Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Calen foc a la granja de micos de Camarles
24 mai 2005
Notícia apareguda a vilaweb aquesta tarda.
Tot apunta a una organització de defensa dels animals

Aquesta tarda s'ha conegut que un incendi, tot apunta que provocat, ha destruït part de les instal·lacions de la granja de micos de Camarles (Baix Ebre), on hi ha uns dos-cents primats destinats a la recerca científica. El foc ha començat a dos quarts de cinc de la matinada i ha afectat una caseta on hi ha els generadors elèctrics i també una part de les oficines, i els bombers han hagut de treballar una hora per apagar-lo. El portaveu de la plataforma contra la granja de micos de Camarles, Tomàs Queralt, ha explicat que 'és molt probable' que hagin provocat el foc, tot i que ha volgut deixar clar que la plataforma no hi havia tingut res a veure, tot dient que 'sempre hem buscat el diàleg i mai no hem usat la violència', alhora que ha suggerit que el podria haver provocat alguna organització internacional de defensa dels animals, perquè les flames 'són a l'extrem oposat d'on es troben els micos'. L'advocat de l'empresa Centre de Recherches Primatologiques, ha declarat que es tractava d'un 'acte vandàlic' que havia provocat moltes destrosses a les instal·lacions.
La granja de Camarles havia de començar a funcionar l'octubre del 2003 però no ho va poder fer perquè l'ajuntament li va exigir l'anul·lació de la llicència d'activitats. L'Audiència de Tarragona ha d'emetre una sentència sobre el cas.
Mira també:
http://www.altarriba.org/camarles/0.htm

This work is in the public domain

Comentaris

Calen foc a la granja de micos de Camarles
24 mai 2005
Qui tingui orelles, que escolti...no sé qui ha fet això, no sé qui ha provocat l'incendi, però...els afectats, que es considerin avisats.
Re: Calen foc a la granja de micos de Camarles
25 mai 2005
Sabotatge nocturn a l'interior de la granja de micos de Camarles
Uns desconeguts van accedir al recinte la matinada de dimarts i calaren foc als generadors


Amb la sentència judicial sobre les llicències municipals a punt de ser publicada i l'empresa promotora exigint al Govern de la Generalitat el tràmit per poder continuar l'activitat, el clima que es respira al voltant de la granja de micos de Camarles amenaça d'enrarir-se de forma obtusa després que Camarney SL denunciés un sabotatge a les seves instalálacions el passat dimarts per la matinada. Segons l'empresa, uns desconeguts haurien accedit a les instalálacions sense que el vigilant se n'adonés i, fent ús de gasolina o d'algun producte inflamable, haurien calat foc a la caseta que alberga els generadors elèctrics, que van quedar completament destru•ts, i a la porta de les oficines. Els danys materials podrien oscilálar entre els 30.000 i els 36.000 euros. Els micos no van patir cap dany, tot i que els empleats no descarten que les flames els alteressin.

El representant de l'empresa a les Terres de l'Ebre tenia previst presentar la corrresponent denúncia a la Guàrdia Civil de Deltebre avui pel matí. «Han volgut entrar per causar danys intencionadament. Coneixien perfectament el territori i sabien allò que feien», va explicar el mateix delegat. D'acord amb la seva versió i amb la de treballadors de la granja, eren prop de les 3.30 hores de la matinada d'ahir dimarts quan uns desconeguts -per la magnitud del sinistre se sospita que no pot ser obra d'una única persona- devien accedir a la finca «trencant la tanca» pel mateix lloc on va ser completament reparada quinze dies enrere. «Era el mateix lloc on fa un temps va haver un foc accidental que no era tan accidental», va apuntar el representant.

Un cop a l'interior, els desconeguts es devien dirigir al cobert que alberga dos grups electrògens (un de 64 KW reservat per a l'hivern, i un altre de 14 KW ara en funcionament) alimentats per dos dipòsits de gasoil, amb uns 1.300 litres de combustible. Allí haurien calat un primer foc, aprofitant que les portes i finestres són reixes obertes per afavorir la ventilació, el qual va deixar totalment calcinats els generadors i va derruir la teulada de l'habitacle i causar danys en l'estructura. Les flames devien fondre els dipòsits i el combustible es va escampar per l'exterior, on les flames van estar a punt d'afectar una zona de garriga.

Amb posterioritat, i segons el relat d'un treballador, els desconeguts s'haurien dirigit a l'edifici principal del centre (que alberga el magatzem i l'administració) i haurien calat foc a la porta d'alumini de les oficines. «Ara no es pot obrir, i el rebedor que hi ha a l'interior està tot negre del fum», explicà. La porta, tota carbonitzada, presentava ahir restes d'un recipient fos que devia contenir el material inflamable usat per a provocar l'incendi.

Cap a les 4.00 hores de la matinada, un agent de la Policia Local de Camarles que patrullava per la zona va detectar el foc. «El vigilant va adonar-se del que passava pel soroll del foc, quan ja s'havia encès», expliquen a l'empresa. Una hora després, una dotació dels Bombers feia acte de presència a la granja, quan les flames ja estaven pràcticament apagades, i van remullar la zona per evitar ensurts majors.

D'acord amb les estimacions inicials efectuades per Camarney SL, els danys podrien oscilálar entre els 30.000 i els 35.000 euros. Segons el seu representant, l'empresa té una assegurança que cobreix aquest tipus de successos. La prioritat, en aquests moments, passa per reposar un dels grups electrògens per abastir d'electricitat la granja i disposar d'aigua a pressió per netejar les gàbies dels animals, que ahir pel matí no presentaven cap signe d'alteració, tot i que els empleats no descarten que en aquell moment la proximitat del foc els alterés. Els fets arriben després que l'empresa hagi tornat a solálicitar al Govern de la Generalitat, sense èxit, la seva nova inscripció en el Registre, d'acord amb l'autorització del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en el sentit que la granja pot continuar la seva activitat mentre dura el procés judicial. «Presentarem una queixa al TSJC perquè no fan cas de la resolució», va apuntar l'empresa.
Sindicato Sindicat