Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : globalització neoliberal
Crida de l'Assemblea de Moviments Socials del FSM de Caracas [català]
29 gen 2006
(Versió preliminar)

Aquests últims anys les lluites populars contra el neoliberalisme i l'imperialisme a les Américas i en altres parts del món han generat una crisi de legitimitat de sistema neoliberal i de les seves institucions. Les seves expressions més recents són la derrota del ALCA en Mar del Plata i la del Tractat per a una Constitució Europea a França i Holanda.

Vivim un període en el qual la intervenció militar dels governs dels Estats Units, d'Europa i dels seus aliats per a controlar i espoliar les riqueses del planeta o per a avortar els processos d'alliberament i negar la sobirania dels pobles a ser amos de la seva pròpia destinació, de vegades amb la connivència de les elites locals, està a l'ordre del dia.

A lâAmèrica Llatina, durant aquests últims anys, hem assistit a una explosió de la mobilitzacions contra el lliure comerç, la militarització, els processos de privatització i en defensa dels recursos naturals i la sobirania alimentària; mobilitzacions que, en alguns països, s'han traduït en l'ascens al govern d'alternatives polítiques sorgides a la calor de les lluites populars.

L'exemple més recent d'aquest procés és la victòria de Evo Morales a Bolívia. El seu origen està en la lluita contra la privatització de l'aigua i les lluites camperoles, indígenes, obreres i populars que es vénen desenvolupant en aquest país des de l'any 2000.

Per això, davant l'anunci de transnacionals com Repsol i altres de retirar les inversions previstes per a condicionar la política del nou Govern (especialment la recuperació dels recursos naturals), aquesta Assemblea fa una crida a sindicats d'aquestes empreses i als moviments socials dels països on estan situades perquè impedeixin dur endavant aquest xantatge i exerceixin una vigilància permanent que garanteixi la sobirania del poble de Bolívia per a decidir les seves opcions polítiques en llibertat.

D'altra banda, davant l'accés al govern d'alternatives polítiques vinculades a processos de lluita popular, els moviments socials hem de mantenir la nostra autonomia política i programàtica, impulsar la mobilització social per a avançar en la consecució dels nostres objectius i pressionar contra qualsevol adaptació d'aquests governs al model neoliberal..

En concret, els moviments socials reunits durant el Fòrum Social de Caracas, per tal de confrontar el model neoliberal, l'imperialisme i la guerra, impulsarem quatre campanyes centrals al llarg del 2006:

1 - Jornada de mobilització internacional contra l'ocupació de L'Iraq -18 de març

Contra la Guerra i les Ocupacions: No més guerres, la pau és l'única solució!

Demandem la immediata i incondicional retirada de les tropes estrangeres de L'Iraq i la fi de la privatització dels seus recursos energètics.

Ens neguem a acceptar l'ocupació de territoris per tropes estrangeres i per tant demandem una fi de l'ocupació Israeliana en Palestina i la creació d'un Estat Palestí independent.

Ens oposem a les amenaces d'ocupació de Síria, Iran i de països d'Amèrica Llatina (a través del Pla Colòmbia, bases militars i altres mitjans) i ens oposem a l'ús de bloquejos econòmics com armes de guerra, tal com el qual desenvolupa EEUU contra Cuba.

Exigim el desarmament i l'eliminació d'armes nuclears i de les armes de destrucció massiva.

Demandem respecte als drets humans, les llibertats civils i la fi de la tortura, els segrests, les detencions il·legals i les presons secretes.

Cridem a tots i totes a mobilitzar-se el 18 de març 2006, jornada de protesta global contra l'ocupació de l'Iraq com part de la campanya global que es mantindrà mentre no es retirin les tropes extraguessis de l'Iraq.

Tambièn vam cridar a la conferència del Caire contra la hegemonia dels EEUU i l'ocupació a l'Iraq que se celebrarà del 24 al 27 de març de 2006

2- Contra la conclusió de la Ronda de Doha en l'OMC

Després de la reunió ministerial de l'OMC en Hong Kong, on els moviments dels pobles, a pesar d'un gran esforç, no van assolir fer-la fracassar, la declaració ministerial de l'OMC obre el camí per a finalitzar concloure les negociacions de liberalització comercial de la ronda de Doha.

L'acord per a la declaració va ser fruit tant de les tàctiques intimidatorias de la Unió Europea com dels EEUU i el paper decisiu jugat per Brasil i �ndia en la seva opció per assolir un lloc en l'estructura de poder de l'OMC.

A pesar d'això, no tot està perdut. En els pròxims tres mesos, l'OMC ha de desenvolupar complexes negociacions i els moviments socials hem de desenvolupar campanyes i accions comunes que pressionin sobre els governs per a revertir els resultats de Hong-Kong amb l'objectiu de fer descarrilar l'OMC en la pròxima reuniòn del Consell General al maig.

3 - Contra la cimera del G-8 â juliol 2006- a Sant Petersburg, Rússia

Els moviments socials i organitzacions criden al poble de Rússia i de tot el món a oposar-se a la Trobada del G8 en San Petesburg, Rússia, en el mes de juliol. A San Petesburg se celebrés la cimera del G8 i, per tant fem el nostre cridat a tots els moviments socials i organitzacions compartint els principis de pau, democràcia i justícia social que resisteixin i donin suport les nostres iniciatives participant de la Contra Cimera dels pobles. Contacte: alternativy ARROBA tochka.ru

4 - Contra la cimera del Banc Mundial i del FMI â setembre 2006

L'Assemblea dels Moviments socials fa seva la crida de l'assemblea dels pobles del Sud, a una jornada internacional d'acció directa enfront de les seus del FMI i del BM, coincidint amb la reunió anual d'aquestes institucions al setembre de 2006

. Una jornada de mobilització per a denunciar la il.legitimitat del deute financer que es reclama als països del Sud i defensar el seu repudi i no-pagament al costat del reconeixement dels pobles del Sud com creditors d'un immens deute històrica social i ecològica la restitució de la qual i reparació exigim..

------------------------------------------------

Més enllà d'aquestes campanyes centrals, en el VI Fòrum Social Mundial de Caracas s'ha donat la trobada de moviments que impulsen diferents xarxes i campanyes les resolucions de les quals es recullen a continuació.

Lliure comerç de les Américas (ALCA), l'Aliança Social Continental convoca:

* A mantenir una alerta continental contra qualsevol possible intent de reviure les negociacions del ALCA en qualsevol de les seves formes * A impulsar la lluita contra els tractats de lliure comerç bilaterals o regionals a Centreamèrica, la regió andina, el Carib, i la nova generació d'acords impulsada per Estats Units, expressada en l'Acord per a la Seguretat i Prosperitat d'Amèrica del Nord, que avancen en la integració subordinada a Estats Units incloent el terreny de la âseguretatâ?.

* A la construcció de la xarxa bicontinental amb motiu del Cim Amèrica Llatina-Unió Europea que es realitzarà a Viena al maig del 2006, i especialment a l'acció contra l'abús de les trasnacionales.

* Al desenvolupament i concreció cada vegada major, enfront dels nous escenaris polítics llatinoamericans, de les alternatives de desenvolupament i integració sorgides des dels moviments socials, com la nova prioritat en aquest període.

* En vista de la necessitat de concertar tota una nova estratègia, un pla d'acció i noves formes de convergència i organització, l'Aliança Scocial Continental convoca a una gran Trobada Hemisfèric dels Moviments Socials del continent per a celebrar-se en els últims dies d'abril a L'Havana, Cuba.

Pels drets dels pobles indígenes

Els pobles i moviments indígenes buscarem aprofundir la nostra inserció en el marc del FSM mantenint la nostra identitat i els nostres espais propis d'acció. Ratifiquem el nostre rebuig als TLCs (tractats de lliure comerç) en defensa dels nostres territoris i de l'aigua, cridant a accions conjuntes per a construir altre món possible. Ens solidaritzem amb tots els països i pobles que lluiten per la seva sobirania, tals com Veneçuela, Cuba i Bolívia.

Cridem a participar en la III Cimera Continental dels Pobles Indígenes que tindrà lloc ciutat Guatemala a l'octubre de 2006 que va ser convocada per la II Cimera Continental de Quito.

Per la sobirania alimentària i la reforma agrària integral

La terra, l'aigua, els recursos genètics i la biodiversitat són patrimonis dels pobles; no permetrem la seva privatització ni la seva comercialització. Defensem i impulsem l'agricultura camperola.

Reivindiquem la recuperació i defensa de les llavors nadives. Rebutgem categòricament la venda i utilització de llavors produïdes amb tecnologia Terminator perquè és immoral i atenta contra els aliments de la humanitat alhora que nega la llavor a 1400 milions de camperols i camperoles en el món.

Cridem a la població camperola organitzada i no organitzada a un aixecament mundial contra aquestes polítiques el 17 d'abril -dia internacional de la lluita camperola-, i el 16 d'octubre -dia mundial de la sobirania alimentària- i estenem aquesta crida a totes les xarxes i sectors perquè aquesta és una amenaça al conjunt de la humanitat i al planeta.

L'impuls de la reforma agrària integral i la defensa del territori serà la base de la nostra lluita diària.

Pels drets del poble palestí

Donem suport la lluita del poble palestí a favor de la justícia, l'autodeterminació i un estat sobirà i independent amb capital a Jerusalem i la tornada dels refugiats.

Inspirats per la lluita de Sud-àfrica en contra del apartheid, vam donar la campanya de la societat civil Palestina de boicot, desinversiones i sancions al projecte colonial sionista que impulsa l'Estat d'Israel.

* Exigim la fi a l'ocupació i colonització de totes les terres àrabs i la destrucció del mur

* Reclamem el gaudir de forma integral els seus drets socials, polítics i econòmics per al poble palestí

* Vam demandar que sigui aplicat el dret a la tornada de les i els refugiats palestins a les seves cases i propietat (Cap de bestiar. 194 de l'ONU). I vam donar:

* La crida dels representants de la societat civil palestina a una jornada global de lluita per al 15 de maig (59 aniversari de la catàstrofe de Nakba), convidant a tots els moviments socials a enviar missions civils a Palestina per a aquest dia.

* I la 4ª edició de la setmana d'acció internacional inacional contra el mur del apartheid del 9 al 16 de novembre.Marxa Mundial de Dones â

Campaña contra la mercantilización i súper-explotació de les dones

Cridem a combatre de forma permanent la violència masclista, racista i homofóbica en totes les seves manifestacions, assumint la lluita feminista per la igualtat com repte comú en la construcció de les nostres resistències i alternatives a la política de mercantilización i guerra.

El 8 de març serà una jornada d'acció feminista contra la tirania del mercat i la guerra (Marxa Mundial de les Dones i Campaña Pink Code).

Pel dret a la diversitat Sexual (Diàleg Sud/Sud LGBT)

Afirmem el nostre respecte a la diversitat sexual i a l'autonomia de les persones. Respectamos el seu dret a prendre lliurement decisions sobre el seu cos i sexualitat. Rebutgem qualsevol forma de discriminació relacionat amb les opcions personals i fem una crida a impulsar la mobilització del 28 de juny per la plena vigència de la diversitat sexual.

La salut no està en venda. Fòrum Mundial de la Salut.

Destaquem el Dret a la salut com un eix central del FSM a Ãfrica al gener de 2007, prenent en compte la dramàtica situació en salut de l'Ãfrica Subsahariana.

Cridem a mobilitzar-se i participar dels esdeveniments preparatoris nacionals i regionals al FSM d'Ãfrica organitzats al voltant del tema salut, culminant amb la participació en l'II Fòrum Social Mundial de la Salut a realitzar-se en el marc del FSM de Nairobi.

Donem suport la mobilització internacional durant la setmana del 3 al 7 d'abril de 2006 així com el Campament Humanitari a realitzar-se en Bogotá â Colòmbia del 4 al 7 d'abril, sent el dia 7 d'abril convocat com una jornada continental / mundial pel dret a la salut.

Organitzarem un Tribunal Internacional dels Pobles pel dret a la Salut, reivindicant el concepte de genocidi a partir de les inequidades generades per les polítiques neoliberals.

Ens sumarem a la Campanya Mundial pel dret a la salut i a l'atenció de la salut, en 2006 per una coalició liderada pel moviment de Salut dels Pobles âPHM- en articulació amb el FSMS.

Setmana en defensa de l'ensenyament públic per a totes i tots ânovembre 2006

L'educació és un dret inalienable i públic, que ha de ser garantit i finançat per l'Estat. L'educació no és una mercaderia i no pot ser inclosa en cap acord de lliure comerç. Seguirem lluitant perquè l'educació sigui un dret dels pobles.

Ratifiquem que el pròxim Fòrum Mundial d'Educació tindrà lloc en el marc del pròxim Fòrum Social Mundial i convoquem un setmana de mobilització en defensa de l'escola pública per a totes i tots en la tercera setmana de novembre de 2006

Campanya juvenil i estudiantil contra la privatització de l'ensenyament

La V Trobada Internacional d'Estudiants crida a la mobilització contra la inclusió de l'educació en els acords de liberalització del comerç, els processos de privatització i en defensa de l'educació pública i gratuïta. Ens mobilitzarem en el 17 de novembre, Dia Internacional de les i els Estudiants, contra la mercantilización de l'educació i la guerra.

Dret a l'habitatge. Front Continental d'Organitzacions Comunitàries (FCOC)

Les organitzacions que lluiten pel dret a la ciutat i la reforma urbana entenen que combatre els desallotjaments de milions d'home, dones i nens, garanteix la funció social de la propietat privada i pública, lluitant per la universalització del dret a l'aigua i al sanejament ambiental, així com de tots els drets socials.

Cridem a tots i totes a sumar-se a la Campanya Desallotjament Zero i a participar en la X Trobada de la FCOC i a la Marxa dels Pobles que es desenvoluparà del 4 al 6 de maig simultàniament a Brasil, Argentina, Uruguai Mèxic, Rep. Dominicana i altres països.

Pel dret a la Comunicació

Entenent la Comunicació com un dret i no una mercaderia, vam assumir la lluita per la democratització de la comunicació, com un component clau de les lluites contra el neoliberalismo i l'imperialisme i per la construcció d'una nova societat. Això implica articular i desenvolupar mitjans propis i solidaris que construeixin ciutadania, promoure polítiques que garanteixin la diversitat i el pluralisme dels mitjans de comunicació i preservar la informació i el coneixement com béns públics reivindicant l'accés i resistint a la seva privatització.

Campanya contra la privatització de l'aigua

Declarem l'aigua un bé comú i el seu accés un Dret Humà fonamental i inalienable. L'aigua no és una mercaderia! Per això rebutgem tota forma de privatització, inclusivament les associacions publico-privades. Exigim l'exclusió de l'aigua de les lleis del mercat imposades per l'OMC, els TLC i altres acords de lliure comerç i inversió. Ens comprometem a crear comitès que a través de l'educació, organització i mobilització dels pobles en forma local, nacional, regional i global concretin aquests objectius. També ens comprometem amb les âjornades ciutadanesâ? al març, a Ciutat de Mèxic.

Triple Frontera: Trobada entre els Pobles en Defensa de Vida i dels Béns Naturals

Fem una crida a la Trobada entre els Pobles en Defensa de Vida i dels Béns Naturals, especialment l'aqüeducte guaraní. Exigim la retirada de les tropes nord-americanes de Paraguai i la fi de la intervenció del Banc Mundial i del BID en aquest país.

Convoquem l'II Fòrum Social de la Triple Frontera, del 21 al 23 de juny, en la Ciutat de l'Est.

Campaña contra el Canvi climàtic -11 novembre 2006-

Reconeixem l'amenaces del "escalfament global", el canvi climàtic, per a tota la humanitat. La pressió ha de posar-se sobre les empreses i els governs per a reduir les emissions de carbó.

Donem suport les mobilitzacions per tot el món coincidint amb les converses sobre el clima de les Nacions Unides el 11 de novembre de 2006.
L'energia no és una mercaderia

Els recursos energètics no poden ser tractats com mercaderies però sí com béns estratègics que pertanyen als pobles i no a les transnacionals. Lluitarem perquè els nostres països regulin marcs que garanteixin l'accés a l'energia per a les futures generacions.

Reafirmem que les deliberacions de l'I Fòrum dels Treballadors Energètics d'Amèrica Llatina i Carib, celebrat a Caracas al març de 2005, així com de l'II Fòrum dels Treballadors Energètics d'Amèrica Llatina i Carib, que es portarà a terme en Ciutat Mèxic, han d'orientar les accions del moviment social en les qüestions energètiques durant el pròxim període.

Campaña per la Desmilitarització de les Américas (CADA)

La campanya per la Desmilitarització de les Américas exigeix la retirada de les tropes nord-americanes de Paraguai i Haití.

Campanya contra les Bases Militars Nord-americanes

Condemnem les accions de la CIA, el M16 i de la policia secreta europea que realitzen detencions il·legals, segrests de civils i els levan en vols secrets a les bases militars dels Estats Units a Europa, que són avui les âGuantánamo europeesâ?.

Expressem la nostra solidaritat als 28 pakistanesos que van anar il·legalment detinguts i segrestats a Grècia No anem sacrificar les nostres llibertats en nom de la âguerra contra el terrorâ? de Bush, Blair i els seus aliats.

Per la llibertat dels 5 presos cubans en Estats Units

El govern d'Estats Units, amb el seu doble moral de lluita contra el terrorisme, al mateix temps que es nega a extraditar o jutjar en el seu territori a Luis Pozada Carrils (responsable per a l'explosió d'un vol civil cubà que va costar la vida de 73 passatgers), manté segrestats cinc cubans, valerosos lluitadors contra el terrorisme.

Exigim la seva llibertat immediata i l'enjudiciament de Pozada Carrils.

Jornades de solidaritat amb Haití -15 i 29 de febrer

Exigim la retirada de les tropes estrangeres d'Haití i l'anul·lació i reparació del deute financer que les Institucions Financeres Internacionals i altres supòsits creditors tenen amb aquest poble i vam convocar a realitzar accions per la retirada de les tropes i l'anul·lació del deute d'Haití en el 15 de febrer; així mateix vam cridar que el dia 29 de març (dia de la constitució haitiana) es realitzi una jornada mundial de solidaritat amb Haití.

Campanya per l'autodeterminació de les últimas colònies en el continent americà

Condemnem amb fermesa la permanència en el continent de colònies franceses, nord-americanes, holandeses, angleses i denunciem la pretensió del poder colonial francès de presentar aquesta colonització com un acte positiu i declarem la nostra solidaritat amb la lluita per l'autodeterminació dels pobles de Puerto Rico, de Martinica, de Guadalupe, de la Guayana francesa, de Surinam, de San Martín.

Reclamem que aquests països siguin inscrits en la llista dels països pendents de descolonización de l'ONU.

Aturem a la Coca-cola assassina

L'Assemblea dels moviments socials fa seva la campanya âaturem a la cocacola assassinaâ? impulsada pels Estudiants contra l'Explotació Laboral dels EEUU, en defensa dels drets de les i els treballadors i les persones que han estat víctimes de la violència imposada per aquesta transnacional.

Fòrum Mundial de la Infància (Text pendent)

Crida la Cimera de Viena alternativa al Cim de Caps d'Estat d'Europa i Amèrica Llatina Maig 2006 (Text pendent)
Mira també:
http://www.revoltaglobal.net/WEB/noticiaweb_060130.htm

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Crida de l'Assemblea de Moviments Socials del FSM de Caracas [català]
30 gen 2006
Endavant amb la revolució !

Aturem la cocacola !

Board of Directors
Pepsico and Co. INC
Wall Street NY
Secret member of FSM, S.A. Diplomatique
Sindicat