Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Anàlisi :: antifeixisme
L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
En darrers 20 anys, en concerts i festes autoorganitzades per col·lectius juvenils i moviments socials i polítics hi he vist de tot, tant com organitzador com com a públic. Després dels fets de Berga, pot ser interessant una reflexió crítica de les condicions objectives de seguretat dels esdeveniments que organitzem.
No sé si a vosaltres us passa però a vegades tinc la sensació que succesos tant dramàtics com els que van propiciar la mort dâun jove berguedà serveixen per amplificar diferents discursos oportunistes basats en una petita dosi de realitat i molta de prejudici. Es un fenòmen del tipus âja us ho deia jo que això no podia acabar béâ?. Per citar-ne alguns, suposades rivalitats ètniques, culturals o de classe social, presència de joves antisistema o de jarrai, i demanda dâomnipresència i omnipotència a la policia.

Mâagradria aprofundir sobre totes aquestes sentències i veritats a mitjes, però per qüestions de temps el present article només vol reflexionar al voltant dels aspectes de seguretat en els concerts i festes que organitzem les entitats juvenils i certs moviments polítics i socials, entre dâaltres coses perque crec que de moment ningú nâha parlat i que es necessari parlar-ne i molt.

Com a activista o militant dâuna sèrie dâentitats mâha tocat participar en lâorganització de decenes de concerts, festes, ⦠Tot i això no soc ni de bon troç de les persones que més experiència tenen en el tema, ja que els moviments socials i polítics en els que participo hi ha autèntics especialistes (management de grups, equips de so i llum, montatge de dispositius, â¦) fins i tot alguns dâells sâhan arribat a professionalitzar. Mâagradaria que aportessin la seva experiència en aquest tema.

En darrers quasi 20 anys, com organitzador o com public he vist de tot, baralles multitudinàries, linxaments, atacs feixistes, provocacions diverses, baralles entre amics/gues, asalts de barres, disturbis amb la policia i desgraciadament a vegades ferits de consideració. Per sort mai he tingut que lamentar cap mort. Mâimagino que molts de vosaltres sabeu de que us parlo.

Existeixen unes condicions objectives que es repeteixen a cada concert i que poden ser causa de danys a les persones: gent colâ¢locada, aspectes estructurals del local i numero de gent a la que donem cabuda, possibilitat de brots de violència tant a dins com a fora del recinte. En tot això és en el que mâagradaria aprofundir.

La primera i segurament la més important molta gent molt passada. La majoria dels concerts tenen per finalitat recaptar diners per a les organitzacions promotores i la venda dâalcohol és una de les principals entrades. Sembla evident que la ingesta abusiva dâalcohol és un dels principals factors desencadenants de violència. I podríem continuar per totes les altres drogues, tots/es sabeu com va el tema, porros, cocaïna, speed i tot lo altre.

No us penseu que soc un agent prohibicionista, ans el contrari, a mi el que em molesta és la manca de reflexió al voltant dâaquest fet i sobretot la seva aparent normalitat amb absència dâuna mínima actitud crítica quan objectivament sabem que aquest és el principal factor generador de mals rotllos. Abans us deia que tenia la sort de no haver vist morts en baralles, però si que els he patit en accidents de transit i aquí ja deixo a lâopinió de cadascú la relació entre lâanar passat i els accidents de cotxe o moto. Estic segur que no soc lâúnic que li ha tocat patir en aquest sentit.

En definitiva que un sâesperaria que dâentitats que ens autodenominem alternatives sorgis un discurs i unes actuacions marcadament diferenciades. I pel que sembla en una de les poques coses que ens diferenciem és en mantenir el preu barat de les begudes alcohòliques, preus populars en diem. La resta força semblant, horaris, separació dâespais i de rols public/organitzadors, monopoli sobre els serveis encara que sigui a preus populars: venda dâentrades, de begudes de marques propietat de multinacionals, de merchandising, de menjar, â¦

El més preocupant però, és la similitud amb la racionalitat neoliberal de tot plegat. El que volem és més pasta per la nostra causa i això sense una reflexió estratègica prèvia ens porta en moltes ocasions al âquant més millorâ? buit de contingut. Quant més gran el concert millor, quant més venem (entrades, cervesa, samarretes, â¦) millor, quant més begui la gent millor sâho passarà, i això no té perque ser cert. A vegades funciona rotllo mite tipus el conte de la lletera, però en comptes dâuna gerra de llet hi ha la fantasia del gran concert, a vegades hi ha una certa competitivitat entre colâ¢lectius a veure qui la fa més grossa, qui es dona el bany de masses més gran.

Permeteu-me dir-vos que el que vull és aportar elements de reflexió crítica i que per tant mâestic cebant una mica en elements al meu parer negatius, tot i que evidentment nâhi ha de positius. Per exemple, algunes celebracions es plantejen recuperar el carrer com a espai public durant tot el dia, per a totes les edats i formes dâentendre la diversió, amb una voluntat de relacionar-se amb la gent, de difondre la idea, o com a forma de reforçar els llaços entre els integrants de lâentitat, o simplement per passar-sâho bé, tot això sense necessitat que lâafany recaptador sigui lâessencial. Dâaltra banda, és sorprenent la imaginació que hi fica la gent en el menjar, sovint autopreparat (truites, pastisos, pizzes, entrepans, â¦). En canvi amb les begudes estem més homogeneïtzats al voltant de les marques, però amb dignes excepcions, sucs naturals, coles de comerç just, algun mojito i aigua de valencia una mica currats.

Dit aixó, i continuant amb el tema de la seguretat, hi ha dos elements de màxima importància: lâaforament i lâespai. El primer es refereix a quanta gent pot venir. Si nosaltres fem un festa per un màxim de 200 o 300 persones no cal que ens plantejem gaire cosa, estem una mica en familia, amics, amigues, amics/gues dâamics/gues. Es un entorn bastant controlable. Serà a partir dâaquest numero quant es lia la cosa.

El segon punt, es refereix a on fem la festa. Si nosaltres anem a un local adaptat per fer concerts en principi ja està tot previst (o hauria). Els responsables del local ja ens marcaran les condicions. O si es realitza en un espai de titularitat municipal, (en principi) lâAjuntament també ens ficarà condicions El problema estarà quan siguem nosaltres els que hem dâadaptar lâespai per celebrar-hi un concert. Així tindrem que veure qüestions de seguretat tipus sortides dâemergència, extintors, disponibilitat dâambulància i elements de lâentorn que poden ser causants dâaccidents (escales, desnivells, â¦). A vegades en alguns okupes, algunes raves, però també en algun pavelló municipal un es fa creus de com no ens fem mal tots/es plegats. I es clar no passa res, fins que passi.

No es tracta tampoc que ens amparanoiem amb tots els possibles riscos, però si que pot ser interessant que una comissió o grup de treball sâencarregui dâaquests temes, igual que hi haurà qui sâencarregui de lâentrada, de les barres o del backstage. I que seân parli i que es millori el que es pugui.

I per últim la part més pelâ¢liculera de la seguretat és la prevenció de baralles a la porta o dins el concert i la defensa davant agressions externes. En aquest punt jo seria taxatiu, contractar professionals, especialment a partir dâaforaments de 500 cap a dalt. No es tracta que vinguin pistoleros, ni necessàriament ningú uniformat, ni contractar algunes companyies de les que coneixem la seva relació amb lâextrema-dreta. Podem trobar companyies de confiança, o individus independents que fan feines de seguretat en el món de la nit i a vegades els pot interessar un extra. Alguns no son mala gent i amb quatre amics del gimnas ens poden donar un cop de mà. O també podem recorrer a âlos duros del lugarâ?, moteros, rotllo dâaquest tipus, si ens coneixen i per un sobresou igual accepten una feina dâaquestes. Tot aixó depen de la moguda en la que ens estem ficant, personalment quan més gent més professionalitat demanaria.

Evidentment, en aquesta fase la part més aguerrida del colâ¢lectiu es fica les mans al cap i treuen tot el que porten a dins en contra dels segurates. No es tracta de que sâaccepti una o altra proposta, més aviat de que seân parli. Un grup de companys/es poden fer aquesta tasca perfectament si així ho desitjen, ara bé jo els hi comento que de la mateixa manera que jo no faré de tècnic de só perque no en tinc ni idea, tampoc mâhauria dâencarregar de temes de seguretat, quan a més en aquests puc ficar en perill la meva integritat física i la de terceres persones. I crec que amb lâexemple de Berga tothom pot entendre fins a quin punt pot ser de seriós això de ficar en perill la seva integritat física. Vamos que no es cap joc!!!

En qualsevol acte existeix una responsabilitat interna que és tot el que pugui passar portes en dins, i una dâexterior, tot el que pugui passar portes en fora. Portes en dins normalment es contracta una assegurança per danys a tercers, rotllo cotxe però per lâesdeveniment concret. Es només per si algú es fa mal a dins és responsabilitat nostra i ens podria demandar. Okupes i freeparties diria que és força impossible que una companyia vulgui assegurar-nos. Portes en fora només hi ha una responsabilitat cívica, en plan sorolls, pixades, vidres, ⦠aquesta depen de lo bons nois/es que poguem ser o de lo bé que vulguem quedar amb els veins i veines.

Portes en fora la responsabilitat recau sobre les anomenades forces de seguretat pública (policia local, mossos, nacionals i guardia civil). Qualsevol agressió externa hauria de ser comunicada i potencialment hi haurien dâintervenir immediatament. En casos com la Patum de Berga o en qualsevol festa major o espai públic no hi ha dins i fora, o sigui que la seguretat és tota responsabilitat seva. Normalment hi ha dispositius especials que coordinen els diferents cossos. Aquesta gent és molt jeràrquica, o sigui que via municipi i com a organitzadors dâun/s acte/s de festa major, podem demanar una reunió de coordinació amb els caps de lâoperatiu i els responsables civils i/o polítics. En aquesta reunió podem parlar de moltes coses: horaris, transport públic, amenaces feixistes, problemes de seguretat o emergències durant lâesdeveniment, no intervenció en temes menors (porros i tal), ⦠Els resultats però seran dispars. Crec que un mínim seria lâexistència de comunicació directa entre el cap de lâoperatiu i algun/s responsable/s de lâacte (per exemple un mòbil a disposició de lâentitat exclussivament per a temes de seguretat).

Una història com la que explico hagués facilitat la comunicació i la fiabilitat de les informacions a la Patum, possiblement els mossos haguessin actuat abans i la mort dâaquest xaval sâhagués pogut evitar. Bé, és un final feliç molt fàcil dâexplicar quan la tragèdia ja sâha produït, és més díficil anticipar-sâhi, per això és important parlar-ne.

Entenc que la relació amb la polícia o amb les autoritats locals no té perque ser fàcil, tampoc ho es per ells/es relacionar-se amb joves caps de fusta que veuen només com a generadors de problemes. Però estem parlant dâuna exigència, dâun servei públic a la nostra disposició i dâuna responsabilitat que és seva i per la qual cobren. Igual que cridarem una ambulància si hi ha algun ferit o que cridarem als bombers si hi ha un incendi, hem de fer servir la polícia en cas de problemes de seguretat publica. I en esdeveniments com la Patum o actes organitzats dins de festes majors, que duren varis dies, que hi passen milers i milers de persones, una reunió prèvia o vàries per parlar de temes de seguretat és necessària, no només per intentar evitar danys majors sinó també per poder depurar responsabilitats dâuna forma clara en cas dâincumpliment.

En definitiva, autoproduir un concert o moguda semblant és una experiència personal i colâ¢lectiva fantàstica, creativa, motivadora, ⦠però també és un marron de molt cuidado en el que podem ficar en perill la integritat física de moltes persones. Moltes festes es monten més amb el cor que amb el cap i sâhauria dâanar molt en compte. Per qui sâho vulgui mirar amb tranquilitat un grup anomenat Energy Control ha fet una guia sobre aquest tema força àmplia http://www.energycontrol.org/flash/attachs/guiaseguridad.pdf. Dâaltra banda, darrerament hi ha entitats que sâestan especialitzant en donar serveis a dâaltres entitats, no estaria de més que es plantejessin el suport a lâorganització de concerts o similars que podria anar des dâaconseguir grups musicals, equips de só i llum, vasos de plàstic reciclable, pixodroms mòbils i un llarg etcetera fins a un anàlisi en matèria de seguretat.

Apa una abraçada.

This work licensed under a
Creative Commons license

Comentaris

Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
Barrejar la festa amb la lluita porta massa incohèrencies...
Més valdria centrar els esforços en la lluita, tot i acceptar que això comporta més riscs que la festa i, per tant, molts "revolucionaris" de concert, es quedaríen a casa...
Ja ho celebrarem quan assolim la victòria...
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
Me sembla que tú no cel.lebraries res, estaries massa preocupat empaitant la gent perque no es prengues un parell de birres o no cardessin. Perque aixó sería poc revolucionari... relaxa't una mica, no ens cal ningú que vetlli per la nostra coherencia ni volem cap guia revolucionari.
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
Quina poca feina una opinió raonada destruida en pocs segons per qent que to té res més que fer que pentinar al gat.

Un poquito de por favor.

www.esfazil.com/kaos/noticia.php?id_noticia=10057
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
Molta retórica pero poc raonament, que no t'enlluerni la seva xerrameca. Una mica de si us plau, nen.
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
>no ens cal ningú que vetlli per la nostra >coherencia ni volem cap guia revolucionari.

Parla per tu tot sol.

No obstant, els teus comentaris són el clar cas de comentaris destructius que van a crear mala sang. La notícia la podràs trobar bona, dolenta,... però tan et costa dir la teva sense falta el respecte als demés?. Són comentaris com els teus els que desprestigien indymedia, i jo ja n´estic molt fart de veure com algú publica una notícia amb tota la bona fe, argumentant-la, explicant la seva experiència (Jo no he escrit la notícia de dalt :-) i el primer comentari és del tipus: "ves a parir l'unic neolliberal aki ets tu".
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
Per qui parles tú? Parlo per tothom a qui no ens cal cap guia de la revolució per dir-nos que podem i no podem fer, sobretot quan anem a prendre un parell de birres amb els amics. Si vols parlar del que passar a Berga llavors vas molt errat, perque el problema allà va ser una agressió d'un grup de més de 20 matons i la ineficiència de la policia. Que malgrat tenir secretes i un cotxe patrulla allà mateix, tal com ha dit la mateixa Tura, van arribar inexplicablement tard. No seràs la consellera Tura? Es que totes aquestes histories que apareixen ara van adreçades a desviar la responsabilitat de la policia, de la Tura mateixa, en fer bé la seva feina.
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
una vegada comentava amb un amic ke sembla ke l´esquerra independentista i tots els moviments socials alternatius siguin una gran comissió de festes més ke moviments socials i polítics ke donguin una alternativa de lluita, doncs bé, crec ke la realitat s´ajusta bastant a akest comentari, està molt bé muntar concerts del rotllo en tants pobles i barris on es pugui, estar muntar festes majors alternatives com les de Gràcia, Sants, St Adreu, Vilafranca, Sabadell, Cornellà, Sant Celoni, Girona...etc i tants d´altres indrets del país, està molt bé muntar kafetes en els Casals, Ateneus, Centres Socials Okupats i demés locals similars, està molt bé potenciar begudes de la terra i alternatives a la cocacola i demés begudes imperialistes a les nostres festes a través de cooperatives...etc, tot això està de puta mare realment, però, i després de la festa ke??!! hem de ser alguna cosa més no? vull dir, ke em de ser capaços i capaces de fer kelcom més per transformar akesta merda de Món i de societat ke ens ha tocat viure!! doncs bé, sembla ke només a través de grans festivals, concerts...etc siguem capaços de mobilitzar-nos, és per pensar la veritat, la lluita no la farem a base de festes, música, alcohol, speed i petes, més val tenir-ho clar!
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
Hem sembla que el teu amic no tenia gaire idea del que et parlava. No passa res, ja passa que la gent parli del que no coneix. Per aixó tens aquesta llarga llista de les moltes i molt diverses activitats que es fan només aquesta setmana a diversos centres socials autogestionats, tant okupats com no okupats, casals, ateneus, etc. Aixó ho organitza i fa gent perque vol, apart de la feina i dels estudis, als barris de Santako, L'Hospi, St Adrià, Barcelona. Korneià, Esplugues, Viladecans, a més de les ciutats que esmentes. Quedar-te amb el que organitzen a les festes d'aquestes es quedar-te amb una part del que fan tot l'any, encara que si alguna vegada has anat i t'hi has fixat una mica sabràs que significa molta feina i que és fa bé. Vols reduir-ho a drogues només una altre vegada? Collons, segur que no ets la Tura? Per cert, que la festa és molt necessaria i bona. M'agrada prendre'm dos o tres birres amb els amics quan surto de festa i si algú no li agrada no m'importa gens.
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
Ja ho sé ke es fan moltes altres coses òstia!! el ke volia dir, potser no m´he expresat bé, és ke el gruix del ke podriem anomenar la nostra "massa social" només es mobilitza en els esdeveniments ke he comentat anteriorment, jo porto bastants anys i tinc diverses experiències de militància en col.lectius polítics, i ja sé la feina ke hi ha al darrera, no és ke vulgui fardar de res, però algo d´experiència ja tinc, segur ke hi ha molta gent ke en té més ke jo, i segur ke tinc molt per veure i aprendre encara, però basant-me enel ke jo he viscut i he vist al llarg d´akests anys m´adono ke ni tan sols la ke podriem considerar la nostra gent es belluga gaire.
No t´has preguntat mai pk les manis, xerrades, debats, concentracions...etc, no hi ha la mateixa gent ke als concerts i les farres en general?
Jo si ke m´ho he preguntat, i la millor resposta ke he sabut trobar és ke la majoria de la gent ke està en la "òrbita" dels MM.SS. realment no s´ho creu, bé Festivalero, ara no puc seguir parlant amb tu, espero seguir amb akest debat més endavant, salut!
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
Pensant en que la gent ha de combinar feina i estudis, valorant aixó, és molta la gent que participa a les activitats de tota mena que s'hi fan als centres socials autogestionats, casals, ateneus, etc. Ho és també pensant en la permanent campanya en las seva contra de l'ajuntament i d'alguns mitjans, insistint en tòpics i mentides que després sents repetits en alguns. La gent a l'"òrbita" que esmentaves, que simpatitza amb els seus valors i amb el que representen dins la societat consumista i capitalista a més d'altres raons que poden ser tan diverses com cadascuna de les persones, pot anar-hi només de farra i amb tot el dret a fer-ho. Si els interessen els tallers i activitats que s'hi fan, si es volen implicar més enfortint-los i fent-los crèixer, participant a més coses doncs collonut. Pero voler fer un problema de la gent que va de farra a aquests espais no te sentit.
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
Festivalero, noi, no fots gens d'autocrítica, no?

que hi hagi més gent a les festes, que a banda ens donen els calés per a fer altres coses, que a la resta d'activitats és un fet. aleshores cal analitzar-lo, no?

no entenc el teu rollo, ningú et critica que et facis unes birres, sinó que molta gent redueixi bona part de la seva implicació a això (o pitjor encara, els motius de la seva implicació són aquests)
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
Si vols crítica ja tens en Pipi. Que potser ets tú mateix, mai no se sap amb l'intenné. Repeteixes la mateixa pregunta, ja l'he respost abans.
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
Ei Festivalero, un és un i pipi sóc jo, entesos? no sóc tan gilipolles jo!
d´altra banda crec ke un expresa bastant bé el ke jo et volia transmetre,
em sembla ke des dels MM.SS. ens hem de fer akesta mena de preguntes, jo almenys ho crec així, bé company, no tens pk prendre´t malament res del ke he dit, i tampoc vull ke em prenguis com el típic ke va de superllest critican´t´ho tot i després és incapaç d´implicar-se absolutament en res pk veu pegues a tot i a tot arreu, pk no és el cas t´ho asseguro, només vull ke gent com tu es pregunti akesta mena de coses i a veure a kines conclusions arriva.
de ke serveix pensar, bé com ke a les activitats ke es fan des dels MM.SS. ja hi va gent, segur ke no fem res malament, o segur ke no podem ser crítics amb la gent ke només apareix en els concerts...etc, no, no, em sembla ke tenim tot el dret i la obligació de ser crítics amb akesta gent i tb de ser autocrítics amb nosaltres mateixos, i això no vol dir atacar el dret ke tenim tots i totes a esbrabar-nos com ens dongui la gana,
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
Ei Pipi, és evident que malgrat tot a aquests llocs s'hi fa més que alló en que tú insisteixes obsessivament. Aixeca la teva mirada, mirà més enllà i veuràs com t'estas quedant amb una petita part d'un fet social més complexe i ampli. Que té defectes i que es bó de comentar, tal com faig amb tú ara, pero que cal saber valorar per la gent s'hi implica dedican-t'hi temps i energies. Sería collonut que siguin més, pero no siguis negatiu i pensa que de la gent que va a concerts i festes més de la que creus es conscient de la feina que suposen i, a més, aixó li mou a interessar-se per altres activitats a les que pot afegir-se. I si s'ho passen bé encara millor, aixó no hauría de suposar cap problema. Pel que dius ja no t'ho sembla, perfecte. Hem limito a expressar el meu parer, de la mateixa manera que tú també ho fas. Es clar que s'ha de ser crític, no t'adones que estem debatint obertament sobre aixó? Malament si després de tots aquests missatges encara no t'has adonat!! Encara que el millor lloc per dir tot aixó sería a un csoa al teu barri, si realment creus en el que dius i t'interessa ves allà i participa perque es tracta d'aixó. Es aixó el que cal, gent amb ganes de fer coses amb un contingut crític. I passant-s'ho bé, és clar.
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
Completament d'acord amb pipi
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
05 jun 2005
Totalment d'acord amb Festivalero!!
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
06 jun 2005
Mentre fotre pals a bancs sigui tan difícil i arriscat com ho és avui dia (i a sobre t'endús quatre xavos), les lluites s'han de finançar a base de les borratxeres dels nens-Kortatu a les festes i cafetes, és així de trist.
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
06 jun 2005
És evident que els concerts i festes, són un dels principals, sinó la principal font d'ingressos de molts dels moviments socials, i per tant, si no tenim cap més alternativa ens cal seguir utilitzant-lo.
Analitzant el fenòmen, també el veig positiu, ja que traiem els joves de la dinàmica discoteca i entra en una dinàmica de "festa si, lluita també", la majoria de concerts estan plens de referències polítiques i això influeix en la gent que i va.
A partir d'aquí s'ens presenta el problema, aquest cap de setmana a la Seu vam fer un concert, el resultat esplèndid, a les 3 ja no ens quedava beure i vam arrassar algun bar del poble, els beneficis han sigut bons i a part la nostra popularitat entre el jovent urgellenc ha pujat, això ens posa en una posició molt més propera per tal d'aconseguir fer arribar el nostre missatge a ells.
Tot i això, al concert i van assistir unes 500 persones aproximadament, algú s'imagina que podriem fer 500 persones lluitan per transformar el poble de la Seu, un poble de 12.000 habitants????
Bé, crec que és aquí on més hem de reflexionar, hi ha molta gent "propera" als nostres ideals i fins i tot m'atreveixo a dir que en certs llocs està de moda. També crec que no hem de criticar això, és molt millor que siguin propers que no pas contraris, això vol dir que la nostra lluita està començant a arribar a les llars i especialment al jovent.
Però ens falta alguna cosa més, ens falta fer un pas endavant, ens falta aconseguir que les 500 persones del concert s'impliquin, semblarà una utopia, però es el que ens toca. No els podem demanar que començin a redactar critiques al sistema ni que pintin les eines a cada cantonada, a molts ni tan sols els podrem demanar que firmin autoinculpacions per als tres de gràcia.
Hem de ser molt crítics i avançar-nos a això, la societat és la que és i nosaltres l'hem de saber veure, els mitjans de comunicació són els que son i a partir d'aquí la opinió de la gent és la que és i no ens serà tan fàcil canviar-la.
Es tracta més de "l'educació per l'acció", podem promoure diferents formes d'implicació sense un rerefons tan definit políticament com el que existeix avui en dia, de manera que els sectors afins començin la seva particular lluita, per les mateixes idees, tot i que potser molt més difuses i segurament molts d'ells s'aniran interessant per al tema. Hem de promoure multitud d'assossiacions i col.lectius més o menys properes a nosaltres, i a més intentar que s'organitzin de forma horitzonatal, això farà que ells comencin a creure en la lluita realment.
Una modesta reflexió que m'he fet molts cops i que potser avui ha vingut bé de deixar caure, a veure si algú m'ajuda a millorar-la!
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
06 jun 2005
Fa prop de vint anys no feia cap falta fer concerts-borratxera per que la militància tenia principis i se rascaba la butxaca pagant quotes , i on no es podia arribar no s'arribava . Avui hi ha massa gent que creu que la revolució no és sacrificada , que ha de ser una festa de musica i drogues , i així ens va .
Re: L’autoorganització de concerts i els fets de Berga
06 jun 2005
estic d'acord amb tu, però ens tanquem a ells? o els mirem d'apropar?
Sindicat Terrassa