Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat
"Milers d'estudiants del "país" surten al carrer contra la LOE" ... <> Mobilitzacions 17 N
08 nov 2005
"" Milers d'estudiants s'han manifestat avui al migdia a diferents ciutats del país, com Barcelona, Girona, Palma, Tarragona i València, i bona part dels instituts públics fan una jornada de vaga per a reclamar la modificació de l'avantprojecte de llei espanyola d'educació, la LOE. Demanen més inversió del govern en l'educació pública i la supressió tant de la religió com a assignatura optativa com de la doble prova d'accés a la universitat.

L'Associació de Joves Estudiants de Catalunya convoca les manifestacions a les ciutats del Principat, mentre que el Sindicat d'Estudiants les organitza a València i a Palma i a diverses ciutats de l'estat.
A Barcelona, la manifestació ha aplegat uns tres mil estudiants, segons els Mossos d'Esquadra.""
....................................................................................................

COMUNICAT D'ALTERNATIVA ESTEL EN RELACIÓ AMB LA JORNADA DE LLUITA EUROPEA CONTRA LA PRIVATITZACIÓ DE L'ENSENYAMENT

El 17-N, contra la Privatització, Resposta Estudiantil!

Enguany fa 66 anys del 17 de novembre de 1939, aquell any, les tropes alemanyes ocuparen Txecoslovàquia i la resposta estudiantil es trobà amb una forta repressió per part de l'exercit nazi, que acabaria amb mes d'un miler d'estudiants i professors universitaris repartits entre camps de concentració i afusellaments sense judici previ. Des d'aquell dia, tots aquells estudiants que lluitem per una educació lliure i popular, aprofitem cada 17 de Novembre per a recordar que l'escola pública ha de mantenir l'esperit crític i combatiu cap als problemes que envolten tan els centres d'ensenyament com la societat on vivim. Com feren aquells estudiants txecs, ara els alumnes dels Països Catalans ens hem de mobilitzar i respondre als atacs que rebem com a partíceps d'un projecte que ha de fer camí cap a l'escola popular i independent que volem.

A nivell universitari, l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior confirma i amplia el procés de privatització que l'Europa dels estats i el capital va iniciar sota el mal anomenat Estat del Benestar que ara es desmembra. Des d'Alternativa Estel ja hem denunciat en diverses ocasions quines són les conseqüències d'aquest procés que entre altres qüestions:


- Implica una dualització dels ensenyaments universitaris i en conseqüència del mercat de treball; fet que provoca l'increment de les desigualtats i l'elitizació dins l'estudiantat.

- Estableix un finançament competitiu partint d'escales de prestigi a cada universitat, creant una separació entre universitats d'elit i universitats de baix nivell.

- Preveu la modificació, i fins i tot supressió, de titulacions, com Humanitats o Història de l'Art, sota el pretext de no adaptar-se a les necessitats del mercat de treball.


- Aporta solucions classistes preveient un nou model docent que concep la dedicació de l'estudiant a temps complert dificultant la compatibilitat estudis-treball

- Fomenta l'increment dels costos personals i familiars de l'educació amb el conseqüent augment de vies de finançament com el sistema de préstec.

- No preveu un increment del finançament públic al sistema universitari europeu i deixa via lliure a l'accès del capital privat en l'ensenyament

- Amb la homogeneïtzació dels diferents estudis de grau a nivell europeu es reduiran les particularitats de cada context local, empitjorant l'adaptació del sistema d'educació superior al seu entorn identitari més immediat.

Entre els acords presos en el II Fòrum Social de l'Educació, celebrat a Bergen al maig d'aquest any, es decidí prendre aquest dia tan simbòlic com és el 17 de Novembre per a mobilitzar l'estudiantat i encarar la lluita contra el Tractat de Bolonya com un problema global dels i les estudiants d'arreu d'Europa. És per això que des de l'Alternativa Estel convoquem a les mobilitzacions estudiantils als i les estudiants de les universitats d'arreu del país que s'iniciaran el 15 de novembre i que acabaran el dijous 17 amb la manifestació convocada per la PMDUP, el marc unitari on entenem que hem d'aprofundir entre tots per tal d'enfocar aquesta lluita.

Alhora, però, entenem que no només els universitaris tenen motius per a sortir al carrer aquest 17-N. Els i les estudiants de secundària pateixen reformes i contra-reformes segons el color del govern espanyol i depenent dels interessos dels partits polítics governants. Ara el PSOE ens reforma la malaguanyada "Ley de Calidad" del PP amb la LOE, que continuarà perpetuant un sistema educatiu imposat que no respon a les nostres necessitats com a poble.
Arreu dels Països Catalans, problemes estructurals com la massificació i la problemàtica dels barracons no s'han solucionat tot i el canvi que ens anunciaven i l'ensenyament públic no obtindrà millores de fons amb aquesta LOE que ens imposen des d'Espanya:

- Manté la política de finançament cap als instituts privats i concertats que resten les possibilitats de millora dels centre públics

- Subordina el projecte suposadament laic de l'educació als interessos de l'església catòlica mantenint l'assignatura de religió

- Intenta elititzar el sistema d'ingrés a la universitat aprovant un sistema d'entrada que contempla la possibilitat de que cada facultat faci una prova al marge de la selectivitat

- Presenta un fort dèficit democràtic dins els centres d'ensenyament amb l'enfortiment del poder del director del centre en detriment del consell escolar

- És una llei centralista que perpetua l'impediment al poble català d'establir una política educativa pròpia que respongui a les seves necessitats col·lectives

Aquests són només alguns dels motius que ens mouen a convocar una VAGA d'estudiants de secundària al Principat i animar així als i les estudiants a mobilitzar-se i a sumar-se a la manifestació del 17 de novembre per a construir una resposta global als atacs continus que rep l'ensenyament públic. Des d'aquí, també animem als i les estudiants d'arreu del país a assistir a les diferents mobilitzacions que convoquen al País Valencià i a les Illes els nostres companys de la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans, on a tots els problemes que deriven de l'aplicació de la LOE i el Tractat de Bolonya se li sumen els intents per part del PP de marginar la nostra llengua a les aules. Finalment, ampliem aquest suport a la jornada de lluita que organitza la CEPC a la Catalunya Nord on l'aplicació de l'EEE'S també es present a les universitats de l'Estat Francès.

Aprofitem aquest comunicat per a donar la nostra opinió sobre la vaga que organitzacions estudiantils estatalistes i lligades als partits governants convoquen el proper 8 de novembre. Des de l'Alternativa Estel no podem obviar que aquestes mobilitzacions, tot i que legitimes, no responen a un treball de base crític amb la realitat estudiantil dels Països Catalans, esdevenint convocatòries amb rerafons partidista i que no són fruit d'una feina real a les aules.
Amb el convenciment que la mobilització ha de partir de la lluita diària, constant i unitària, des de l'Alternativa ESTEL animem als estudiants a sortir plegats contra la privatització el 17-N i no convoquem ni donem suport a cap altre convocatòria fora d'aquesta jornada.

No a la LOE, No a l'EEES

Cap a l'escola catalana i popular i contra la Privatització,
Resposta Estudiantil!

Alternativa Estel (www.alternativaestel.org)
Barcelona, 30 d'Octubre del 2005

Convocatòries
- Dilluns 15 de Novembre: Cercavila contra Bolonya a la UAB (convoca Assemblea Intercampus)
- Dimarts 16 de Novembre: Jornada d'Accions descentralitzades contra la Privatització
- Dijous 17 de Novembre:
Vaga d'estudiants de Secundària contra la LOE
Vaga d'estudiants d'universitat contra l'EEES
Manifestació unitària contra la privatització de l'ensenyament a les 12 a la Plaça Universitat de Barcelona (convoca PMDUP)
Concentració davant del Rectorat a les 12h a la Universitat de Lleida
mani_17N_colorcopia.jpg
PMDUP


L’educació és un dret, no una mercaderia!

Enguany, el desenvolupament de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) comença a ser una realitat cada cop més palpable. Ja fa uns anys que les diverses assemblees de facultat i organitzacions d’estudiants que composem la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP) estem informant-nos sobre l’abast d’aquesta reforma i conseqüentment posicionant-nos al respecte.

Per això, hem analitzat el tema en espais estudiantils tan dins com fora de les Universitats, i avui, 17 de novembre, dia internacional de l’estudiant, ens veiem abocats a la convocatòria de vaga estudiantil i mobilitzacions, de forma coordinada amb companys i companyes d’arreu d’Europa.

L’educació s’enfronta a múltiples amenaces que pretenen reduir-la a la condició de mercaderia; ja sigui a escala mundial a través de l’Acord General del Comerç de Serveis (AGCS) promogut per l’Organització Mundial del Comerç (OMC) com a nivell europeu amb l’establiment del Tractat pel qual s'estableix una Constitució per a Europa, el projecte de directiva Bolkenstein o el desenvolupament de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES). Aquestes, hagin tingut més o menys èxit, posteriorment es tradueixen en les reformes educatives amb les que cada un dels Estats estan impulsant un procés de privatització directa o indirecta dels serveis públics, que intenta acabar amb el dret a una educació pública i universal per a tots i totes.

Davant de l’anomenat Procés de Bolonya iniciat el 1998 que estableix els principis rectors de l’EEES “amb l’objectiu d’incrementar la competitivitat del sistema europeu d’educació superior�, plantegem les següents qüestions crítiques:

El procés d’elaboració i implementació a cada estat no ha comptat amb la participació efectiva de la comunitat universitària ni de la resta de la societat, però si amb les directrius de la UE i la OMC.

-La intenció que s’amaga en aquestes iniciatives és subordinar els continguts, estructures, mètodes i fins de la universitat a les necessitats del mercat, posant la lògica del màxim benefici per davant de la funció social del coneixement. Tot plegat, en plena etapa de desmantellament de l’Estat de Benestar.

-Estableix un model basat en la implementació dels ECTS (de l’anglès European Credit Transfer Sistem) que equipara la jornada de l’estudiant a la jornada laboral de 40 hores. Aquest model consagra l’alumne a temps complert, obviant el fet que amb l’actual sistema de beques són molts els i les alumnes que necessiten treballar. Això exclou de la universitat als estudiants-treballadors, causant una evident elitització que priva a milers de persones d’un dret fonamental.

- Implanta una estructura dels estudis dividida en grau i postgrau, que fomenta una inserció immediata a un mercat laboral precaritzat en el cas dels graus i a una elitització en l’accés dels postgraus. Serà enguany, el curs en què coneixerem aquesta nova estructura, però no podem ser més pessimistes sobre el futur d’aquestes especialitzacions, cridades a jugar el paper de filtre per assolir un nivell de coneixement ben remunerat pel mercat.

-Introdueix criteris de rendibilitat a l’hora d’elaborar el catàleg i la distribució de les titulacions. Aquest procés suposa una homogeneització dels continguts i la eliminació d’aquells no considerats rentables en termes de mercat, així com una amenaça per a les identitats i llengües minoritzades, que passen a ser concebudes com un cost econòmic per a les universitats segons la lògica de mercat. Després de l’estira i arronsa al que hem assistit els darrers mesos, encara no tenim garantia de en què consistirà el catàleg. Ja se’ns va deixar clar, però, que algunes titulacions podien caure pel fet de no ser “econòmicament rentables�.

- Els estudiants passen de ser usuaris d’un servei públic a clients d’una empresa, la universitat, que des d’aquest mateix moment s’haurà de regir segons les lleis de la competència, l’oferta i la demanda. El finançament competitiu, segons la lògica de la gestió empresarial, provocarà que les universitats hagin de barallar-se entre elles per a rebre finançament públic, i les abocarà, com ja ve fent, perillosament al sector privat. Dins d’aquesta lògica, s’entén que progressivament se’ns vagin prenent, tant als estudiants, com als i les treballadores del PAS o al professorat no funcionari, les petites quotes de representativitat als centres de les que disposàvem.

- Si bé com a estudiants europeus no podem veure malament les declaracions a favor de programes que afavoreixin la mobilitat, ens sembla que aquests són inassolibles per la majoria d’estudiants ja que aquestes són aprovades sense un augment de pressupost: més enllà de les afirmacions europeistes, la mobilitat segueix sent una pràctica restringida a aquells que s’ho poden permetre.

Per últim, l’autonomia a l’hora d’elaborar plans d’estudis propis, així com la normalització lingüística a les universitats dels Països Catalans i a d’altres pobles no poden prosperar davant de la lògica neoliberal ni la voluntat uniformitzadora estatal.

Mentrestant, segueix vigent la LOU, tot i les promeses del PSOE, que ja introduïa mecanismes necessaris per a poder desenvolupar l’anomenat esperit Bolonya. Ara se’ns parla de reformes, com és permetre’s millor representativitat als i les estudiants, amagant cínicament que serà inferior a la de l’antiga LRU. No es diu, però, que l’ANECA seguirà vigent, tot i que de titularitat pública, i que no té altra funció que instaurar un model de gestió empresarial ja que consideren hi havia poca eficiència en la gestió pública, quan l’única solució possible és augmentar els recursos econòmics tal com s’ha demanant des dels sectors més compromesos amb un model educatiu transformador. No es diu, tampoc, que els Consells Socials seguiran vigents i més envalentits que mai, sent aquests, i no els Claustres, qui tinguin potestat sobre l’aplicació dels pressupostos als centres.

L’educació en tots els nivells és un dret i no un privilegi; rebutgem la concepció d’aquesta com un “servei econòmic d’interès general� i la consideració de l’estudiant com un client i no un usuari. Volem participar i volem que la universitat es posi al servei de la societat. Volem que la universitat esdevingui un motor de transformació social i nosaltres volem ser-ne subjectes actius.


L’educació és un dret, no una mercaderia!

Derogació de la LOU, ja!

Congelació del procés de Bolonya i inici d’un procés de debat democràtic i participatiu!

Augment immediat i substancial del fiançament i eliminació de les taxes!

Que es garanteixi que els plans d’estudi permetran poder compaginar feina i estudis!
Mira també:
http://www.alternativaestel.org/
http://www.pmdup.tk/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: "Milers d'estudiants del "país" surten al carrer contra la LOE" ... <> Mobilitzacions 17 N
08 nov 2005
K notes els d'Alternaticva i els del sindicat,xk fer una acte unitari k tindrà més ressó? NO, com sempre, uns per una banda i els altres per l'altra
El 17 tots al carrer!
Re: "Milers d'estudiants del "país" surten al carrer contra la LOE" ... <> Mobilitzacions 17 N
08 nov 2005
sols una cosa: la mani de barcelona d'ahui, al igual q la de tarragona, oalma i valencia l'ha organitzada el sindicat d'estudiants i aha participat la cnt i ajec
ha estat un exit
tots junts el 17 contra el plans de bononya!
Re: "Milers d'estudiants del "país" surten al carrer contra la LOE" ... <> Mobilitzacions 17
08 nov 2005
Si ja com sempre tot el país inclós Madriz ...
Molt conseqüents quan apendrem que els i les catalanes tenim altres reivindicacions com la llengu , la no unificació de criteris amb estats opresors un marc pròpi per a tenir un ensenyament gratuït i que també inclou pisos per a la gent de comarques i desplaçaments gratuïts ...Peró no s'ha d'anar només contra el pp el psoe ja ens posa la baselina ridicul.. Visca terra lliure
Re: "Milers d'estudiants del "país" surten al carrer contra la LOE" ... <> Mobilitzacions 17 N
08 nov 2005
Recordar que CNT a participiat no com a colaboradora del SE ni de AJEC, Sino com un bloc independent amb una alternativa independent que sempre ha guardat les distancies amb el bloc del SE i que constantment a estat criticant el SE per la seva megafonia

Dins de la seva octaveta es crtiticava el mateix SE.

La CNT ni ho ha anat per fer bulto sino per presentar la seva alternativa llibertaria al ensenyament igual que tambe hi sera el dia 17.
El pais dels estudiants
08 nov 2005
Si no es lluita juntament amb els i les estudiants de Madrid, Perpinyà, Paris, i els llocs que faci falta, voldrà dir que les fronteres ens estan estancant.
Re: "Milers d'estudiants del "país" surten al carrer contra la LOE" ... <> Mobilitzacions 17 N
09 nov 2005
Per demostrar que les fronteres no ens estanquen, n'hi ha que convoquen, sempre que poden, des de Perpinyà fins a Elx i Mallorca. I això ho fa només la CEPC, apostant per un marc de mobilitzacions català que trenqui falses fronteres regionals i estatals. A la vegada, aquesta vegada (17N) es convoca juntament amb bascos, portuguesos, noruecs, italians, alemanys, grecs i qui sap si francesos, madrilenys o gallecs. Això és trencar fronteres i no lo del SE, que passa de tot això i només fa que legitimar l'estat espanyol i donar quatre consells a ZP.
Re: "Milers d'estudiants del "país" surten al carrer contra la LOE" ... <> Mobilitzacions 17 N
09 nov 2005
un, tens tota la raó

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more