Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Abril»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: mitjans i manipulació
Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
01 mai 2006
Arrel d'un post que parlava de que el diari El País no és d'esquerres. Em sembla util de posar en debat les meves idees sobre els diaris de moviments. Que tal com són poden ser útils per tal que la gent dels moviments estigui informada, però que podrien ser més útils a nivell social general.
El País és el diari de Prisa i gairebé sempre està d'acord amb el PSOE. Per tant no és un diari d'esquerres sinó un diari d'un dels dos partits que encarnen el poder econòmic i social a l'Estat espanyol.
Per tant ningú l'hauria de considerar un diari d'esquerres.
Els diaris "Diagonal" i "Directa" tampoc són diaris d'esquerres en un terme ampli de la paraula, sinó que són diaris dels moviments socials. Són més de les tribus socials que poblem els moviments socials. Són molt ben intencionats, però massa autoreferencials, massa radicals, sempre parlen de la repressió policial, i amb poca consciència de com és la societat i de com estan les coses, accepten poc (per veure-ho malament) que la societat està formada per tots: pobres, explotats, immigrants, rics, desinformats, passius, empresaris, proletaris, banquers, botiguers, indepes, espanyolistes, etc... Es descriuen les coses com si tots els lectors fossin de la penya que pensa com jo. Espero que amb dosis d'autocrítica i intel·ligència es puguin convertir en diaris d'esquerres per a un us ampli i que poc a poc es vagin estenent.
Jo els dono la meva confiança i ajudaré tot el que pugui.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
01 mai 2006
Felicitats!

Trobo que està molt bé plantejar debats per a tractar dels projectes que es fan. Esperem que s'animi una mica i es pugui xerrar de les coses sense soroll. Ho dic perquè el més típic seria que comencecin a aparèixer missatges del rotllo: "Com t'atreveixes a criticar si tu no fas res i hi ha penya que su curra, doncs munta tú un diari, petitburguès!"

A veure si aquest cop s'aconsegueix parlar les coses sense desqualificacions gratuïtes d'aquesta mena.

Per la meva banda, necessito pensar-hi una mica per donar el meu parer, i ara estic currant :-(

Fins ara!
crítica constructiva Directa/Diagonal
01 mai 2006
Em sap greu reconèixer-ho però estic parcialment d'acord amb aquesta idea de l'autoconsum intern de La Directa i el Diagonal. Però hem de ser els propis lectors i lectores qui passem de ser mers espectadors a ser actors. La comunicació implica bidireccionalitat i per això hem de ser crítics, però participatius, crítics però actius, crítics però pro-positius. A mi personalment m'agrada més l'estil més treballat i més de fons del Diagonal que l'estil més directe i potser més "simplista" de La Directa, però és una apreciació molt personal, de la mateixa manera que a algú li pot agradar més l'estil (que no la línia idiotarial) d'"El País" que la de "El Periódico". Tot i axí continuaré colaborant amb tots dos, enviant-los notícies, comentaris, convocatòries, ...
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
01 mai 2006
pero si volem debatre amb una mica de rigor potser seria interessant que qui pugui es curri un anàlisi una mica més a fons que el primer post... per que això:

"Són molt ben intencionats, però massa autoreferencials, massa radicals, sempre parlen de la repressió policial, i amb poca consciència de com és la societat i de com estan les coses, accepten poc (per veure-ho malament) que la societat està formada per tots: pobres, explotats, immigrants, rics, desinformats, passius, empresaris, proletaris, banquers, botiguers, indepes, espanyolistes, etc... Es descriuen les coses com si tots els lectors fossin de la penya que pensa com jo."

així tal cual, pues no cola,... exemples?
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
01 mai 2006
El què? Què és el que "da asco"?
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
01 mai 2006
El què? Què és el que "da asco"?
Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
01 mai 2006
Tot i que no difereixo en el posicionament de base del primer participant, agrairïa una mica de rigor en els termes i uns arguments una mica desenvolupats, una mica ben construits i una mica menys simplistes.


"El País és el diari de Prisa i gairebé sempre està d'acord amb el PSOE."

El País és una de les empreses de Prisa, cert, però no sempre està d'acord amb el PSOE o com a mínim això no es pot afirmar amb aquesta lleugeresa, si afirmes això, demostra-ho amb dades concretes, si no és una afirmació sense fonament clar.

"Per tant no és un diari d'esquerres sinó un diari d'un dels dos partits que encarnen el poder econòmic i social a l'Estat espanyol."

Que el País sigui de Prisa i estigui en la linia del PSOE, no és un argument suficient per afirmar que no és d'esquerres. Cal desenvolupar més els arguments.

"Per tant ningú l'hauria de considerar un diari d'esquerres."

I la conclusió no es deriva de les premises. El valor de veritat de la conclusió no es deriva del valor de veritat de les premises i per tant l'argument no és correcte i en principi no és cert. En tot cas no necessitem, com a mínim jo, que ningú em digui quins diaris he de considerar una cosa o una altra.

"Els diaris "Diagonal" i "Directa" tampoc són diaris d'esquerres en un terme ampli de la paraula, sinó que són diaris dels moviments socials. Són més de les tribus socials que poblem els moviments socials. Són molt ben intencionats, però massa autoreferencials, massa radicals, sempre parlen de la repressió policial, i amb poca consciència de com és la societat i de com estan les coses, accepten poc (per veure-ho malament) que la societat està formada per tots: pobres, explotats, immigrants, rics, desinformats, passius, empresaris, proletaris, banquers, botiguers, indepes, espanyolistes, etc... "

En primer lloc voldria que m'expliqués el primer participant, què significa o què vol dir quan afirma que un diari és o deixa de ser d'algú. En segon lloc m'agradaria que m'expliqués quin tipus d'argument és afirmar que "Són molt ben intencionats"...això designa algun valor informatiu o d'algun altre tipus? Què ens aporta des del punt de vista de la informació que un diari sigui ben intencionat? Què és un diari ben intencionat? I un diari mal intencionat? El País és un diari mal intencionat? O és un diari que fa la seva feina d'una manera que no molts no aprovem? Ho dic perque són coses diferents i tenen implicacions diferents.

Dius que els diaris que tu qualifiques de "ben intencionats" tenen poc consciència de com és la societat"...i...com és la societat? Ho saps tu? Si que saps coses. Jo és que no en sé tantes. Penso que en la descripció que tu has fet de la societat has inclòs un..5%?..t'has deixat la inmensa majoria de realitat que es mouen en això que tu anomenes "la societat".

Dius que són diaris " massa autoreferencials, massa radicals, sempre parlen de la repressió policial, i amb poca consciència de com és la societat i de com estan les coses, accepten poc (per veure-ho malament) que la societat està formada per tots"

Què és un diari radical? Què significa el terme radical? En quina de les seves acepcions uses el terme? Radical entès com a extremista o Radical entès com a que van a l'arrel de la realitat perque si és així, jo, en el segon sentit, ho recolzaria. També dius que són autoreferencials...i algun diari enmarcat dins el context de grans empreses de la comunicació no peca en algun moment de ser autoreferencial? El que tu anomenes autoreferencial és extrapolat als grans mitjans el que s'anomena vulgarment corporativisme i és una constant en el món dels mitjans ( el cas més clar CADENA SER-PA�S-CUATRO, CANAL SATÉLITE DIGITAL. Dius que tenen poca consciència de com és la societat i de com està...i com és la societat? M'ho expliques? I com està? Si que saps coses...Jo és que no en sé tantes...i m'agradaria aprendre de tu.



Acabes dient:

"Es descriuen les coses com si tots els lectors fossin de la penya que pensa com jo. Espero que amb dosis d'autocrítica i intel·ligència es puguin convertir en diaris d'esquerres per a un us ampli i que poc a poc es vagin estenent.
Jo els dono la meva confiança i ajudaré tot el que pugui. "

I qui és la penya que pensa com tu? I tu com penses? Ets d'esquerres o de dretes? Un bon diari ha de ser d'esquerres o ha d'informar? La informació té color polític? Et queixes del diari EL PA�S però tu demanes que "els teus" pequin del mateix que critiques...ens aclarim? També dius que amb dosis d'intel.ligència i autocrítica es pugui convertir en un diari d'esquerres per a un us ampli i que es vagi extenent...a veure..si el diari vols que sigui d'esquerres, per tant que parteixi de ser pamfletari i no informatiu, no pot anar destinat a un públic ampli i menys encara, extendre's...quan un diari vol arribar a molta gent, el que ha de fer és informar, no donar opinió. I acabes dient que tu els dones la teva confiança i que ajudaràs en el que puguis..doncs si em permets un consell, construeix millor els teus arguments i les teves explicacions, pensa les coses dos cops abans de dir-les i aporta arguments que realment ajudin, perque si el que vols és això, els relegues a un pamfletisme que els durà a la ruïna. A veure si som capaços de percebre que la realitat és molt complexe i que no es resol en deu minuts ni s'acaba en la dicotomia moderna entre dretes i esquerres. No pretenc criticar, però si plantejar dubtes i crítiques a arguments típics i tòpics que no van enlloc i no s'aguanten per enlloc.

Si es vol parlar dels diaris i la informació, s'ha de parlar de moltes coses abans, començant per què és la comunicació a tots els nivells i acabant per com es conforma el món de la informació. Cal analitzar a fons moltissimes coses abans d'extreure conclusions fermes.
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
01 mai 2006
"...qui és la penya que pensa com tu? I tu com penses? Ets d'esquerres o de dretes? "
Simplismo....DEMAGOGIA.
Aqui no hace falta.
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
01 mai 2006
"També dius que amb dosis d'intel.ligència i autocrítica es pugui convertir en un diari d'esquerres per a un us ampli i que es vagi extenent...a veure..si el diari vols que sigui d'esquerres, per tant que parteixi de ser pamfletari i no informatiu, no pot anar destinat a un públic ampli i menys encara, extendre's...quan un diari vol arribar a molta gent, el que ha de fer és informar, no donar opinió. I acabes dient que tu els dones la teva confiança i que ajudaràs en el que puguis..doncs si em permets un consell, construeix millor els teus arguments i les teves explicacions, pensa les coses dos cops abans de dir-les i aporta arguments que realment ajudin, perque si el que vols és això, els relegues a un pamfletisme que els durà a la ruïna."
Tu eres idiota y te contesto por el.
Create una pagina y deja de dar la lata.
Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
01 mai 2006
Oye..me parece que yo no he insultado a nadie, he aportado mis argumentos como todo el mundo y lo he hecho con bastante más rigor que la mayoría de los "participantes" por llamarlos de algun modo. Creo que él...sea quien sea, puede contestar por si mismo, que tiene boca y dedos para escribir y ya tengo mi página y si hay algo que me gusta es dar la lata, tocar los huevos, provocar a los ignorantes como tu que lo resuelve todo mediante el insulto que es el método y el argumento del que carece de capacidades, métodos y argumentos. Coje tu simplismo de mente y aporta algo al debate o callate que tu debes ser uno de esos que siempre pierde la oportunidad de quedarse callado.
Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
01 mai 2006
Dirigido al participante "asco"...has cogido una de mis afirmaciones, la has sacado de contexto y por lo tanto y en consecuencia la has utilizado de pretexto para hacer una afirmación sin fundamento ni base argumental alguna para atacarme. Cualquier afirmación sacada de contexto es un pretexto para lo que se quiera. Las cosas tienen sentido en su contexto y sólo se pueden entender en el contexto que les confiere sentido. Si haces lo que hacen los periodistas o los "comunicólogos o comunicadores" que es coger afirmaciones o segmentos de realidad, sacarlas de contexto, magnificarlas y convertirlas en un producto de la demagogia habitual en los medios, pues no me acuses a mi de demagogo. Tu sabes qué significa ser simplista? se podría explicar mediante un ejemplo...mmmm...tu participación por ejemplo. Y la demagogia? Sabes qué significa el término demagogia?

Se define demagogia de la siguiente manera:

Demagogia es una estrategia política que consiste en apelar a emociones (sentimientos, amores, odios, miedos, deseos) para ganar el apoyo popular, frecuentemente mediante el uso de la retórica y la propaganda.

También puede considerarse la demagogia como un tipo perverso de oratoria, que permite atraer hacia los intereses propios las opiniones de los demás utilizando falacias o argumentos aparentemente válidos que, sin embargo, tras un análisis de las circunstancias, pueden resultar inválidos o simplistas. En la antigüedad, era considerada la forma política en que degeneraba la democracia.

Una vez definido el término verás que en mi intervención no apelo a los sentimientos de nadie con lo cual no hago uso de la demagogia..hablemos con propiedad, aprendamos el significado de las palabras que usamos antes de hablar o hagamos uso de un recurso que nunca está de más, siempre es mejor ser amo del propio silencio que esclavo de las propias palabras.
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
01 mai 2006
Sóc el que ha escrit primer en aquest post.
De totes maneres, el que jo pensi no ha de ser l'eix del debat, simplement he aportat una reflexió que crec que s'entén el que vull dir, encara que no sigui molt rigorós ni aporti exemples, cosa que ara no tinc temps de fer (ni tampoc els posts a Indymedia són per això, en canvi sí que Indymedia podria servir molt per al debat i sovint només són informacions sueltes o creuament d'insults). Però tot i així, perquè m'estimo i vull que vagin bé aquests dos projectes (en els quals col·laboro), he pensat que estaria bé d'obrir aquest debat per tal que tothom hi aporti i s'avanci.
Quan dic que estan escrits per als moviments socials, vull dir que si li donéssim un d'aquests diaris a una persona que no està posada en les nostres mogudes, per exemple el meu pare, trobaria que parlem d'un submón que ell no coneix, amb els nostres lèxics i els nostres temes. S'està fent esforç per parlar de tot, però en principi lo bo seria que les notícies i els debats que plantegessin aquests diaris, interessessin a la gent d'esquerres (aprofito per dir que un diari ha d'informar més que fer un pamflet -això sí que no ho vull-, però és inevitable tenir un punt de vista, una manera de mirar el món, unes coses en les que et fixes i unes altres que no, i el punt de vista d'esquerres, pensant en els més desfavorits, és el que crec que interessa a la gent d'esquerres, cosa que no vol dir fer un pamflet).
M'agradaria que es debatés sobre el fons de la qüestió sense ser massa primmirats volent definir completament què vol dir comunicació i quins són tots els factors d'un quadre que és complex com tot en la vida.
Tampoc m'agradaria que la invitació al debat servís perquè la gent es comences a insultar a tort i a dret.
Bé, només són els meus desitjos (per tal que la cosa sigui una mica útil), però el debat serà el que la gent vulgui que sigui...
Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
01 mai 2006
Vull agraïr la contestació de l'UN, trobo que està bé la puntualització. Jo també vull fer una crida al debat sense insults, però difereixo en que no es pot debatre sense ser molt rigurós en els termes. El món és fonamentalment llenguatge i és d'aqui d'on hem de partir per analitzar la realitat. Sobre el que afirmes del teu pare..et sorprendria la capacitat d'aprenentatge que tenen els pares si s'els educa adecuadament. Hem de donar una oportunitat als pares i a les mares. Voldria fer una crida des d'aqui a alguna persona responsable d'aquests diaris "dels moviments socials" en el sentit de veure si es pot ajudar en alguna cosa, si hi ha lloc per currar o algo així. Al marge de l'UN, que no cal que em respongui i sospito que no ho farà, m'agradaria saber a on em puc dirigir si volgués aportar alguna cosa.
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
01 mai 2006
Malpensat...

Directa: redaccio ARROBA setmanaridirecta.info

Diagonal: info ARROBA diagonalperiodico.net
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
01 mai 2006
Malpensat...

Directa: redaccio ARROBA setmanaridirecta.info

Diagonal: info ARROBA diagonalperiodico.net
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
02 mai 2006
"Oye..me parece que yo no he insultado a nadie, he aportado mis argumentos como todo el mundo y lo he hecho con bastante más rigor que la mayoría de los "participantes" por llamarlos de algun modo. Creo que él...sea quien sea, puede contestar por si mismo, que tiene boca y dedos para escribir y ya tengo mi página y si hay algo que me gusta es dar la lata, tocar los huevos, provocar a los ignorantes como tu que lo resuelve todo mediante el insulto que es el método y el argumento del que carece de capacidades, métodos y argumentos. Coje tu simplismo de mente y aporta algo al debate o callate que tu debes ser uno de esos que siempre pierde la oportunidad de quedarse callado."
-----------------------------------------
Pues no...y si.No has provocado a nadíe y me llamas ignorante yo a ti IMBECIL.Tal vez si, el argumento de l@s sin argumento puede ser (uno de ellos)     el insulto, aunque con bastantes matizes; Uno: la impulsividad-repulsividad.
Y como me resultas repulsiv@ al maximo te lo vuel vo a repetir.Yo "ignorante" tu imbecil.
+ cositas:
Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
Indymedia no es sitio donde fisicamente se pueda entrar a debatir, a la vista esta, muestras no faltan, por eso te decía que te construyeses tu propia paginita y te fueses...
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
02 mai 2006
Soc un dels participants del projecte del Setmanari Directa. Em sembla molt bé debatre sobre les necessitats d'una comunicació "d'esquerres" (si ens podem d'acord en que vol dir aquest terme) i sobre les nostres diferències amb El País, sobre la nostra capacitat d'informar i opinar sense convertir-nos en un pamflet i si sabem o podem reflectir tota la societata i el que hi passa en la seva complexitat. Però, humilment i de forma personal, no crec en els debats a fòrums d'internet, sempre s'acaben desvirtuant, qualsevol opinió sempre es llegeix des del punt de vista més provocador i malentesa possible i és un terreny fèrtil per als intoxicadors.
Així que animo a qualsevol persona que vulgui comunicar-se i/o debatre amb nosaltres a escriure'ns a redaccio ARROBA setmanaridirecta.info. I a tothom que estigui interessat en un debat públic que l'organitzi en els barris, centres socials, biblioteques, casals i allà on es vulgui, nosaltres vindrem sempre que se'ns cridi. Evidentment, recordar que la Directa no és un projecte tancat ni definit, si no que es construeix dia a dia per moltíssima gent amb molts graus i tipus d'implicació.
Salut i ens veiem als debats
Guillem Sànchez
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
02 mai 2006
Totalment d'acord amb "no te equivoques"
pel que fa a la repulsivitat de "pensador".
Ell ho deu saber més que nosaltres (lo repulsiu que és).
Entre altres coses s'ha carregat el possible "debat" amb el seu egocentrisme ridícul.

A la merda.
Repelent.
necessitat d'un debat constructiu
02 mai 2006
Tot i el tema s'ha escorat cap a personalismes, dialèctica, insults o para-insults i d'altres inutilitats, l'alta participació en el "post" potser reflexa unes ganes de debatre, de participar, d'implicar-se en aquests nous projectes comunicatius (La Directa i Diagonal).
Per això, si efectivament aquestes ganes són reals proposo, en la línia del què ens convidava el Guillem de La Directa, mirar de quedar bé físicament bé virtualment per debatre sobre el tema més a fons i mirar de trobar vies de col.laboració possibles que ens resultin útils, pràctiques i còmodes amb aquests dos mitjans (i potser d'altres...).
Realment hi ha ganes o hi havien molts "brindis al sol" ???
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
02 mai 2006
Es pot debatre físicament, però perquè no debatre a internet també. Pot ser util per molta gent que no viu al mateix espai o a la mateixa ciutat.
El debat no s'ha espatllat, es pot continuar, simplement hi ha hagut una mica de soroll (que llastimosament sempre n'hi ha massa). Però em nego a pensar que indymedia no pot servir per fer debats, de fet, crec precisament que hauria de servir per fer debats, cosa que no exclou els debats físics que són millors pel contacte personal (i perquè llavors la gent no s'atreveix a insultar tant i unes millors formes porten a uns millors continguts...).
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
02 mai 2006
Responc a Red Albert que la gent que proposa o opina en un debat no té perquè tenir la disponibilitat de poder col·laborar implicant-se en el projecte. Simplement pot voler opinar, per tal d'enriquir les reflexions, i que si els serveix als que sí que tenen disponibilitat agafin les idees i si no els serveix, doncs no.
Crec que la majoria de comentaris sobre Directa i Diagonal s'han fet des del respecte a la feina que es fa i desde l'admiració per la iniciativa. No s'ha d'entendre com una crítica per enfonsar sinó com una crítica constructiva.
Ja que hi sóc, diré que m'agraden molt aquest dos diaris, però la veritat és que a una persona que no estigui posada en els moviments socials li podria sembla que estan fets en un altre país, perquè la majoria de coses que s'hi expliquen, no són les que surten als mitjans que conformen l'opinió pública, per tant, trobo bé que surtin tots els temes: els coneguts i també els desconeguts (per això val la pena fer mitjans alternatius) però introduint-los i contextualitzant-los molt perquè la gent ho pugui entendre. És un esforç i pot limitar una mica els articles, però penso que a la llarga és millor.
És només la meva opinió.
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
02 mai 2006
Bon dia,

Estic d'acord, els debats als fòrums d'internet poques vegades són fructífers. Tot i això, el missatge d'en Guillem m'ha fet pensar sobre com s'ha de plantejar un debat d'aquest tipus.

Les dues vies que dóna per a canalitzar el debat són 1) una adreça de correu electrònic i 2) que qui vulgui organitzi un debat en el seu espai amb la seva participació.

També ens explica el Guillem que Directa no és un projecte tancat i definit. D'acord, crec que entenc el que vol dir amb això, però qualsevol projecte, quan no es debat, esdevé tancat i definit. Encara que es digui que no ho està (i fins i tot tingui la voluntat real de romandre obert), si això no va acompanyat d'espais de discussió, a la pràctica es queda tancat.

Si es defineix un projecte que s'engega com a "no tancat i no definit", i es pretén que es vagi definint mica en mica, i amb diferents aportacions, penso que han de ser els responsables del projecte que proposin un espai de debat i el nivell de vinculació que tindran els resultrats que s'obtinguin.

Per altra banda, el futur del projecte pot està "no definit", però el model de mitjà, el model comunicatiu, des del moment que el setmanari ja està funcionant, sí que ha hagut de triar-se, no?

Trobo que caldria que el col·lectiu impulsor del projecte, el consell redactor o com li digueu en el vostre cas, expliciti quin és el model del qual parteix. Quan parlem de mitjans de moviment (per dir-ho d'alguna manera, ja ens entenem), una primera tria que es planteja és si es vol un mitjà gestionat per el col·lectiu que el munta , que n'és el "propietari" i defineix la línea editorial; o bé si es vol implicar a diferents col·lectius per a que es facin seu el projecte i siguin els "propietaris", amb un col·lectiu redactor que fa la feina.

Hi ha més models, per descomptat, i moltes gradacions entre un i altre. Però, en termes generals, decidir si el projecte és del col·lectiu o només el gestiona, és una de les primeres decisions importants a resoldre.

Poso ènfasi en aquest tema perquè em sembla importantíssim, políticament, el "com" es fan les coses.

Totes les opcions poden ser vàlides i eficients, però penso que qui proposa un projecte i pretén que altra gent participi i hi faci aportacions de qualsevol mena, ha de explicitar quines són les regles del joc, qui té la darrera paraula sobre els temes que es debatin (el col·lectiu, una assemblea, una comissió, una persona...), en definitiva: qui és el titular del projecte.

Salut.
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
02 mai 2006
Aquest és el llistat de les properes presentacions del Setmanari Directa. No és un llistat tancat, i constantment se'n van afegint de noves (que també es van penjant a Indymedia). Com podreu veure n'hi ha moltes i a molts llocs diferents, i és un lloc perfecte per a parlar amb la gent que fem la Directa, exposar els dubtes i les preguntes que es tinguin i fer totes les propostes que es vulguin. També és un bon lloc per a buscar les fórmules que es desitgin per a col·laborar amb el projecte (no totes inclouen dedicar-li molt de temps, per exemple, subscriure's és una forma de col·laboració important i costa tan sols 60 euros l'any).
Naturalment, qui vulgui organitzar una presentació o debat a un altre lloc només ha d'escriure'ns un mail o trucar-nos i anirem allà on se'ns demani.

Salut
Guillem Sànchez


4 de maig Barcelona / Gràcia (Ass. Cultural la Reina d'Àfrica, c/Bolívar) 20h

5 de maig L'Hospitalet (Ass. Waslala, c/Pins 39) 20h

11 de maig Mataró (Llibreria Robafaves, c/Nou 27) 19:30h

12 de maig St. Coloma de Farners (Ateneu Salvatge) 19h

13 de maig Ripoll (Sala Abat St. Just, Pl. Ajuntament, 3) 19h

17 de maig L’Hospitalet (CSO L’Òpera, c/Josep Prats 56) 20h

2 de juny Felanitx (Sala recreativa) hora per confirmar

3 de juny Palma (Bar Es Pinzell) hora per confirmar

10 de juny Sant Celoni (Casal Independentista Quico Sabaté) 19h30

16 de juny Maó (Lloc i hora per confirmar)

22 de juny Mataró (Cafè Arcàdia)

24 de juny Ponts (Bar Canari) 19h
re:
02 mai 2006
Totalment d'acord amb "no te equivoques"

Ell ho deu saber més que nosaltres.(algun@s)
Re: Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
02 mai 2006
huuuuuuuu que mar esta ezto. Güele a mal rollo desde la esKin(a).
Que no sea nada.
De-bate "Directa "Diagonal"ya, pero ya!
Proposo debat sobre diaris "Diagonal" i "La Directa"
02 mai 2006
He trobat això per internet i he pensat que podia contribuir a aquest debat:

ENTREVISTA A PASCUAL SERRANO, MIEMBRO COFUNDADOR DE REBELION.ORG

“ANTES DE LEER UN PERIÓDICO, ESCUCHAR LA RADIO O VER LA TELEVISIÓN, UNO DEBER�A SABER QUIÉNES SON LOS PROPIETARIOS DE ESOS MEDIOS�


02-05-2006

MARÃ?A TOLEDANO

DIAGONAL


PERIODISTA DE AMPLIA EXPERIENCIA Y AGUDO SENTIDO CR�TICO, DIRECTOR EDITORIAL DE TELESUR Y MIEMBRO DEL EQUIPO FUNDADOR DE REBELIÓN.ORG PASCUAL SERRANO ACABA DE PUBLICAR PERLAS. PATRAÑAS, DISPARATES Y TRAPACER�AS EN LOS MEDIOS DE COMUNICACIÓN (EL VIEJO TOPO). UN LIBRO QUE IRRUMPE CON FUERZA EN EL PANORAMA PERIOD�STICO TRATANDO DE DESVELAR, A TRAVÉS DE GRUESAS PINCELADAS Y AN�LISIS, CÓMO OPERAN LOS GRANDES MEDIOS DE COMUNICACIÓN Y QUÉ CRITERIOS SIGUEN A LA HORA DE CONSTRUIR Y DIFUNDIR EL PENSAMIENTO DOMINANTE.



¿QUÉ SON LAS PERLAS? ¿QUÉ PAPEL PUEDEN CUMPLIR FRENTE A LA POTENCIA Y LA MENTIRA DIFUNDIDA POR LOS MEDIOS DE COMUNICACIÓN DE MASAS?


En una investigación sobre los medios de comunicación se pueden hacer análisis y estudios exhaustivos mediante un buen trabajo de exploración y seguimiento de los medios, o se pueden destapar ejemplos breves pero elocuentes, que pueden servir para dejarlos en evidencia. Yo he optado por el segundo formato. Pierden el rigor de la investigación, pero siguen siendo válidas como prueba del funcionamiento de los medios. Como dice Javier Ortiz en el prólogo, las perlas se trata de un género antiguo, pero habitualmente se han utilizado para dejar en evidencia lapsos y pifias gramaticales o semiológicas de políticos o periodistas, lo que las convertía en inofensivas desde el punto de vista ideológico. Es divertido descubrir a la diputada socialista, Carmen Romero, decir jóvenes y “jóvenas� y a la ministra de Cultura, Esperanza Aguirre, preguntar quién era Sara Mago, pero, en mi opinión, resulta más valioso desentrañar su modelo ideológico con otro tipo de contenidos e informaciones, otro tipo de perlas.


¿QUEDA ESPACIO PARA UNA INFORMACIÓN CR�TICA?


Si nos referimos a los medios de comunicación de masas privados en su sentido tradicional, es decir, una empresa con una dirección y un equipo asalariado, propiedad de unos accionistas, no existe información crítica posible. Y lo que es peor, no lo puede haber con ese modelo. Solo cabe, por tanto, dos opciones. Unos medios públicos con el adecuado control y participación ciudadana o un medio de propiedad colectiva cuya subsistencia no depende del mercado con su publicidad, sistema de distribución y obsesión para la audiencia o cifra de lectores.



¿CÓMO DEBE INTERPRETARSE LA INFORMACIÓN QUE RECIBIMOS DE LOS GRANDES MEDIOS? ¿CON QUÉ CAUTELA?



Con toda la del mundo. Uno antes de abrir un periódico, escuchar una radio o elegir un canal de televisión, debería saber quiénes son sus propietarios, quiénes lo mantienen mediante la publicidad, qué relaciones poseen con gobiernos u otras empresas. Sólo entonces el ciudadano estará, digamos, vacunado para no ser engañado. Y como eso no sucede con ningún gran medio, ninguno merecería ser considerado como fuente de información válida.


¿Y DE QUÉ FORMA UNA INICIATIVA COMO VUESTRO PERIÓDICO EN INTERNET, REBELIÓN.ORG, PUEDE SENTIRSE A SALVO DE ESAS DEFICIENCIAS?


El modelo rebelión.org tiene muchas deficiencias. Yo siempre digo que no es un proyecto ni participativo ni democrático. Porque no existe un amplio mecanismo para que los lectores influyan en los contenidos, ni un método de selección de contenidos ampliamente asambleario. Somos un equipo integrado por una docena de personas que publicamos lo que nos da la gana. La bondad del proyecto es que esa media docena de personas, aun teniendo su arbitrariedad y su sesgo informativo, no están condicionados por todos los elementos que integran el mercado y prostituyen el resultado que he citado antes.


¿DÓNDE PUEDE DIRIGIRSE ALGUIEN -A QUÉ FUENTES INFORMATIVAS PUEDE ASOMARSE- QUIEN DESEE SABER LO QUE PASA REALMENTE EN ESTE MUNDO?


En principio a cualquier medio que no tuviera los condicionamientos que he nombrado al principio en lo referente a su propiedad, publicidad, permisos previos para funcionar, etc... Pero mi sugerencia es que se busquen fuentes originales, es decir, intentar sortear a esos mediadores comunicacionales que nos filtran y conforman el cristal para ver el mundo. Los medios han dejado de ser un método para hacernos llegar la información para convertirse en un sistema de criba para impedir conocerla.



¿ES POSIBLE REALMENTE, CON TANTOS FILTROS COMO EXISTEN, SABER QUÉ OCURRE?


Probablemente en muchos temas y con rapidez, no. Pero entre no saber nada de lo que ocurre y lograr saberlo todo, hay posibilidades intermedias. Si además pretendemos informarnos por medios que requieren una mayor tecnología –televisión, por ejemplo- aún será más difícil acceder a la verdad, porque al control de la información por parte de los grandes medios se sume el control de la tecnología. Lo que no debemos hacer es sumirnos en la pasividad fruto de la impotencia y renunciar al deseo de, adaptando a la información una frase del Che, querer saber lo que le pasa a cualquier gente en cualquier parte del mundo.


¿VIVIMOS, PESE A LA APARIENCIA, EN LA ERA DE DESINFORMACIÓN?


Yo comparto la tesis de Ignacio Ramonet de que, bajo la excusa de un acceso fácil a la información, vivimos una situación de sobresaturación informativa en la que no es fácil diferenciar el ruido de la música. Están produciendo en nosotros que estemos sufriendo un bombardeo tal de información que, al final, ya no podemos diferenciar lo riguroso y valioso de lo manipulado y superficial. Sólo imaginando por un momento cómo es el escaparate de un quiosco de prensa, el número de canales de televisión digital o por cable que pueden llegar a nuestra casa, y la oferta informativa de internet, se puede uno hacer una idea de lo difícil que es desenvolverse. Todo eso es también otro modo de desinformar.


http://www.diagonalperiodico.net/pdfs29/18diagonal29-web.pdf

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more