Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Lluita contra els OMG: presentació informe "La coexistència impossible"
06 abr 2006
Dimarts passat va tenir lloc al Col·legi de Perdiodistes de Barcelona la presentació de l'informe "La coexistència impossible", elaborat per la Plataforma Trnasgènics Fora!, la Assemblea Pagesa i Greenpeace, a partir de l'estudi de camp realitzat durant l'estiu passat.
L'Assemblea Pagesa de Catalunya, Greenpeace i la Plataforma Transgènics Fora! van presentar dimarts passat âLa Coexistència Impossibleâ?, un estudi sense precedents sobre la greu situació provocada pels conreus transgènics a Catalunya i Aragó, principals productors de transgènics de l'estat espanyol

Coincidint amb l'inici de la conferència de la Comissió Europea sobre el futur de la âcoexistènciaâ? entre transgènics i no transgènics a Viena (Ãustria) el passat dimarts es va presentar aquest detallat estudi, realitzat al llarg dels últims 10 mesos, sobre la situació d'aquests conreus. âLa Coexistència Impossibleâ?, és el primer informe d'aquestes característiques a l'estat que pretén mostrar a l'opinió pública quines són les conseqüències reals del conreu de transgènics a partir dels casos de Catalunya i Aragó, principals regions productores a Espanya i a la UE (en ambdues comunitats la superfície de blat de moro transgènic arriba a gairebé el 50% del conreu total de blat de moro).

L'informe conclou que la âcoexistènciaâ? de l'agricultura transgènica amb les altres agricultures és inviable, i és el resultat d'una àmplia investigació de camp realitzada en les principals comarques productores de blat de moro, per a la qual s'han recollit desenes de testimoniatges d'agricultors, ramaders i gerents de cooperatives i s'han analitzat centenars de mostres de blat de moro. La situació descriu amb detall els casos contaminació apareguts l'any 2005, l'opacitat en el món de la investigació, el nul o deficient seguiment i control dels conreus i dels casos de contaminació, els errors administratius, el conreu de varietats ilâ¢legals, els camps experimentals no autoritzats, l'absència de registres públics i la contaminació al llarg de tota la cadena de transport i comercialització.

El Comitè Aragonès d'Agricultura Ecològica i la Unió d'Agricultors i Ramaders d'Aragó han facilitat dades imprescindibles per a l'elaboració de l'informe. Es descriu com la introducció de l'agricultura transgènica accentua la divisió i l'enfrontament entre agricultors, obligant-los a carregar amb els riscos i els problemes que se'n deriven, mentre les empreses responsables de la introducció dels OMG es renten les mans. La realitat que es percep en el camp és una certa por i una forta inquietud. âLes conseqüències de les contaminacions transgèniques són greus i inacceptables, són la prova que aquests no estan sota control i per tant és impossible pensar en una possible coexistència amb l'agricultura convencional o ecològicaâ?, afirma Jordi Cipriano de l'Assemblea Pagesa de Catalunya. âLes pèrdues econòmiques derivades de la contaminació són assumides enterament pels contaminats i no se 'ls exigeix cap responsabilitat als propietaris de la tecnologia ni a l'Administració, mentre es dinamita el dret a triar dels agricultors i dels consumidorsâ?, afegix Cipriano.

Precisament aquest informe es publica quan la Generalitat de Catalunya i el Ministeri d'Agricultura pretenen aprovar sengles decrets de âcoexistènciaâ? l'objectiu polític dels quals és legalitzar la contaminació genètica generalitzada. Conseqüentment, la superfície de blat de moro ecològic, l'única opció realment sostenible per a produir blat de moro, està reduint-se a una velocitat alarmant. âMentrestant l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaries (IRTA) dedica una part important de la seva activitat a experimentar amb transgènics en lloc de fomentar la investigació en agroecologiaâ? ha declarat Joan García, de la Plataforma Transgènics Fora!

âEl veritablement preocupant és que això és només la punta de l'iceberg, ja que no hi ha registre oficial de casos de contaminacióâ?, ha afirmat Juan-Felipe Carrasco, responsable de la campanya de Transgènics de Greenpeace, âla major part dels incidents de contaminació no es detecten per falta d'anàlisi o es mantenen en secret tant per companyies com per governsâ?.

Tota la informació recollida en l'informe convergeix cap a la conclusió unívoca que la âcoexistènciaâ? entre conreus transgènics i no transgènics no és possible i confirma que:
⢠    El control i el seguiment dels OMG del laboratori al plat són ineficaços, i en molts casos inexistents. El sistema de segregació, traçabilitat i etiquetatge no funciona.
⢠    No existeixen sistemes independents de detecció i investigació dels casos de contaminació, conreus ilâ¢legals, irregularitats administratives o efectes negatius dels transgènics. La immensa majoria de les contaminacions no es detecta mai.
⢠    Els costos econòmics de les contaminacions i de la resta de problemes provocats pels transgènics són alts i els assumeixen els afectats. Els efectes socials, ambientals i sobre la salut són potencialment immensos.
⢠    El tremend cost que suposaria una anàlisi exhaustiva i un control rigorós real per part de les autoritats, fa que aquest tipus de tecnologia sigui social, ambiental i econòmicament inviable.
⢠    La falta de transparència impedeix que la major part de les errades dels transgènics o dels escàndols relacionats amb ells no siguin percebuts per la societat. Aquesta, no obstant això, està constantment sotmesa a la propaganda d'una indústria que no ofereix una informació objectiva i contrastada, amb l'única finalitat d'augmentar el seu control sobre els sectors agrari i agroalimentari.
⢠    La indústria dels transgènics és capaç d'influir a molts nivells sobre el poder polític, fent prevaler els seus interessos sobre els del medi ambient o la societat.
⢠    Els Estats són incapaços d'evitar la venda i el conreu ilâ¢legals, i d'impedir l'incompliment de les normes en el conreu de transgènics.
Per tot això, les organitzacions signants exigeixen que:
⢠    Se suspengui immediatament tota autorització de conreu de transgènics a Espanya, per considerar que no existeix el marc tècnic i legal per a poder conrear-los en condicions de control i seguretat. Per a això, han de revocar-se les autoritzacions de totes les varietats que els diferents governs han aprovat fins a la data i prohibir-se els conreus experimentals.
⢠    Se suspengui qualsevol intent d'aprovar decrets o reials decrets de âcoexistènciaâ? basats en la contaminació i l'absència de responsabilitat, tant per part del Departament de Ramadería, Agricultura i Pesca (DARP) com del Ministeri d'Agricultura.
⢠    Les autoritats realitzin un replantejament de la política agrària espanyola en el sentit de garantir l'existència d'una producció absolutament lliure de transgènics, assegurant amb això la llibertat d'elecció dels consumidors i dels agricultors per sobre dels interessos de la indústria dels transgènics i de les multinacionals propietàries d'aquestes tecnologies. Per a això ha de plantejar-se seriosament la possibilitat d'establir zones lliures de transgènics a Catalunya, Aragó i la resta de l'Estat.
⢠    Es creï una comissió que estudiï amb rigor i independència i analitzi de forma transparent els danys ambientals, socials o sanitaris dels transgènics, i exigeixi que s'apliquin sancions a les seves causants. Les companyies productores de transgènics o propietàries de les patents han de ser considerades culpables de les contaminacions i danys que es provoquin.

Per accedir al document de síntesi de l'informe visiteu:
http://www.greenpeace.org/espana/news/ecologistas-y-agricultores-rev


Dissabte 8 d'abril, dia mundial de lluita contra els OMG, durem a terme actes a Barcelona, Tarragona i Girona.
Mira també:
http://www.transgenicsfora.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Lluita contra els OMG: presentació informe "La coexistència impossible"
06 abr 2006
on és el calendari dels actes???
Que s'els mengi en Siurana !
07 abr 2006
Dissabte 8 dâabril, "Dia Internacional de Lluita contra els OMG" , la
Plataforma Transgènics Fora!, conjuntament amb dâaltres organitzacions
pageses, ecologistes i de consumidors/es, fem una crida a participar en els
diversos actes i movilitzacions que tindran lloc arreu de la geografia
catalana per tal de mostrar el rebuig als transgènics i al Decret de
Coexistencia, per denunciar els nombrossos casos de Contaminació genètica
a Catalunya i per reivindicar una Catalunya lliure de transgènics.-Convocatoria a Tarragona :
Dissabte 8 d'abril a les 11:00 , al Balcò del Mediterrani .
(altiplà de la Rambla Nova a Tarragona)

- Barcelona:
dissabte 8 a les 10,30 h a la Font de Canaletes, âprocessó en memòria de
l´agricultura ecològicaâ?


* Mani Mutant i Processó de dol per l'Agricultura Ecològica !


Davant l'amenaça del Govern Tripartit d'aprovar de manera imminent un
Decret de Coexistència entre conreus transgènics, convencionals i
ecològics que representa la sentencia de mort de lâAgroecologia, fem una
crida a totes les persones i col·lectius a sumar-se a la processó popular
que recorrerà el centre de Tarragona, partint des del Balcò del
Mediterrani de la Rambla Nova de Tarragona .

Important:
Veniu disfressades de dol (és a dir, de negre; i, si hi ha ganes, amb
túniques, caputxes i tots els complements que considereu adequats per a
lâocasió) i disposades a fer de ploreneres, penitents, màrtirs , i de
qualsevol personatge "Mutant" per ingestió de transgènics que us pugueu
imaginar.


Els actes i mobilitzacions del dia 8, més enllà dâemmarcar-se en el Dia
Internacional de Lluita contra els OMG, tancaràn una setmana força
mogudeta pel que fa a lâoposició als transgènics a Catalunya i a Europa.

.- Dimarts 4 dâabril a les 11h. tindrà lloc una roda de premsa al Col·legi
de Periodistes, a Barcelona, en la que es presentarà lâInforme sobre
Contaminació Genètica a Catalunya i lâAragó que la PTF!, lâAssemblea
Pagesa i Greenpeace han elaborat a partir de lâestudi de camp que aquestes
tres organitzacions van dur a terme de forma conjunta durant lâestiu del
2005.

.- Del 4 al 6 dâabril tindrà lloc a Viena la Conferència Europea sobre
Coexistencia. Paralel·lament, es durà a terme una mena de contracimera que
de manera informal sâha estat gestant durant els darrers mesos i que
servirà per coordinar els esforços i posar en comú les estrategies de
lluita contra la coexistencia i els transgènics dels diversos grups i
organitzacios que a nivell europeu sâoposen a aquesta nefasta tecnologia.

per a més informació: www.transgenicsfora.org


- Per un Món Lliure de transgènics ! -

** Convocants :

Plataforma Transgènics Fora!
G.E.P.E.C.
El Brot, Coop. Consum Eco.
C.E.R.A.P.
Casal Popular de Riudoms
Plataforma El Freixe
Colera camping CNT