Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat
La ICANN aprova definitivament el domini .CAT
16 set 2005
La ICANN aprova definitivament el domini .CAT
La Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) -que és l’entitat responsable de la coordinació del sistema de noms de domini a Internet- ha fet públic avui (16/9/20005) que la candidatura presentada per l’Associació puntCAT per a la creació d’un domini propi per a la comunitat lingüistica i cultural catalana a Internet satisfà tots els criteris establerts i ha autoritzat l’existència del .cat com a nou domini d’Internet i n’ha aprovat el corresponent acord que regularà el seu funcionament.

A partir d’ara el domini .cat representa dins internet els usuaris que s’expressen en català i servirà per a ressaltar a nivell mundial l’existència de la cultura catalana. De fet aquest domini és el primer que representa a nivell global un grup lingüístic i cultural, un fet excepcional del qual la nostra cultura pot estar legítimament orgullosa.

L’ICANN ha avaluat molt positivament l’existència de la comunitat lingüística i cultural de parla catalana com una comunitat ben definida i representada a través d’una entitat i d’un projecte que ha rebut un ampli suport des de la pròpia comunitat. Això era una condició important per a avaluar positivament unes propostes de dominis que, per definició, han d’anar adreçats a comunitats definides per criteris molt concrets i que han de ser representades adequadament.

És per això que l’Associació puntCAT vol agrair el suport prestat des de bon principi per les més de 90 entitats membres actuals de l’Associació i que representen els usuaris catalanoparlants d’Internet no només del Principal, el País Valencià, les Illes, la Franja, Andorra, la Catalunya Nord o l’Alguer sinó també de totes aquelles ciutats i països del món on hi ha parlants del català. Llur presència, diversitat, representativitat i grau de compromís i complicitat amb el projecte han estat un factor clau en el procés d’avaluació i ha ajudat a fer entendre que el català és també una llengua global, fet que queda remarcat amb el nou domini, que té validesa arreu del món.

De la mateixa manera també volem agrair molt especialment el suport de les més de 68.000 persones, entitats i empreses que s’han adherit a la campanya de suport a la candidatura a través del web www.puntcat.org. El nombre d’adhesions aconseguit és una fita impressionant, comparada amb qualsevol altra candidatura presentada fins ara a l’ICANN i ha servit per a demostrar, sense ombra de dubte l’interès dels internautes en llengua catalana per tenir un domini que els identifiqui a nivell global dins la xarxa.

També volem manifestar el nostre agraïment per l’interès i el suport que s’ha rebut de totes les administracions públiques a les que s’ha presentat el projecte. Especialment remarcable ha estat el suport prestat des del Govern de la Generalitat de Catalunya, tant l’anterior com l’actual, i la bona disposició mostrada pels Governs espanyol i andorrà.

L’Associació puntCAT va presentar el 16 març de 2004 la candidatura per obtenir el domini .cat, per a la comunitat lingüística i cultural catalana. Aquest fet es va produir en el marc del procés de sol·licitud de nous dominis anomenats patrocinats (sponsored en anglès, és a dir, per a comunitats definides, no d’ús genèric com el “.com�) que va convocar l’ICANN el primer trimestre de 2004. En aquest mateix procés es varen presentar nou candidatures més, de les quals tres més ja han estat definitivament aprovades i altres tres són en fase de negociació

L’Associació puntCAT es va crear el 23 de novembre de 2001 després d’alguns mesos de preparació i ha treballat al llarg d’aquests anys per a aconseguir l’èxit que avui veu la llum pública. Ara donarà pas a la Fundació puntCAT, que gestionarà el Registre de dominis .cat.

Associació puntCAT
Mira també:
http://www.racocatala.com/articles/8790
http://www.racocatala.com/articles/8790

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La ICANN aprova definitivament el domini .CAT
16 set 2005
1. El .cat és un domini vàlid igual que qualsevol altre?
Des del punt de vista del seu ús és vàlid com qualsevol altre. L'única diferència entre els diversos noms de domini només és el seu significat

2. Qui pot usar un domini .cat?
Tothom que pugui mostrar la seva relació amb la comunitat cultural i lingüística catalana a internet. Això vol dir qui faci comunicació online en català, per exemple que tingui una web, qui pertanyi a entitats que ja tenen dominis .cat però també, per exemple, empreses no catalanes que vulguin adreçar els seus serveis a la nostra comunitat.

3. Una persona individual podrà tenir un domini .cat?
Sí.

4. Com podré registrar un domini .cat?
Quant el registre del domini estigui actiu, d'aquí a poc temps, es publicarà una llista de les entitats(registradors, com els que registren un domini .com, per exemple) a través de les quals es podran registrar dominis .cat
Les condicions i la forma de registre seran la mateixa en totes elles però les condicions de preu, hosting, etcètera, dependrà de cadascuna d'elles.

5. Puc enregistrar ja un domini .cat?
No. I desaconsellem que la gent s'apunti a qualsevol pre-registre, llista d'espera, etcètera, fins que el registre no publiqui les condicions precises de terminis, preus, registradors autoritzats, etcètera

6. Quan es podrà, doncs?
No es pot donar una data precisa però, en tot cas, abans que acabi l'any 2005

7. Els registradors com determinaran si una web pot tenir un .cat o no? És obligatori que estigui en català?
En el moment del registre caldrà donar una sèrie d'informacions, com ara la finalitat del domini, i descriure la vinculació amb la comunitat catalanoparlant, omplint un formulari. A continuació el registre farà les comprovacions oportunes i activirà el domini.
No és obligatori que estigui en català. Si està en català ja no cal justificar res més. Si no hi ha una part, com a mínim, en català llavors qui vulgui registrar el domini haurà de demostrar la seva vinculació amb la cultura catalana, encara que ho faci en altres llengües, sense tenir contingut català en la web.

8. I com podré demostra la meva vinculació a la cultura catalana?
Hi haurà tres formes de fer-ho:
-formar part d'entitats que tenen una vinculació directa amb la llengua i la cultura (escoles, universitats, mitjans de comunicació, associacions culturals...)
-demostrar que s'està fent ús del català a la web que aspira a tenir un domini .cat -un enllaç a les pàgines en català serà demostració suficient
-en cas necessari, i si no es compleix cap de les referències anteriors, tres persones que tinguin un domini .cat podran avalar la sol·licitud de domini.

9. Hi haurà alguna prohibició explícita?
Hi haurà usos incompatibles. Per exemple no es podrà registrar dominis de noms coneguts amb la finalitat de revendre'ls o usar el domini per a fer spam. Tampoc no es podran fer pàgines de gats si aquestes no estan en català -sona estrany però és una de les condicions de la negociació amb l'ICANN.

10. Es podran publicar pàgines amb qualsevol tipus de contingut?
Qualsevol sempre que respecti les normes del registre i no violi cap llei.

11. Jo tinc una web .com. Podré tenir la mateixa adreça amb .cat? He de deixar el .com?
Tots els dominis són compatibles. Una mateixa web pot ser accessible des d'un domini .com i un .cat, de forma simultània. Respecte a l'adreça si la mateixa adreça que algú té amb el .com està lliure amb el .cat podrà registrar-la. En el cas d'adreces que diverses persones poden registar (un mateix cognom, per exemple) el primer que la registri en serà el propietari.

12. I com puc assegurar-me de ser el primer?
En poques setmanes la Fundació .cat publicarà el procediments detallats per a registrar noms de domini i també la normativa per a resoldre possibles conflictes per la titularitat i l'ús d'un nom.

13. Si tinc alguna discussió sobre la propietat del domini a qui em puc adreçar?
En qualsevol cas, i si hi ha cap conflicte, la Fundació .cat nomenarà una entitat independent de la Fundació que assumirà la resolució d'aquests conflictes.

14. Podré tenir adreces de correu .cat?
El domini .cat, com tots els dominis, servirà per a qualsevol ús: web, correu, ftp...

15. Quant costarà un domini .cat?
El preu final el fixaran els registradors i per tant, igual que passa amb els altres dominis, variarà segons cada registrador.

16 Es podrà registrar un domini .cat des del País Valencià o la Catalunya Nord, per exemple?
Evidentment. El domini no és un domini territorial i s'aplica al conjunt de la comunitat catalanoparlant. Fins i tot si no està en el territori tradicional on es parla la llengua.

17. Es podrà registrar més d'un domini .cat?
Sí.

18. Quan funcionaran del tot els dominis .cat?
Abans de final d'any

19. Queda algun tràmit encara que pugui dificultar la posada en marxa del .cat?
No. Només queda posar en marxa els procediments tècnics i operatius.

20. Qui estarà al càrrec d'aquest domini? El govern hi té alguna cosa a veure?
El domini .cat el gestionarà la Fundació puntCAT, que és una entitat sense afany de lucre oberta a la participació de totes aquelles persones i entitats que hi estiguin interessades. Els governs no tenen cap paper en la gestió del domini.
Re: La ICANN aprova definitivament el domini .CAT
16 set 2005
Hi ha debat al voltant d'aquest tema a la web sobre comunicacions i internet Banda ancha.

http://www.bandaancha.st/weblogart.php?artid=3389
Re: La ICANN aprova definitivament el domini .CAT
16 set 2005
Moltes gracies per l'explicacio "Cat".
Re: La ICANN aprova definitivament el domini .CAT
16 set 2005
Felicidades a puntcat.org y a todos aquellos que han dado su apoyo a la candidatura. Por fin una buena notícia. Una pequeña alegría que nos ayude a perserverar, a seguir luchando. Saludos a todos y buen fin de semana.
Re: La ICANN aprova definitivament el domini .CAT
16 set 2005
Gràcies a puntcat.org per la feinada i felicitem-nos tots els
que li hem donat suport per la consecució de la fita!
Esperem q estigui disponible ben aviat!!

www.guinarda.com
Re: La ICANN aprova definitivament el domini .CAT
16 set 2005
Aviat a les seves pantalles...

www.psc.cat
www.ciu.cat
www.erc.cat
www.maulets.cat
www.cajei.cat

Unitat!
Re: La ICANN aprova definitivament el domini .CAT
16 set 2005
Si si... prefereixo aquesta unitat terminològica que la de .es ... o tu no? treu-te la màscara, espanyol!
Re: La ICANN aprova definitivament el domini .CAT
16 set 2005
El govern balear descarta usar el domini ".cat" i el valencià s'indigna pel reconeixement
Els governs valencià i balear, tots dos en mans del Partit Popular, no estan disposats a usar el domini ".cat" a les seves pàgines oficials. El portaveu del govern de les Illes, Joan Flaquer, s'ha excusat dient que ningú entendria l'ús de la terminació en les institucions balears, ja que l'arxipèlag forma part d'Espanya i no de Catalunya. Més forta ha estat la reacció de l'executiu valencià, que considera que el reconeixement és el primer pas de Catalunya per obtenir la independència política.

més info:
http://www.catalunyainformacio.com/noticia/not191197505.htm

paperus... sempre tan divertits...
Historia del ".cat" i del ".ct"
08 oct 2005
A principis del 2003 la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat va posar uns quants milions de les antigues pessetes sobre la taula, per tal de crear una associació que defenses l'obtenció del domini ".cat". Se la va anomenar ADD-ct (Associació defensa del domini ".ct"). Durant un periode d'uns quants mesos es va consultar de forma individual a associacions del país per trobar adhesions a l'associació. L'encarregat va ser en Marc Pifarré i Estrada. Estretament relacionat amb el partit polític CIU a través de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya. També hi va estar a la junta de l'associació l'antic secretari de telecomunicacions de l'època CIU, en Jordi Alvinyà, també hi trobem a en Manel Sanromà, conegut pel projecte de l'Administració Oberta de Catalunya. En el projecte s'han mogut molts diners de forma poc clara i sense deixar prou clar la quantitat aportada per la Generalitat. Amb el canvi de governs de l'estat español i de la Generalitat de Catalunya semblava que tot s'arreglaria. El domini ".cat" es aprovat. L'advocat i ànima de la campanya pel domini ".cat" va ser l'Amadeu Abril com a director executiu i en Vicent Partal com a vocal. En Jordi Alvinyà figura com a secretari i en Marc Pifarré com a gerent. En Manuel Sanromà esta dins el comitè de representació de l'associació davant l'ICANN. Sembla que un projecte que va néixer de manera poc transparent segueix viu amb l'ajut un altre cop de la Generalitat. Totes dues assosiacions la de ".cat" i ".ct" han treballat paral·lelament, compartint molts noms. Sempre veiem els mateixos noms quan parlem d'Internet i Catalunya. Però amb el projecte d'Estatut d'Autonomia de Catalunya presentat al Congrés dels diputats, tot ha quedat enredat un altre cop. El ministre José Montilla no recolzarà la petició del domini ".ct" davant l'ICANN. Continuara...
Sindicato Sindicat