Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Jornades FoteTI (Campus Nord-UPC)
27 mar 2006
Els pròxims dies es portaran a terme a la Facultat d'Informàtica de Barcelona unes jornades de contrainformació i conscienciació sobre el futur laboral de l'enginyeria informàtica, preparades per estudiants de la facultat (FoteTI). Del 29 de març al 5 dâabril, són també les dates en les que es realitzarà el Forum TI (Tecnologies de la Informació); event en el que diverses empreses (majoritàriament multinacionals) es reuniran amb alguns dels estudiants per intercanviar informació i reculliran currículums per seleccionar futurs empleats. Des del FoteTI es pretén donar una perspectiva més propera a la realitat dels treballadors i les problemàtiques a les que cal fer front, com és la precarietat en totes les seves faccions, així com reivindicar el Programari Lliure com a alternativa per disposar la tecnologia a la societat. A més del manifest (afegit al final), es repartirà documentació contrainformativa sobre algunes de les empreses assistents.

En aquestes jornades, el FoteTI oferirà 4 xerrades:

-     Dimecres 29 de març a les 11h :: âEl Programari Lliure com a alternativaâ?, amb Richard Stallman (fundador del projecte GNU). Sala dâactes de la Facultat de Camins, Campus Nord UPC.
-     Dijous 30 de març a les 15h :: âMitjans de producció en el sistema capitalistaâ?, amb un expert del seminari d'economia critica "Taifa". Aula A1002, Campus Nord UPC.
-     Dilluns 3 dâabril a les 16h :: âPrecarietat i conflictes laboralsâ?, amb Josep Bel (membre de la Xarxa Contra Tancaments i la Precarietat) i testimonis del conflicte a lâempresa PCCity. Aula Master, Campus Nord UPC.
-     Dimarts 4 dâabril a les 16h :: âGlobalització i món laboral de les noves tecnologiesâ?, amb un membre de lâObservatorti del Deute en la Globalització i testimonis del món laboral de lâenginyeria informàtica. Sala dâactes de la Facultat de Camins, Campus Nord UPC.

El dimecres 5 dâabril es culminaran les jornades amb una calçotada popular, també al Campus Nord.

A continuació us adjuntem el manifest.
Més informació a http://foteti.tk
Contacte: foteti ARROBA gmail.com


No estem en venda
La societat del coneixement se'ns presenta com un seguit de nous reptes que, al creixent ritme de les tecnologies de la informació, generen unes demandes a les que la Universitat ha de donar resposta, amb constants canvis de perspectiva. Però quina societat? El coneixement per a qui?
De ben segur, podem partir dâuna mateixa base: la Universitat pública i el desenvolupament de la societat per a un món just i sostenible no poden prendre camins diferents. El que no és tant evident és que lâespai públic del coneixement hagi de concebre tot requisit de la inversió privada, cobrir una recerca sota lâimperatiu del benefici econòmic i una preparació per al mercat laboral, en la que es fomenta de forma preocupant una pèrdua de percepció dels futurs professionals entorn a la complexitat del món del treball i les problemàtiques socials. Sembla doncs, que aquest nou llenguatge persegueix una socialització dels costos i no exactament la socialització del coneixement.
Una de les incògnites inevitables que sorgeixen a lâestudiant durant la carrera és el seu destí en el món laboral, i, generalment, es projecten les millors condicions. Lluny dâaquesta expectativa es situen dificultats a les que caldrà fer front com ara els obstacles reals per a aconseguir lloc de treball, la precarietat laboral en totes les seves facetes: la defensa dels drets dels treballadors, discriminacions de gènere o dâorigen, lâassetjament a la feina, la incertesa per raons de competitivitat i retribucions, lâencariment de la vida, el detriment dels entorns socials, etc.
Més aviat, la idea predominant del futur professional són les grans corporacions, noms de prestigi i de domini industrial, sovint més en la sintonia del monopoli mercantil o la lògica de consum que en la palâ¢liació de les necessitats i els desajustos del món global. Sense una visió més amplia de servei a la societat.

Havent desglossat els dos conceptes (relació Universitat-Empresa / futur de lâestudiant), cal plantejar-se els resultats que es cerquen en iniciatives com el Fòrum TI. No està formulant una nova relació Empresa-estudiant? Qui ofereix de forma unidireccional la informació? A part dâobrir les seves portes, aplica la Universitat algun tipus de criteri davant aquesta informació i la incertesa dels estudiants? A qui empara aquesta institució quan lâestudiant esdevé client, amb tècniques de marketing i informacions parcials en format publicitari? Es fomenta realment la participació activa de lâestudiant vers la societat? Malgrat pugui semblar el contrari, són les empreses les que seleccionen i tenen el valuós privilegi apadrinar la futura mà dâobra (sense anar més lluny restringint els actes programats). Amb tot això, es deixa de banda una globalitat de conceptes inseparables de lâactivitat empresarial i de la vida laboral de les persones. Ja sigui en quant a la sostenibilitat, aspectes socials i ambientals com de la precarietat i la ètica professional així com dâalternatives dâeconomia local, cooperatives i projectes de cooperació.
Lamentablement, queda també en segon pla una alternativa que sorgeix, i gira, entorn de la informàtica: el programari lliure. Aquest no només afavoreix lâaccés a la informació sinó que a més organitza el treball i manté uns objectius antagònics als de la rendibilitat econòmica; dóna la oportunitat a que el món acadèmic i el professional treballin conjuntament per satisfer les necessitats de la societat, així com promoure iniciatives locals i dâadaptació lliure a particulars, administracions, empreses i amb tot això a més resulta una eina òptima per a la educació.
Volem denunciar la conformitat dels diferents agents que contribueixen a la confusió creixent i generalitzada de lâestudiantat sobre el món laboral i les problemàtiques socials, i especialment les persones que en el nostre nom afavoreixen el desmantellament de la Universitat pública, en detriment de la seva veritable funció social.
La Universitat no està en venda!
Mira també:
http://www.foteti.tk

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Jornades FoteTI (Campus Nord-UPC)
27 mar 2006
Molt bona iniciativa. Felicitats!!
Re: Jornades FoteTI (Campus Nord-UPC)
27 mar 2006
felicitats a l'AEP, l'assemblea de la UPC i l'Alternativa estel...unes bones jornades
Re: Jornades FoteTI (Campus Nord-UPC)
28 mar 2006
no es per anar a la contra, pero soc estudiant de la fib i conec tan a gent que ha montat el foteIT com el forumIT. la veritat es que respecte el forumIT prefereixo jutjar cada activitat per separat, no com un global. n'hi han que son interesants, com saber que es el que sen's demanara un cop sortim de la universitat. n'hi han que son pasables, com lo dels autobusos per fer visites a empreses, i n'hi han que desde el meu punt de vista son denigrants, com els berenars entre executius i estudiants seleccionats per curriculum. el mateix podria dir del foteIT. les dues activitats son preparades per estudiants de la fib. el que menysNo m'agrada es que es facin a les mateixes dates, ja que les dues opcions tenen idees interesants, i no s'haurien de veure com enemigues
Sindicat Terrassa