Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
[Vilafranca] Torna l’esperit de Can Cellerot
11 nov 2005
Un ampli grup de joves del moviment okupa entra en una finca del carrer Pere Alagret, al costat de la fàbrica de Cal Berger.
cellerot.jpg
El moviment okupa vilafranquí, amb la complicitat de l’esquerra independentista, ha okupat un immoble de planta baixa al costat d’una vella fàbrica al carrer Pere Alagret. Brigades de joves ja fa dies que estan netejant i condicionant l’espai, a més d’arreglar parts de l’edifici que estaven en mal estat. La intenció dels joves és recuperar una casa, un “espai social alliberat?, per impulsar noves iniciatives socioculturals i disposar d’un local ampli on es puguin celebrar tota mena d’actes lúdics recollint l’experiència de can Cellerot.
Des que les obres de l’AVE van acabar amb Can Cellerot, el moviment okupa vilafranquí i penedesenc havia quedat sense referents i orfe d’espais. De fet, i responent al conegut lema okupa “un desallotjament, una altra okupació?, la història de Can Cellerot hauria tingut continuïtat en un vell celler abandonat que hi havia als afores de Vilafranca, a tocar de l’autopista A-7. Tant és així que pocs mesos després de l’enderrocament de Can Cellerot, l’octubre de l’any 2003, a causa de les obres de l’AVE, el moviment okupa va entrar en aquest vell celler, que va resultar ser propietat de Caixa Penedès. S’hi van fer unes primeres jornades de treballs per acondicionar el local. Però als pocs dies els joves es van trobar que un grup de persones vinculades a la propietat van entrar a l’edifici i, entre d’altres, van ensorrar part del sostre alhora que segellaven els accessos al celler, cosa que va fer desistir els joves de la decisió d’ocupar l’edifici, davant la impossibilitat de poder disposar d’un sostre segur.

L’enderrocament de Can Cellerot va anar acompanyat d’una manifestació que va generar polèmica.

Prèviament, centenars de joves havien participat en una mobilització de protesta que es va celebrar el dia 11 d’octubre. Durant la protesta alguns dels participants van fer diverses pintades pel centre de Vilafranca, una circumstància que va ser fortament criticada per tots els grups municipals, excepte la CUP, que va al·legar que els fets denotaven “una problemàtica política i social que ve de lluny, i no pas com es vol fer entendre en el comunicat, d’un problema de civisme o d’una simple qüestió d’ordre public?. El comunicat esmentat és el que van donar a conèixer els grups municipals de l’Ajuntament de Vilafranca on es recriminava “enèrgicament els actes d’incivisme protagonitzats el dissabte passat dia 11 d’octubre, en els quals es van malmetre façanes d’edificis públics i privats mitjançant pintades. Tots els grups municipals del consistori remarquen que tothom té dret a expressar les seves idees lliure i públicament mitjançant els mecanismes democràtics legalment establerts , però en cap cas no es poden imposar aquestes idees als altres ciutadans mitjançant el vandalisme i l’agressió a béns públics i privats?. La CUP va titllar el comunicat de “simplista i mancat de contingut, simplement eludia el problema, sense plantejar solucions a aquests? i per això se’n va desmarcar. El nou local ocupat ara es troba a continuació de la immensa fàbrica abandonada i en ruïnes, Cal Berger, que ocupa un ampli tram del carrer Pere Alagret. El moviment ocupa, segons han anunciat, podria fer una primera valoració de l’ocupació la propera setmana i explicar el motiu i els objectius que es plantegen en aquesta nova etapa. Durant els prop de set anys que va durar Can Cellerot no es van registrar incidents d’importància fora d’episodis ocasionals. Només l’any 2001, el 13 d’octubre concretament, es van registrar incidents greus en aquell recinte. Segons va denunciar en el seu moment l’organització Endavant. “una desena de guàrdies civils van irrompre al Centre Social Ocupat de Can Cellerot cap a les 4’30 horesde la matinada. Al centre social s’estava realitzant una jornada antifeixista organitzada per l’assemblea de joves d’endavant de Vilafranca i els membres del cos armat entraren amb les porres a la mà i colpejant i identificant a les persones que estaven escoltant un concert sense cap motiu aparent. La Guàrdia Civil també retingué dos cotxes identificant els joves que estaven a l’interior entre insults i amenaces? sempre segons van denunciar des de l’esquerra independentista. Can Cellerot també va ser un lloc on s’hi van celebrar nombrosos concerts i, per exemple, allí hi va debutar el grup penedesenc Revolta 21.

http://www.el3devuit.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: [Vilafranca] Torna l’esperit de Can Cellerot
12 nov 2005
torna l'esperit de Can Cellerot...

ja era hora! sort i força!
Re: [Vilafranca] Torna l’esperit de Can Cellerot
13 nov 2005
Quina bona noticia aquesta! si senyor!calia troabr un lloc com l'antic Can Cellerot, quants concerts...!
Molta sort i endavant!
Sindicat