Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: corrupció i poder : educació i societat : sanitat : immigració
10 raons per a un 鈥渘o鈥? catalanista i d鈥檈squerres a 鈥渓鈥橢statut de La Moncloa鈥?
23 abr 2006
veure tríptic "10 raons per a un NO catalanista i d'esquerres
Lâ檃lto el foc permanent dâ橢TA no només representa una esperança de pau per al País Basc. També contribueix a dissipar el dramatisme que sempre ha envoltat el debat sobre el dret dâ檃utodeterminació dels pobles. Al capdavall del procés que sâ檈nceta a Euskadi, caldrà donar la paraula als ciutadans i ciutadanes dâ檃quell país. Si això és així, per què renunciaria Catalunya a lâ檃nhel democràtic dâ檃ssolir el seu ple autogovern? Per què hauria dâ檃cceptar â justament ara! â un Estatut de rebaixes â減er a tota la vidaâ?? La voluntat de reformar lâ檕rdre jurídic vigent no ha estat caprici de ningú. La necessitat dâ檜n canvi sorgeix de lâ檈sgotament del model dâ橢stat heretat de la transició. Fa prop de trenta anys, les aspiracions nacionals dels pobles llargament sotmesos per la dictadura només foren parcialment satisfetes. Des dâ檃leshores, els canvis socials i econòmics, accelerats per la globalització i les exigències de la construcció europea, han anat topant cada cop més amb el marc constret dâ檃questa â淓spanya de les autonomiesâ?, centralista i coronada. La pressura de fer front al despotisme de les multinacionals o la necessitat de concebre la ciutadania des dâ檜na realitat nacional mestissa, han barrejat amb força les velles reivindicacions democràtiques i els nous afanys socials. Lâ檌mperatiu que el poble prengui el seu destí en mà esdevé a lâ檕rdre del dia. Des dâ檃questa òptica, el projecte dâ橢statut adoptat pel 90 % del Parlament català era ja força modest, i pretenia encabir algunes dâ檃questes aspiracions en el marc de la Constitució monàrquica de 1978. La versió que ara ens tornen les Corts espanyoles, retallada i acotada pel pacte entre el govern de Zapatero i CiU, desvirtua profundament aquella Proposta i en fa un text del tot inacceptable per a Catalunya.

Vet aquí deu poderoses raons per a dir â淣Oâ? al que ja es coneix com â渓â橢statut de La Moncloaâ?:

1- Aquest Estatut porta les cicatrius de la campanya anticatalana de la dreta espanyola, davant la qual ha cedit â quan no hi ha mostrat una orella complaent â el govern del PSOE. En certa manera, aquest és lâ橢statut del PP, la llei que han anat esculpint la demagògia, les pressions i les amenaces dels hereus del franquisme.

2- Aquest Estatut refusa a Catalunya el dret dâ檃firmar-se com allò que se sent plenament, perquè ho ha esdevingut en el decurs de la seva història: una nació. Una nació que, com a tal, té el dret de decidir i té el dret a lâ檃utodeterminació. Aquesta mateixa història, i concretament els anys dâ檜na transició vigilada per lâ檈xèrcit, han carregat el terme â渘acionalitatâ? dâ檜na significació precisa: poble sota vigilància.

3- Aquest Estatut refusa a Catalunya la sobirania fiscal i els mitjans per fer front a les creixents necessitats socials del país. Ni Agència Tributària pròpia, ni transparència. La balança fiscal roman un dels secrets millor guardats de lâ橢stat. La manca de recursos colpeja les capes més desafavorides de la població. Lâ檕pacitat ens allunya de la justícia distributiva i la solidaritat vers els col·lectius socials - i territoris â que ho requereixin.

4- No hi ha un nou model de finançament. Lâ檌ncrement de la part de certs impostos (IVA i IRPF) que correspondria a la Generalitat no resol el problema. Lâ橢stat refusa cedir recursos cabdals, com ara lâ檌mpost sobre societats. Aquesta política, prou coneguda, ha empès sistemàticament lâ檃dministració catalana a recórrer als impostos indirectes, en lloc de taxar grans fortunes i rendes del capital. El nou Estatut presenta una formulació ambigua sobre la progressivitat fiscal, obeint als interessos de la dreta i la patronal.

5- No hi ha bilateralitat en les relacions entre el govern central i la Generalitat. Lâ橢stat conserva, de fet, lâúltima paraula en tots els assumptes. La manca dâ檜na definició clara sobre inversions o sobre els futurs mecanismes dâ檃nivellament entre comunitats autònomes, fa més que dubtós lâ檃venç promès a Catalunya, i consagra per contra la feixuga tutela de la burocràcia estatal.

6- No es produeix el â渟alt endavant en lâ檃utogovernâ?, tan anunciat per determinats sectors de lâ檈squerra. Lâ橢stat es resisteix a traspassar competències bàsiques per al desenvolupament del país com ara ports i aeroports. No ha estat possible obtenir el control del Prat... Sense parlar del greuge comparatiu que representa un eixam de peatges al voltant de Barcelona i la seva perifèria industrial.

7- No progressen els drets democràtics de la ciutadania. Les disposicions més agosarades han anat caient de la Proposta adoptada el passat 30 de setembre: capacitat de convocar consultes populars, revisió de lleis orgàniques... Si lâ檈nsenyament laic va quedar malmès al Parlament per exigència del nacionalisme clerical català, posar-hi remei no ha estat â ans el contrari! - preocupació del socialisme espanyol.

8- Els nous drets socials i els mediambientals â emblemàtics per a formacions polítiques com ICV-EUiA - han quedat retallats i desfigurats. Les formulacions són generals i no contenen mecanismes per garantir-ne el compliment. Les dones podran disposar del seu cos... en el marc dâ檜na legislació que segueix tipificant lâ檃vortament com a delicte. Hem passat del dret a una mort digna al â渄ret de viure dignament el procés de la mortâ?; val a dir, al refús dâ檃bordar la qüestió de lâ檈utanàsia... La vaguetat caracteritza també les referències a la cooperació i solidaritat amb els pobles empobrits del planeta.

9- Lâ橢statut no millora substancialment la posició de la llengua. El català només pot prevaler com a vehicle prestigiat de comunicació social. Els magistrats segueixen gaudint dâ檜na posició de privilegi. Només des de lâ檈xigència sobre les administracions, les multinacionals i les grans empreses és possible garantir els drets lingüístics de la ciutadania i promoure lâús del català.

10- Aquest Estatut no permet integrar la immigració en plenes condicions de ciutadania, per manca dâ檈stris jurídics i recursos. La participació en el â渃ontrol de contingentsâ? es redueix a la gestió compartida dâ檜na injustícia per a milers dâ檋omes i dones. La privació de drets dâ檃quest col·lectiu soscava el mercat del treball i afavoreix els brots de racisme.


Lâ檃nomenada â渧ia catalanaâ?, un mercadeig institucional sense participació popular, ha conduït a aquesta frustració. El jovent i el moviment obrer de França, mobilitzats contra els contractes precaris i triomfant sobre el govern liberal de torn, ens mostren lâ檈xemple. Cal seguir pel camí endegat el 18 de Febrer. Ara, cal votar â淣Oâ? per preparar una nova embranzida ciutadana. Alguns us diran que, si voteu â淣Oâ?, fareu costat als pitjors enemics de les llibertats de Catalunya. Les mateixes veus ja ens varen dir lâ檃ny passat que, rebutjar el Tractat Constitucional europeu, significava alinear-se amb lâ檈xtrema dreta. Però, el cert és que la victòria dâ檃quell â淣Oâ? a França i a Holanda va preparar lâ檈xplosió social que hem vist aquests dies. Hi algú que confongui la veu del jovent francès amb les arengues racistes de Le Pen? Aquí tampoc, ningú atribuiria a la influència del PP un â淣Oâ? contundent de la ciutadania. I és que no nâ檋i ha prou de protestar contra lâ檈scarni a còpia de vots nuls o en blanc. Cal tirar efectivament enrera un projecte inacceptable. Qui parla de complicitat amb la dreta? Lâ橢statut valencià, pactat entre el PSOE i el PP, pretenia acotar les aspiracions catalanes. Amb lâ橢statut català es vol abaixar el sostre de les pretensions basques. Aquest Estatut â i el pacte que lâ檋a fet possible â preparen un gir cap a la dreta a Catalunya i a tot lâ橢stat. El tripartit té els dies comptats. Els dirigents del PSOE cerquen, a través de les forces nacionalistes conservadores, aliances més adients per dur a terme reformes liberals â en matèria fiscal o laboral - com les que han desfermat la revolta francesa. Per tal dâ檕brir una perspectiva de progrés i de llibertat per a la gent treballadora i els pobles, hem de començar a aturar aquesta escomesa. En el referèndum del proper 18 de juny, cal rebutjar inequívocament lâ橢statut vergonyós que ens volen imposar.

AMB UN â淣Oâ? VALENT, CATALANISTA I Dâ橢SQUERRES !

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more