Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Calendari
«Juliol»
Dll Dm Dc Dj Dv Ds Dg
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

No hi ha accions per a avui

afegeix una acció


Media Centers
This site
made manifest by
dadaIMC software

Veure comentaris | Envia per correu-e aquest* Article
Notícies :: guerra
Països Catalans Insubmisos per l'Objecció fiscal
10 jun 2005
Què és la insubmissió fiscal?

La insubmissió o objecció fiscal és la disposició a no col·laborar amb l'Estat en les despeses de preparació de les guerres i del manteniment de l'exèrcit. Una forma de desobediència civil activa al moment de fer la declaració de la renda que consisteix tècnicament a desviar una part d'aquest impost a un projecte que es destini a la defensa d'un progrés social solidari. A més hem de tenir en compte que desviar diners de fins militars a fins solidaris és crear autèntica pau basada en la justícia i la llibertat i no la pau dels cementirirs basada en la força de les armes de lâimperialisme.

La despesa militar

El pressupost de lâestat espanyol de l'any 2003 per a mantenir l'estructura militar és de 14.600 milions d'euros. Que representen 40 milions d'euros diaris. Aquestes quantitats representen un 2% del PIB, xifra que l'Informe de Desenvolupament humà denomina com a país militaritzat. Fins l'any passat la despesa mundial anual era d'uns 900 mil milions dâeuros, però aquest any, amb les campanyes militars dels EUA, s'eleva al bilió d'euros.

Cada dia 60.000 persones moren per manca del més elemental. Ãs com dir que cada 10 minuts un Jumbo carregat de gent -la meitat d'ells infants- cau i no hi ha sobrevivents. Què faríem? Què fem? Segons l'ONU, una reducció del 3% dels pressupostos militars mundials permetria:

⢠Reduir un 50% la mortalitat infantil.
⢠Abastir tot el món d'aigua potable.
⢠Universalitzar l'assistència primària.

Estem parlant d'agafar 30 euros de cada 1000 que es destinen a l'exèrcit. Ara imaginem que es podria fer si en lloc de 30 n'agaféssim 300!...
o si les agaféssim totes!

La investigació militar, a nivell mundial, rep més dâun 30% dels recursos globals destinats a recerca i desenvolupament (R+D).
Les enormes inversions en despesa militar suposen un increment de la capacitat de matar dels països més rics, perpetuant lâordre internacional injust i lâexpoli dels països empobrits, amenaçant i agredint qualsevol que intenti oposar-sâhi. Al contrari del que defensa la propaganda militarista oficial, la R+D militar no és eficaç per a lâavanç científic, ni per al desenvolupament, i té una nul·la aplicació civil, ja que els avanços es mantenen en secret.

En el cas de lâEstat Espanyol, lâany 2001, els 241.202 milions de pessetes pressupostats per ia recerca militar representen el 42% de tota la despesa en investigació, que és de 571.586 milions de pessetes.

Les multimilionàries inversions es destinen a complir amb els acords adquirits durant els anys 80 i 90 de participació en programes internacionals de desenvolupament de noves armes. Uns 188.000 milions dels pessetes dels pressupostos en R+D militar són transferits a un reduït grup dâempreses privades per al desenvolupament i construcció o adaptació de quatre noves armes. Alguns dâaquests nous armaments són el caçabombarder ERA-2000, les fragates F-100, els carros de combat Leopard 3E i lâavió de transport C-295

Història: La desobediència catalana a lâexèrcit espanyol

Al llarg de la nostra història, les classes populars catalanes han mostrat la seva capacitat de desobediència a lâexèrcit espanyol.

Revoltes de quintes

Durant bona part del segle XIX, el poble català es va veure obligat a partcipar de lâexèrcit espanyol mitjançant la incorporació dâuna cinquena part dels seus joves. Aquest nou sistema de reclutament no només rebé crítiques de caire antimilitarista sinó que també va haver de defensar-se pel seu contingut clarament classista, ja que era possible eximir-seân amb una contribució econòmica o bé comprant un âvoluntariâ?.

Les revoltes antiquintes més primerenques, tot i incorporar ja un discurs antimilitarista i de classe, eren de caràcter espontani. I no serà finsla seva vinculació amb lâobrerisme i el republicanisme durant el Sexenni Democràtic (1868-1874) que adoptarà un discurs dâenfrontament a lâestat.

Els anys en què aquesta lluita es féu més dura (manifestacions massives, crema de llistes i pressions a les autoritats perquè no col·laboressin amb lâexèrcit entre dâaltres) foren el 1869, 1870, i 1872. El govern sorgit de la revolució setembrina (1868) havia promès lâabolició del sistema de quintes i el seu incompliment va tenir resposta.

La setmana tràgica

Durant la setmana de juliol del 1909 va esclatar una insurrecció popular que es va iniciar a Barcelona i que es va acabar estenent per dâaltres poblacions catalanes. La causa immediata dels esdeveniments que es coneixeran com a Setmana Tràgica fou la crida, per part del govern Maura, de reservistes que havien de marxar a la guerra del Marroc.

En aquesta revolta hi trobarem, actuant de forma conjunta per primera vegada, tres arguments: lâantimilitarisme (les classes populars no estaven disposades a participar dâuna guerra que consideraven fruit dels interessos polítics i econòmics de banquers i militars), lâanticlericalisme (lâEsglèsia era vista com lâaliada de les classes benestants), i la crítica social (com en el sistema de quintes, aquí també era possible defugir la crida amb diners).

El resultat dâaquesta insurrecció que cap organització política contrària a la crida no va voler canalitzar fou: esglèsies i centres religiosos destruïts, un centenar de morts i innombrables ferits i una brutal repressió amb cinc afusellats (entre ells Francesc Ferrer i Guàrdia, director de lâEscola Moderna i considerat lâinstigador), centenars de desterrats i milers dâempresonats, i clausura dels sindicats, de les escoles laiques i dels centres obrers i republicans.

Malgrat tot, les classes populars catalanes demostraren la seva determinació a no lluitar en les guerres imperialistes de les classes dominants espanyoles.

La insubmissió al servei militar

La insubmissió, que assolí gran capacitat de mobilització al llarg dels anys 80 i 90 del s.XX,i arribà a posar contra les cordes l'exèrcit espanyol, minant la seva ja debilitada legitimitat, arribant a nivells massius al nostre país, on entroncava amb una llarga història de desobediència i insubmissió a l'exèrcit espanyol de les classes populars catalanes. Va ser un moviment que obligà finalment, juntament amb altres factors, a una reestructuració per manca d'efectius que l'exèrcit espanyol encara no ha estat capaç de superar. La insubmissió al servei militar arribà en els darrers anys a percentatges molt significatius, demostrant el veritable caràcter militarista i repressiu dels governs del PSOE que empresonaren milers de joves, així com a nombrosos ajuntaments, organismes i administracions que denunciaren els joves que es negaven a realitzar la Prestació Social Substitutòria. El moviment d'insubmissió, a més, fou capaç de superar no només les trampes com la PSS, la ferotge campanya mediàtica de persecució o els intents de criminalització, sinó que preservà la confluència de nombroses tendències de l'esquerra, des d'esquerres independentistes a llibertaries, pacifistes o no, evitant la divisió intentada des del poder. La insubmissió multiplicà finalment el seu efecte en arrossegar al seu darrere una opció menys compromesa, com l'objecció, que impossibilità a l'exèrcit espanyol omplir les darreres lleves obligatòries.

Com es fa?

1) Primer pas - calcular la quantitat a objectar i omplir els fulls de la declaració de renda

El millor és fer la declaració de renda ordinaria i no el full de devolució ràpida. Es pot fer a mà, amb el programa informàtic de suport que facilita el ministeri d'Hisenda o bé li podem demanar a un gestor (informant-lo prèviament amb el contingut d'aquesta web).
L'objecció fiscal es concreta quan s'omple l'imprès que subministra l'Agenda Tributària en fer la declaració de renda. Quan s'arriba a la quota líquida, hi ha caselles per fer deduccions de renda. Es pot utilitzar una d'aquestes caselles (no utilitzades) i posar-hi a sobre âper objecció fiscalâ? indicant-hi l'import objectat que pot ser:

- Una quota percentual: el % destinat a despesa militar del pressupost general de l'Estat espanyol ha estat del 5,6%, i nosaltres descomptarem aquest mateix percentatge de la quota líquida.
- Una quota fixa, que el Moviment dâObjecció Fiscal proposa que sigui de 84 euros, però que pot ser la quantitat que es desitgi.

2) Segon pas - fer l'ingrés de la quantitat desviada

El millor és anar a la vostra oficina bancària i fer un ingrés al projecte alternatiu proposat, o bé a la entitat que vosaltres vulgueu. Demanem el comprobant de l'ingrés.

3) Tercer pas - omplir la instància

Amb la declaració de renda, hi adjuntarem una instància al delegat/da d'Hisenda al·legant els motius de l'objecció de consciència a la despesa militar. Comunicarem el total desviat i hi afegirem el rebut de l'ingrés alternatiu.

4) Quart pas - presentació de la declaració -millor si és col·lectiva-

El millor es presentar-la a la Delegació d'Hisenda que tingueu més a prop. També ho podeu fer a la vostra oficina bancària.
Penseu que la principal repercussió de l'objecció fiscal, és el ressò públic que pot tenir. Per això és important organitzar presentacions col·lectives o actes reivindicatius.

5) Cinquè pas - omplir el full de cens

Un cop feta aquesta tramitació es comunica a lâorganització de la campanya dâobjecció fiscal, a fi de tenir-nos censats per finalitats estadístiques pròpies. Actualment hi ha més de 2000 persones objectores als Països Catalans.

⢠Els projectes proposats des de la campanya dâaquest any:
- Tarragona Patrimoni de la Pau (contra la presència de la flota de guerra ianqui)
- Plataforma Castell de Figueres patrimoni de la pau

Els podeu trobar al web d'Objecció Fiscal, però també podeu fer l'ingrés en qualsevol entitat que promogui la pau i la justícia.

El comprovant que et donin al banc, tant si el fas a aquest compte com en un altre, s'ha d'incloure als fulls de la declaració de renda, per què quedi constància que els diners no ens els estalvíem, sinò que els desviem a una finalitat de major utilitat que l'exèrcit.

Més informació
- Descarregueu la presentació

Actes de presentació de la campanya:

Hi intervindran, entre altres, membres del mopviment dâobjecció fiscal i de la campanya Països Catalans Insubmisos

Gràcia: divendres 3 de juny, 20:30h. La Barraqueta.
Poblenou: dimarts 7 de juny, 20h. Ã?taca
Terrassa: dijous 9 de juny, 20h. Can Pingàs
Capellades: dissabte 11 de juny, 19:30. Saló rosa de la Lliga.
Vilafranca: dilluns 6 de juny 20h. La Fornal.

Mira també: Desobediència.TK
Mira també:
http://www.deobediencia.tk/

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Països Catalans Insubmisos per l'Objecció fiscal
10 jun 2005
He posat malament la web:
http://www.desobediencia.tk/

Per cert, els meus pares fa anys que fan la objecció fiscal i tot i que un és funcionari encara no els ha passat res, penso que ho fa tanta gent que no poden engegar processos contra ells (potser seria + costós el procés que no pas assumir les pérdues). En tot cas si algú té informació sobre açó podrieu fer algun comentari. Salut i Boikot!
Re: Països Catalans Insubmisos per l'Objecció fiscal
10 jun 2005
Més info:
La web de l'Assemblea d'Objecció Fiscal

http://www.objecciofiscal.org/
Re: Països Catalans Insubmisos per l'Objecció fiscal
10 jun 2005
i si no fas la declaració de renda pq et declares com a objector?
Re: Països Catalans Insubmisos per l'Objecció fiscal
10 jun 2005
Para "?"

No tens ni puta idea de que és l'OF, mira la web i després parles. Tots els objectors fiscals fem declaració de la renda, no estem contra els impostis, sinó contra que els impostos s'utilitzin per comprar armes i mantenir exèrcits
Re: Països Catalans Insubmisos per l'Objecció fiscal
10 jun 2005
No crec que aquesta resposta tant pujadeta sigui proporcional a la pregunta que ha fet ?, et veig molt susceptible, suposo que el que vol dir el company és si no hi ha objectors als impostos directament, que seria una altra via, si la gent es fa insubmissa a pagar impostos a l'estat. Espero no molestar-te com el company amb el meu comentari.
Re: Països Catalans Insubmisos per l'Objecció fiscal
10 jun 2005
i l'adreça de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau és:
http://www.tinet.org/~tgnapau
Re: Països Catalans Insubmisos per l'Objecció fiscal
10 jun 2005
a veure, si no fas la declaració, segurament el que fas és regalar diners a l'estat, ja que els impostos els pagues amb tot el que et retenen de la nòmina cada mes, si la fas veuràs que és negativa, i t'han de tornar calés (al 90% de la gent li haurien de tornar, i molta gent no la fa i ni se n'assabenta), si a més els reclames el que correspon a l'Objecció fiscal, en molts casos se'ls cola i t'ho tornen.

comprova-hi i ho veuràs

si no sabeu com va, hi ha entitats com Justícia i Pau o la CGT que ajuden a fer declaracions amb Objecció. I els diners de l?OF els podeu donar a qualsevol projecte alternatiu que us interessi!

salut i endavant amb la desobediència!
Re: Països Catalans Insubmisos per l'Objecció fiscal
11 jun 2005
i amb els impostos indirectes que fem?

Ja no es poden afegir comentaris en aquest article.
Ya no se pueden añadir comentarios a este artículo.
Comments can not be added to this article any more