Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Anàlisi :: pobles i cultures vs poder i estats
Andalusia: Un Estatut per a la Dependència (1) [catala i castella]
04 mar 2006
El passat 16 de Febrer, després de finalitzar els seus treballs la Ponència, el ple del Parlament andalús va debatre i va votar la Proposició de Reforma de l'Estatut d'Autonomia per a Andalusia, presentada i donada suport per PSOE i IU. Va sortir endavant amb els seus vots favorables i amb l'abstenció de PP i PA. Culminava així una fase que em seguit a Andalucia Libre des del seu principi fins al seu final(1).
Andalusia: Un Estatut per a la Dependència (1)
Parlament andalús aprova proposició de Reforma estatutària del PSOE-IU
Desenvolupament i context
Andalucia Libre

El passat 16 de Febrer, després de finalitzar els seus treballs la Ponència, el ple del Parlament andalús va debatre i va votar la Proposició de Reforma de l'Estatut d'Autonomia per a Andalusia, presentada i donada suport per PSOE i IU. Va sortir endavant amb els seus vots favorables i amb l'abstenció de PP i PA. Culminava així una fase que em seguit a Andalucia Libre des del seu principi fins al seu final(1). Per a concloure el seu recorregut, encara li queda reglamentàriament a la proposta passar per la corresponent Comissió parlamentària durant els mesos de març i abril i ser debatuda i aprovada en Ple del Parlament andalús a principis de Maig.

Andalucia PSOE IU.jpg


Després serà remesa al Parlament espanyol. Allí -segons la doctrina vigent (2)- serà presentada primer per una delegació del Parlament andalús i sotmesa a debat i votació inicial en Ple per a aprovar la seva tramitació. Superat aquest pas, el projecte estatutari serà debatut i esmenat per la Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats espanyol, en la qual s'integrarà una delegació del Parlament andalús. El resultat serà votat per separat per ambdues parts, encara que és la Comissió Constitucional la qual en cas d'hipotètic desacord, vota les esmenes que configuren el text. Aquest dictamen passa al Senat espanyol on es reproduïx el procés fins a tornar al Congrés dels Diputats, que és qui per majoria absoluta, fixa i determina el contingut a ser sotmès a Referèndum del poble andalús. El Parlament andalús disposa formalment de la possibilitat de retirar al llarg del procediment el projecte de Reforma estatutària, amb un ultimo termini de deu dies posteriors a la votació final del Congrés. En aquest cas, quedaria en vigor l'actual Estatut.

Traduir políticament aquest enutjós procediment no és difícil. La seva formulació és una prova evident que la Sobirania resideix en el Parlament espanyol -que és el qual esmena i decideix- o el que és el mateix: que el Parlament andalús no la té en absolut. La destinació del cridat 'autogovern andalús' està sempre expressa i explícitament supeditat a les decisions espanyoles. No hi ha negociació entre Espanya i Andalusia ni gens que remotament es pugui assemblar a un pacte entre iguals perquè tot l'entramat s'assenta en la negació de la personalitat nacional específica d'Andalusia, que és només reconeguda com part subordinada d'Espanya. Així, Andalusia -a través dels seus representants- queda reduïda primer, només a plantejar el que en ultima instància són només suggeriments -encara que prenguin la vistosa forma aparent d'un projecte estatutari- i després a optar entre acceptar el que Espanya tingui a bé concedir-li en 2006 o a mantenir-se amb el que Espanya li va concedir en 1981.

Això implica que els acords estatutaris del Parlament andalús -tant els actuals de febrer com els futurs de Maig- són per essència provisionals. La lògica inherent a qui plantegen el seu horitzó polític per a Andalusia inserit en el marc constitucional espanyol i ho justifiquen sigui per bo en si o per arguments posibilistes ha de conduir-los a reiterats exercicis de posibilisme a Madrid que es concretessin en noves rebaixes. Aixo, com ni existeix ni va a existir compromís polític algun per part de les forces parlamentàries andaluses d'atenir-se estrictament a l'aprovat a Andalusia i de no admetre retallades posteriors a Madrid -el que entraria en contradicció amb la seva compartida assumpció de la espanyolitat- el plànol coherent d'anàlisi dels textos parlamentaris andalusos ha de situar-los com expressió dels 'programes màxims' de les forces implicades per a la nostra Nació i particularment com recursos per a sumarar suports socials a Andalusia a les seves respectives orientacions. Tampoc convé oblidar que d'aquestes forces, tres de quatre són parts, seccions, federacions o sucursals(3) de formacions espanyoles.

Aquesta valoració fa pertinent que abans de si més no endinsar-se en la analítica dels continguts pactats o pendents de perfil, dibuixem el context polític nacional i sobretot estatal de la Reforma estatutària andalusa.

Un projecte del PSOE per a un model de 'Andalusia espanyola'

Per la seva posició com força de Govern a Andalusia i a Madrid i pel seu notori protagonisme en la seva formulació, aquest projecte és i serà inevitablement utilitzat i fet seu pel PSOE. És el PSOE el qual ho ha articulat i qui ho argumentarà en funció del seu discurs, model i interessos espanyols. Les tàctiques del PP estan i estaran supeditades al seu plantejament estatal que té com prioritat desallotjar al PSOE del Govern espanyol utilitzant a Espanya el discurs i la lògica espanyolistes i a Andalusia la seva concreció en forma d'apologia de la dependència camuflada sota el 'greuge comparatiu'.

El PSOE desitjaria contar, és clar, amb l'acord del PP en la reforma estatutària andalusa ja que les seves diferències mútues no són d'entitat i com força del Règim preferiria gaudir d'un suport bipartidista a la seva actualització a Andalusia. Però si finalment aquest pacte no és possible per raons de conjuntura, el PSOE sap que pot dur-la igualment a cap sense costos excessius i a més amb l'avantatge addicional de plantejar-la com una reedició del procés que va conduir al 28-f, en la versió que s'ha imposat com 'història oficial' de l'episodi.(4) Donades les seves fonamentacions i concrecions, el PSOE sap, a més, que el PP -passada la tribulació de la jornada- no la discutirà en el futur.

En aquesta operació -acabi o no amb acord PSOE/PP- la sustentació del PCE-IU i/o del PA compleixen funcions de legitimació al servei del PSOE. Si hi ha acord amb el PP, en el discurs ad hoc les seves assistències minoritàries avalaran que aquest 's'ha fet en la mesura del possible sense per això poder ser desqualificat com de dretes o centralista'. Si no hi ha acord, serviran per a aïllar al PP i confirmar el discurs justificatiu del PSOE.

Aritmèticament al PSOE li n'hi ha prou amb un d'ells per a arribar a els 3/5 estatutaris requerits per a aprovar a Andalusia la seva proposta i de moment ja conta amb l'assistència entusiasta del PCE-IU. Per aquest motiu ara la seva prioritat sigui absorbir al PA. La relació xantatgista del PSOE tant amb PCE-IU com amb PA és clara. Aprofitant-se de les seves manques en discursos i projectes nacional i socialment alternatius, a ambdós els oferix situar-los a la seva empara -com complements minoritaris però 'respectables' inserits en el seu model- si li acompanyen i li donen cobertura. I a ambdós també els amenaça amb ratllar-los implacablement de 'còmplices de la dreta' -recordant-los a uns la 'pinça' amb el PP de 1993/1996 i a uns altres, els acords amb UCD de 1979/1980- si no se li sotmeten.

El PSOE en l'immediat, sap també que ambdós -PCE/IU i PA- són irrellevants en el Parlament espanyol: el PCE-IU aquesta reduït allí a la mínima expressió, ja no té diputats electes per Andalusia i està dependent de la catalana ICV i el PA, pel seu costat, és extraparlamentari a Madrid. Tot està disposat -àdhuc en millors condicions per al PSOE que en 1981- perquè els seus socis desapareguin de l'escena pública -fins i tot com actors en fase de 'aprenent sense sou'- a partir de Maig i perquè sigui només el PSOE el protagonista absolut de l'elaboració i aprovació estatutària des d'ara; d'aquí el seu interès ara per sumar-los políticament al seu carro.

El PSOE, com força de Govern a Andalusia ininterrompudament des de fa 24 anys també és conscient del paper central del seu predomini en el nostre país per a les seves expectatives espanyoles presents i futures. Així que tampoc menysprea els efectes a llarg termini del nivell de suport polític i consens social que pugui agrupar el seu projecte d'Estatut.

Que implica el debat estatutari?

El debat estatutari és, al cap i a l'últim, la forma que es contraposen, plasmen i defineixen els objectius polítics, econòmics, socials, culturals i identitarios per a Andalusia i els instruments conseqüents per a arribar-los a. Això és objectivament així i subjectivament opera i operarà per molt alt que sigui el nivell d'ignorància o manipulació que sofreixi la majoria del poble andalús. Ja es pot parlar el que es vulgui després d'aprovat l'Estatut, del 'socialisme', de la 'societat de plena ocupació', de 'l'ideal andalús' de Blas Infante o del qualsevol reclam retòric o referència ideològica que agradi particularment a cadascú, que el que determinarà políticament el model d'Andalusia que cadascú assumeix -i simultaneja i especialment el seu lloc en la percepció social del poble andalús i dels seus elites i avantguardes- no seran aquestes abstraccions genèriques sinó el seu posicionament concret i final davant el projecte d'estatut sotmès a debat; tal i com ja ha ocorregut, per altra banda, amb l'Estatut de Carmona aprovat en 1981 (5).

Qui donin suport l'Estatut impulsat pel PSOE estaran dient clarament a ulls de la immensa majoria del poble andalús que assumeixen com propi i revaliden el 'model d'Andalusia espanyola' vigent que defensen PSOE-PP i que a tot estirar es postulen com millors gestors -complementaris, sempre en relació al PSOE- per a continuar-la en el segle XXI.

Els quals avui diguin que les seves polítiques i aspiracions caben -fins i tot potencialment- en aquest estatut estaran dient alhora que són assimilables pel PSOE i que les seves singularitats no deriven de qüestions de fons sinó, en el millor dels casos, de consideracions d'oportunitat. Les seves presumptes diferències futures i els seus discursos estaran reduïts per endavant a la condició de matís. Des del lloc ja assumit i des de les forces que disposen, mai podran presentar-se des d'ara seriosament -per més gestos demagògics i oportunistes que facin- com alternatives de fons i això es traduirà en suports socials i en vots; condemnant-los a vegetar indefinidament en nivells similars als quals avui es troben quan no a veure'ls descendir per innecessaris; enfortint el bipartidisme fins a l'emersió de nous subjectes polítics.

Per aquest motiu al PSOE -que conta al seu favor amb el seu Govern i la seva xarxa de suports clientelares- en una visió estratègica li interessi també en gran manera que cap força parlamentària -les úniques avui amb algun eco mediàtic i social- qüestioni que aquest és 'l'únic model d'Andalusia possible' en el qual, a més de propina, el PSOE gaudeix d'òbvia centralitat política i social. Serà un segur d'hegemonia ideològica i predomini polític futurs. Ningú millor que el PSOE per a administrar l'alineació, assimilació i humiliació nacional, la dependència econòmica i la subordinació polítiques d'Andalusia, que van implícites en la "Andalusia espanyola"

En aquesta situació i encreuament de camins, vots particulars o esmenes són recursos de baix fust, escàs abast polític i nul·la repercussió social. El qual vulgui pot enganyar-se a si mateix perdent-se en esquivaments. AL final, el que quedarà i situarà a cadascú serà el seu vot final davant el projecte estatutari: SI o NO. I en el cas del NO i a partir d'aquí, les raons que ho fonamenti i el valor i llanço amb el qual ho defensi.

(Continuarà...)

(1) A modo de ejemplo, ver: 'Andalucía - La Propuesta Nacionalista', Andalucía Libre nº 94, 11/7/2001;
http://www.elistas.net/lista/andalucialibre/archivo/indice/61/msg/106/
o 'Andalucía, a la hora de la Reforma Estatutaria', Andalucia Libre nº 266, 24/7/2005.
http://www.elistas.net/lista/andalucialibre/archivo/indice/241/msg/321/

Para ampliar ver Recopilación en Andalucía Libre nº 278 y nºs 279 y 280
http://www.elistas.net/lista/andalucialibre/archivo/indice/271/msg/345/

(2)Ver: Resolución de la Presidencia del Congreso de los Diputados, de 16 de marzo de 1993, sobre procedimiento a seguir para la tramitación de la reforma de los estatutos de autonomía
http://www.congreso.es/funciones/n_desarrollo/n18.htm

(3) De las denominaciones propuestas, escojase el sinonimo más a gusto del lector o lectora.

(4) Ver: 'Ya pasó el 28 de Febrero' [Cómo se llegó al referéndum de iniciativa autonómica], Andalucía Libre nº 165, 4/3/2003
http://www.elistas.net/lista/andalucialibre/archivo/indice/151/msg/195/

y '28-f: La victoria robada', Andalucía Libre nº 259, 2/3/2005
http://www.elistas.net/lista/andalucialibre/archivo/msg/314/

(5) Ver: 'Memoria de Andalucía [Los Pasteleos de la elaboración estatutaria, 1981', Andalucía Libre nº 120. 1/6/2002
http://www.elistas.net/lista/andalucialibre/archivo/indice/91/msg/138/

ANDALUCIA LIBRE nº 284 - Andalucía: Un Estatuto para la Dependencia (1) - Vergüenza ducal,
28 de Febrero de 2006

Andalucia mi pais,España mi castigo.jpg


Andalucía: Un Estatuto para la Dependencia (1)
Parlamento andaluz aprueba proposición de Reforma estatutaria del PSOE-IU
Desarrollo y contexto
Andalucía Libre

El pasado 16 de Febrero, tras finalizar sus trabajos la Ponencia, el pleno del Parlamento andaluz debatió y votó la Proposición de Reforma del Estatuto de Autonomía para Andalucía, presentada y apoyada por PSOE e IU. Salió adelante con sus votos favorables y con la abstención de PP y PA. Culminaba así una fase que hemos seguido en Andalucía Libre desde su principio hasta su final(1). Para concluir su recorrido, aún le queda reglamentariamente a la propuesta pasar por la correspondiente Comisión parlamentaria durante los meses de marzo y abril y ser debatida y aprobada en Pleno del Parlamento andaluz a principios de Mayo.

Luego será remitida al Parlamento español. Allí –según la doctrina vigente(2)- será presentada primero por una delegación del Parlamento andaluz y sometida a debate y votación inicial en Pleno para aprobar su tramitación. Superado este paso, el proyecto estatutario será debatido y enmendado por la Comisión Constitucional del Congreso de los Diputados español, en la que se integrará una delegación del Parlamento andaluz. El resultado será votado por separado por ambas partes, aunque es la Comisión Constitucional la que en caso de hipotético desacuerdo, vota las enmiendas que configuran el texto. Este dictamen pasa al Senado español donde se reproduce el proceso hasta volver al Congreso de los Diputados, que es quien por mayoría absoluta, fija y determina el contenido a ser sometido a Referéndum del pueblo andaluz. El Parlamento andaluz dispone formalmente de la posibilidad de retirar a lo largo del procedimiento el proyecto de Reforma estatutaria, con un ultimo plazo de diez días posteriores a la votación final del Congreso. En ese caso, quedaría en vigor el actual Estatuto.

Traducir políticamente este engorroso procedimiento no es difícil. Su formulación es una prueba evidente de que la Soberanía reside en el Parlamento español -que es el que enmienda y decide- o lo que es lo mismo: que el Parlamento andaluz no la tiene en absoluto. El destino del llamado 'autogobierno andaluz' está siempre expresa y explícitamente supeditado a las decisiones españolas. No hay negociación entre España y Andalucía ni nada que remotamente se pueda asemejar a un pacto entre iguales porque todo el entramado se asienta en la negación de la personalidad nacional específica de Andalucía, que es sólo reconocida como parte subordinada de España. Así, Andalucía -a través de sus representantes- queda reducida primero, sólo a plantear lo que en ultima instancia son sólo sugerencias –aunque tomen la vistosa forma aparente de un proyecto estatutario- y después a optar entre aceptar lo que España tenga a bien concederle en 2006 o a mantenerse con lo que España le concedió en 1981.

Esto implica que los acuerdos estatutarios del Parlamento andaluz –tanto los actuales de febrero como los futuros de Mayo- son por esencia provisionales. La lógica inherente a quienes plantean su horizonte político para Andalucía inserto en el marco constitucional español y lo justifican sea por bueno en si o por argumentos posibilistas ha de conducirles a reiterados ejercicios de posibilismo en Madrid que se concretaran en nuevas rebajas. Así pues, como ni existe ni va a existir compromiso político alguno por parte de las fuerzas parlamentarias andaluzas de atenerse estrictamente a lo aprobado en Andalucía y de no admitir recortes posteriores en Madrid –lo que entraría en contradicción con su compartida asunción de la españolidad- el plano coherente de análisis de los textos parlamentarios andaluces ha de situarlos como expresión de los programas máximos de las fuerzas implicadas para nuestra Nación y particularmente como recursos para concitar apoyos sociales en Andalucía a sus respectivas orientaciones. Tampoco conviene olvidar que de estas fuerzas, tres de cuatro son partes, secciones, federaciones o sucursales(3) de formaciones españolas.

Esta valoración hace pertinente que antes de siquiera adentrarse en la disección de los contenidos pactados o pendientes de perfil, dibujemos el contexto político nacional y sobre todo estatal de la Reforma estatutaria andaluza.

Un proyecto del PSOE para un modelo de 'Andalucía española'

Por su posición como fuerza de Gobierno en Andalucía y en Madrid y por su notorio protagonismo en su formulación, este proyecto es y será inevitablemente utilizado y hecho suyo por el PSOE. Es el PSOE el que lo ha articulado y quien lo argumentará en función de su discurso, modelo e intereses españoles. Las tácticas del PP están y estarán supeditadas a su planteamiento estatal que tiene como prioridad desalojar al PSOE del Gobierno español utilizando en España el discurso y la lógica españolistas y en Andalucía su concreción en forma de apología de la dependencia camuflada bajo el 'agravio comparativo'.

El PSOE desearía contar, claro está, con el acuerdo del PP en la reforma estatutaria andaluza ya que sus diferencias mutuas no son de entidad y como fuerza del Régimen preferiría disfrutar de un apoyo bipartidista a su actualización en Andalucía. Pero si finalmente este pacto no es posible por razones de coyuntura, el PSOE sabe que puede llevarla igualmente a cabo sin costes excesivos y además con la ventaja adicional de plantearla como una reedición del proceso que condujo al 28-f, en la versión que se ha impuesto como 'historia oficial' del episodio.(4) Dadas sus fundamentaciones y concreciones, el PSOE sabe, además, que el PP –pasada la tribulación de la jornada- no la discutirá en el futuro.

En esta operación -termine o no con acuerdo PSOE/PP- el sostén del PCE-IU y/o del PA cumplen funciones de legitimación al servicio del PSOE. Si hay acuerdo con el PP, en el discurso ad hoc sus asistencias minoritarias avalarán que este pretendidamente 'se ha hecho dentro de lo posible sin por ello poder ser descalificado como de derechas o centralista'. Si no hay acuerdo, servirán para aislar al PP y refrendar el discurso justificativo del PSOE.

Aritméticamente al PSOE le basta con uno de ellos para alcanzar los 3/5 estatutarios requeridos para aprobar en Andalucía su propuesta y de momento ya cuenta con la asistencia entusiasta del PCE-IU. De ahí que ahora su prioridad sea absorber al PA. La relación chantajista del PSOE tanto con PCE-IU como con PA es clara. Aprovechándose de sus carencias en discursos y proyectos nacional y socialmente alternativos, a ambos les ofrece situarlos a su amparo -como complementos minoritarios pero 'respetables' insertos en su modelo- si le acompañan y le dan cobertura. Y a ambos también les amenaza con tacharlos implacablemente de ‘cómplices de la derecha’ –recordándoles a unos la ‘pinza’ con el PP de 1993/1996 y a otros, los acuerdos con UCD de 1979/1980- si no se le someten.

El PSOE en lo inmediato, sabe también que ambos –PCE/IU y PA- son irrelevantes en el Parlamento español: el PCE-IU esta reducido allí a la mínima expresión, ya no tiene diputados electos por Andalucía y para colmo está enfeudado a la catalana ICV y el PA, por su lado, es extraparlamentario en Madrid. Todo está dispuesto –aun en mejores condiciones para el PSOE que en 1981- para que sus socios desaparezcan de la escena pública -incluso como actores en fase de meritoriaje- a partir de Mayo y para que sea sólo el PSOE el protagonista absoluto de la elaboración y aprobación estatutaria en adelante; de ahí su interés ahora por sumarlos políticamente a su carro.

El PSOE, como fuerza de Gobierno en Andalucía ininterrumpidamente desde hace 24 años también es consciente del papel central de su predominio en nuestro país para sus expectativas españolas presentes y futuras. Así que tampoco desprecia los efectos a largo plazo del nivel de apoyo político y consenso social que pueda concitar su proyecto de Estatuto.

¿Que implica el debate estatutario?

El debate estatutario es, a fin de cuentas, la forma en que se contraponen, plasman y definen los objetivos políticos, económicos, sociales, culturales e identitarios para Andalucía y los instrumentos consecuentes para alcanzarlos. Esto es objetivamente así y subjetivamente opera y operará por muy alto que sea el nivel de ignorancia o manipulación que sufra la mayoría del pueblo andaluz. Ya se puede hablar lo que se quiera después de aprobado el Estatuto, del ‘socialismo’, de la ‘sociedad de pleno empleo’, del ‘ideal andaluz’ de Blas Infante o del cualquier reclamo retórico o referencia ideológica que guste particularmente a cada cual, que lo que determinará políticamente el modelo de Andalucía que cada cual asume -y simultanea y especialmente su lugar en la percepción social del pueblo andaluz y de sus elites y vanguardias- no serán estas abstracciones genéricas sino su posicionamiento concreto y final ante el proyecto de estatuto sometido a debate; tal y cual ya ha ocurrido, por otra parte, con el Estatuto de Carmona aprobado en 1981 (5).

Quienes apoyen el Estatuto impulsado por el PSOE estarán diciendo claramente a ojos de la inmensa mayoría del pueblo andaluz que asumen como propio y revalidan el modelo de ‘Andalucía española’ vigente que defienden PSOE-PP y que todo lo más se postulan como mejores gestores –alternantes o complementarios, siempre en relación al PSOE- para continuarla en el siglo XXI.

Los que hoy digan que sus políticas y aspiraciones caben -incluso potencialmente- en ese estatuto estarán diciendo a la vez que son asimilables por el PSOE y que sus singularidades no derivan de cuestiones de fondo sino, en el mejor de los casos, de consideraciones de oportunidad. Sus presuntas diferencias futuras y sus discursos estarán reducidos de antemano a la condición de matiz. Desde el lugar ya asumido y desde las fuerzas de que disponen, nunca podrán presentarse en adelante seriamente –por más gesticulaciones oportunistas que hagan- como alternativas de fondo y eso se traducirá en apoyos sociales y en votos; condenándoles a vegetar indefinidamente en niveles similares a los que hoy se encuentran cuando no a verlos descender por innecesarios; fortaleciendo el bipartidismo hasta la emersión de nuevos sujetos políticos.

De ahí que al PSOE –que cuenta a su favor con su Gobierno y su red de apoyos clientelares- en una visión estratégica le interese también sobremanera que ninguna fuerza parlamentaria –las únicas hoy con algún eco mediático y social- cuestione que este es el ‘único modelo de Andalucía posible’ en el que, además de propina, el PSOE disfruta de obvia centralidad política y social. Será un seguro de hegemonía ideológica y predominio político futuros. Nadie mejor que el PSOE para administrar la alineación, asimilación y humillación nacional, la dependencia económica y la subordinación políticas de Andalucía, que van implícitas en la "Andalucía española"

En esta tesitura, votos particulares o enmiendas son recursos de bajo fuste, escaso alcance político y nula repercusión social. El que quiera puede engañarse a si mismo perdiéndose en regates. Al final, lo que quedará y ubicará a cada cual será su voto final ante el proyecto estatutario: SI o NO. Y en el caso del NO y a partir de ahí, las razones en que lo fundamente y el valor y arrojo con el que lo defienda.

(Continuará...)

ANDALUCIA LIBRE nº 284:
*Andalucía: Un Estatuto para la Dependencia (1) - Desarrollo y Contexto, Andalucía Libre
*Proposicion de Reforma del Estatuto de Autonomia para Andalucia
*Debate en el Parlamento andaluz de la Reforma Estatutaria
*Opinión - Con Andalucía, Diego Valderas (Coordinador IU Andalucía)
*Opinión - Nos quieren tomar el pelo, Juan Manuel Sanchez Gordillo (Portavoz CUT-BAI)
*PA, CUT-BAI y SOC firman manifiesto conjunto en el que reclaman para Andalucía Estatuto como nación
*Gobierno andaluz quiere autonomía normativa sobre 50% del IRPF
*Protestas ante el nombramiento de la Duquesa de Alba como "Hija Predilecta de Andalucia"
*Manifiesto: Duquesa de Alba ¿"Hija Predilecta de Andalucia"?, SOC
*Cataluña, Selección de Citas Catalanas, Andalucía Libre
*Países Catalanes - Comunicado: Lobby per la Independencia acusa a Andalucía Libre de hacer el juego a los genocidas y fachas del PP andaluz, Lobby per la Independencia
*Sugerencias:
- Barometro autonomico del CIS
- Encuesta Abierta: '¿Solidaridad con Andalucía?'. Información y voto.
*Andalucía Libre es Andalucía Laica
*Directorio de Andalucía en Internet
*Musica de fondo: Una Noche de Amor Desesperada, Triana

A N D A L U C Ã? A L I B R E
* Sitio: http://www.andalucialibre.tk/
* Alta: andalucialibre-alta ARROBA eListas.net
Independencia - República - Socialismo
==========================
Andalucia no es España.gif
Mira també:
http://www.andalucialibre.tk/

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat