Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Accions per a Avui
Tot el dia

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal : pobles i cultures vs poder i estats
Per a seguir construint, Soles no podem, de qualsevol manera no val. Jornades 18 i 19 de febrer
31 gen 2006
Per a seguir construint
sols no podem i de qualsevol manera no val
Proposta per a la construcció d’un espai de trobada de les lluites i resistències a Catalunya
Jornades 18 i 19 de febrer, Masia de la Guineueta
Invitació zapatista
Com molts i moltes ja sabeu, el passat estiu ens va arribar de Mèxic un nou repte que, al menys per a nosaltres, es també un exemple: construir entre tots i totes, per sota i a l’esquerra, una xarxa de lluites i resistències que faci front al projecte de destrucció neolliberal.

Des que els zapatistes van donar a conèixer la Sexta Declaració de la Selva Lacandona fins ara han passat moltes coses. Entre d’altres que milers d’organitzacions, col·lectius i persones a nivell individual han fet seva la proposta de les comunitats en resistència de Chiapas i, en peu d’igualtat entre totes elles, han iniciat un procés per a la construcció d’una alternativa que ja es coneix amb el nom de "l’altra campanya".

Tot i que les dificultats són moltes, "l’altra campanya" ha começat a caminar amb passes de formiga però amb visió de gegant: són, som, molts, cada un en la seva forma, en la seva lluita. Però sols, cada un per la seva banda, sembla evident que no podem.

A més, l’EZLN ens ha convocat a tots i totes per a construir una trobada intergalàctica. Els zapatistes creuen que aquesta trobada no ha de ser el resultat d’una decisió unilateral seva ni de "l’altra campanya", per això han obert un període, d’almenys set mesos (en principi fins juliol), per a que tots aquells que ho desitgin puguin contribuir a la seva "concepció, organització i realització incloent-hi el lloc i les dates de la seva realització".

Persones i col·lectius de Catalunya recullen l’invitació
El passat 11 de gener, el Col·lectiu de solidaritat amb la Rebel·lió Zapatista de Barcelona va convocar una assemblea oberta a la Casa de la Solidaritat per a reflexionar i valorar les propostes que inspiren el procés zapatista. Diverses persones i col·lectius vam respondre a aquesta convocatòria i d’aquesta assemblea sorgeix la proposta que aquí us fem.

A Catalunya, és cert, hem tingut algunes experiències de campanyes àmplies on diverses xarxes de lluites i resistències han confluit. Però, més enllà de les coses positives i negatives que haguem pogut apendre en elles, el cert és que es van caracteritzar per ser “contra� alguna cosa i que van estar marcades per la urgència, per les presses d’un objectiu temporal.

Aquí us convidem a una altra cosa. De veritat us diem que nosaltres no tenim cap idea preconcebuda de cóm construir un espai que reforci les xarxes de lluites i resistències a Catalunya. No pretenem copiar la proposta zapatista, però ens interessa la seva invitació oberta i ens reconeixem en moltes de las qüestions clau que planteja. No tenim en ment construir una nova estructura o plataforma, però volem trobar-nos, escoltar-nos, reflexionar col·lectivament i, perquè no, estar oberts a descobrir que ens ve de gust fer més coses junts.

A part dels temes concrets que ens puguin diferenciar, creiem que l’anàlisi zapatista és molt aplicable al nostre entorn pròxim. Per això volem convidar-vos a explorar i buscar maneres de posar-lo en marxa. Us proposem, doncs, reflexionar però també iniciar un procés de construcció.

Reflexionar no tant sobre què fa cada un sinó sobre cóm ho hem estat fent fins ara i reflexionar, sobretot, sobre allò que no hem estat fent fins ara.

Però també és necessari construir. I construir què? No ho sabem. Només sabem que sols, cada un a la nostra, no ho aconseguirem.
I construir, cóm? Encara que tampoc ho acabem de tenir clar, creiem que de qualsevol manera no val.

Un inici: les jornades del 18 i 19 de febrer
Volem proposar-vos algo encara que només sigui per començar: convidar a tots i totes que, sense exclusions, vinguin a servir i no a servir-se; escoltar-nos, sense imposar, respectant la independència i la llibertat d’acció de cada una; buscar el compromís, en la resistència però també en les lluites que entre tots decidim assumir i fer pròpies.

Us convidem, en definitiva, a unes jornades per començar a imaginar i construir aquest procés. Proposem unes dates temporalmente tan properes perquè considerem aquestes jornades només com un inici (del que sigui que entre tots volguem començar) i perque a més coincideix amb dates simbòlicament importants per al zapatisme (aniversari dels Acords de San Andrés).

Com a mètode de trobada, proposem iniciar les jornades amb un plenari en el que, després de presentar-nos breument, es plantejaran diferents temes transversals –que, d’una manera o una altra, poden afectar a totes les situacions individuals i col·lectives- per a discutir i elaborar en grups més reduits. Des de ja us convidem a totes i tots a pensar i proposar aquests temes. En el plenari, entre tots, acabarem de decidir per quins volem començar.

Algunes propostes de reflexió (com exemple i ampliable a aquelles que vosaltres volgueu plantejar):

Cóm analizem el contexte en el que ens movem? Per exemple, el canvi de governs del PP a governs tripartítics, cóm modifica la nostra capacitat de movilització i visibilitat?
Estem, com diuen alguns, en època de refluxe? Què significa això?
Elaborem les nostres experiències, pròpies i alienes? Aprenem d’elles?
Estem guanyant o perdent espais?
Desapareixen lluites i col·lectius per falta de recursos (materials, de recolzament mutu, etc) o a causa de la repressió, en les seves diverses formes?
Podriem organitzar-nos millor col·lectivament per fer front a les onades repressives (policíaques, judicials, mediàtico-criminalitzadores)?
Les nostres maneres d’organitzar-nos faciliten que noves persones participin de processos i lluites?
Cóm ens relacionem amb aquells que lluiten i resisteixen a prop (o lluny) de nosaltres?
És coordinació o comunicació bombardejar-nos mutuament amb e-mails per diverses llistes de distribució, amb convocatòries que repetidament es superposen en dia i hora (inclús en el tema)?
Des dels nostres espais d’autonomia, quines experiències hi ha de relació amb el poder (des de la no interlocució fins a l’interpelació, passant per les subvencions)? Què podem apendre d’elles?
Renunciem amb massa freqüència a la recerca d’objectius comuns? Per què?
...

Si has arribat fins aquí pensaràs, un altre cop? Un altre intent? Doncs sí, va, quantes vegades no t’ho has plantejat? En quantes tertulies de café, manis o accions? Aquí queda aquesta Invitació: agafa-t’ho com una autoinvitació, per a un inici, un espai per a sortir del seu temps, del ritme que ens fan seguir, per parlar del nosaltres i no del contra ells, això sí, sense perdre’ls de vista.

El que és difícil no és caure’s, és tornar a aixecar-se. Sols no podem i de qualsevol manera no val.

Ens Trobem, dissabte 18 de febrer, a les 10h. a la Masia de la Guineueta (Parc Central de Nou Barris) L4 Llucmajor – L3 Canyelles

Pots enviar les teves propostes o plantejar les teves preguntes a:

Web: www.moviments.net/solesnopodem
E-mail: solesnopodem ARROBA moviments.net
Telèfons: 93 442 21 01 / 93 390 72 36
Mira també:
http://www.moviments.net/solesnopodem
http://www.moviments.net/cgi-bin/mailman/listinfo/solsnopodem

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Per a seguir construint, Soles no podem, de qualsevol manera no val. Jornades 18 i 19 de febrer
31 gen 2006
També en castellá!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ¿¿¡¡No queremos hacer un proceso incluyente!??
Re: Per a seguir construint, Soles no podem, de qualsevol manera no val. Jornades 18 i 19 de febrer
31 gen 2006
aquí en castellano...
en la web ya lo tenías en las dos lenguas!

Para seguir construyendo
solos no podemos y de cualquier manera no vale
Propuesta para la construcción de un espacio de encuentro de las luchas y resistencias en Catalunya
Jornadas 18 y 19 de febrero, Masia de la Guineueta

Invitación zapatista
Como much@s ya sabéis, el pasado verano nos llegó desde México un nuevo reto que, al menos para nosotr@s, es también un ejemplo: construir entre tod@s, por abajo y a la izquierda, una red de luchas y resistencias que haga frente al proyecto de destrucción neoliberal.

Desde que los zapatistas dieron a conocer la Sexta Declaración de la Selva Lacandona hasta ahora han pasado muchas cosas. Entre otras que miles de organizaciones, colectivos y personas a nivel individual han hecho suya la propuesta de las comunidades en resistencia de Chiapas y, en pie de igualdad entre todos ellos, han iniciado un proceso para la construcción de una alternativa que ya se conoce con el nombre de "la otra campaña".

Aunque las dificultades son muchas, "la otra campaña" ha empezado su caminar con pasos de hormiga pero con visión de gigante: son, somos, much@s, cada un@ en su forma, en su lucha. Pero sol@s, cada uno por su lado, parece evidente que no podemos.

Además, el EZLN nos ha convocado a todos y a todas para construir un encuentro intergaláctico. Los zapatistas creen que ese encuentro no debe ser el resultado de una decisión unilateral suya ni de "la otra campaña", por ello han abierto un periodo, de al menos siete meses (en principio hasta julio), para que tod@s aquell@s que lo deseen puedan contribuir a su "concepción, organización y realización incluyendo el lugar y las fechas de su realización".

Personas y colectivos de Catalunya recogen la invitación
El pasado 11 de enero, el Colectivo de solidaridad con la Rebelión Zapatista de Barcelona convocó una asamblea abierta en la Casa de la Solidaritat para reflexionar y valorar las propuestas que inspiran el proceso zapatista. Diversas personas y colectivos respondimos a esa convocatoria y de esa asamblea surge la propuesta que aquí os hacemos.

En Catalunya, es cierto, hemos tenido algunas experiencias de campañas amplias donde diversas redes de luchas y resistencias han confluido. Pero, más allá de las cosas positivas y negativas que hayamos podido aprender en ellas, lo cierto es que se caracterizaron por ser “contra� algo y que estuvieron marcadas por la urgencia, por las prisas de ceñirse a un objetivo temporal.

Aquí os invitamos a otra cosa. De verdad os decimos que nosotr@s no tenemos ninguna idea preconcebida de cómo construir un espacio que refuerce las redes de luchas y resistencias en Catalunya. No pretendemos copiar la propuesta zapatista, pero nos interesa su invitación abierta y nos reconocemos en muchas de las cuestiones clave que plantea. No tenemos en mente construir una nueva estructura o plataforma, pero queremos encontrarnos, escucharnos, reflexionar colectivamente y, por qué no, estar abiert@s a descubrir que nos apetece hacer más cosas junt@s.

Salvando los temas concretos que nos diferencian, creemos que el análisis zapatista es muy aplicable a nuestro entorno próximo. Por eso queremos invitaros a explorar y buscar modos para ponerlo en marcha. Os proponemos, pues, reflexionar pero también iniciar un proceso de construcción.

Reflexionar no tanto sobre el qué hace cada un@ sino sobre cómo lo hemos estado haciendo hasta ahora y reflexionar, sobre todo, acerca de lo que no hemos estado haciendo hasta ahora.

Pero también es necesario construir. ¿Y construir qué? No lo sabemos. Sólo sabemos que solos, cada uno a lo nuestro, no lo conseguiremos.
Y construir ¿cómo? Aunque tampoco acabamos de tenerlo claro, creemos que de cualquier manera no vale.

Un inicio: las jornadas del 18 y 19 de febrero
Queremos proponeros algo aunque sólo sea para empezar: invitar a todos y a todas que, sin exclusiones, vengan a servir y no a servirse; escucharnos, sin imponer, respetando la independencia y la libertad de acción de cada un@; buscar el compromiso, en la resistencia pero también en las luchas que entre tod@s decidamos asumir y hacer propias.

Os invitamos, en definitiva, a todos y a todas a unas jornadas para empezar a imaginar y construir ese proceso. Proponemos unas fechas temporalmente tan cercanas porque consideramos estas jornadas sólo como un inicio (de lo que sea que entre tod@s queramos empezar) y porque además coincide con fechas simbólicamente importantes para el zapatismo (aniversario de los Acuerdos de San Andrés).

Como método de encuentro, proponemos iniciar las jornadas con un plenario en el que, tras presentarnos brevemente, se plantearán distintos temas transversales –que, de una manera u otra, puedan afectar a todas las situaciones individuales y colectivas- para discutir y elaborar en grupos más reducidos. Desde ya os invitamos a todas y todos a pensar y proponer esos temas. En el plenario, entre tod@s, acabaremos de decidir por cuales queremos empezar.

Algunas propuestas de reflexión (a modo de ejemplo y ampliable a aquellas que vosotr@s queráis plantear):

¿Cómo analizamos el contexto en el que nos movemos? Por ejemplo, el cambio de gobiernos del PP a gobiernos tripartíticos, ¿cómo modifica nuestra capacidad de movilización y visibilidad?
¿Estamos, como dicen algunos, en época de reflujo? ¿Qué significa eso?
¿Elaboramos nuestras experiencias, propias y ajenas? ¿Aprendemos de ellas?
¿Estamos ganando o perdiendo espacios?
¿Desaparecen luchas y colectivos por falta de recursos (materiales, de apoyo mutuo, etc) o a causa de la represión, en sus distintas formas?
¿Podríamos organizarnos mejor colectivamente para hacer frente a las oleadas represivas (policiales, judiciales, mediático-criminalizadoras)?
¿Nuestras maneras de organizarnos facilitan que nuevas personas participen de procesos y luchas?
¿Cómo nos relacionamos con los que luchan y resisten cerca (o lejos) de nosotros?
¿Es coordinación o comunicación el bombardearnos mutuamente a e-mails por distintas listas de distribución, con convocatorias que repetidamente se superponen en día y hora (incluso en el tema)?
Desde nuestros espacios de autonomía, ¿qué distintas experiencias hay de relación con el poder (desde la no interlocución hasta la interpelación, pasando por las subvenciones)? ¿Qué podemos aprender de ellas?
¿Renunciamos con demasiada frecuencia a la búsqueda de objetivos comunes? ¿Por qué?
...
Si has llegado hasta aquí quizás pensarás, otra vez? otro intento? Pues sí, venga, ¿cuántas veces no te lo has planteado ya? ¿En cuántas tertulias de café, manis o acciones? Aquí queda esta invitación, tomátelo como una autoinvitación, para un inicio, un espacio para salir de su tiempo, del ritmo que nos hacen seguir, para hablar del nosotros y no del contra ellos, eso sí, sin perderles de vista.

Lo difícil no es caerse, es volver a levantarse. Solos no podemos y de cualquier manera no vale.

Nos Encontramos el sábado 18 de febrero, a las 10h. en la Masia de la Guineueta (Parc Central de Nou Barris)
L4 Llucmajor - L3 Canyelles

Puedes mandar tus propuestas o plantear tus preguntas en:

Web: www.moviments.net/solesnopodem
E-mail: solesnopodem ARROBA moviments.net
Teléfonos: 93 442 21 01 / 93 390 72 36
El Frente Popular ya se acabo en 1939...
31 gen 2006
Comite Central dels Moviments Socials?
Todos somos lo mismo?
Un mundodonde quepan muchos mundos? Los de CC.OO.?, los de EUiA? los burgueses de izquierda, los nazionalistas de izquierda? los okupas niños de papa? los vividores de los MOv. Sociales?

NO gracias, iros a Chiapas , a cultivar maiz, que esto no es Chiapas....
Gracias, no necesitamos la Unidad Popular, con sus burocratas oficiales, sus comunicadores oficiales, sus abogados oficiales, y sus discursos oficiales.....
Solos no podemos, y mal acompañados, somos carne de cañon.... NO gracias..
Re: Per a seguir construint, Soles no podem, de qualsevol manera no val. Jornades 18 i 19 de febrer
01 feb 2006
Muchísimas gracias :) Era una pequeña ironía, habéis respondido de muy buen tono.

La convocatoria es formidable, indiscutiblemente hace falta algo así en Barcelona y Cataluña. Enhorabuena por la iniciativa.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more