Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Novembre»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: altres temes
el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
09 feb 2006
Trobo que el reportatge d'ahir va ser bastant merdòs si el que pretenia era exposar que va ser l'anarquisme durant la guerra civil.
Es va parlar molt de temes militars, de temes polítics i també d'altres partits i moviments sense mirar d'aprofundir gaire en els temes, aixi com enllaçant els fils conductors bastant malament.
Sense tenir gaire simpatia per la visió que es donava a Zona Roja (ja que era totalment pro-Generalitat), em sembla que va reflexar més fidelment com va reaccionar el moviment llibertari i la CNT i com va posar en funcionament l'economia la classe treballadora en règim d'autogestió, la verdadera revolució social.

Realment m'esperaba alguna cosa millor treballada. Que serveixi almenys per no oblidar.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
09 feb 2006
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/235689/index.php
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
09 feb 2006
Ja es comença a fer justicia i a dir que es va perdre la guerra per culpa vostre, per la vostra mentalitat infantil. A més, també s'assenyala correctament que la FAI es pelava tota mena de gent de forma MAFIOSA!!!
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
09 feb 2006
la guerra estava perduda desde el començament sense el suport de les demo-cracies de europa

mentre van funcionar les milicies el sector republica va estar en ofensiva

despres amb el control del pce-stalin rapid es va perdre tot.
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
09 feb 2006
No vas veure el reportatge eh fuckFAI?

Precissament, els tòpics de l'anarquisme cremamonges i superviolent és el que s'està caient i ja era hora, i poc a poc venç la idea real de que la revolució va ser avortada des de fora i des de dins per stalinistes varis. El PSUC i Comorera, PCE i Carrillos estan sent assenyalats directament en tots els treballs seriosos que últimament es fan, ja era hora.

Això és el que us fot, barjaules!!!!
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
09 feb 2006
Jo no he vist el reportatge aquest, però molt em temo pel que dius, roiginegre, que és simplement això: un reportatge. Amb això vull dir que un reportatge no intenta aprofundir en temes i en maneres de fer i molt menys de cura dels fils conductors ni de proposar-nos una narrativa gaire complexa, o si més no, més treballada. Aleshores parlaríem de documental.
En quant a Zona Roja, que sí que he vist, he de dir-te que no estic d'acord amb això que dius que és de la Generalitat. Per ser de TV3 no sempre, encara que sembli mentida, no significa al 100% fer una cosa progeneralitat. A més, conec de bastant a prop la gent que la va fer i molt em penso que t'he de dir que molt cap a l'anarquisme van, més els hi hagués agradat tocar-lo, però aquí sí que intervenia l'imaginari TV3 i havien de parlar de més coses; tot i això a ZR es deixa als anarquistes molt i molt bé, com els herois incompresos.
Només dir-li a fuck FAI, que no voldria entrar en debats de qui va ser el culpable de la pèrdua de la guerra, o de la revolució, les dades (si les investiguem) parlen per sí soles, i aquestes deien que mentre les columnes anarquistes varen tenir autonomia es varen avançar posicions davant el front feixista a l'hora que s'anava fent la revolució en cada poble, el canvi de mentalitat. A partir de que es varen militaritzar (organigrama castrense), i que havien d'obeïr ordres del govern, es va començar a recular i recular: uns a França els altres al port d'Alacant (últim feu republicà).
Salut
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
09 feb 2006
no va estar massa be, sota el meu entendre, aixo que l'assessoria historica era de la Tavera, m'esperava una altra cosa. Estava mes be el Zona Roja (i aixo que l'assessoria era d'en Sole i Sabate! -infumable la seva vella tesi sobre la Cerdanya i el Cojo de Malaga-)
L'ullada al 19 de juliol amb poca informacio, vacilacions... el debat intern a la CNT res, ni el del 36 ni el del 37, sobre les colectivitzacions poca cosa , (per no parlar encara que no sigui forcosament necesari del paper del pum -i dale a reduir-los a l'aspecte antiestalinista-), moltes veritats repetides -"l'estat es necessari, el desordre etc"- molts numeros pocs clars -els de la Tavera- (no es pot donar nomes els suposats numeros de la CNT, i de que el millor i mig es pel Decret; en canvi no parlar dels numeros dels altres i els efectes del Decret de Sindicacio Obligatoria en els altres; encara que si que es xifra el Psuc del 36 i es diu que va esta fet a correcuites); veritats revelades ("por mas que diga en sus memorias, Garcia Oliver queria estar en el Gobierno" Casanovas; "una provocacio es depen com es miri" Ucelay sobre l'assalt a Telefonica; sobre el paseillo "sempre es deia que eren els del poble del canto pero algu els avisava" el mateix "psicohistoriador") EStava molt millor el Zona Roja sobre les colectivitzacions aragoneses per exemple amb alguns testimonis aqui nomes interpretacio -Casanovas- (sobre les catalanes crec tampoc va dir gaire cosa ni una ni l'altra, havent-hi per exemple l'estudi d'en Castells, que es molt bo); sort que van sortir en Marciano Cardaba (aquest home ens ha caigut del cel) que ha estudiat les col·lectivitacions agraries a Girona i va dir alguna cosa; o en Pages o en Chomsky, que contrarrestava el discurs oficial, ben repetit per en Da Cal i en Casanovas, ridicul en el cas d'en Cardona, En Caminal ... tambe aquest tipus de veritats (hem d'enfocar-ho amb dialeg etc), perogrullades en diuen en roman paladino. Ah el Carrillo, tambe alguna que altra veritat revelada (curios que es faci sortir aquest personatge i per la banda llibertaria en Paz i dos militants que no conec).
Mes tesis com a minim "sospitoses": eren els inmigrants radicalitzats del Sud -clar els catalanets tots eren a ERC i el PSUC i en Segui al seu moment o en Garcia Oliver eren txecs-

Aixo si, excepcional i interessant pq va treure molt mes be la repressio postMaig 37, parlant sobre el nombre de morts i empressonats llibertaris, no tan sols del pum, els camps de treball a Catalunya, amb el testimoni d'un expres falangista que deia que en el camp de treball on estava ell afussellaven a un bon grapt dels de la Cnt i el Pum, i que n'hi havia molts.

Demana'l que ja veuras. La pena d'aquests tipus d'histories es que "senten catedra" a nivell de "masses" -o miques- i es fa molt dificil discutir-ho publicament i tenir la possibilitat d'enfocar les coses d'una altra manera.

De totes maneres és important que es vagi visibilitzant per fi a nivell oficial la Revolucio Social (encara que sigui per criticar-la). Amb aixo no podran fer marxa enrera.
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
10 feb 2006
Sincerament,m´esperava més de la Dolors Genovés.Té tot el material a TV3 per a anar a les arrels del tema,havent fet altres reportatges de la guerrra/revolució sense tindre ke afegir ni un segon més al documental.En tot cás el definiria, en el millor dels casos com un discurs llibertari politicament correcte,dins del marc del del perfil del Escribano,amb la tendencia de recuperar els moviments alterglobalització y la radicalitat del moviments no sotmesos a cap jerakia,assamblearis i autonoms..En tot cas la pelicula Salvador ens donará potser pistes definitives.Mancaçes i oblits imperdonables:Ke la CNT havia perdut pes i afiliació,puc estar d´acorrd pero,amb la repressió ke van patir molts militant durant la República,sobretot al bieni negre,als intents fallits dels aixecaments a l´Alt Llobregat,i la propaganda de Companys "de la caseta i l´hortet".Com es ke no cita ke era public i OFICIAL l´aixecament delss feixistes kuan hi ha molts documents ke ho corroboran per misssateges,cables i telégarames de les Dele gacios del Govern,especialment a les Canaries i al Nord de l´Africa i amb cap moment el govern del Front Popular va vulguer donar l´independencia del protectorat i propiciar armes i recolzament a una vaga ke es pensava fer abans del 17 als territoris abans esmentats.Els delegats del Govern van dir ke no donavan armes pk no instaureesin un régim de clase(ja fos comunista o anarkista).Veure fons de la Delegació del Govern a Melilla amb alcalade del PSOE i el seu germá secretari general de la CNT afiliat a la Fai i amb presencia de les JJ.LL.A les Canaries, el mateix.L´unica illa ke va resistir va se La Palma del 18 al 25 i alli si ke es van donar armes pk Radio Comunista,partit,purament estalinista,va garantir la no alteració de l´ordre burgues,incloen-ti l´abastiment de tot tipus a la vintena de militars sublevats i alhora tanctats a la caserna de Santa Cruz de la Palma amb l´exasperació dels treballadors feta palesa aamb insistencia d´acabar amb ells i fer una bona defensa de l´ílla tan propera a Tenerife.Akí els anarkistes,minoritaris,ho van dir explicitament i la majoria de treballadors(länomenada SEMANA ROJA DE LA PALMA),mentres el Delegat del Govern Republicá parlava cada dia amb els militars tancats i acollonits,negociant,alhora ke segons es despren tots pertenyien a la mateixa logia masonica.
Un altra si la Fai s´íntegre al Comité de Milicies Antifeixistes,al Govern posterior a la Generalitat,el mateix Durruti després d´esser convençut d´anar cap a Msdrid,segons citen historiadors per treuresel del mig,arriba a la capital i diu: Renunciaremos a todo menos a la victoria,després kuan es va assabenta de l´entrada de Gacia Oliver i Montseny al Govern Republicá va fer el famós discurs ke es va transmetre per radio a tot l´estat,suposo ke després d´haver tastat el poder i veient l´ambient politic de Madrid, va resorgir la personalitat més intima:

B A L A N C E

Cuadernos de historia del movimiento obrero.

Distribución no comercial.

Cuaderno número 25. Barcelona septiembre de 2002.

HABLA DURRUTI

por Agustín Guillamón

Cui prodest scelus is fecit.

Aquel a quien aprovecha el crimen es quien lo ha cometido.

Séneca, Medea.


Los anarquistas podemos ir a la cárcel, morir como murieron Obregón, Ascaso, Sabater, Buenaventura Durruti y Peiró, cuyas vidas son dignas de ser cantadas por un Plutarco. Podemos morir en el exilio, en los campos de concentración, en el maquis, o en el hospicio, pero ostentar el cargo de ministro, eso es inconcebible.

Jaime Balius:"Por los fueros de la verdad". Solidaridad Obrera/Le Combat Syndicaliste (2-9-1971).

El 4 de noviembre de 1936 había mucha expectación por escuchar el imprevisto discurso de Durruti por Radio CNT-FAI, que sería trasmitido a toda España por las emisoras barcelonesas. Ese mismo día la prensa daba fe de la toma de posesión del cargo de Ministro por cuatro anarquistas en el gobierno de Madrid: Federica Montseny, Juan García Oliver, Juan López y Joan Peiró. La Columna Durruti no había conseguido tomar Zaragoza. Las dificultades de aprovisionamiento de armamento eran la principal dificultad del frente. Durruti había recurrido a todos los métodos a su alcance para conseguir armas. Incluso había enviado un destacamento de milicianos, a principios de septiembre, en una expedición punitiva sobre Sabadell, para obligar a que le entregaran las armas que habían sido almacenadas con vistas a la formación de una Columna Sabadell que no había llegado a constituirse. Además, el 24 de octubre la Generalidad había aprobado el Decreto de militarización de las Milicias, que ponía en vigor el antiguo Código de Justicia Militar a partir del uno de noviembre. Tanto amigos como enemigos esperaban con atención qué iba a decir Durruti.

Ya antes de la alocución la gente se aglomeraba en las proximidades de los altavoces instalados en los árboles de Las Ramblas, que solían trasmitir canciones revolucionarias, música y noticias. En cualquier lugar de la ciudad de Barcelona donde hubiera una radio se esperaba con impaciencia que el locutor anunciara: "Habla Durruti".

El Decreto de militarización había sido apasionadamente discutido en la Columna Durruti, que había decidido no admitirlo, porque no podía mejorar las condiciones de lucha de los milicianos voluntarios del 19 de julio, ni resolver la crónica falta de armamento. Durruti firmó, en nombre del Comité de Guerra, un escrito[i] de rechazo a la militarización que dirigió al "Consejo"[ii] de la Generalidad, fechado significativamente en el Frente de Osera ese mismo uno de noviembre en el que se reponía el odiado Código Militar. La Columna negaba la necesidad de una disciplina de cuartel a la que oponían la superioridad de la disciplina revolucionaria: "Milicianos sí; soldados nunca".

Durruti, como delegado de la Columna, quiso hacerse eco de la indignación y protesta de los milicianos del frente de Aragón ante el curso claramente contrarrevolucionario que se estaba abriendo paso en la retaguardia. A las nueve y media de la noche empezó a radiarse el discurso de Durruti:


"Trabajadores de Cataluña: Me dirijo al pueblo catalán, a ese pueblo generoso que hace cuatro meses supo deshacer la barrera de los militarotes que querían someterle bajo sus botas. Os traigo un saludo de los hermanos y compañeros que luchan en el frente de Aragón a unos kilómetros de Zaragoza, y que están viendo las torres de la Pilarica.

A pesar de la amenaza que se cierne sobre Madrid, hay que tener presente que hay un pueblo en pie, y por nada del mundo se le hará retroceder. Resistiremos en el frente de Aragón, ante las hordas fascistas aragonesas, y nos dirigimos a los hermanos de Madrid para decirles que resistan, pues los milicianos de Cataluña sabrán cumplir con su deber, como cuando se lanzaron a las calles de Barcelona para aplastar al fascismo. No han de olvidar las organizaciones obreras cuál debe ser el deber imperioso de los momentos presentes. En el frente, como en las trincheras, hay un pensamiento, sólo un objetivo. Se mira fijo, se mira adelante, con el sólo propósito de aplastar al fascismo.

Pedimos al pueblo de Cataluña que se terminen las intrigas, las luchas intestinas; que os pongáis a la altura de las circunstancias; dejad las rencillas y la política y pensad en la guerra. El pueblo de Cataluña tiene el deber de corresponder a los esfuerzos de los que luchan en el frente. No tendrá más remedio que movilizarse todo el mundo; y que no crean que se han de movilizar siempre los mismos. Si los trabajadores de Cataluña han de asumir la responsabilidad de estar en el frente, ha llegado el momento de exigir del pueblo catalán el sacrificio también de los que viven en las ciudades. Es necesaria una movilización efectiva de todos los trabajadores de la retaguardia, porque los que ya estamos en el frente queremos saber con qué hombres contamos detrás de nosotros.

Me dirijo a las organizaciones y les pido que se dejen de rencillas y de zancadillas. Los del frente pedimos sinceridad, sobre todo a la Confederación Nacional del Trabajo y FAI. Pedimos a los dirigentes que sean sinceros. No es suficiente con que nos envíen cartas al frente alentándonos, y con que nos envíen ropa, comida y cartuchos y fusiles. Es necesario también darse cuenta de las circunstancias, prever el avenir. Esta guerra tiene todos los agravantes de la guerra moderna y está costando mucho a Cataluña. Se tienen que dar cuenta los dirigentes de que si esta guerra se prolonga mucho, hay que empezar por organizar la economía de Cataluña, hay que establecer un Código en el orden económico. No estoy dispuesto a escribir más cartas para que los compañeros o el hijo de un miliciano coma un trozo de pan o un vaso de leche más, mientras existen consejeros que no tienen tasa para comer y gastar. Nos dirigimos a la CNT-FAI para decirles que si como organización controlan la economía de Cataluña, deben organizarla como es debido. Y que no piense nadie ahora en aumentos de salarios y en reducciones de horas de trabajo. El deber de todos los trabajadores, especialmente los de la CNT es el de sacrificarse, el de trabajar lo que haga falta.

Si es verdad que se lucha por algo superior, os lo demostrarán los milicianos que se sonrojan cuando ven en la Prensa esas suscripciones a favor suyo, cuando ven esos pasquines pidiendo socorro para ellos. Los aviones fascistas nos tiran en sus visitas, diarios en los que pueden leerse listas de suscripciones para los que luchan, ni más ni menos que hacéis vosotros. Por esto tenemos que deciros que no somos pordioseros y, por lo tanto, no aceptamos la caridad bajo ningún concepto. El fascismo representa y es, en efecto, la desigualdad social, si no queréis que los que luchamos os confundamos a los de retaguardia con nuestros enemigos, cumplid con vuestro deber. La guerra que hacemos actualmente sirve para aplastar al enemigo en el frente, pero es éste el único: no. El enemigo es también aquel que se opone a las conquistas revolucionarias y que se encuentra entre nosotros, y al que aplastaremos igualmente.

Si queréis atajar el peligro, se debe formar un bloque de granito. La política es el arte de la zancadilla, el arte de vivir [como zánganos], y éste debe suplantarse por el arte del trabajo. Ha llegado el momento de invitar a las organizaciones sindicales y a los partidos políticos para que esto termine de una vez. En la retaguardia se ha de saber administrar. Los que estamos en el frente queremos detrás una responsabilidad y una garantía, y exigimos que sean las organizaciones las que velen por nuestras mujeres y nuestros hijos.

Si esa militarización decretada por la Generalidad es para meternos miedo y para imponernos una disciplina de hierro, se han equivocado. Vais equivocados consejeros, con el decreto de militarización de las milicias. Ya que habláis de disciplina de hierro, os digo que vengáis conmigo al frente. Allí estamos nosotros que no aceptamos ninguna disciplina, porque somos conscientes para cumplir con nuestro deber. Y veréis nuestro orden y nuestra organización. Después vendremos a Barcelona y os preguntaremos por vuestra disciplina, por vuestro orden y por vuestro control, que no tenéis.

Estad tranquilos. En el frente no hay ningún caos, ninguna indisciplina. Todos somos responsables y conocemos el tesoro que nos habéis confiado. Dormid tranquilos. Pero nosotros hemos salido de Cataluña confiándoos la Economía. Responsabilizaos, disciplinaos. No provoquemos, con nuestra incompetencia, después de esta guerra, otra guerra civil entre nosotros.

Si cada cual piensa en que su partido sea más potente para imponer su política, está equivocado, porque frente a la tiranía fascista sólo debemos oponer una fuerza, sólo debe existir una organización, con una disciplina única.

Por nada del mundo aquellos tiranos fascistas pasarán por donde estamos. Esta es la consigna del frente. A ellos les decimos: "¡No pasaréis!". Y a vosotros os corresponde gritar: ¡No pasarán!"."[iii]



Al cabo de unas horas de haber escuchado a Durruti se seguía comentando lo que había dicho con su acostumbrada energía y entereza. Sus palabras resonaron con fuerza y emoción en la noche barcelonesa, encarnando el genuino pensamiento de la clase trabajadora. Había sido una voz de alarma que recordaba a los trabajadores su condición de militantes revolucionarios. Durruti no reconocía dioses en los demás, ni la clase obrera en él. Daba por supuesto que los milicianos que se enfrentaban al fascismo en los campos de batalla no estaban dispuestos a que nadie escamotease su contenido revolucionario y emancipador: no se luchaba por la República o la democracia burguesa, sino por el triunfo de la revolución social y la emancipación del proletariado.

No hubo en todo la arenga una frase demagógica o retórica. Eran trallazos para los de arriba y los de abajo. Para los obreros y para los jerarcas cenetistas apoltronados en cientos de cargos de responsabilidad, para los ciudadanos de a pie y para los consejeros de la Generalidad o los flamantes ministros anarquistas. Una diatriba contra las derivaciones burocráticas de la situación revolucionaria creada el 19 de Julio, y una condena contra la política del gobierno, con o sin confederados al frente del tinglado. En la retaguardia se confundía lamentablemente el deber con la caridad, la administración con el mando, la función con la burocracia, la responsabilidad con la disciplina, el acuerdo con el decreto y el ejemplo con el ordeno y mando. Las amenazas de "bajar a Barcelona" reavivaron el terror de los representantes políticos de la burguesía, aunque ya era demasiado tarde para enmendar el inexcusable e ingenuo error de julio, cuando se aplazó la revolución "hasta después de la toma de Zaragoza", por carencias teóricas y falta de perspectivas del movimiento libertario. Pero al poder no se le amenaza en vano: sus palabras, dirigidas a sus hermanos de clase, tenían todo el valor de un testamento revolucionario. Testamento, y no proclama, porque la suya era una muerte anunciada, que el endiosamiento póstumo convirtió en enigma[iv].

La consecuencia inmediata del discurso radiofónico fue la convocatoria por Companys al día siguiente, el 5 de noviembre a las once de la noche, de una reunión extraordinaria[v] en el Palacio de la Generalidad de todos sus consejeros y los representantes de todas las organizaciones políticas y sindicales, para tratar la creciente resistencia al cumplimiento del decreto de militarización de las milicias, así como al de disolución de comités y su sustitución por ayuntamientos frentepopulistas. Durruti era causa y diana del debate, aunque todos evitaban pronunciar su nombre. Companys planteó la necesidad de acabar con "los incontrolados", que al margen de cualquier organización política y sindical "lo deshacen todo y a todos nos comprometen". Comorera (PSUC) afirmó que la UGT expulsaría de sus filas a quienes no acataran los decretos, e invitó al resto de organizaciones a hacer lo mismo. Marianet, secretario de la CNT, tras ufanarse del sacrificio demostrado por los anarquistas con su renuncia a los propios principios ideológicos, se quejó de la falta de tacto al aplicar de forma inmediata el Código de Justicia Militar, y aseguró que tras el decreto de disolución de los comités, y gracias al esfuerzo de la CNT cada vez había menos incontrolados, y que se trataba no tanto de grupos a los que expulsar como resistencias que vencer, sin provocar rebeliones, y de individuos que convencer. Nin (POUM), Herrera (FAI) y Fábregas (CNT) alabaron los esfuerzos realizados por todas las organizaciones para normalizar la situación posterior al 19 de julio, y fortalecer el poder del actual Consejo de la Generalidad. Nin medió en la disputa entre Sandino, consejero de Defensa, y Marianet sobre las causas de la resistencia al Decreto de militarización, diciendo que "en el fondo todos estaban de acuerdo" y que existía cierto temor entre las masas "por perder lo que han ganado", pero que "la clase obrera está de acuerdo en formar un verdadero ejército". Nin veía la solución al actual conflicto en la creación de un comisariado de guerra en el que estuvieran representadas todas las organizaciones políticas y sindicales. Comorera, mucho más intransigente que Companys y Tarradellas, afirmó que el problema fundamental radicaba en la falta de autoridad de la Generalidad: "grupos de incontrolados continúan haciendo lo que quieren", no sólo en la cuestión de la militarización y la dirección de la guerra o el mando único, sino también en cuanto a la disolución de comités y formación de ayuntamientos, o en lo que afectaba a la recogida de armamento en la retaguardia, o en la movilización, para la que auguraba un fracaso. Falta de autoridad que Comorera extendía incluso a las colectivizaciones "que continúan haciéndose a capricho, sin someterse al Decreto que las regula". Companys aceptó la posibilidad de modificar el Código Militar y crear un comisariado de Guerra. Comorera y Andreu (ERC) insistieron en que era necesario cumplir y hacer cumplir los decretos. La reunión concluyó con un llamamiento unitario al pueblo catalán al disciplinado acatamiento de todos los decretos de la Generalidad, y al compromiso de todas las organizaciones a declarar su apoyo en la prensa[vi] a todas las decisiones gubernamentales. Nadie se opuso a la militarización: el problema para políticos y burócratas era sólo cómo hacerse obedecer.

El 6 de noviembre el Consejo de Ministros de la República decidía, mediante una unanimidad que incluía el voto de los cuatro ministros anarquistas, la huida del Gobierno de un Madrid asediado por las tropas fascistas. El desprecio de la Federación Local de la CNT de Madrid se reflejó en un bellísimo manifiesto público que declaraba: "Madrid, libre de ministros, será la tumba del fascismo. ¡Adelante milicianos! ¡Viva Madrid sin gobierno! ¡Viva la Revolución Social!". El día 15 una parte de la columna Durruti combatía ya en Madrid, al mando de un Durruti que se había resistido a salir de Aragón, convencido finalmente por Marianet y Federica. El 19 de noviembre una bala perdida, o no, le hirió en el frente de Madrid, donde falleció al día siguiente. El domingo 22 de noviembre, en Barcelona, un multitudinario, interminable, caótico y desorganizado desfile fúnebre avanzaba lentamente, mientras dos bandas musicales que no conseguían tocar al unísono contribuían a aumentar la confusión. La caballería y las tropas motorizadas que debían preceder el desfile estaban bloqueadas por el gentío. Los coches que portaban las coronas lo hacían dando marcha atrás. La escolta de caballería intentaba avanzar cada uno por su cuenta. Los músicos que se habían dispersado intentaban reagruparse entre una masa confusa que portaba pancartas antifascistas y ondeaba banderas rojas, rojinegras y atigresadas. El cortejo estaba presidido por numerosos políticos y burócratas, aunque el protagonismo del acto público fue acaparado por Companys, presidente de la Generalidad, Antonov-Ovseenko, cónsul soviético y Juan García Oliver, Ministro anarquista de Justicia de la República, que tomaron la palabra ante el monumento a Colón para lucir sus dotes oratorias ante la multitud. García Oliver anticipó los mismos argumentos de sincera amistad y confraternidad entre antifascistas que utilizaría en mayo de 1937 para ayudar a aplastar las barricadas de la insurrección obrera contra el estalinismo. El cónsul soviético inició la manipulación ideológica de Durruti al hacerle campeón de la disciplina militar y del mando único. Companys jugó al insulto más ruin cuando dijo que Durruti "había muerto por la espalda como mueren los cobardes... o como mueren los que son asesinados por cobardes". Los tres coincidieron en ensalzar por encima de todo la unidad antifascista. El catafalco de Durruti era ya tribuna de la contrarrevolución. Tres oradores, excelsos representantes del gobierno burgués, del estalinismo y de la burocracia cenetista, se disputaban la popularidad del ayer peligroso incontrolado y hoy embalsamado héroe. Cuando el féretro, ocho horas después del inicio del espectáculo, ya sin el cortejo oficial, pero acompañado aún por una curiosa multitud, llegó al cementerio de Montjuic, no pudo ser sepultado hasta el día siguiente porque centenares de coronas obstaculizaban el paso, el agujero era demasiado pequeño y una lluvia torrencial impedía ampliarlo[vii].

Quizás no sepamos nunca cómo murió Durruti, ya que existen siete u ocho versiones distintas y contradictorias; pero es más interesante preguntarse por qué murió quince días después de hablar por la radio. La alocución radiofónica de Durruti fue percibida como una peligrosa amenaza, que hayó una respuesta inmediata en la reunión extraordinaria del Consejo de la Generalidad, y sobre todo en la brutalidad de la intervención de Comorera, que apenas fue suavizada por cenetistas y poumistas, que a fin de cuentas se juramentaron en la tarea común de hacer cumplir todos los decretos. La sagrada unidad antifascista entre burócratas obreros, estalinistas y políticos burgueses no podía tolerar incontrolados de la talla de Durruti: he ahí por qué su muerte era urgente y necesaria. Al oponerse a la militarización de las milicias, Durruti personificaba la oposición y resistencia revolucionarias a la disolución de los comités, la dirección de la guerra por la burguesía y el control estatal de las empresas expropiadas en julio. Durruti murió porque se había convertido en un peligroso obstáculo para la contrarrevolución en marcha.

Y por esa misma razón a Durruti había que matarlo dos veces. Un año después, en la conmemoración del aniversario de su muerte, la todopoderosa máquina de propaganda del estalinista gobierno Negrín trabajó a pleno rendimiento para atribuirle la autoría de un eslogan, inventado originalmente por Ilya Ehrenburg[viii], y respaldado después por la burocracia de los comités superiores de la CNT-FAI, en el que le hacían decir lo contrario de lo que siempre dijo y pensó: "Renunciamos a todo, menos a la victoria". Esto es, que Durruti renunciaba a la revolución. Ni siquiera nos queda una versión completa y fidedigna de su discurso, radiado el 4 de noviembre de 1936, porque la prensa anarquista de la época dulcificó y censuró a Durruti en vida.

Una vez muerto, Durruti ya podía ser Dios. Y hasta Teniente Coronel[ix] del Ejército Popular.





Agustín Guillamón. Barcelona, septiembre de 2002.

BALANCE. Cuaderno núm. 25 (2ª edición).


ANEXO DOCUMENTAL.


CNT-FAI. Milicias Antifascistas. Columna Durruti. Cuartel General: "Al Consejo de la Generalidad de Cataluña". Frente de Osera, 1 de noviembre de 1936. Por el Comité de Guerra. Firmado: Durruti.



Al Consejo de la Generalidad de Cataluña.

El Comité de Guerra de la COLUMNA DURRUTI, ante la publicación del Decreto de militarización de las milicias y recogiendo el sentir de la totalidad de los individuos enrolados en ella, expone lo siguiente:

La provocación militar-fascista del 19 de Julio dió origen a un movimiento auténtica e indiscutiblemente popular por el que se condenó definitivamente, entre otras cosas, la organización jerárquica militar y el Código de Justicia a que se refiere el artículo 2º del Decreto referido.

Esta Columna, formada espontáneamente al calor de esa protesta en las calles barcelonesas y engrosada posteriormente por todos los que se han sentido hermanados con nuestro ideal, tiene unidad en su conjunto y finalidades, y sus individuos se disciplinan a cuanto tienda a conseguir su objetivo de batir al fascismo. Si la disciplina tiende a buscar un mayor rendimiento en los individuos, esta Columna puede dar buena prueba de su efectividad: el trabajo realizado en el frente por nuestros milicianos y el avance constante de nuestras posiciones son nuestro exponente mejor en favor de la auto-disciplina.

Los milicianos de esta Columna tienen confianza en si mismos y en los que la dirigimos, por su expresa delegación, sin reservas. Por tanto creen, y nos identificamos con ellos, que el decreto de militarización no puede mejorar nuestras posibilidades de lucha, viniendo a crear en cambio suspicacias, reservas y repulsiones que ya han apuntado y concretarían un verdadero estado de desorganización.

La razón que se aduce de que el enemigo luche "aprovisionado de material en grandes proporciones" no tiene, evidentemente solución con la militarización de las milicias.

Por todo lo expuesto, este Comité, haciéndose eco del clamor de protesta levantado en la Columna por el Decreto referido, se ve precisado a no admitirlo.

Al dar cuenta de esta determinación formal y concreta y estimando que la lucha emprendida no debe entorpecerse por esto, recabamos de ese Consejo, libertad de organización y le rogamos una respuesta precisa que venga, a la mayor brevedad, a poner fin al estado de inquietud que se ha creado.

Por el Comité de Guerra,

D U R R U T I

Frente de Osera, 1º de Noviembre de 1936.

Segons un article publicat pel fill d´un periodista,aket li va dir en acabar de sentir l´al.locució:es la mort politica de Durruti.
EL mateix va passar a la Columna de Ferro al Pais Valenciá,fins a tal punt ke els milicians tenien ke baixar del front de Terol d´amagat a rekisar clandestinament armament a Valencia tal com es descriu a la serie de TV3 Zona Roja.Els fets de maig del 37 es passa de puntetes pk els ministres anarkistes el PCE-PSUC i ERC,al final van apostar pel mateix deixant tirats i censurats als companys ke no van acceptar les "ordres de la Montseny i Garcia Oliver".Tb tic ke dir a favor de la Dolors Genovés ke per lo menys diu ke la unica defensa ke va fer la CNT-FAI,després dels assesinats i empresonaments va esser unicament juridica.Deprés apunta a les pretensions de fer de la FAI un partit,sense donar més explicacions documental,i si ke l´hagues pugut,a d´altres,ja ke ha sortit a progames de 30 minuts i d´altres de kuan es van vulguer dixar als presos anarkistes ,troskistes i poumistes a la presó Model pk davant de l´ínminente entrada de les tropes feixistes s´els carreguessin.A un d´akests docs. una companya diu de les innombrables gestions ke es van tindre ke fer pk s´en poguessin anar amb la retirada cap a Frannça i poc abans d´arrivar els estalinistes van ordenar als guardes d´assalt, ke els afussellesint,i es van trobar amb la sorpresa ke akets van dir " fins aki hem arribat".Tb hagués pugut citar les fonts bibligrafikes ke a la Republica els obrers no s´abstenient majoritariament,tal com amb un treball de recerca es va fer fa uns anys, i ke encara ke Companys i els llibertaris no tenien les mateixes aspiracions de clase,si ke per la trajectoria de Companys sempre hi havia enllaços.Un ke es va dir akí va ser la localització dels germans Badia als llibertaris pk fesin la seva feina ja ke estava enfrontat amb ells i Dencás,sobretot a nivell public despres de la parada feixista a Montjuic del escamots d´Estat Catalá i de histories sentimentals.O kuan el van anr a veure pk sácabés la repressió despres del Maig del 37 els hi va dir a la CNT-Fai:jo ja no pinto res.Volia ser breu,pero no ha sigut així.Salut.





[i]. DURRUTI, Buenaventura: "Al Consejo de la Generalidad de Cataluña". Frente de Osera, 1 de noviembre de 1936. (Véase el anexo documental).

[ii]. "Consejo" era la palabra utilizada para evitar la palabra "Gobierno", que era tabú para los anarquistas.

[iii]. Discurso reconstruido a partir de distintos fragmentos.

[iv]. La militancia cenetista de la época estuvo convencida de la responsabilidad de los agentes soviéticos, rápidamente desmentida, por razones políticas, y sin investigación alguna de lo ocurrido, por los mandamases de la CNT-FAI.

[v]. "Acta de la reunió celebrada sota la presidència de S.E. el president de la Generalitat pels consellers i representants dels partits i sindicats que tenen representació en el Consell, els dies 5 i 6 de novembre de 1936".

[vi]. Marianet sustituyó al viejo anarquista Liberto Callejas en la dirección de "Solidaridad Obrera", sustituido por el joven burócrata Jacinto Toryho, que publicó censurado el discurso de Durruti.

[vii]. Sobre el entierro de Durruti Solidaridad Obrera (24-11-1936), y los libros de Kaminski: Los de Barcelona. Ed. Cotal, Barcelona, 1977 y de Mary Low: Cuaderno Rojo de Barcelona. Alikornio, Barcelona, 2001.

[viii]. EHRENBURG, Ilya: "Corresponsal en la Guerra Civil Española". Júcar, Madrid, 1970, p. 24.

[ix]. Negrín, en abril de 1938, concedió póstumamente a Durruti tal graduación.
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
10 feb 2006
En general, des de fa molt de temps trobe que la mancança d'autocrítica de l'anarquisme és un dels seus problemes fonamentals, potser si tots plegats deixarem d'acusar els altres de la derrota de la guerra i començarem a reconeixer els propis errors seria molt millor.
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
10 feb 2006
Torno a insistir en la noció del què és un reportatge. Totes aquestes coses que hem nombrat que fan a TV3 no són documentals, són reportatges. Això vol dir que per collons es quedaran a la superfície del tema, ja que per l'obligat rigor periodístic han de contrastar i per tant fer una malgama extranya d'intervencions. Si fos un documental, s'agafaria un aspecte molt més concret i s'aniria més a l'arrel. És per això que no m'extranya el que dieu sobre la falta de concreció en aquests reportatges. Ja dic que aquest últim no l'he vist i que Zona Roja sí que l'he vist varis cops i estic d'acrod en què tracta més el tema de les col·lectivitzacions i parla més a fons sobre l'anarquisme, i repeteixo que si depengués de qui el va fer n'haguessin parlat més, però clar, era un reportatge i han de mostrar altres vessants, què van fer, què van pensar...
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
10 feb 2006
Si algú creu sincerament en trobar respostes en un programa de TV que s´ho faci mirar.

A l´escrit del avi 68 el trobo estrany. Ja que l´enemic a derrotar acaba esdevenint el company de lluita. Ja sigui com ell diu la "Generalidad" o qualsevol altre partit que no sigui el seu.


Hauríem de situar el conflicte en el seu escenari europeu i amb la pugna dels totalitarismes a la vista: Feixisme vs Comunisme.

Sense el suport de les demo-cracies europees (i amb el seu suport encobert al règim feixista, bancs europeus donant crèdits, multinacionals del petroli proveint baixells feixistes i carburants pels avions...) i amb la divissió tant forta del bàndol republicà realment creieu que podíem guanyar la guerra ?

La guerra estava perduda desde bon començament.

Plantejo un enigma ?

Si després del alzamiento no hi hagués hagut una oposició armada i haguèssin dominat el país els feixistes, no creieu que es podría haver produït una dictadura tipus Primo de Rivera de pocs anys i haver esdevingut Espanya, després del conflicte de la 2a Guerra Mundial, una democracia a l´estil europeu ?

No ens podríem haver estalviat una guerra civil y la posterior dictadura feixista de 40 anys ?
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
10 feb 2006
Ostia Malich, pero no negaràs que:
1) a Zona Roja deien que qui va portar les col.lectivitzacions va ser la generalitat que va dirigir l'economia de guerra, això no es cert de cap manera, només al final de la guerra.
2) Que van fer i que van pensar els anarquistes no era una revolució violenta com mostra aquest documental, sino una REVOLUCIÓ SOCIAL canviant les estructures economiques i polítiques (almenys al principi) i això surt ven poc al reportatge i quan surt només surten critiques gratuites, insisteixo que hi havia cuestions que no van funcionar (i molts autor inclòs Antoni Castells que es afi a la idea ho diu) però es que no es va entrar RES en el tema economic i social.
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
10 feb 2006
"(A)" estic d'acord, jo no nego res del que s'ha. El que passa és que del que estem parlant no són documentals, són reportatges. Confondre'ls és un greu error. El reportatge per pròpia naturalesa no anirà més a fons encara que nosaltres volguéssim, i encara que tractés el tema concret de "x" no hi veuríem tota la profunditat del que va suposar. Respecte a que a ZR es deia que era la "txene" qui duia a terme les col·lectivitzacions, no ho recordo del tot, però ho dubto molt que sigui així, ja que una cosa que va passar quan les milícies es van militaritzar és que totes les cooperatives i camps col·lectivitzats van passar a les ordres del govern i comunistes i republicans bé que es van encarregar d'arrassar molts cultius i empresonar vària gent que participava en aquestes. Però bé, ja et dic que no recordo que a ZR és digués això, se de cas diga'm el capítol i me'l torno a mirar.
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
10 feb 2006
Una mancança que vaig trobar al reportatge a part del que esteu dient sobre els termes econòmics i les col·lectivitzacios impulsades, és la falta d'informació dels comitès locals que es creen espontaniament arreu del territori i a cada poble i que pocs dies després s'institucionalitza en el Comitè de Milicies Antifeixistes. El funcionament d'aquesta xarxa de poders locals autònoms i el paper del CMA fins a la seva disolució són bàsics per entendre el periode i la pugna dels dos poders reals que existiren paral·lelament als primers moments. En un principi la Generalitat va anar a remolc de les iniciatives sorgides en aquests comitès i simplement anava aplicant legalment el que ja era una realitat gracies a la revolució. Les col·lectivitzacions i molts altres assumptes són un exemple d'aquesta política de fets consumats.

El desmantellament del Comitè de Milicies aprovats entre d'altres per les cupules de l'anarquisme i la progressiva desmantelació dels poders autònoms als pobles, per substituir-los pel legitimisme republicà dels ajuntaments que havien estat desbordats els primers dies, és un altre aspecte fonamental per entendre fins on va arrelar la revolució i quines van ser les relacions entre l'anarquisme i un poder com el de la Generalitat que no van voler desmantellar des del principi com alguns anarquistes defensaven. Això fa que la revolució inicial anés aigualint-se gracies entre d'altres al possibilisme d'alguns dirigents cenetistes que van apostar per la unitat i es van veure ràpidament desbordats quan el PSUC va tenir les regnes dels poders a nivell de Generalitat i estatal. A toro pasado, possiblement és molt fàcil titllar els errors d'aquest possibilisme però la política que s'estava fent era improvisació en tant que mai l'anarquisme havia cregut en una situació de participadció com aquella, lluny de parlar-se de traició també caldria recordar que la majoria dels anarquistes van acceptar aquesta participació als governs (només cal veure les actes i determinacions d'alguns congressos on això es va decidir). Tot i que van existir crítiques en el moment de fer-se, aquestes no es farien majoritàries fins que no van veure realment a on els va portar aquesta col·laboració. Aquest serà sempre un tema complex d'explicar i entendre.

Tampoc sembla gaire important per alguns un altre fet bàsic que era la hetereogeneitat de l'anarquisme del moment, les diferents corrents internes i el fet que en ser un moviment de masses majoritari a Catalunya feia que hi haguessin molts corrents i moltes vegades enfrontats d'entendre la revolució i l'anarquisme. A la vegada s'oblida en molts casos que la militància del moment era molt transversal entre grups i que no era estrany i de fet molts militants de la CNT estaven a la vegada a ERC, Estat Català o d'altres organitzacions, el mateix en el cas de les relacions de militància de POUM i CNT, el propi Nin pertanyia a les dues. la col·lñaboració i unió entre UGT i CNT a molts pobles desobeint les consignes governamentals que portaren a alguns llocs a enfrontar-se a sectors de l'UGT mateixa amb el PSUC i a desobeir la disolució dels comitès locals o les col·lectivitzacions com volien. S'explica la revolució partint de la base de grups pràcticament impermeables a d'altres realitats quan no ho era. Les sinergies a nivell local van ser moltes i moltes vegades contradictories i l'anarquisme del moment tenia una heterogeneitat i riquesa que el sectarisme posterior, de totes bandes, ha intentat amagar. Ja ningú sembla recordar que Durruti va defensar ferventment el vot possibilista pel Front Popular i que era un dels partidaris de polititzar l'anarquisme en vies en principi contradictories com la creació d'un partit.

És un tema apassionant i esperem que tinguem molts reportatges i anàlisis per continuar discutint sobre una revolució amagada durant molts anys per la gran majoria de la població i molt complexa. Que continui la memòria dels lluitadors.
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
10 feb 2006
A D´Acord.Lo de la Generalidad,no ho dic jo,fixat a l´article(I):CNT-FAI. Milicias Antifascistas. Columna Durruti. Cuartel General: "Al Consejo de la Generalidad de Cataluña". Frente de Osera, 1 de noviembre de 1936. Por el Comité de Guerra. Firmado: Durruti.

Si no tinc mal entés,la moneda ke es va cotitzar a Londres era la nova divisa frankista, de la peseta nazional.Cap "democracia"europea",va recolzar la república,ni tant sols el govern del Front Popular de Leon Blum a França.Als brigadistes internacionals,kuan van tornar als U.S.A. o Canada,per exemple,s´els va espiar,dient ke eren filo-antinazis.PK seria?.Si no estic mal assabentat l´escriptora Dorothy Parker,amiga de Eleanor Roosvelt,li va dir ke el seu marit estava molt lligat per recolzar la República.Tenien clar ke era una guerra social i només van entrar a la 2ª guerra mundial kuan es van adonar de ke així podien assolir el mercat de consum mundial,llavors tan prestigiat pel "Made in Germany".Mentres tant Stalin feia,durant la guerra civil,ke a l´estat espanyol es recuperes la democracia burguesa.Cada u feia el seu paper,dins l´escenari mundial.Els iankis no podian veure a la URSS,pero mentrestant akesta funcionava economicament,mitjançant empreses,per exemple a Franá.Salut.
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
10 feb 2006
Com a mínim i dins del reportage,ja ke es pretenia donar visions diferents,segueixo dien,p.ex.ke tant la última postura del Comité de Guerra a Osera,com el discurs de Durruti el dia ke prenien possesió els ministres anarkistes a Radio CNT-FAI,així com el testimoni de les companyes ke van aconseguir no deixar a la Modelo i després van aturar l´execucíó a la retirada,dels seus companys,si ke son publics,accesibles i tal com he dit,com a mínim alguns d´ells es troben a les emisions de TV3.I al reportatge,no solsament hi ha entrevistes,sinó ke hi ha un fil conductor.Amb tots els posts meus no pretenc fer cap critica personal a la Dolors Genovés,més bé al contrari,a més sapiguen la situació ke dissortadament va patir amb el seu reportatge sobre el consell de guerra de Carrasco i Formiguera a Burgos.Pot ser ke puguem tocar la juditcialisació del tema, per part de els familiars d´eskeerres dels testimonis d´akella farsa,com totes les ke es van fer"legalment".Salut.
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
10 feb 2006
No recordo ven be el capitol, potser el tercer. Era el que més va parlar del tema.
Re: el reportatge de TV3 sobre l'anarquisme i la Guerra Civil
10 feb 2006
acaban de passar Libertaries per una altra tèle, una porqueria

Malich , ja sabem que un reportatge es un reportatge i no es pot aprofundir, pero tot te un sentit: incomparables el sentit d'aquesta i Tierra y Libertad del Loach, per exemple

De llibertari politicament correcte res de res. No soc amic de victimismes pero sembla que el sistema te clar que no pagara mai una visio que digui que a Catalunya i altres llocs de la Peninsula hi va haver una profunda Revolucio Social. Fracasada. Pero profunda. Aixi de simple i directe.

L'interes en reinvidicar-la es obvi: a banda de l'homenatge a les qui la van viure i morir, es una font inesgotable d'experiencies que ens cal coneixer, que ens han amagat, que van empressonar, assassinar i exilar. No ens hem de conformar amb aquestes engrunes.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more