Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: corrupció i poder : criminalització i repressió
L’espai públic no és estatal. En defensa de les Festes Alternatives de Gràcia
16 ago 2005
Des de l’Assemblea de Barri de Sants, en tant que organitzadora de les Festes Majors Alternatives de Sants des de fa 11 anys, no podem restar en silenci davant la decisió del Districte de Gràcia de no autoritzar les Festes Alternatives de Gràcia.
No podem, de cap de les maneres, restar en silenci, doncs no volem ser còmplices dâaquesta monopolització de lâespai públic per part de lâAdministració. Al contrari, cada intent dâestatalització del carrer ha de ser denunciat enèrgicament, sinó correm el perill que es naturalitzi, es converteixi en norma indiscutida, esdevingui lâescenari habitual de la participació pública a la ciutat. I ho sentim molt: entenem que lâús de lâespai urbà ha de ser autoregulat per la pròpia societat, què és qui el construeix, el viu quotidianament, el gaudeix o sofreix.

Vivim en una ciutat on, històricament, ha estat la gent qui amb les seves pròpies mans ha hagut de resoldre les pròpies necessitats i satisfer els propis desigs. Quants autobusos arriben avui al seu destí perquè en el seu dia el veïnat demostrà que era possible? Quants parcs han estat arrencats de la febre especuladora gràcies a mobilitzacions veïnals? Quants claveguerams han estat construïts pels propis habitants dels barris perifèrics? Quantes escoles han estat edificades per pares, mares i mestres; quants centres dâatenció primària han estat aconseguits per les lluites dels seus usuaris? Quants centres cívics, quantes escoles bressol, quants semàfors o enllumenats han estat instalâ¢lats en la ciutat després de milers dâhores de tallar carrers, dibuixar pancartes, de patir lâirritant desinterès de lâAjuntament? Quantes Festes han estat recuperades, inventades, fabricades en hores de cooperació veïnal, sense ni un duro de lâAjuntament? Quantes ciutats han estat construïdes en aquesta Barcelona desmemoriada, per la pròpia gent que lâhabita?

LâAdministració Municipal, en tot cas, és deutora de lâexperiència colâ¢lectiva que, al llarg de la història, ha construït lâespai públic a la nostra ciutat. I ha de saber que aquest patrimoni comú es resistirà a ser expropiat, mercantilitzat, banalitzat.

Quina alçada moral té una Administració que ha convertit Barcelona en un parc temàtic, a lâhora de prohibir què uns veïns més autoorganitzin les pròpies festes? Quina densitat ètica té un govern municipal, que ens vol fer viure a tots en un circ esponsoritzat, a lâhora de determinar ara âtu juguesâ? i âtu no juguesâ?? Quina legitimitat té qui ha sobresaturat el carrer en una rua constant de les multinacionals, sense importar-li interrompre la vida quotidiana de la gent, a lâhora dâexcloure altres usos en tant que pertorbadors?

Més enllà de les prohibicions rebutjables, ens preocupen encara més els discursos que es construeixen per a legitimar lâaberració estatalitzadora dâun espai que és de totes. Existeixen ciutadans de primera i de segona? Ãs la ciutat per al ciutadà considerat cívic, i els etiquetats dâincívics són meteks sense drets? Ãs cívic protestar pel soroll de les festes, és incívic fer-ho quan són els automòbils i les obres de les constructores les que ens posen els nervis de punta? Perquè és qüestiona el caràcter alternatiu dâunes festes, quan, efectivament, la seva alternativa és que no reben subvencions, que no estan patrocinades per multinacionals, constructores o bancs, que tenen uns objectius de denuncia social, que els diners recollits van a projectes socials, que són organitzades assembleàriament, etc? Ãs la ideologia del civisme la coartada per a la cacera de bruixes de la diferència? Perquè des de lâAjuntament i els mitjans de comunicació sâintenta enfrontar les festes dâuns carrers amb uns altres, criminalitzar determinats colâ¢lectius, distorsionar la realitat?

El Districte de Gràcia, aquest any, inaugura les Festes amb un pregó dedicat a la immigració. Voldrà reconèixer que la gent que organitza les Festes Alternatives de Gràcia ha cedit mesos enrera els seus espais, energies i recursos, a les darreres mobilitzacions dels immigrants sense papers a Gràcia?

El Districte de Gràcia, aquest any, vol regular els propis excessos que ell mateix ha generat. Voldrà reconèixer que és víctima de la seva pròpia opció estratègica- comercial de tematitzar el barri de Gràcia? Són els okupes, per exemple, els responsables de lâactivitat dâun parell de milions de persones que acudeixen a Gràcia per les Festes, gràcies âentre dâaltres factors- a la propaganda municipal? Com es cau en injúries doloroses de convertir víctimes en botxins, com quan es corresponsabilitza a les Festes Alternatives de la mort del Roger, assassinat lâany passat per una banda de neonazis?

Esperem que els carrers de Gràcia -la gent que organitza les Festes-, no caigui en lâerror dâempassar-se les mentides municipals (âles festes Alternatives les organitzen monstresâ?); superi en canvi la por a perdre les subvencions (aquest any, casualitats de la vida, augmentades substancialment) i alci la seva veu contra la prohibició. Han de saber que avui són uns els prohibits, demà els següents seran uns altres.

Esperem també que, entre totes, tinguem prou energia colâ¢lectiva per a garantir els usos públics en una ciutat que es dessagna per la privatització i per la mercantilització de lâespai. Això, per tant, no és un lament perquè lâAdministració Municipal reconsideri la seva postura. Ãs, en tot cas, una crida a la gent dels barris a defensar els espais de tothom enfront la Barcelona marca registrada que tot sâho empassa.

Defensem les Festes Alternatives de Gràcia perquè defensem la lliure organització de lâespai públic.

Defensem les Festes Alternatives de Gràcia perquè la ciutat no és propietat privada de lâAjuntament.

Defensem les Festes Alternatives de Gràcia perquè simbolitzen cada festa alternativa que dinamitza i omple de vida els nostres barris i pobles.

Si lâAjuntament practica un urbanisme excloent (âlâespai públic és estatalâ?), nosaltres, amb les nostres Festes, celebrem precisament el contrari. Que allò públic té per sort més a veure amb lâexperiència desbordant de la colâ¢lectivitat, que no pas amb les directrius privatitzadores dâun Ajuntament que ja no sap ni a qui representa.

Salut a les Festes Alternatives de Gràcia!
Salut també a la Comissió Popular de Festes, les solidàries festes de la plaça del Diamant!

Festes Majors Populars i Alternatives de Sants
Assemblea de Barri de Sants
Agost del 2005

This work is in the public domain

Comentaris

Gran comunicado
16 ago 2005
Inteligente, acertado y adecuado a la situación.

Por la construcción pública, antiestatal y anticomercial, de las fiestas, de los barrios, de las vidas.
Re: L’espai públic no és estatal. En defensa de les Festes Alternatives de Gràcia
16 ago 2005
Visca solidaritat internacionalista!!

Visca les Festes de Gràcia!!

Visca els Països Catalans!!

Independència i socialisme!!
Re: L’espai públic no és estatal. En defensa de les Festes Alternatives de Gràcia
18 ago 2005
Mola, jeje, què seria sense el germanet gran (Sants), que s'explica bé i té perspectiva, del germanet petit (Gràcia), sempre a punt pel que sigui però descarriat i bala perduda?

Merci per dir tot allò que nosaltres no sabem dir. És trist però a aquestes alçades no ens enganyarem...
Re: L’espai públic no és estatal. En defensa de les Festes Alternatives de Gràcia
21 ago 2005
Voldria saber on puc trobar el programa de les festes alternatives de sants.
Re: L’espai públic no és estatal. En defensa de les Festes Alternatives de Gràcia
21 ago 2005
Aquí va (personalment crec que no maten, però al menys hi haurà presència de la cultura occitana, la gran oblidada):


Cartell "XI Festa Alternativa SANTS 2005"

Dilluns 22 Agost (C/ Premià)Sopar popular al carrer Premià.

Amenitzat per l’Orquestra KUMBES DEL MAMBO.

Dimarts 23 Agost (Plç. Osca)

19h. Joc del O.M.C.POLY (Organtizació Mundial del Comerç) + Txerrada.

22h. PREGÓ de la Festa Alternativa

+ Punxa Discos Revival.

Dimecres 24 Agost (Plç. Osca)

21h. NIT D’ESPECTACLES

< Contacontes, Clowns, Teatre... i molt més! >

Dijous 25 Agost (diferents espais)

Matí (Plç. de Sants)

10:30h. Jocs infantils.

Migdia... (Plç. de Sants)

Dinar popular.

Tarda (La Capella de Can Vies)

Presentació/Txerrada sobre immigració.

Nit (Parking Plç. de Sants)

22h. CONCERT:

Timbalers d’Olesa de Montserrat

ASERE (Grup Cubà)

LA FAMILIA RÚSTICA (Ska-Reggae)

Divendres 26 Agost (Parking Plç. de Sants)

20h. CERCACARRERS

Acompanyat per La Fanfare Des Goulamas (Occitània).

22h.CONCERT - Marató HARDCORE amb:

MÉS QUE ODI (Ex - M.T.H. Barcelona)

E.T.C. (HC Sants)

MALL (Bellpuig – Lleida)

DIRTIES (Euskal Herria)

ZINC (Madrid HC)

DJVU (Sants Clàssics!)

Dissabte 27 Agost (Parking Plç. de Sants)

17h. III CURSA DE CARRETONS (C/ Jocs Florals)

21h. Entrega de premis de la Cursa de Carretons

21:30h. Espectacle dels DIABLES DE SANTS

amb motiu del seu XXVè Aniversari.

22h. CONCERT *:

ELS BANDOLERS (Ribera del Xúquer)

LOS DRAPS (La Franja)

GOULAMAS’K (Occitània)

+ DJ Merey

* Durant el concert es farà un brindis pels presos.
Re: L’espai públic no és estatal. En defensa de les Festes Alternatives de Gràcia
23 ago 2005
Assemblea de Barri de Sants lluita autònoma? va home va, no ens feu riure....
Re: L’espai públic no és estatal. En defensa de les Festes Alternatives de Gràcia
24 ago 2005
Tot el programa el podeu trobar a www.barrisants.org, el portal d'informació dels moviments socials de Sants.
Festes alternatives Bellvitge
31 ago 2005
magradaria saber les dates de les festes alternatives de belvitge i si algu sap quan surtira el cartell o la programació o si ja ha surtit. venga salut
Sindicat Terrassa