Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
L'Ateneu de Barberà actua i parla clar davant del ple municipal de la ciutat
28 abr 2005
L'Ateneu de Barberà aconsegueix frenar el decret que amenaçava de tancar l'Ateneu i ara el govern municipal (PSC-EUiA-ICV) parla de diàleg i reconduir les coses.
decret.jpg
El dia d'ahir començava amb la publicació d'una nota de premsa de l'ajuntament (després de 5 dies!!) on es deia que no s'havia tancat (cosa que no s'ha dit mai des de l'Ateneu, sinó que se l'amenaçava de tancar, mireu-vos el punt 2,3 i 4 de la resolució) i que l'ajuntament només feia referència als concerts (al decret no ho específica i ells parlen al decret que a l'Ateneu es fan concerts, xerrades i reunions!!). La resposta de l'Ateneu va ser fer pública a tota la ciutat la notificació decret del passat divendres, subratllant amb interrogants els aspectes que més sobtaven. Mitja abans de què comencés el ple es va fer arribar a totes i tots els regidors que llavors encara tenien més motius per flipar.

Durant el torn de precs i preguntes un portaveu de l'Ateneu va llegir el manifest, incorporant una sèria de preguntes i de demandes que anaven dirigides a tot l'equip de govern. Abans de començar la lectura el portaveu va advertir a totes les persones presents que a l'únic extintor que hi havia a la sala li havien fet la revisió l'any 2001. A algunes persones presents li començava a entrar més caloreta del compte al front (l'extintor es farà famós i ja passarem fotos). Després de llegir el manifest solidàries i solidaris amb l'Ateneu de Barberà van començar a desplegar papers amb diferents lemes: "Prou Roblisme. Prou d'aquest estil de fer política" entre d'altres lemes es van poder llegir. Finalment un llarg aplaudiment, que no va ser interromput per ningú, va tancar la jornada.

Us passem el manifest que vam llegir al ple:


PROU DâAQUEST ESTIL DE FER POLÃ?TICA!! PROU ROBLISME!!
Manifest en relació als fets que van tenir lloc el passat 22 dâabril a Barberà del Vallès

LâAteneu de Barberà és la seu social de lâAssemblea de Joves de Barberà i del Grup dâAgitació Cultural lâAteneu Barberenc. Lâideari polític de lâAteneu de Barberà es basa en lâantifeixisme i lâantisexisme, incorporant el llegat ideològic que al Països Catalans han deixat el moviment llibertari, el socialisme, el comunisme i lâindependentisme combatiu. LâAteneu de Barberà es defineix com un centre social autogestionat, el que vol dir que és un espai que, exclusivament, es manté gràcies a lâesforç i dedicació de la gent que se lâha fet seu i sâidentifica. La professionalització associativa o el dependre de convenis i subvencions no es contempla en les maneres de fer, de gestionar i de desenvolupar el treball associatiu, polític i de lleure que es desenvolupa a lâAteneu, basat en la plena autonomia i autogestió.

LâAteneu de Barberà es va inaugurar el 30 de desembre de 2001, un dia després de patir un atemptat feixista que va ocasionar lâincendi dâuna de les entrades i de part de la botiga de llibres. Durant aquests 3 anys a lâespai físic on es localitza lâAteneu de Barberà han tingut lloc 2 jornades de portes obertes per explicar el projecte al veïnat, 12 xerrades-debat de temes dâactualitat i de sensibilització, 5 presentacions de llibres de contingut històric i contemporani, 3 exposicions sobre temes dâactualitat a la ciutat i al país, 2 cicles de cinema i 12 passi de cinema de denúncia social, 2 jornades de cultura urbana, 3 tallers de temàtica artística i de desenvolupament personal, 9 concerts de gran format, 7 concerts de petit format i sâhan instituït festes alternatives de Carnestoltes, Castanyada, Sant Jaume, Sant Joan, Cap dâAny i festes temàtiques. A més, lâAteneu ha cedit lâespai físic a entitats i colâ¢lectius de la ciutat per celebrar reunions i actes. LâAteneu de Barberà, a més, té una presència clara als carrers i places i a la vida pública de la ciutat, tant per ser un espai on es realitza una important tasca veïnal, associativa i política en clau barberenca, com per ser un espai referencial i alternatiu durant les festes locals. LâAteneu de Barberà és un espai associatiu únic i referencial a la ciutat, amb una presència i un arrelament a la ciutat clar, molt clar. Ãs per això que ens ha sorprès aquesta actitud del govern municipal, i més quan des de lâAteneu de Barberà sâacudeix a les convocatòries i es participa, des dâuna clara visió crítica, però dialogant, a les reunions que es convoquen des de lâajuntament. Els fets del divendres 22 dâabril creiem que tenen una connotació política clara. LâAteneu de Barberà és lâúnic espai plenament autogestionat i autònom de la ciutat. Sí, i això els hi molesta a la gent que porta molts anys governant i fent i desfent com els dóna la gana a la ciutat. Potser és que veuen que el âcortijoâ?, aquella estructura social de la qual van fugir molts dels nostres pares i mares per venir a Barberà, es comença a revoltar, fent les coses que fem només a partir de lâesforç i dedicació de la gent que se lâha fet seu, sense que ens supeditin ni ens professionalitzin cap subvenció ni cap partit polític de la ciutat. La resposta veïnal del passat 22 dâabril és la mostra que a la vila hi ha descontentament social i veïnal, degut a unes polítiques que han hipotecat el futur de Barberà i que amplis sectors de la ciutat estan disconformes amb el que se nâha fet de la ciutat, empobrint la seva vida social, cultural, associativa i política.

Presentat lâAteneu de Barberà i havent analitzat els successos dâaquest passat divendres 22 dâabril, volem manifestar que lâactitud del govern municipal (PSC-EUiA-ICV) ha estat del tot desproporcionada en les formes, sense diàleg previ amb una entitat de referència a la ciutat i fora dâella, i cal titllar-la de âcacicada políticaâ?, per les formes i la intransigència, les formes i la intransigència a les quals ens té acostumat el sr. José Antonio Robles. Dit això, volem manifestar el següent:

- que el dia 4 de març de 2005 una persona, sense identificar-se va arribar a lâAteneu de Barberà i ens va dir que lâenviaven des de lâajuntament per fer una inspecció. Li van dir que si no tenia cap document acreditatiu que demostrés que era lâinspector municipal que deia ser no li permetríem lâentrada a lâAteneu de Barberà. Va tornar al cap dâun estona i llavors ens va ensenyar el document acreditatiu, que responia a les inicials de J.A.R. El vam convidar a entrar i li vam ensenyar i explicar tot el que fem i ell va anar anotant. Abans de marxar ens diu que farien lâinforme corresponent en relació a lâespai i a les activitats que desenvolupen i que ja es tornarien a posar en contacte amb nosaltres des de lâajuntament. Li diem que ens sorprèn que lâajuntament no sàpiga el que fem, i més quan han organitzant un concert a lâAteneu de Barberà. Li demanem que quan estigui lâinforme ens el deixin veure i comentar-ho i ens diu que no depèn dâell, però que creu que es farà així.

- que el dia 22 dâabril, a les 8 de la tarda dos agents del cos de la Policia Municipal es presenten a lâAteneu de Barberà, 2 hores abans que comenci el concert programat per la Koordinadora de Grups de rock de Barberà, que tenia el vist-i-plau de la regidoria de Joventut. Després dâun mes i mig ens arriben notícies dâaquella inspecció municipal. La sorpresa i indignació és gran, ni sâha presentat un tècnic, ni hi ha diàleg, ni res. El govern municipal fa presentar a la policia una notificació decret on es demana el cessament de qualsevol tipus dâactivitat a lâAteneu a partir dâaquell moment, sota lâamenaça de què si fem el treball que realitzem quotidianament ens precintarien lâAteneu i ens el tancarien.

Davant dâaquesta actitud i manera de fer del govern municipal, volem constatar les següents coses:

1) El govern municipal no seân recorda que va colâ¢laborar en lâorganització dâun concert durant la Setmana del Ché, organitzada pel Casal Catalano-Cubà de Barberà, a lâAteneu de Barberà? Llavors lâAteneu funcionava tal com funciona ara.

2) El govern municipal ens vol explicar el per què, si el motiu dâinspecció va ser una trucada de veïnat pel soroll, en tot el desenvolupament del decret-amenaça no es parla mai de soroll? El govern municipal ens vol dir quantes trucades reben de veïnat de la ciutat respecte a les molèsties que per soroll provoquen el subterrani del Casal de Cultura i les Carpes de Barberà? El govern municipal ens pot explicar que fa respecte a aquestes trucades? Quantes trucades reben respecte molèsties originades exclusivament des de lâAteneu de Barberà? El govern municipal ens vol explicar quin va ser el procediment que es va seguir el passat 22 dâabril?

3) El govern municipal ens vol explicar per què desenvolupen el decret entorn a les mesures de seguretat i després és capaç de cedir-nos la Plaça Cooperativa pel dissabte 30 dâabril, on havíem de fer el dinar popular del 3r Aniversari, amb lâavís de no colâ¢locar cotxes ni furgonetes per perill que sâensorri?

4) El govern municipal ens vol explicar per què no van ser informats els responsables polítics i tècnics de lâàrea de joventut del que sâanava a fer divendres 22 dâabril? Què nâopinen dâaixò els responsables polítics dâEUiA? I dâICV?

5) El govern municipal ens vol explicar quines ordres tenien els agents de la Policia Municipal que es van passejar rient-se per les portes de lâAteneu de Barberà una hora després que altres dos agents portessin el decret que amenaçava de tancar lâAteneu de Barberà?

6) El govern municipal ens vol explicar quina mena de participació volen fomentar si mentre fan un acte sobre participació ciutadana, on estava representat lâAteneu, envien els dos agents de policia amb el decret amenaça a una entitat associativa de referència a la ciutat?

7) El govern municipal ens vols dir per què és incapaç de mantenir una relació amb lâAteneu de Barberà basada en el respecte mutu, i sí que el veïnat del barri és capaç de mantenir un diàleg i unes relacions de veïnat amb lâAteneu de Barberà basades en el respecte i adaptant diferents interessos?

8) El govern municipal ens vol explicar per què va decidir actuar dâaquesta manera quan quedava menys dâuna setmana per celebrar-se lâaniversari de lâAteneu de Barberà i sâhavien tancat acords de cessió dâespais com la Plaça Cooperativa i el carrer Basilea? No creu el govern municipal que la seva actitud podia generar crispació a la ciutat?

9) El govern municipal ens vols explicar per què actua amb tanta contundència i sense diàleg contra joves que sâidentificat amb la ciutat i que sâestimen Barberà i generen dinàmiques associatives, polítiques i de lleure obertes per a enriquir la vida social i quotidiana de la ciutat?

10) El govern municipal ens vol dir per què no ha respectat el punt 1 de lâArt. 81 del Reglament Orgànic Municipal on es diu âlâAjuntament de Barberà del Vallès reconeix la importància del teixit associatiu per aconseguir una societat participativa, i ha de fomentar lâassociacionisme i els canals de comunicació i cooperació amb les entitats i amb els ciutadans i ciutadanes que vulguin participar en els assumptes públicsâ??

11) El govern municipal ens vol dir per què hi ha soroll de música a lâAteneu de Barberà i al soterrani de la Biblioteca Municipal? Sâha parat a pensar el govern municipal en les causes originals dâaquests sorolls si molesten a veïnat dels voltants? El govern municipal ens vol explicar per què ha optat per la repressió i no pel diàleg? El govern municipal ens vol explicar per què no ha optat per dir a tota la ciutat que es posaria a arreglar el dèficit dâespais per a joves a la ciutat, per evitar aquests sorolls de música que poden ser molestos?


Plantejades aquestes qüestions i comentaris convidem al govern municipal a:

- efectuar la retirada immediata dâaquest decret perquè creiem que hi ha errors que lâinvaliden. Un cop anulâ¢lat aquest decret lâAteneu de Barberà es compromet a fer els tràmits i treballs corresponents perquè no hi hagi cap dubte que lâAteneu de Barberà és el que ja és, un espai associatiu, situat al núm. 4 del carrer Sant Pere, i que funciona com a seu social del Grup dâAgitació Cultural lâAteneu Barberenc i lâAssemblea de Joves de Barberà.

- que des del govern municipal es respecti lâautonomia del centre social autogestionat Ateneu de Barberà i que basi la relació amb aquest espai associatiu, públic i de trobada, a partir del diàleg i el respecte mutu. En aquest sentit lâAteneu de Barberà, dâacord amb la resta de veïnat que viu al voltant de lâAteneu, es compromet -com ha fet sempre- a continuar treballant per fer possible la compatibilitat dels interessos, individuals i colâ¢lectius, que hi ha en la zona.

- que davant la pobresa i deficiències que pateix la ciutat en matèria de sales de concert i sales dâassaig, sâiniciï un debat amb les entitats i colâ¢lectius sensibles a aquest tema i és programi un calendari dâactuació que ha de finalitzar, en un termini el més curt possible, amb la construcció dâuna sala de concerts i sales dâassaig gestionades per les entitats i colâ¢lectius implicats.

- que la política municipal respecte a la joventut de la ciutat es basi en respectar lâautonomia i la cessió dâespais per realitzar la seva tasca associativa, veïnal, política i de lleure.

- que davant de la manca de diàleg entre els socis de govern (PSC-EUiA-ICV), com demostra la descoordinació que va haver entre regidories de diferent color polític el passat 22 dâabril, i de no acceptar-se els punts anteriors, convidem a EUiA i ICV a desmarcar-se de lâestil de fer política que encarna la figura de José Antonio Robles i trenquin, per dignitat i coherència polítiques, el pacte de govern que tenen signat.

- que davant lâactitud poc transparent i poc dialogant del responsable polític que va ordenar lâexecució del decret del dia 22 dâabril, rectifiqui i dimiteixi del seu càrrec.

- que davant un cas més a la ciutat de poca transparència i poc diàleg, del qual és responsable màxim lâalcalde de la ciutat, rectifiqui i per dignitat i coherència amb els valors que diu defensar, dimiteixi del seu càrrec.

Grup dâAgitació Cultural lâAteneu Barberenc
Assemblea de Joves de Barberà
ATENEU DE BARBERÃ

26 dâabril de 2004
Barberà del Vallès, Països Catalans

This work is in the public domain

Comentaris

Re: L'Ateneu de Barberà actua i parla clar davant del ple municipal de la ciutat
28 abr 2005
que teniu denúncies dels veins o algo? per lo del sorroll...

(lo de les faltes d'ortografia fa vergonya, amb la de filòlegs que hi ha a l'atur!)
Re: L'Ateneu de Barberà actua i parla clar davant del ple municipal de la ciutat
28 abr 2005
volia dir soroll (ja semblo un funcionari municipal!)
Re: L'Ateneu de Barberà actua i parla clar davant del ple municipal de la ciutat
28 abr 2005
a la gent de l'Ateneu de Barberà encara no els hi han deixat veure l'expedient (!?), allà se suposa que sortiran el nombre de trucades. Els hi han fet fer instància i dintre d'uns dies els hi diran quelcom, l'ajuntament va actuar ràpid, precipitadament i confussament divendres i ara dóna llargues. Però per la ciutat es diu que sembla ser que no hi ha quasi denúncies de veïns, ells en tot moment han intentat implantar el projecte al barri a partir de l'entesa d'interessos d'uns i altres. A més, el que sorprèn és que si realment hi hagués una pressió veïnal perquè l'Ateneu molesta com és que ara l'ajuntament es tira enrere i deixa amb el cul enlaire a aquests suposats veïns que es queixaven. Un cop va parlar el portaveu de l'Ateneu, assegut a una de les cadires de regidors (a Barberà es diu que mai a la història havia passat això), l'alcalde va tancar la sessió sense respondre a cap de les preguntes i només va dir que si l'ajuntament (urbanisme i joventut) i l'ateneu volen diàleg que demà mateix es treballi entre les dues parts per reconduir les coses, no és literal però és la idea. Un dia abans la regidora de joventut (EUiA) semblava desmarcar-se una mica de l'equip de govern admet que hi havien hagut errors de forma i que semblava que demanés disculpes i tornava a insistir en què l'ajuntament volia reconduir les coses en base al diàleg. Molt bé per aquests barberencs i barberenques que s'han mullat, i molt, per la ciutat i que també s'ho han currat molt. Ah! I felicitats per aquest 3r aniversari!!
Colera camping CNT