Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: sexualitats : dones
"no estem d'acord". Manifest plataforma comunitària: treball sexual i convivència
28 oct 2005
En referència a lâAvantprojecte dâordenança de mesures per Fomentar i Garantir la Convivència a la ciutat de Barcelona,

la âPlataforma Comunitària: Treball Sexual i Convivènciaâ?, considera que:

1. Les persones treballadores sexuals han format i formen part del teixit social; amb aquesta ordenança sâestimula la intolerància, el menyspreu, la violència, els prejudicis i lâestigmatització envers aquests/es ciutadans/es. Parlem de persones, en la majoria de casos, dones amb responsabilitats familiars, ciutadanes excloses dâaquest món global, a qui sâ inhabilita per exercir els seus drets.

2. Entenem la queixa dels veïns que conviuen en el mateix espai que les treballadores sexuals. Les línies estratègiques-polítiques de lâAjuntament de Barcelona han anat encaminades, des de 1992, al tancament dels locals i bars on les dones exercien el seu treball i les han anat desplaçant a la via pública. Ãs lâAdministració qui ha provocat dâuna forma directa aquestes conseqüències amb una política repressiva i excloent.

3. En cap moment lâAjuntament de BCN ha creat un espai de diàleg amb les persones que exerceixen prostitució per conèixer quines són les seves necessitats i demandes.

4. Des del 2000, les entitats que conformem la Plataforma hem sostingut nombroses reunions amb els representants municipals per afavorir la inclusió en el joc polític dels interessos i demandes de les persones afectades i elaborar propostes per afavorir la convivència en els espais públics i la compatibilitat dels Drets de totes les parts implicades. Totes les propostes posades sobre la taula han estat denegades sense cap opció. LâAjuntament ha tancat els ulls i dicta una ordenança que lâúnic que aconseguirà serà desplaçar i/o amagar les problemàtiques reals dâaquest col·lectiu, històricament exclòs de la ciutadania activa. Es parla dâobligacions, mai de Drets ni de donar resposta ni recursos als col·lectius més vulnerables que pateixen explotació.

5. Sota lâepígraf de âconvivènciaâ? trobem només unes mesures que penalitzen i sancionen, que âil·legalitzenâ? i criminalitzen, que exclouen i marginen. Les conseqüències seran el desplaçament de les treballadores sexuals a un espai on no siguin visibles i no pertorbin les consciències dels âhonorables cívics ciutadansâ?. Condemna a totes les treballadores sexuals a empitjorar les seves condicions laborals. La prostitució no constitueix cap delicte i les persones treballadores del sexe no són delinqüents ni incíviques; no es pot tractar un tema social com si fos un tema delictiu.

6. Amb aquesta ordenança, les persones que es troben en situació dâexplotació i sota el control de les màfies, queden en una situació encara més vulnerable i amagada. Per âlluitarâ? contra les màfies sâhan de crear serveis i recursos socials adaptats a aquestes necessitats.

Demanem a les persones i institucions compromeses amb un ciutadania realment democràtica i responsable que sâadhereixin al rebuig dâuna normativa vulneradora de Drets i que no farà res més que agreujar la situació dâexclusió del col·lectiu. Es imprescindible que la ciutadania, cadascun de nosaltres, no siguem còmplices de les polítiques repressives i vulneradores de drets fonamentals contra el col·lectiu de treballadores del sexe. Per elles, i pels nostres propis drets.

PLATAFORMA COMUNITARIA: TREBALL SEXUAL I CONVIVÃNICA: Ãmbit Prevenció-Ãmbit Dona; Associació Ponent-Maika Merino, FAVB, GENERA, LICIT, El lloc de la Dona-Oblatas, Sindicat de Treballadores del Sexe de CCOO

This work is in the public domain
Sindicato Sindicat