Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: @rtivisme
La festa internacional de la literatura es fa al CCCB del 2 al 4 de desembre
30 nov 2005
Kosmopolis i la revolució literària

http://www.cccb.org/kosmopolis
http://www.cccb.org/cat/cccb.htm

'Kosmopolis' ignora enguany la condició de biennal, per poder participar en l'Any del Llibre i la Lectura. En conseqüència, es farà en un format compacte els dies 2, 3 i 4 de desembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El director, Juan Insua, defineix Kosmopolis com un festival polièdric, que tant pot abastar el hip-hop com la ciència, i assevera que la literatura viu un canvi tan important com la invenció de la impremta.


Kosmopolis i la revolució literària

http://www.verbalia.com
http://www.progranicze.sejny.pl
http://www.compas.demon.co.uk
http://www.pallabs.org

Una cita de Roger Chartier, director d'estudis a l'Escola d'Alts Estudis de Ciències Socials de París i especialista en l'evolució del llibre i del lector, defineix aquesta convocatòria especial de Kosmopolis. Diu Chartier: '...La revolució del text electrònic és alhora una revolució de la tècnica de producció i de reproducció de textos, una revolució del suport de l'escrit i una revolució de les pràctiques de la lectura'.

És per això que Juan Insua explica: 'Amb la irrupció d'internet, vivim una crisi, ambigua, del suport llibre. Aquesta evolució del format paper fa que, per alguns pensadors, ens trobem enmig d'una revolució que perfila un nou tipus de lector i que, alhora, proposa noves situacions als escriptors, tant quant a escriptura com, fins i tot, quant a estil. Ens trobem a la infantesa d'un canvi del qual no tenim distància crítica, perquè hi som al bell mig, però que s'equipara amb el moment de la invenció de la impremta. Això no vol pas dir que aquest canvi no pugui coexistir amb la Galàxia Gutemberg, el suport clàssic del llibre'.

Una part del programa de Kosmopolis se centra en la reflexió sobre la transformació de la lectura i l'escriptura per internet. Roger Chartier elucubrarà sobre lectors i lectures dels segles XVII-XXI, i mantindrà una conversa amb bibliotecaris sobre el paper de les biblioteques a l'era electrònica. En aquesta línia, també es proposa la instal·lació 'Lector Mundi. Deu mil maneres de llegir', per a il·lustrar els canvis d'hàbits de lectura i l'aparició de noves espècies de lectors.

També a l'espai 'Cafè@Europa: literatura i internet', escriptors que tenen experiència en l'àmbit dels blocs o que fan literatura pensada per a la xarxa, hi respondran preguntes com: quin és el veritable impacte d'internet sobre la literatura? Quina mena de canvis s'hi succeeixen, i fins on arriben? Quins són els prejudicis, riscos i virtuts que els escriptors observen? Hi participen Biel Mesquida, Màrius Serra, Chris Keulemans (en el seu darrer treball, 'The American I Never Was', barreja novel·la, pàgina web, documental radiofònic i DVD), Krystof Czyzewski, Bodó Balázs, Peter Jukes i Hannah Charlton.


Kosmopolis i la revolució literària

http://www.edge.org

Segons Insua, Kosmopolis vol aprofundir en la literatura amb una mirada oberta, 'perquè la literatura és el discurs obert per excel·lència, fet de paraula oral, de paraula impresa i de paraula electrònica. Cerquem un model per al segle XXI, en què la literatura interaccioni amb les altres arts i amb la ciència'. És amb aquesta idea que el festival proposa la taula rodona 'Els nous humanistes: la ciència al límit', amb els científics Marc Hauser, Lee Smolin i Robert Trivers, moderada per John Brockman, un dels editors de llibres científics més importants del món, i presentada per Eduard Punset.

Algunes propostes més, ofertes per Kosmopolis, són: 'Geografies literàries del Raval', amb la participació de Quim Monzó, Juan Marsé i Carlos Ruiz Zafón; 'Literatures de l'exili', coincidint amb l'exposició del CCCB; una selecció d'espais de vídeo i literatura; l'àmbit 'World Wall Web', amb la presència de Frederic Amat i Joan Pere Viladecans; i el Quixot.

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat