Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina : pobles i cultures vs poder i estats
La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
16 ago 2005
Els passats dies 10 i 11 d’agost la ciutat de Caracas va acollir el primer Congrés Continental Bolivarià organitzat per la Coordinadora Continental Bolivariana, que agrupa organitzacions socials, juvenils i estudiantils del continent llatinoamericà.
Els passats dies 10 i 11 dâagost la ciutat de Caracas va acollir el primer Congrés Continental Bolivarià organitzat per la Coordinadora Continental Bolivariana, que agrupa organitzacions socials, juvenils i estudiantils del continent llatinoamericà.

Una delegació dâEndavant va participar al Congrés per fer sentir la veu de lâesquerra independentista i de les lluites populars dels Països Catalans en les diverses comissions de debat.

En les resolucions finals, el Congrés Continental va donar suport a la campanya âPaïsos Catalans Insubmisosâ?. En la resolució, els assistents al congrés van expressar el seu suport âa la lluita de lâesquerra independentista i revolucionària catalana i a les seva estratègia de desobediència civil que pretén fer visible lâopressió nacional i de classe que pateixen els Països Catalansâ?. Així mateix, els organtizadors van agrair la presència de militants de lâorganització Endavant i van mostrar el suport inequívoc a la lluita per la independència i el socialisme als Països Catalans.

A més, en la clausura del Congrés també hi va haver paraules de suport a la lluita de lâesquerra abertzale basca i a la dels comunistes turcs. Altres delegacions internacionals presents provenien dâItàlia i Grècia.

Els debats van girar sobre cinc eixos principals: Metodologia i política, Comunicació alternativa, Organització, Antiimperialisme i avanç dels procesos revolucionaris, i Congrés indígena gran-colombià. Aquestes discussions van permetre als assistents de traçar línies de treball conjuntes de totes les organitzacions de la Coordinadora Continental per als propers dos anys.

Presidents honoraris del Congrés

Alguns dels presidents honoraris de la Coordinadora van participar en la cloenda del Congrés. Però la majoria de presidents honoraris no van poder-hi assistir. Ãs el cas de Manuel Marulanda, comandant en cap de les FARC-EP i que per raons òbvies no es va poder desplaçar fins a Caracas. Marulanda, en acceptar el càrrec de president honorari en constituir-se la Coordinadora fa dos anys, ja havia assenyalat: âAccepto amb molt de gust, tot i que des de la distància es pot ajudar poc la nova generació de revolucionaris, però sí que és un bon començament per al futurâ?. Tampoc va poder participar en el Congrés Victor Polay, líder de lâMRTA peruà que està empresonat des de fa 15 anys però que va enviar una salutació des de la presó als assistents al Congrés. Altres presidents honoraris que no van poder compartir el debat amb els assistents són Pere Casaldàliga, bisbe català de la teologia de lâalliberament que fa més de 30 anys que viu al Brasil, o el sociòleg James Petras.

Dels assistents, el president honorari per Bolívia, Felipe Quispe, va destacar que la lluita dels diversos pobles presents al Congrés és una sola: âcontra lâimperialisme gringo dels Estats Units i contra les transnacionalsâ?, i es va acomiadar compromentent-se âa lluitar i a entregar la sang i la vida si és necessariâ?.

Al seu torn, Narciso Isa Conde, va assenyalar que els pobles del continent caminen cap a la segona independència i cap a la construcció del socialisme llatinoamericà. Isa Conde va subratllar que els presents al Congrés són els que âsempre hem defensat les causes justes: les diverses ètnies del continent, lâMRTA, les FARC i totes les expressions de la rebel·lia colombiana, els bolivarians, els zapatistes, els comunistes conseqüents, els socialistes conseqüents...â?. I va afegir: âens sentim bé quan obrim els braços als companys de lâesquerra independentista catalanaâ?, així com a lâesquerra abertzale basca o als turcs que lluiten des de diversos fronts i que donen la vida en vagues de fam a les presons.

Narciso Isa Conde també va fer un tenir paraules de suport al poble cubà que continua enfrontant-se als Estats Units. Pel que fa al Brasil, però, va ser més crític, en advertir que sâestan esvaint moltes espernaces en aquest país, i va recomanar al Frente Amplio de lâUruguai que sâapropi més a la Venezuela de Chávez âsense imitar-la- que al Brasil de Lula. Per aquest president honorari, la proposta per fer front a lâimperialisme que amenaça els països llatinoamericans és clara: âPer dissuadir o enfrontar agressions militars cal tenir forces militars, i avui en dia lâesquerra pot comptar amb les Forces Armades cubanes, amb part de les Forces Armades veneçolanes i amb les FARC. Aquestes tres forces hauran de ser aliats estratègics en el futurâ?. Isa Conde també va subratllar que âla història de la humanitat no ha conegut un capitalisme, un imperialsime, tan destructiu de la humanitat i dels recursos del planeta. Ens trobem en una crisi dâexistència de la humanitat, cosa que és un desfiament enorme. Nous reptes sâobren davant de totes i tots els que hem participat en aquest congrésâ?. Amb la salutació âFins la victòria sempre!â?, el president es va acomiadar dels presents emplaçant-los a continuar la lluita arreu del continent.

Finalment, Oscar Rotundo, el nou secretari general de la Coordinadora, va tenir paraules per als represaliats: âQue orgullosos que se sentiran els nostres presos i desapareguts en veure que el seu esforç no va ser en va!â?. I va animar tothom a marxar âamb el compromís de trobar-nos dâaquí a dos anys multiplicats, un temps en què caldrà continuar lluitant contra lâimperialisme en tots els terrenysâ?.

Festival de la Joventut i els Estudiants

La celebració del Congrés Continental Bolivarià ha coincidit a Caracas amb el Festival Mundial de la Joventut i els Estudiants, una trobada de les joventuts comunistes dels cinc continents que també sâobre a altres grups juvenils i estudiantils dâesquerres. Aquest any, però, sâha fet evident que lâobertura no és tan real, sobretot quan els Països Catalans i altres nacions sense estat no han pogut participar en la trobada amb delegació pròpia.

Tot i això, en la cerimònia dâinauguració del festival el dilluns 8 dâagost, un grup de catalans va improvisar un rètol i va desfilar amb la resta de delegacions. En passar per davant de Chávez, un representant de la Brigada catalana-veneçolana Alí Primera (on hi participen militants dâEndavant, Maulets i casals independentistes) va poder pujar fins al tarima presidencial i entregar una bandera estelada al mandatari veneçolà, a qui va explicar que és el símbol de la lluita per la independència i el socialisme als Països Catalans. Alguns catalans i catalanes també van tenir problemes en la xerrada sobre lâautodeterminació dels pobles organitzada en el marc del festival. I és que tot i que havien demanat torn de paraula, la mesa no els el va voler concedir, i finalment un jove català va acabar agafant el micròfon per explicar la lluita del poble català per aconseguir el dret a lâautodeterminació.

Caracas, agost de 2005

Per més informació:
www.conbolivar.org
Mira també:
http://www.endavant.org
http://www.conbolivar.org

This work is in the public domain

Comentaris

Re: La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
16 ago 2005
Els catalans i valencians resistim a l'ordre de Castella com molts indigenes per tota llatinoamerica!!!

JUSTICIA, TERRA, LLIBERTAT, DEMOCRACIA!!!
Re: La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
16 ago 2005
Això si que és internacionalitzar la lluita independentista catalana!

Visca la terra!
Re: La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
16 ago 2005
Això és una tonteria. La independència pot ser reaccionària. De fet, la major part dels independentistes catalans són de dretes, proamericans i feixistes.

Això no ho vau explicar a Veneçuela, oi?
Re: La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
16 ago 2005
Posats a dir tonteries podriem dir que la major part d'internacionalistes espanyols són ultranacionalistes castellans amb un odi visceral cap a les cultures minoritzades que han interioritzat com ningú el discurs únic del Nacional-Catolicisme, els quals ofuscats per la ràbia la impotència de construir res sols us dediqueu en cos i ànima a perseguir i criticar als que si tenim un projecte, encara que jove i fràgil, d'emancipació social i personal.

Altra cosa és que als PAïsos Catalans coma tot el mòn hi hagi gent que no sigui revolucinària, però això en el fons no és culpa nostre i no ens en faràs sentir culpables, al igual que a tu bàrbar ningú et critica per les opinions de la caverna espanyola, sino sols set critica per les teves opinions de colonitzat que ha interioritzat el discurs dels vencedors!

Visquen els Països Catalans, Visca l'Autogestió, Visquen les Assemblees, Visquen els Pobles que Lluitem per l'emancipació, morin els colonitzadors, i la gent que sent tant d'autodi que se sent culpable de parlar una llengua oprimida i perseguida per la màquinaria estatal espanyola i pel context capitalista internacional.
Re: La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
16 ago 2005
LEtonia, Croacia, Catalonia...fachonia.
Catalunya és un país de dretes amb independentistes de dretes, proamericans i feixistes. Us agradi o no.
Re: La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
16 ago 2005
A Catalunya hi ha independentistes de dretes i tambe d'esquerres, no estereotipis, l'esquerra independentista no pinta res al parlament pero domina el carrer.
Re: La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
16 ago 2005
molt bona feina de l'esquerra independentista,

i una bona patada a l'estómac dels ultranacionalistes espanyols com aquest memo que escriu els posts signant com a 'internacionalista'.

Costa d'empassar eh que l'esquerra independentista catalana practiqui l'internacionalisme des de la pròpia sobirania.

Visquen els països catalans lliures, socialistes i solidaris
Re: La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
16 ago 2005
Vosaltres, abans un ultranacionalista indepe de dretes que un internacionalista espanyol -o no- d'esquerres.

Vosaltres a lo vostre, feixistes!
Re: La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
16 ago 2005
Sí, la prova de com són de reaccionaris els independentistes és que ells han anat allà a treballar a veneçuela, donant suport a la revolució bolivariana, aprenent d'allà i explicant la nostra realitat, ja tres vegades els darrers dos anys, mentre altres es dediquen a insultar des de casa i a criticar amb arguments falaços dignes d'un pamflet ultraespanyol com El País (que també vol fer creure que és d'esquerres però ataca cada dia Cuba i Veneçuela, a més evidentment dels moviments d'alliberament dels pobles, únics enemics reals de la seva espanya 'moderna' on prohibeixen manifestacions, surten al carrer els del GAL, o es mantenen impunes les Tortures i mort als calabossos de la picoleta).
Re: La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
16 ago 2005
mini, tant poca feina teniu a la comissaria a l'estiu que no tens res millor a fer que escriure tonteries?

ningú ha defensat la gent de dretes que es proclama independentista (que no és, perquè sempre que hi ha hagut perill per als seus privilegis, els burgesos catalans han donat el seu suport a espanya i han rebutjat cap mena de ruptura).

La lluita per la independència veritable avui només pot ser d'esquerres, per molt que algun il·luminat o crio sense cap formació es pensi el contrari.

I els veritables internacionalistes de l'estat espanyol, que n'hi ha molts, recolzen la lluita pels drets nacionals de catalans, bascos i gallecs.
Re: La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
16 ago 2005
Haureu hagut d'aprendre espanyol, per espavilar-vos a Veneçuela.

En fí, que sí que sou els únics que heu anat heroicament allà i sou molt revolucionaris (la prova és que bé està el moviment anticapitalista aquí, que abans lluita per una independencia nacionalista que per un altre sistema).

No enganyeu a la gent ni als veritables internacionalistes, que no ténen cap lligam sentimental amb cap nació en particular, i amb totes les pobres i oprimides en general (no és el cas de la catalana, oligàrquica i opresora).
Re: La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
16 ago 2005
Qui no és cpaç d'estimar-se a un mateix, no és en realitat capaç d'estimar ningú altre.
Re: La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
16 ago 2005
... es nota que no tens ni idea del que és l'esquerra llatinoamericana i els processos com el veneçolà o el cubà, que si es caracteritzen per alguna cosa és per el seu nacionalisme, patriotisme o com li vulguis dir.

de tota manera, un individu que diu que la nació catalana és 'oligàrquica i opressora' és que no té ni idea ni d'on viu, ni del que és una nació. En tot cas és evident el component de racisme d'aquesta afirmació, quan qualifica emb aquests termes a tot/a catalana que es considera part d'una nació que no sigui la que ens imposa el DNI.
Re: La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
16 ago 2005
Felicitats a la Brigada i a Endavant-OSAN, i també a la Coordinadora d'Estudiants dels Països Catalans (CEPC), que hi enviava també un grup de representants al festival de la joventut i els estudiants.
Re: La Coordinadora Continental Bolivariana dóna suport a la lluita de l’esquerra independentista
19 ago 2005
ara falta que sapiguem fer les coses bé
Sindicat Terrassa