàgina amb un extens recull de links d'entitats i partits polítics del Kurdistan (anglès). http://www.politicalresources.net/kurdistan.htm

- Pàgina del Govern Regional Kurd (anglès). http://www.krg.org

MITJANS DE COMUNICACIÓ A INTERNET

- Portal d'informació sobre el Kurdistan (anglès). http://www.kurdistanobserver.com

- Pàgina web de la televisió kurda (anglès). http://www.kurdistantv.net

- Pàgina web de l'American Kurdish Information Network. En aquesta pàgina hi trobareu tota mena d'informació i notícies sobre el Kurdistan i la població d'origen kurd resident als Estat Units d'Amèrica (anglès). http://www.kurdistan.org

- Altres pàgines webs sobre premsa i notícies actuals, també en anglès, relacionades amb el tema del Kurdistan són: http://www.kurdmedia.com, http://www.kurdistan.net, http://www.kurdishdaily.com

DRETS HUMANS AL KURDISTAN

- Pàgina web del Centre d'Informació i Recerca sobre el Kurdistan de Justicia i Pau. Pàgina molt completa i amb molta informació sobre actes, activitats, articles de premsa, links i també documentació sobre la qüestió kurda. http://www.enbicicleta.org/cirk

- Noticies recents extretes del portal d'opinió Rebelion.org sobre la situació del poble kurd (espanyol). http://www.rebelion.org/mostrar.php?id=kurdos&submit=Buscar&inicio=0&tip

- Pàgina del Institute for War & Peace Reporting. Hi trobareu informació extensa i detallada sobre l'Iraq i el Kurdistan (anglès). http://www.iwpr.net/iraq_index1.html

- Pàgina de Kurdish Human Rights Project. Aquesta és un entitat independent del Regne Unit, amb seu a Londres, que treballa per fomentar els drets humans de la població kurda i per donar a conèixer la seva problemàtica. Hi trobareu projectes, notícies, retalls de premsa, publicacions, etc. (anglès). http://www.khrp.org

- Pàgina web de Kurdish Human Rights Watch. Aquesta entitat, des del 1989 i amb diverses seus als EUA i l'Iraq, treballa per donara conèixer la situació del poble kurd en relació als Drets Humans (anglès). http://www.khrw.org/

- Pàgina sobre le genocidi Kurd a Irak. Repàs històric del tràgic episodi d'Anfal, del 1988 (anglès). http://www.gendercide.org/case_anfal.html

- Pàgina de l'Institut Kurd de París. Amb informació de les seves activitats, notícies publicacions i informació cultural sobre música, art o llengua i literatura (francès). http://www.institutkurde.org/

- Pàgina molt interessant amb informació sobre la recent història i cultura del poble kurd explicada en primera persona. Hi trobareu un recull fotografies i histories de vida d'homes i dones kurds de diferents èpoques del segle XX (anglès). http://www.akakurdistan.com

DONES

- Pàgina amb informació de NODO50 sobre la situació de les dones al Kurdistan i concretament sobre Leyla Zana, feminista kurda. També hi trobareu altres links interessants (espanyol). http://www.nodo50.org/mujeresred/kurdistan.htm

MAPES

Us he seleccionat també un parell de pàgines amb mapes detallat de la zona que compren el Kurdistan.

http://www.akakurdistan.com/kurds/map/map.html http://www.lib.utexas.edu/maps/middle_east_and_asia/kurdish_lands_92.jpg

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more