Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder : ecologia
Morta a trets una àliga cuabarrada a Cabacés
06 jun 2005
El Gepec vincula l'episodi amb la futura construcció del parc eòlic
Un equip d'investigadors de la UB va trobar el passat 4 d'abril un exemplar mort d'àliga cuabarrada a la localitat prioratina de Cabacés. L'animal hauria estat tirotejat a una distància de set metres i llençat posteriorment en un lloc de fàcil accessibilitat per poder ser trobat. El grup ecologista Gepec vincula la mort de l'exemplar amb la futura construcció del parc eòlic del Priorat. Ahir un dels defensors del projecte, el president d'Acció Veinal per a l'energia eòlica, Ricard Massip, rebutjava al Diari les acusacions assegurant que l'acció és obra d'experts «i a Cabacés no hi ha ningú amb aquests coneixements».

L'àliga fou trobada el passat 4 d'abril en un camí veinal entre Cabacés i la Figuera gràcies a l'emissor que li havia colálocat l'equip d'investigació del departament de Biologia Animal de la UB, equip que conjuntament amb l'Institut Català per a la Conservació dels Rapinyaires (ICRA) realitza el seguiment de quatre parelles d'àligues cuabarrades en aquesta zona del Priorat. Fonts del Gepec apunten que l'àliga hauria estat tirotejada a una distància de set o vuit metres; segons la necròpsia efectuada dies després al centre de recuperació de fauna salvatge de Vallcalent es van trobar fins a trenta perdigons dins el cos de l'animal.

La necròpsia també va confirmar la presència de pollets de gallina a l'interior del cos. Els pollets, segons les mateixes fonts, haurien estat perfectes esquers perquè el caçador si pogués acostar a una distància suficient. La desaparició de l'àliga mascle va provocar la mort d'un poll acabat de néixer, ja que la femella es va veure obligada a abandonar el període de covació per buscar aliment.

Aquesta pèrdua s'ha d'afegir a la desaparició ara fa només dos mesos d'una primera parella d'àligues cuabarrades, que no duien emissors, al municipi de la Figuera. El Gepec vincula els dos episodis amb la futura construcció del parc eòlic del Priorat, en el límit entre les comarques del Priorat i la Ribera d'Ebre, que afecta tant als municipis de Cabacés com de la Figuera.

El regidor de l'Ajuntament de Cabacés i president de l'entitat Acció Veinal per a l'energia eòlica, Ricard Massip, rebutjava ahir frontalment aquestes acusacions, «la mort de l'àliga a Cabacés és obra d'experts, al poble no hi ha ningú amb aquests coneixements», assegurava. Massip creu que l'acte és obra de persones que precisament volen culpabilitzar als promotors de la central, «la presència de les àligues no condiciona la construcció del parc, potser pot reubicar un o dos aerogeneradors però res més, i això l'estudi d'impacte ambiental del projecte ja ho ha demostrat», afirmava amb rotunditat, «ara bé, aquells que s'oposen al parc, amb aquesta mort en surten beneficiats perquè ens poden acusar de l'acció». El Gepec ha replicat que no cal ser expert en ornitologia per preparar un parany i matar una àliga a tan curta distància.

A. Caralt | acaralt ARROBA diaridetarragona.com

This work is in the public domain

Comentaris

Re: Morta a trets una àliga cuabarrada a Cabacés
07 jun 2005
Massa casualitats. Primer tiren herbicida a una vinya; cal recordar que el sector del vi ha recolzat la iniciativa de la Plataforma de Defensa del Patrimoni Natural del Priorat. Despres es crema a Margalef una zona que ¡quines casualitats! es per on ha d'anat la mega-central eolica que volen fer arribar de les Garrigues a la Terra Alta! I ara es carreguen una aliga. Repeteixo: massa casualitats! Aquests elements de l'Accio Veinal son una colla de convergents (abans amb camisa blava) que han anat a menys pero volen mantindre el seu "nivell de vida". El tal r masip es el tipic aspirant a pijet garrulo que gasta mes del que té i intenta vendre a sa mare, si cal, per a poder aparentar. Te a l'actual alcalde del poble, el tal robles (un pelacanyes colgat de criatures que fa el que li diu l'amo, com un gosset) treballant en la seua granja i fent tots els paperots de l'auca. Aquests mateixos volien omplir el Montsant de molinets i no en van sortir. Despres el tal robles va signar un acord (per ordre de Conveniencia, clar, aquest desgraciadet tot ho fa per ordre!)en el que es limitava la construccio de centrals a dues mes (al Priorat hi ha la mes gran de Catalunya) I ara volen trencar l'acord; el garrulet del masip ha de pagar quatreperquatres i capritxets de crio-malcriat-de casa-"bona"-vinguda-a-menys(l'home voldria anar a jugar al golf)i no te un clau! I per aixó els buitres de les promotores(tarraco eolica, en aquest cas) el toregen i li fan la boca aigua pobret. Per cert el poble de Cabassers es l'únic de Catalunya que va rebutjar el nom autentic i va demanar el nom franquista (cabaces)quan a la transició els noms autentics dels pobles van ser recuperats. Es un poble amb mentalitat de fa quaranta anys, tancat, caciquil i menjaciris. Aneu-hi per curiositat i veureu el que hi ha.
Re: Morta a trets una àliga cuabarrada a Cabacés
07 jun 2005
que potser los pollets que vàren trobar al pap de l'àliga eren de granja ?
que lo pro-eòlic r-masip te granges de polls?
que lo manat ancalde lo talrobles treballa de agarrapolls a la granja?
A partir d'aquestes premises començare a investigar.
Sindicato Sindicat