Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Diada Nacional al País Valencià > 8 d'octubre [CUP]
06 oct 2005
El proper dia 8 d'octubre, dissabte, a les 19 hores està convocada la manifestació en commemoració del 9 d'octubre, Diada del País Valencià.

Aquest any hi hagut dificultats per a la convocatòria del dia 9, perquè les forces polítiques feixistes i seccesionistes havien convocat el mateix dia i al mateix lloc, Plaça Sant Agustí, i a la mateixa hora una manifestació.

La comissió Nou d'Octubre convocà, fa unes setmanes, a una reunió preparatòria i entre altres forces polítiques, van convocar a la CUP. La CUP assistí a la reunió amb l'esperit d'arribar a un acord unitari. El primer esborrany de manifest no ens va agradar gens i junt amb altres forces polítiques proposàrem modificacions del text. Finalment, i per no fer-ho més llarg, es va modificar el manifest de forma significativa i malgrat que no s'haja arreplegat tot el que plantejàvem, es valoraren les modificacions com prova d'arribar a una convocatòria unitària.

A la CUP ens haguera agradat que la manifestació s'haguera fet el dia 9, malgrat la convocatòria dels feixistes, però hi havia forces polítiques convocant que això els provocava seriosos problemes.

Malgrat tot, és important la vostra assistència a la manifestació del dia 8 d'Octubre a la Plaça Sant Agustí.


València, 8 dâoctubre de 2005
PER LA TERRA, LA GENT I EL PAÃ?S: NO A AQUEST ESTATUT

La Comissió 9 dâOctubre vol manifestar que hi ha almenys quatre grups de propostes que ens fan dir No a aquest Estatut:

En primer lloc les que ni tan sols sâhi han esmentat: com ara el nom de País Valencià, la senyera històrica dels valencians i valencianes, el nom i la unitat de la llengua, la supressió de la barrera electoral del 5%, el requisit lingüístic, lâhomologació de títols, la valencianització de la justícia, el compromís de valencianitzar lâadministració de lâEstat al País Valencià, lâús social de la llengua, la radiotelevisió pública, de qualitat i en valencià, la participació directa de tots els sectors socials en les decisions polítiques, el progrés de la condició social de la dona, la llei de comarcalització que implicaria la supressió de les diputacions provincials, les relacions amb la resta de territoris de parla catalana o el dret dâautodeterminació âun dret que constitueix la base de la democràcia i que ni tan sols hi és anomenat.

En segon lloc, les propostes que han quedat descafeïnades: el referèndum per a lâaprovació dels canvis, la ficció que representa afirmar que poder dissoldre les Corts ens posa al mateix nivell que les altres âcomunitats històriquesâ? i, especialment el sistema de finançament que ignora el concert econòmic solidari i perpètua lâespoli fiscal cap al nostre país.

En tercer lloc, les propostes que ens supediten a lâEstat, com ara la política exterior, que sempre acaba amb frases com; âpodrá participarâ?, âser oidaâ?, âde acuerdo con lo que determine la legislación española y europeaâ?... i fins i tot el projecte de nou Estatut crea un Comité dâAssumptes Europeus que funcionarà âsiempre que no se comprometa jurídicamente al Estado en las relaciones internacionales, ni suponga injerencia...â?. Sembla impossible una submissió més incondicional a les directrius i els interessos del govern estatal.

Finalment, hi ha un quart grup de propostes que remeten a lleis que hauran de ser desenvolupades posteriorment o queden en lâaire, com les que ens permetria assumir qualsevol millora assolida per altres comunitats autònomes, o que fan referència a drets socials. Però la desconfiança en aquestes futures lleis i en lâassumpció de més competències és més que explicable, si considerem com sâha portat a terme el pacte PP/PSOE. Un pacte que ha convertit una possible âsegona transicióâ? en la âsegona decepcióâ?.

La introducció de conceptes com el âdâaigües sobrantsâ? o âconques excedentàriesâ? identifica plenament a lâEstatut amb el més ranci desenrotllisme franquista, allunyat de la nova cultura de lâaigua. La Comissió 9 dâOctubre considera que lâenfrontament entre comarques valencianes, instigat per alguns dirigents de la Junta Central dâUsuaris del Vinalopó, pel Partit Popular i per determinats empresaris, obeeix a interessos especulatius i polítics aliens als dels propis agricultors i crida, per tant, a obrir un procés de diàleg i concertació encaminat a arribar a solucions satisfactòries per a totes les parts implicades. I mentrestant caldrà exigir la cancelâ¢lació definitiva de lâactual projecte de transvasament, la plena recuperació del riu Xúquer i lâAlbufera de València així com del riu Vinalopó i els seus aqüífers, en el sentit demanat per la Mesa pel Xúquer en el seu manifest âEn defensa del riu i pel diàlegâ? i fer cas del que proposa la Plataforma Aigüa i Diàleg, constituïda per diverses organitzacions de les comarques del sud, al seu manifest âPel diàleg territorial i social sobre lâaiguaâ?.

En aquest 9 dâOctubre del 2005 no tan sols hem de parlar de lâEstatut. Sense territori no hi ha país. Hem de denunciar lâespeculació urbanística i els interessos de les grans fortunes que sâamaguen darrere de milers de PAIs programats al llarg i ample del País Valencià, mentre la crisi dels sectors industrials tradicionals: calcer, tèxtils, joguets, moble, ceràmica ... en que estava basat el teixit industrial valencià, afecta negativament a les condicions de vida i treball, de milers de valencians i valencianes, mentre el govern del PP de la Generalitat Valenciana, mira cap a un altre costat i prohibeix la paraula âcrisi industrialâ. Cal exigir una política industrial activa, tal com venen demanant les organitzacions sindicals.

Al 2007 farà 300 anys que varem perdre els Furs com a conseqüència de la Batalla dâAlmansa. Si en aquella data fatídica les nostres lleis i anhels de llibertat quedaven aixafats per lâexèrcit de Felip de Borbó, la data també marca el començament de la resistència, de la tenacitat del nostre poble per recuperar allò que li fou arrabassat per la força de les armes. I 300 anys són prou. Necessitem un canvi, ja: i que no siga només de noms, sinó de fons. Per la dignitat! Per la llibertat!

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Diada Nacional al País Valencià > 8 d'octubre [CUP]
06 oct 2005
Qui els va parir als fatxes! Des del Principat, ànims i a resistir!

País Valèncià, Països Catalans !!!
Re: Diada Nacional al País Valencià > 8 d'octubre [CUP]
06 oct 2005
que fort que la CUP:
-segueixi actuant com a partit politic i no com a agrupacio de candidatures electorals.
-Segueixi la Comissio 9 d Octubre per motius electorals.
-Ni esmenti la convocatoria del 9 d´Octubre feta per Endevant.
Stop dictadura demedete i afins a la CUP.
salut.
Sindicat