Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: ecologia : especulació i okupació
El GEPEC- ECOLOGISTES DE CATALUNYA dóna el seu suport a la Plataforma Ciutadana en Defensa del Pati de Valls
16 jun 2005
Davant del conflicte social creat a Valls, arran de la decisió de l’ajuntament de construir un aparcament a la plaça del Pati, amb la conseqüent transformació d’aquest emblemàtic espai de la capital del l’Alt Camp, el GEPEC vol fer públic el seu suport a la postura i els postulats de la Plataforma en defensa del Pati.
Davant del conflicte social creat a Valls, arran de la decisió de l’ajuntament de construir un aparcament a la plaça del Pati, amb la conseqüent transformació d’aquest emblemàtic espai de la capital del l’Alt Camp, el GEPEC vol fer públic el seu suport a la postura i els postulats de la Plataforma en defensa del Pati.

Tal com ja s’esmenta al manifest de la Plataforma la construcció d’aquest aparcament subterrani comportarà la destrucció irreversible de l’element urbà més emblemàtic de Valls, anirà en contra d’un model de ciutat sostenible i a més hipotecarà el desenvolupament del casc antic de Valls com a lloc de trobada ciutadana i com a centre comercial de qualitat.
El sistema de mobilitat de Valls, fins ara s’havia basat en aparcaments dissuassoris situats en la perifèria del casc antic, de forma que es convidava a les persones a deixar el vehicle i a fer un ús com a vianant de la ciutat. Aquest fet permet aconseguir una imatge més amable, més propera de la ciutat.

Les ciutats més avançades en mobilitat estan optant precisament per transformar els centres antics i els carrers adjacents en illes per a vianants, permetent l’accés motoritzat només als veïns, als serveis públics i d’emergència. Aquesta és l’estratègia per aconseguir models de ciutat adreçats a les persones i basats en un increment de la qualitat de vida i no en una ciutat pensada pels vehicles com pretén fer ara Valls.

Els beneficis de convertir el casc antic de qualsevol ciutat en un espai per a vianants s’ha demostrat altament positiu per un increment del comerç de qualitat, basat en el model de petit comerç, també es produeix un increment en l’obertura de noves activitats del sector serveis com el de l’hosteleria. Curiosament són els mateixos comerciants qui sovint tenen més reticències en fer el pas d’un carrer transitat per vehicles a un carrer per a vianants i els mateixos en convertir-se en grans defensors una vegada vistos els grans beneficis de la conversió. Els hi agradaria als comerciants del carrer de la Cort que aquest deixés de ser peatonal i que passessin continuadament vehicles per davant del seu comerç?

La plaça del Pati és un element estimat per a tots els vallencs/ques i també constitueix el record de molts dels visitants de Valls juntament amb el seu campanar, el Pati també forma part de la memòria històrica de tots els/les vilatans/es, allà ha après a caminar la canalla, els xiquets/es a jugar i els avis i avies a recordar i tothom té un moment al cap que lliga la plaça amb la seva pròpia vida. Si es permet la destrucció del Pati s’estarà perdent part del patrimoni històric de la ciutat i dels vallencs i vallenques.

El més greu del cas, és que hores d’ara ja s’estan fent les cates per a les prospeccions arqueològiques, aprofitant per a transformar irreversiblement la plaça actual en una plaça dura amb formigó i sense cap dels arbres que ara gaudim i que ja comencen a destruir per ordre de l’ajuntament de Valls.

L’actitud de l’ajuntament actuant per la via d’urgència aplicant la política dels fets consumats i impedint la participació ciutadana en la discussió de quin model de Valls volem denota un esperit molt poc democràtic del consistori, que intenten imposar el seu criteri per la via de la força, que ens recorda mètodes aplicats en èpoques predemocràtiques.

Suposem que la manera de fer de l’ajuntament ha estat motivada a que ja es sabia amb antelació que la veu ciutadana s’alçaria en contra de la destrucció d’una part important de la vida de Valls. Potser és hora de recordar que els ajuntaments democràtics són els representant de la veu del poble i per tant és el poble qui els fa sobirans.

Demanem que es retiri el projecte de l’aparcament de la plaça del Pati, que es paralitzin totes les obres de destrucció d’aquesta plaça i que es replantegin els models de mobilitat i de ciutat mitjançant un procés participatiu obert i en definitiva que abandoni l’actual posició de prepotència demostrada.

This work is in the public domain

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more