Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
Crònica Falles Populars i Combatives'06
21 mar 2006
Les IV Falles Populars i Combatives organitzades per i l'Associació Cultural la Lluna Roja, Endavant i l’Ateneu Popular del Carme celebrades els passats dies 16, 17 i 18 de març van transcórrer al Barri del Carme en un ambient de festa i lluita. També serviren per reivindicar unes festes valencianes sense exclusions.
Les activitats començaren el dijous 16 amb una xerrada sobre diferents iniciatives actuals, on intervingueren representants de diferents col·lectius d'aquest barri, com l’Associació de Veïns Afectats pel Pla Riva, l’Ateneu Popular del Carme i Barriodelcarmen.net, que exposaren, entre altres coses, la necessitat de conservar la multiculturalitat i l'esperit de convivència que es respira als carrers del cor de la ciutat de València. Sobre les 10 de la nit, centenars de persones pogueren gaudir, al carrer Llíria, del correfoc organitzat per la Colla de Dimonis de Campanar. Tot seguit donà començament al Concert contra l'Especulació amb vora mig miler d’assistents, amb el cantautor penedesenc Cesk Freixas i el grup de Sants Pirat's Sound Sistema. El lloc on es va realitzar, l'atzucac del carrer Gutenberg, és un cas clar de l'especulació: una illa de cases que s'ha deixat degradar i, ara, constructors i empreses immobiliàries estan intentant promoure nous habitatges a preu d'or, sense pensar amb les 50 famílies afectades per aquest Pla Especial de Reforma integral.

El dijous 17, el Carrer Defensors de la Terra va viure un taller de murals a la façana del solar que hi ha enfront del Racó de la Corbella. Amb aquesta activitat es va voler denunciar el silenciament que estan patint els murs de tota la Ciutat, en especial quan s’hi critica la gestió del consistori de Rita Barberà. Simultàniament, s’hi va desenvolupar un concurs de paelles on es pogueren degustar distintes varietats d'aquest popular menjar valencià.

Les jornades culturals i festives d'aquestes Falles Populars i Combatives finalitzaren el dia 18, amb una exhibició de Pilota Valenciana, modalitat de raspall, al Carrer Llíria seguida d’una calçotada popular on participaren més de 70 persones. Els beneficis d'aquest dinar es destinaren als i les preses catalanes. Per continuar les activitats, la vesprada va viure un emocionant campionat de futbol 3x3. La xerrada d'aquest dia estava dedicada a la història més recent del barri. Hi participaren un membre de l’assemblea d’Endavant de l’Horta i l’històric activista cultural Enric Tàrrega, que ens captivà amb les seues anècdotes personals.
Sobre les 11 de la nit i, per donar fi als actes, s'esperava un concert de Prisoners Of War, La Gossa Sorda i La Banda del Barri, els dos últims suspesos per la pluja, la qual cosa no va impedir que les vora mil persones que hi assistiren gaudiren de la festa.

Un any més, centenars de persones han pogut gaudir dels actes organitzats per Endavant(OSAN) i l’Associació Cultural la Lluna Roja i l’Ateneu Popular del Carme per convertir les nostres falles en el que haurien de ser: una barreja de festa i reivindicació dels nostres trets culturals i no un instrument del poder i d’espanyolització de la nostra societat. Poc a poc, hem de construir unes festes en les que puga participar qualsevol i que siguen un referent de la vitalitat cultural i política dels Països Catalans. Volem unes falles populars, valencianes i combatives!

Endavant (OSAN)
Associació Cultural La Lluna Roja
Mira també:
http://www.endavant.org

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat