Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juny»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: educació i societat
Article " L’Espai Europeu d’Ensenyament Superior: Universitat Pública o Europa del Capital?"
20 set 2005
Article de la CEPC sobre la Convergència Europea.
Destaquem el repàs als principals aspectes d'aquesta reforma, el paper que hi juga la vigent LOU, els interessos de la OMC en el nou "pastís" educatiu o els principals reptes d'enguany: Catalèg de Titulacions de Grau i el futur dels Postgraus.
Recordeu que pel 17 de novembre d'enguany, s'esperen mobilitzacions en el marc d'una jornada de lluita internacional.

L’Espai Europeu d’Ensenyament Superior: Universitat Pública o Europa del Capital?

Enguany, segueix avançant a les universitats catalanes la gran reforma universitària a escala europea coneguda també com a Procés de Bolonya, destinada a canviar de dalt a baix el model d’universitat que actualment anomenem pública. Des de la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC), esbossem tres aspectes que considerem claus:
· L’anomenat “esperit Bolonya� persegueix la Lliure mobilitat a escala europea, una reforma pedagògica i una homologació de titulacions. Aspectes tots ells desitjables sempre i quan es doti dels recursos necessaris la universitat pública per tal de garantir-hi un accés universal. Tanmateix, encara és hora que es tingui present els diversos punts de partida de l’educació pública europea.
· El silenci mediàtic i la desinformació, no entenem com una reforma endegada formalment l’any 1999 amb la coneguda com a Declaració de Bolonya que li dóna nom, ha provocat tant poc ressò a l’opinió pública i dins de la comunitat educativa.
·El nul control democràtic; aquesta reforma, rere les trobades europees ministerials, l’encapçala la Comissió Europea on hi influeixen diversos lobbies empresarials. La mateixa OMC ha tret posicionaments al respecte. A l’estat espanyol, i mercès a les reformes que van comportar la LOU (figura presidencialista del rector, reforç del Consell Social, creació de l’Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación –ANECA-) tot i les promeses electorals del PSOE, aquesta nova reforma pot aplicar-se simplement a cop de Decret.

Aquest darrer curs, ha començat a generar-se un cert ressò al voltant d’aquest nou model, en bona mesura degut a les presses imposades a les universitats per tal d’enllestir les reformes de cara l’improrrogable termini del 2010. En aquesta línia, el govern espanyol duu aprovats diversos Decrets per a regular les noves titulacions, i serà durant aquests mesos que s’aprovarà el nou Catàleg de Titulacions que marcarà quins ensenyaments seran homologats i la seva composició en línies generals, l’esborrany del qual va provocar les primeres reaccions unitàries de la comunitat universitària i segons ens expliquen algunes fonts, serà aprovat. Alhora, s’amplien sense gaire informació les proves experimentals.

A dia d’avui, en consonància, hem deixat de sentir de parlar sobre la reforma pedagògica, veiem com no s’afegeixen suficients recursos per a garantir la lliure mobilitat d’estudiants (un insuficent increment de 200 eurus per a mobilitat), veiem com la llengua catalana segueix sent minoritzada a les aules dels Països Catalans, veiem com desapareixen i es dilueixen titulacions definides com a “econòmicament poc rentables�, veiem com ens augmenten les taxes per damunt de l’increment de l’IPC, veiem com es perfilen unes futures especialitzacions que seran de pagament (els nous postgraus) i veiem com s’imposen models de finançament competitiu.

En definitiva, avança el desmantellament del model educatiu de l’Estat de Benestar, i ens trobem ja davant de polítiques decidides que s’inscriuen en el marc de la nova Europa del Capital, com se’ns proposava amb la malanomenada Constitució Europea o el projecte de Directiva Bolkenstein. Per tot això, i degut al treball realitzat enguany dins de la Plataforma Mobilitzadora en Defensa de la Universitat Pública (PMDUP), aquesta comença a escalfar motors per una jornada de mobilitzacions de cara el 17 de Novembre, coordinats amb estudiants d’arreu d’Europa. Estigueu, doncs, atents i atentes.

Barcelona, 14 de Setembre de 2005
Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC)



[16/09/2005]

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Article " L’Espai Europeu d’Ensenyament Superior: Universitat Pública o Europa del Capital?"
21 set 2005
La disjuntiva està mal plantejada: una Universitat Pública es igualment capitalista quan el poder "públic" està en mans d'un Estat capitalista i burgès. Poc importa que el patró sigui la Caixa o la Generalitat, mentre ambdòs institucions estiguin governades i al servei de la burgesia. La Universitat no pot canviar de model dins del capitalisme, com tot, tendeix irremediablement a servir al capital.

Per tant la disjuntiva està mal plantejada o plantejada en termes que son equívocs.

Perque la universitat faci alguna cosa pel progrès humà, primer hem de desfer l'obsolet sistema capitalista que desde el sector públic o privat la estrangula i la subverteix en instrument al servei dels mercaders de tota mena.
Re: Article " L’Espai Europeu d’Ensenyament Superior: Universitat Pública o Europa del Capital?"
21 set 2005
Hi això com es fa?
Re: Article " L’Espai Europeu d’Ensenyament Superior: Universitat Pública o Europa del Capital?"
23 set 2005
la disjuntiva suposo que la veus al títol, és un recurs per a fer-ho cridaner i enllçar aquesta reforma amb les demés reformes o intencions recents, tot i que etimològicament puguis tenir raó. de fet, per ser una bona dijuntiva hauria de ser universitat pública o universitat privada, europa dels pobles i de les persones o europa del capital, o europa socialista o europa del capital...

en tot cas, és un article això i cita el desmantellament del model educatiu de l'estat de benestar, que en cap cas es defensa . perquè si des de les perspectives d'esquerres només diem "acabem amb el capital" (no proposes res tu, només negues i sense cap argument o un argument directament nihilista: com que no podem fer res excepte acabar amb el capitalisme, no fem res excepte dir qe el capitalisme mata però tampoc ens el carreguem i tampoc arribem a la gent, o no?. aquest article pretén crear opinió, i debat (no aquest, la veritat, o no aquest en primera instància), i és que cal conèixer al que ens enfrontem per carregar-nos-ho. inclús que no és una cosa de 4 ministres, sinó que darrera hi són els principals responsables d'aquesta nova etapa que ja no és ni la de la caiguda del mur de berlín. 2500 caracters no donen per més quan el que cal és repassar el que hi ha i el que ens ve al damunt, i que no som centenars de milers qui ens hi oposem activament sinó només uns quants centenars als Països Catalans, més encara quan des de la caixa, la generalitat i les universitats es silencien al màxim tots aquests processos

no te'm enfadis, però crec que optes pel rebuig pel rebuig. estic plenament d'acord en el que dius i també la organització on milito, però és que no dius res que no se sàpiga ja (i digues el que vulguis, faltaria més). clar que es poden fer articles així o el que vulguis, però fet un, fets 50mil. No a tot perquè tot està podrit. Collonut

perquè amb el que tu dius, a tothom se li dirà "reformista" quan li poses en boca coses que no expressa, però penso que just això és típic de derives "esquerranistes", i me'n conec masses desgraciadament. evidentment, prefereixo universitats capitalistes com les actuals a que el senyor de la caixa, directament i legalment, gestioni la universitat, encara que ja ho faci. el mateix amb la unió europea i la constitució europea que ens fotien, o amb l'agcs o amb el que vulguis posar-hi. fotre pals a les rodes per sistema darrera un ordinador, o un a local qualsevol arreglant el món asseguts a una taula no crec que sigui el més adient. com et recordo, el que falta gent dient prou a tot això (i potser ja ho fas) i en funció de la força podem adequar la resposta. i ara ens cal força que vol dir gent

perquè tu, què proposes que es faci?
Re: Article " L’Espai Europeu d’Ensenyament Superior: Universitat Pública o Europa del Capital?"
29 set 2005
l'educació superior també pot ser alternativa i transformadora...sinó mira la universidad popular de las Madres de la Plaza de mayo!
Re: Article " L’Espai Europeu d’Ensenyament Superior: Universitat Pública o Europa del Capital?"
29 set 2005
si i no, ja que si no m'equivoco, els títols que es dónen no són oficials

és a dir, demostra que pots montar una Universitat Alternativa, que a la pràctica compleix amb el seu paper. Formar persones que després han d'aplicar els seus coneixements per al desenvolupament de la societat

Tot i això, la "invalidesa legal" fa que realment no poguem transformar realment el model educatiu dins d'una societat capitalista. Això no vol dir que s'hagi de deixar d'avançar, i evidentment a Argentina s'ha fet i vol dir que hi ha camp per córrer (i més amb el malament que està tot, vaja, que no seria difícil). Jo anteriorment retreia aquests discursos immobilistes (i pamfletaris)

M'agradria que el/la "No" digués la seva, estaria bé

salut
Re: Article " L’Espai Europeu d’Ensenyament Superior: Universitat Pública o Europa del Capital?"
23 oct 2005
Be mireu jo el que veig aqui es que els xavals estudien masses anys.

Suposo que es una trampa del sistema per tenir la massa juvenil adormida a casa dels pares.

Surts als 25 al mon laboral i no has vist res, i veuen que llavors ja es massa tard per poder canviar res i de l'unic que tenen ganes es que el clatellot no sigui gaire fort.

Us ho dic perque a mi em passava, tinc 20 anys,i des dels 15 o aixi treballava els estius i ja em pensava que sabia de que naba el circ i sincerament no en tenia ni putea ideia.

Ara treballo i estudio , i es treballant que aprenc el que costa protegir el teu cul , conec de la insidia de la patronal pero la conec de veritat no desde el model teoric sino desde la pell i aixo es el que els hi caldria al jovent en general.

Ens trobem en aquesta dicotomia el joven que treballa no es el que esta format i el que esta format no treballa, aixi no anem a cap lloc.

Basicament la trampa esta molt ben pensada, uns quants de camiseta radical i nas enfarlopat parlant de Bakunin i de Carlos Marx pero de brometa, mani de pega, l'ultima moda la rave reinvindicativa. I de l'altre xavalets que no saben on tenen la ma dreta ni l'esquerra amenaçats sota la por de la descolalitzacio de l'empresa (laltre gran invent de la nostra decada).

No estic en contra la cultura , evidentment que no.Es la cultura la que ens fa lliures.
Estic en contra del parasitisme quedi clar.

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more