Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Primera setmana del govern Evo Morales
29 gen 2006
És cert que una setmana és molt poc per a que un govern faci alguna cosa, i que és difícil fer-ne una projecció del que serà en un futur. I això val encara més si es tracta d’un govern amb tantes expectatives i promeses de canvi com el d’Evo Morales a Bolívia.
Tot i això, sembla que serà un govern molt treballador per a dues raons, la primera i menys important és que el gabinet ministerial comença les seves reunions a les cinc de la matinada. La segona és perquè els primers canvis ja comencen a notar-se.
El primer xoc real de lâera Morales, i ja descomptats tots els gestos simbòlics fets abans i durant la presa de possessió, fou lâelecció del nou govern, format bàsicament per indígenes i treballadors, sense cap membre de les ràncies famílies oligàrquiques que havien convertit la política boliviana en un negoci familiar. Tot i que també hi ha personatges que han despertat dubtes (com el titular de defensa Walker San Miguel, acusat de participar en la privatització de la companyia aèria nacional, o lâempresari Salvador Ric), la majoria dels noms ja indiquen quines seran les línies del nou govern. Per exemple: el ministre dâhidrocarburs, Andrés Soliz, és un conegut crític amb lâactuació de les multinacionals del sector a Bolívia; el dâexteriors, David Choquehuanca, és militant indigenista i el de treball, Sántiago Gálvez, és sindicalista. Encara que segurament el nom que ha despertat més expectativa ha estat el de Casimira Rodríguez, treballadora de la llar, dirigent sindical dâaquest sector i sense carrera universitària, que ha estat designada ministra de justícia; segons la sociòloga llibertària Silvia Rivera âsols això ja ha estat una revolució en una societat tan classista i racista com la nostraâ?. Amb aquest panorama no és dâestranyar que les organitzacions empresarials i els âopinòlegs mediàticsâ? hagin expressat la seva âpreocupacióâ?.
Però això no ha estat tot. La primera mesura real ha estat la rebaixa a la meitat dels sous del poder executiu (mesura un tan populista, però molt demandada per la societat boliviana), a més de pressionar perquè aquesta sâestengui a tots els alts càrrecs de lâadministració (diputats, jutges, directors dâents descentralitzats, etc.).També sâha rellevat tota la cúpula militar, passant a la reserva 28 generals acostumats a la âcooperacióâ? amb els EUA, sâha evitat la monumental estafa que pretenia fer Repsol amb les reserves del gas bolivià (i que han provocat una immediata caiguda de les seves accions) en un pas considerat el primer cap a la nacionalització, sâha nomenat al principal impulsor del judici a lâexpresident Sánchez de Lozada com a ambaixador als EUA per tal dâimpulsar-ne lâextradició i sâha demanat als govern de Colòmbia i Equador que no signin el Tractat de Lliure Comerç (TLC) amb els EUA, sinó que sâesperin a buscar un acord alternatiu i comú amb tots els països andins.
Per a la propera setmana ja sâha anunciat la derogació de lâarticle 55 del Decret 21060 (que estableix la lliure contractació) i la desaparició de la âFuerza de Tarea Conjuntaâ?, cos policíac pagat pels EUA i encarregat de la repressió als cocalers dels Chapare, al mateix temps que sâiniciarà una campanya internacional per a la despenalització de la fulla de coca.
També és cert que sâhan donat nombroses âsenyalsâ? a la âcomunitat internacionalâ? i a lâempresariat local que es garantitzarà âlâestabilitat econòmicaâ?, amb el que això acostuma a significar, però per a kmolts militants dâesquerres això sâentén dins una política de contenció del MAS, per tal de retardar la previsible campanya de desestabilització que probablement patirà i treure el màxim profit de la seva clara victòria electoral.

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Primera setmana del govern Evo Morales
29 gen 2006
La nostra esperança está al Sud.
Re: Primera setmana del govern Evo Morales
29 gen 2006
L´esperança deu ser que està al Sud ) perquè si hem de confiar amb en Zapatero, ho tenim fumut.
Re: Primera setmana del govern Evo Morales
29 gen 2006
Ahora, a esperar el aluvión "crítico" de anarco-trotskos ajados y ajantes.

Salud al gobierno de Bolivia!!
Re: Primera setmana del govern Evo Morales
29 gen 2006
Si es verdad que no dan ni una miga de poder a la oligarquía, poco van a durar.
Sindicat